EBEL

EBYSL: Sapa Fehervar AV 19 pobjednik lige

erstebankyoungstarleagueMađarska ekipa Sapa Fehervar AV 19 iz Szekesfehervara prvi je pobjednik Erste Bank Young Stars lige do 20 godina. Protivnik u finalu bila im je češka ekipa Orli Znojmo, koja je u startu slovila kao autsajder doigravanja. Možda na njih nitko nije računao, no Česi su dobrano namučili mađarsku ekipu i ne bi bilo nezasluženo i da je naslov otišao u Češku. Mađari su titulu ostvarili u tri neizvjesne utakmice, a obje pobjede uspjeli su izboriti nakon mukotrpnih produžetaka. Mukotrpnih, ali sa sretnim završetkom za Sapu. Obje domaće utakmice dobili su nakon produžetaka, golom u 80. minuti utakmice.

Dekor je na sve tri utakmice bio dostojan finala juniorske lige. Svaki je puta 1000 ili više gledatelja pratilo utakmicu, a igrači su se odužili odličnim predstavama na ledu. I Hrvatska je u ovom finalu imala svog predstavnika obzirom da je u sastavu "znojemštih orla" bio Robert Cerovečki, mladi hrvatski reprezentativac.

Mađari su imali prednost domaćeg terena kao najbolja momčad lige prije doigravanja, a i status favorita natjecanja. U redovnom dijelu Sapa i Znojmo igrali su u istoj grupi pa su se ogledali šest puta. Pogled na te rezultate mogao je naslutiti da Sapa neće tako lako doći do naslova, kako je izgledalo prema osvojenim bodovima i općem dojmu u ligi. Naime u tih šest sureta obje su ekipe pobjedile po tri puta. Svaka je ekipa jednom kiksala i izgubila 7:0 dok su u preostala četiri neizvjesna dvoboja Mađari imali tek gol prednosti. U Mađarskoj je bilo 3:1 za domaćina i 1:2 za goste, dok su u Češkoj jednom pobjedili gosit 4:3, a drugi put domaćini istim rezultatom. 


Szekesfehervar, 23.03.2013.

SAPA FEHERVAR AV 19 - ORLI ZNOJMO 3:2 (0:1,1:1,1:0,1:0)  - 1:0 u seriji

Strijelci: Sarpatki (Varga,35'), Vincze (Reiter, 57'), Nemeth(Toth, 80') za Sapu - Tichy (Fusek, Müller,11'), Špaček (Theimer, Novaček,38'-PP1) za Znojmo
Udarci na gol: Sapa 42 - Znojmo 38
Kazne: Sapa 8 - Znojmo 10
Sastavi:
Sapa: Rajna, Berenyi -  Arany, Reiter, Kocsis, Erdely, Vincze - Arkovics, Varga, Pillok, Toth, Sarpatki - Rusk, Korbuly, Nemeth, Sofron, Szabo - Pukli, Pados,Iszak, Reisz, Hamvai.  
Znojmo: Helešic, Dočekal - Tichy, Konarik, Fusek, Horak, Muller - Hobza, Michalica, Telesz, Nahodil, Pelikan - Theimer, Odnehal, Špaček, Novaček, Schejbal - Hloupy, Bukaček, Vald, Cerovečki, Kacetl.
 
Prva utakmica finala. Ražanj Mađara je bio spreman, ali Znojmo nije bilo zec. Od prvog trenutka su krenuli prema golu Mađara i opasno prijetili vratima Rajne. To ih je i dovelo do vodstva. Strijelac je na dodavanje Müllera i Fuseka, odmjerenim udarcem sa plave linije, bio Jiri Tichy u 11. minuti. Svoju bolju igru u prvoj trećini Česi nisu iskoristili za još koji pogodak, a u drugoj su više čuvali rezulata nego napadali.

