EBEL

Otkinuli bod favoritu

E Med Feh 170115Mladi hokejaši Medveščaka nisu imali vremena za oporavak od teškog poraza protiv Silver Capsa. Već idućeg dana čekao ih je dvoboj jedne od najboljih momčadi u ligi, mađarskog Fehérvára. Zagrepčani su izdržali pritisak gostiju u prvih dvadeset minuta i na odmor pošli netaknute mreže. Početkom drugog dijela susreta Mađari prelaze u vodstvo. Domaći su popravili igru te se u drugih dvadeset minuta ravnopravno nosili s uglednim protivnikom. Gostujuća momčad je pred kraj trećine povećala prednost no "medvjedi" su uspjeli smanjiti zaostatak pa su posljednju trećinu dočekali s golom manjka. Medveščak je početkom trećeg dijela dvoboja poravnao omjer nakon čega je počela neizvjesna borba u kojoj je svaka pogreška mogla odlučiti pobjednika. Do kraja trećine više nije bilo pogodaka pa se igra nastavila produžetkom. U dodatnih pet minuta Fehérvár je bio spretniji pa je otišao iz Zagreba s dva boda.

Medveščak - Fehérvár 2:3 (0:0, 1:2, 1:0, 0:1) PP

Zagreb, Dom sportova, 15.1.2016.
Gledatelja: 70
Suci: Beganović, Smerdelj i Polašek

Strijelci:

0:1 FEH Buzas (Rokaly, Erdely) 24'
0:2 FEH Vas (Vertes, Rajz) 37'
1:2 MED Smolec 39'
2:2 MED Miličić (Jarčov, Čizmadija) 45'
2:3 FEH Rokaly (Sandor) 65'

Udarci na gol:
Medveščak 33
Fehérvár 44

Isključenja:
Medveščak 6 min
Fehérvár 12 min

Medveščak: Nikolić, Jünker Đurić - Pleško, Poljak, Vuglač, Jović, Tadić - Smolec, Kramarić, Jarčov, Fičur, Miličić - Joja, Stančić P., Paulović, Čizmadija, Trstenjak - Ličina, Stubičar, Vrbančić, Šutevski. Trener: Kolombo

Fehérvár: Szeles, Bors - Erdely, Sandor, Madacsi, Csaszar, Nagy - Antal, Szabo, Buzas, Pracser, Rokaly - Negyesi, Vas, Mihaly, Gyurgyev, Rajz - Vertes. Trener: Thorton

Uspon mađarskog klupskog i reprezentativnog hokeja u posljednjih desetak godina nerijetko se veže uz klub iz Székesfehérvára. Nekoć Alba, potom Sapa AV 19, a danas Fehérvár pokazala je kako se istovremeno može stvoriti stabilan profesionalni klub koji će služiti kao okosnica reprezentacije te razviti uglednu školu hokeja koja će poslužiti kao rasadnik kvalitetnih mladih hokejaša. Fehérvár je ispočetka bio klub sa začelja EBEL-a, ali je zato iste godine mađarska reprezentacija ušla u elitnu skupinu. Danas su Mađari opet u eliti, a mjesto Fehérvára u EBEL-u nitko ne dovodi u pitanje. Mađarska mlada i juniorska reprezentacija su u diviziji IB odnosno IA, a u EBYSL-u i EBJL-u igra po pet mađarskih momčadi. Na žalost, upravi Medveščaka uzor je bio cvrčak, a ne mrav.

Fehérvár je prije jedinog dvoboja s Medveščakom odigrao 26 utakmica u kojima je osvojio 57 bodova čime se svrstao na četvrto mjesto u poretku. Mađarski sastav je u sezonu ušao s tri poraza, ali se ubrzo pribrao i počeo igrati u skladu sa svojim ugledom. U 2017. Mađari su odigrali tri utakmice. Izgubili su tijesno u Beču, a slavili u gostima kod Debrecena-Miškolca i Graza. Za Fehérvár je ove sezone nastupilo čak devet što bivših što sadašnjih juniorskih reprezentativaca od kojih su petorica nastupila i za mladu reprezentaciju. Okosnicu momčadi čine desetorica igrača koji su i prošle godine pretežito nastupali u EBYSL-u dok je druga polovica sastava tada igrala u mlađoj ligi EBJL. Od dvojice standardnih vratara nešto uspješniji je Bors s 92% obrana. Među braničima ističu se Antal i Sandor dok su vodeći strijelci momčadi Peter, rumunjski reprezentativac Rokaly, Nagy, Madacsi i Pracser. Kanadskom treneru Thorntonu je u Zagrebu izveo sastav bez prvog strijelca Petera te braniča Fürsta i Baranyaija.