"Vragovi" iz Szekesfehervara iskoristili su defanzivniji pristup gostiju i priliku iskoristili u igri 4 na 4. Na dodavanje Varge strijelac je bio Tamas Sarpatki. Gol je probudio goste iz Znojma pa su odmah pritisnuli Mađare u njihovu trećinu, izborili isključenje i sa igračem više nakon izjednačili. Igrala se 38. minuta i pak je kružio oko zone Sape. Novaček je dodao na plavu do Theimera, ovaj na lijevo do Mareka Špačeka koji strelovitim udarcem pod prečku ponovo dovodi goste u vodstvo.

Sapa je stisnula u preostale dvije minute, ali nije došla do izjednačenja. Treba spomenuti da je ovo bio dvoboj i dva statistički ponajbolja golmana lige. Miklos Rajna na golu sape i Petr Helešic na golu Znojma u sve tri utakmice su branili i ono što su navijači već vidjeli u golu.

Znojmo nije ništa naučilo iz prve dvije trećine i u trećoj su se povukli čuvajući vrijednu prednost. Što zahvaljujući Helešicu, što odličnoj obrani, a što nepreciznosti mađarskih igrača, izdržali su sve do 57. minute. Kontinuirani pritisak Sape urodio je plodom. Pak se nako udarca Reitera i obrane Helešica odbio u visokom luku i pao kod druge stative ravno na palicu Petera Vinczea, a mldai napadač Sape takvu priliku ne propušta. Znojmo se probudilo iz zimskog sna i jurnulo na gol Rajne, ali vremena nije bilo.

Cijela je utakmica igrana u vrlo visokom tempu, a kako u doigravanju nije bilo produžetaka nismo ni znali igra li se produžetak od 5 ili od 20 minuta. Igralo se dvadeset, do zlatnog gola, četiri na četiri. Prilika je bilo na obje strane, nešto više za Znojmo, no kako je vrijeme odmicalo tako su i noge postajale sve teže, a ni ruke nisu slušale. Doslovno se dešavalo da igrači izbore priliku za šut, a onda nemaju dovoljno snage za završnicu. Obje su ekipe u tom periodu imale po dvije minute igrača manje što ih je dodatno iscrpilo. Kad smo već pomislili da ćemo gledati i drugi produžetak utakmica je riješena.

Znojmo je pritislo i došlo pred gol Sape, ali napadači nisu imali prostora za šut. Pak se vraća na beka koji bendijem pokušava iznenaditi Rajnu. Na njegovu nesreću loše je zahvatio pak i gotovo ga uštopao. Toth prohvaća pak i baca u kontru Attilu Nemetha. Bek pred njim pada i on odlazi u solo prodor i zabija za pobjedu Sapa. Erupcija oduševljenja na tribinama klizališta "Gabor Ocskay" i Sapa Fehervar vodi u seriji 1:0

Znojmo, 28.03.2013.

ORLI ZNOJMO - SAPA FEHERVAR AV 19 4:0 (1:0,1:0,2:0)  - 1:1 u seriji

Strijelci: Fusek (Müller,Helešic 12'), Špaček (27'), Müller (57'), Pelikan (Telesz, 59') za Znojmo
Udarci na gol: Znojmo 36 - Sapa 50
Kazne: Znojmo 10 - Sapa 10
Sastavi:
Znojmo: Helešic, Dočekal - Tichy, Konarik, Fusek, Horak, Muller - Hobza, Michalica, Telesz, Nahodil, Pelikan - Theimer, Odnehal, Špaček, Novaček, Cerovečki - Hloupy, Bukaček, Vald, Holub, Kacetl.
Sapa: Rajna, Berenyi -  Arany, Reiter, Kocsis, Erdely, Vincze - Arkovics, Varga, Pillok, Toth, Sarpatki - Rusk, Korbuly, Nemeth, Sofron, Szabo - Lengyel, Pados, Iszak, Reisz, Pukli.  

Utakmica je odgođena za par dana radi obaveza Mađara u njihovom prvenstvu, a Sapa je pokušala riješiti sve u dvije utakmice jer im je nekoliko igrača putovalo sa reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo. Radili su račun bez krčmara jer je Znojmo bilo odlučno pobijediti u ovoj seriji. Na ledu Znojma dočekala ih je paklena atmosfera, 1650 vatrenih navijača od prve do zadnje minute nosilo je svoje igrače do pobjede, a oni ih nisu iznevjerili.

Znojmo je od prvog sučevog zvižduka navalilo prema Rajni. Nisu došli do brzog pogotka, ali nisu ni stali. Kad se igra malo smirila i Sapa je pokazala da ovdje želi osvojiti naslov. U 12. minuti Znojmo dolazi u vodstvo. Golman "orlova" Helešic, uposlio je  Müllera na plavoj liniji gostiju. Ovaj ulazi u trećinu i puca, a Jakub Fusek je brži od Mađara i pored Rajne skreće pak u gol. Imali su Česi u prvih 20 minuta još prilika, ali ih nisu iskoristili.

U drugoj trećini Sapa kreće na sve ili ništa. Paljba prema golu Znojma je kontinuirana, ali je golman Znojma spreman. U jeku najveće navale Sape, Špaček otima jedan pak na plavoj i kreće u kontru. Pridružuje mu se i Cerovečki s desne strane. Branič gostiju je u nedoumici koga pokriti, a Marek Špaček to koristi i zabija drugi gol za Znojmo.

Sapa je navaljivala do kraja trećine pokušavajući se vratiti u igru. Iako su prepustili inicijativu Sapi, Znojmo je ovog puta igralo pametnije i brzim kontrama ugrožavalo gol Rajne. Krenulo se tako i u treću trećinu. Puno šuteva Mađara, no bez prave prilike.

Odluka dolazi u 57. minuti. Nakon prekršaja na Cerovečkom pak je ostao u posjedu Čeha, golman izlazi, a ulazi Jan Müller. Igrač koji je ove godine zabijao i za seniore Znojma dobija pak u svojoj trećini. Proboja se do desnog kruga u protivničkoj trećini i puca. Rajna pokušava zaustaviti udarac, ali mu se u luku preko njega odbija u mrežu. 3:0 za Znojmo i utakmica je riješena.

Ošamućene goste Znojmo je dotuklo u 59. minuti. Vižljasti Telesz predriblao je cijelu postavu gostiju, izbio sam pred gol, ali Rajna je spreman. Na odbijeni pak naklizava Aleš Pelikan i zakucava ga pod prečku. Sapa je natpucala Znojmo, ali na krju uvjerljivo izgubila. 4:0 za Znojmo i izjednačenje serije na 1:1.


Szekesfehervar, 03.04.2013.

SAPA FEHERVAR AV 19 - ORLI ZNOJMO 2:1 (0:0,1:0,0:1,1:0)  - 2:1 u seriji

Strijelci: Nemeth (Varga,Toth, 38'-PP1), Varga (Toth, Sarpatki, 80'-PP1) za Sapu - Špaček (Novaček,51') za Znojmo
Udarci na gol: Sapa 48 - Znojmo 48
Kazne: Sapa 4 - Znojmo 8
Sastavi:
Sapa: Rajna, Berenyi -  Arany, Reiter, Iszak, Toth, Sarpatki - Arkovics, Varga, Pillok, Sofron, Nemeth - Rusk, Korbuly, Furi, Pukli, Lengyel - Krausz.  
Znojmo: Helešic, Dočekal - Tichy, Konarik, Fusek, Kastner, Muller - Hobza, Michalica, Telesz, Nahodil, Pelikan - Theimer, Odnehal, Špaček, Novaček, Horak - Hloupy, Bukaček, Vald, Holub, Kacetl.
   