Nakon neugodnih 0:7 protiv Silver Capsa, trener Kolombo je odlučio ispremiješati postave budući da nije imalo smisla krenuti na podjednako jakog protivnika s rasporedom koji se pokazao neučinkovitim. Trstenjak je prebačen u navalu s Paulovićem i Čizmadijom. Jarčov i Miličić su dobili Fičura na mjestu centra. Tadić se pridružio Joviću i Vuglaču, a Vrbančić je poveo napad sa Šutevskim, Stubičarom i Ličinom. Miličić, Smolec i Fičur i dalje su bili vodeći strijelci "medvjeda". Od standardnijih igrača u postavi nije bilo Bublića, Crneca, Krikšića, Babića, Keglja i Kopričanca.

Suparnici su dvoboj počeli rasklizano pri čemu su gosti u prvim minutama bili nešto poduzetniji. Fehérvár je već u drugoj minuti imao odličnu priliku kad je Pracser iza gola vratio pak Rokalyju koji tuče iz prve no Nikolić je bio na mjestu. Tek što su se "medvjedi" oslobodili uvodnog pritiska, Erdely je iza svojih vrata napravio prekršaj. Zagrepčani su izuzetno loše odigrali s igračem više, bez ijednog udarca prema vratima "bijelih". Ne samo da Szeles nije imao posla nego su domaći imali poteškoća s uspostavom igre u napadačkoj trećini.

Nakon izjednačenja snaga na ledu uslijedilo je dugo razdoblje tijekom kojeg se igralo bez prekida. Jedini opasniji udarac uputio je Madacsi u petoj minuti kad je tukao s desne strane. Iza toga pretežno se igralo podalje od golova pri čemu su "medvjedi" bili nešto aktivniji no njihovi udarci uglavnom su dolazili iz daleka pa su postajali lakim plijenom mađarskog vratara koji ih je sigurno odbijao u kutove klizališta. Ni Mađari nisu bili pasivni tijekom ovog razdoblja, ali i Nikolić je bio na visini zadatka pa su mreže mirovale.

Ravnopravna borba se nastavila i u drugom dijelu trećine no broj udaraca se prorijedio. Madacsi je u 13. minuti snažno tukao s desne strane, ali nije uspio svladati Nikolića. Malo kasnije, napravio je prekršaj u napadu. "Modri" su dugo držali pak pri isključenju sa zadrškom no nikako im nije polazilo za rukom uklizati u napadačku trećinu sa šestoricom igrača. Naposljetku su Mađari uzeli pak pa je igra s igračem više mogla započeti. Medveščak je imao dosta poteškoća s aktivnom obranom "bijelih". Prije nego što su stigli zapucati prema protivničkom golu, domaći su morali "preživjeti" dva uzastopna udarca Fehérvára.

Kad su se napokon uspjeli smjestiti u napadačku trećinu, "modri" su u par navrata zaprijetili Szelesu. Najbliže pogotku "medvjedi" su bili u 16. minuti kad je Jarčov udarcem sdesna pogodio prečku. Zagrepčani su zadržali napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu pa je tako dvadesetak sekundi kasnije na klupu za kažnjene morao sjesti Pracser. Medveščak je dobio i treću priliku da nešto uradi s igračem više no ni ovog puta nije bio uspješan. Nakon minute koju su utrošili na uspostavu igre u napadačkoj trećini, domaći su izgubili pak pa je Pleško u 18. minuti morao prekršajem spašavati svoja vrata.