Posljednja utakmica igrala se radi uskršnjih praznika tek u srijedu. Domaćini su zbog reprezentativnih obveza za ovu utakmicu ostali bez nekoliko igrača. Ponajviše im je nedostajala prva navala mađarske osamnaestice Vincze-Erdely-Kocsis. Znojmo je, s druge strane, došlo u pratnji dva autobusa i nekoliko automobila vjernih navijača. Vjerovatno su ponukani igrom iz prve dvije utakmice bili uvjereni u osvajanje naslova. Dobro ispunjena dvorana, bubnjevi, zastave i navijači koji od početka nisu štedjeli svoja grla bili su dobar uvod u utakmicu.

Početak utakmice nikako nije mogao potvrditi očekivanja Čeha o osvajanju naslova. Za razliku od prve dvije utakmice u ovu su krenuli mlako, kao da očekuju da će pobjeda doći sama od sebe. Mađari su bili nešto bolji, ali nisu ostvarivali pritisak kakvom su se nadali. Dosta šuteva u prvoj trećini, ali bez pravih prilika. Obje su momčadi u otakmicu ušle čvrsto ali beš previše rizika.

U drugoj trećini Česi su krenuli odlučnije, ali samo do Rajne. I kroz cijelu trećinu Znojmo je bila bolja ekipa, sve do 38. minute kada Česi rade prvi prekršaj za isključenje na utakmici. Sapa je tu priliku dočekala objeručke. Stegli su obruč oko gola Helešica i gradili priliku. Na kraju je s plave linije potegnuo Varga, Helešic njegov udarac odbija, ali Attila Nemeth je najbliži i najspretniji te dovodi Sapu u vodstvo.

Vodstvo Sape značilo je da Znojmo u posljednjoj trećini mora ići na sve ili ništa. Znojmo je taj rizik prihvatilo, no otvarale su se prilike za kontre Mađara koje ovi nisu uspjeli materijalizirati. Devet minuta prije kraja Znojmo ipak dolazi do izjednačenja. Novaček  je s desne strane napravio pomutnju u mađarskoj obrani i opalio po golu. Rajna taj udarac odbija, ali samo do Mareka Špačeka koji iz blizine izjednačuje na 1:1. Krenulo je Znojmo i po drugi gol, no njega nisu dočekali. Dapače minutu prije kraja su ostali sa igračem manje i branili pokušaje Sape da dođu do gola.

U uzavreloj atmosferi  "Gabor Ocskay " arene  krenuo je i nastavak. "Vragovi" su punu minuntu produžetka imali igrača više, ali su se "orlovi" uspjeli obraniti. Izjednačavanjem snaga na ledu i Znojmo je dočekalo svoje prilike, ali ne i realizaciju. Kao i cijelu utakmicu igralo se gore, dolje, a noge su postajale sve teže.

Kako se dvadeset minuta produžetka približavalo kraju Česi su bili sve opasniji. Duža klupa davala im je prednost u napadu. No, Sapa nije bila oslabljena na braničkim i golmanskim pozicijama te su pokušaje Znojma redom neutralizirali. U 76. minuti Novaček ima matnu situaciju pred Rajnom, ali promašuje gol. Ubrzo stiže i kazna. Pri jednoj zamjeni igrača Znojma pak je pogodio u nogu igrača na izlasku, dok je njegov kolega već bio u igri. Igrač više na ledu i dvije minute prednosti za Sapu.

Sapa zadnje atome snage daje na tog igrača više i to im se isplaćuje. Nakon gotovo dvije minute pritiska bez pravog šuta, pak dolazi do Arnolda Varge na plavoj liniji. Svih svojih 190 cm i cijelu sezonu unio je u šut branič Sape. Opalio je sa plave linije taman na mjesto koje Helešic nije mogao pokriti. Dvorana je još jednom uzavrijela. Sapa Fehervar AV 19 je golom 33 sekunde prije kraja produžetka postala prvak EBYS lige. Česi su što od tuge, što od nemoći, popadali po ledu, a Sapa je slavila. Kroz cijelu sezonu bili su najbolja ekipa, a to su nakraju i dokazali i u finalu. Teškom mukom, ali sasvim zasluženo. Ne postiže se slučajno dva puta za redom odlučujući gol u 80. minuti.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information