Gosti su se bolje snašli u igri četvorice protiv četvorice. Nikolić je u 18. minuti obranio opasan udarac Buzasa iz sredine. Nedugo zatim Fehérvár je zaigrao s punom postavom pa je pojačao pritisak na domaću obranu. Nagy je u 19. minuti pucao iskosa s desne strane na prazna vrata no Nikolić je u posljednji trenutak sjajnom obranom sačuvao svoja vrata. U zadnjoj minuti "bijeli" su u par navrata zapucali prema vratima no na prvi odmor ipak se otišlo netaknutih mreža. "Medvjedi" su s jedne strane mogli biti zadovoljni otporom kojeg su pružili jednoj od najboljih momčadi u ligi no s druge strane imali su žaliti za tri propuštene prilike s igračem više.

Nastavak susreta počeo je ravnopravnom igrom u kojoj su oba sastava u par navrata zaprijetila protivničkim vratima.  Prvi pogodak vidjeli smo u 24. minuti. Vertes je iz desnog kuta vratio pak na plavu liniju do Antala koji ga prosljeđuje nalijevo do kolege Erdelyja. Branič "bijelih" tuče prema golu, a Nikolić kratko odbija do Rokalya iskosa na lijevoj strani. Rumunjski reprezentativac uspio je ubaciti pak pred gol odakle Buzas iz neposredne blizine ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže.

Uzbuđenja nije nedostajalo ni u nadolazećim minutama. Madacsi se minutu kasnije našao pred golom no nije uspio svladati Nikolića. Vratar domaćih bio je uspješniji i od Pracsera koji se u idućoj minuti također našao sam pred vratima. "Medvjedi" su uzvratili u 27. minuti kad je Jarčov isklizao sam pred gol no njegov udarac pogodio je ponovo prečku. Obostrano otvorena igra se nastavila, ali s nešto više pogrešaka i promašaja. U 29. minuti došlo je do gužve u kutu koja je mogla proći i bez prekršaja no igrači se nisu znali rasplesti bez nepotrebnih nasrtaja pa su na klupe za kažnjene pošli Csaszar i Vuglač.

Gosti su tijekom dvije minute igre četvorice protiv četvorice imali nešto više od igre, ali ni "modri" nisu bili bez prilika. Nakon povratka isključenih igrača ravnopravna borba se nastavila s prilikama na obje strane. U 32. minuti ponovo gledamo obostrano isključenje nakon uzajamnih prekršaja Jovića i Nagyja pred vratima domaćih. "Medvjedi" su u iduće dvije minute zasuli Szelesa pravom baražnom paljbom. Vratar Fehérvára obranio je čak devet udaraca prije nego što su se isključeni igrači vratili u igru. Da su napadači domaćih bili samo malo precizniji, Medveščak je mogao preokrenuti omjer.

Čim su zaigrali u punoj postavi, gosti su uspostavili ravnotežu. Prilika za pogodak baš i nije bilo izuzev pokušaja Gyurgyeva iz blizine u 36. minuti. "Medvjedi" su uzvratili u idućoj minuti s nekoliko udaraca iz neposredne blizine no Szelesi je i dalje bio nesavladiv. Kazna za ove, i sve prethodne promašaje ubrzo je stigla. Rajz je poveo protunapad te uposlio Vertesa na desnom krilu. Mladi napadač uposlio je Vasa u sredini čiji je udarac iznenadio čuvara mreže "modrih" i Fehérvár je imao dva gola prednosti.

Nije bilo lako Zagrepčanima na ulasku u završnicu trećine. Trebalo je spriječiti goste da na krilima drugog pogotka ne postignu još koji i time praktički osiguraju pobjedu. Medveščak je uspio primiriti igru i činilo se da do odlaska na drugi odmor neće biti novih uzbuđenja. Međutim, u 39. minuti Smolec je osvojio jedan slobodni pak na svojoj plavoj liniji, pobjegao protivničkim braničima i bekhendom iz blizine poslao pak pod prečku. "Medvjedima" se bitno popravilo raspoloženje pa su u preostaloj minuti igre u još par navrata zaprijetili gostujućim vratima. Bilo je jasno da ćemo u zadnjoj trećini vidjeti veliku borbu za izjednačenje.

Mađari su u prvoj minuti treće dionice dvoboja "zagrijali" Nikolića s tri dalekometna udarca. Domaći su uzvratili "bombom" Miličića iz sredine. U idućih par minuta "medvjedi" su u još par navrata zaprijetili poravnanjem, a u 44. minuti u velikoj se prilici našao Csaszar kad je pucao iz blizine. Fehérvár je u kratkom roku stvorio još par prilika, a onda su Zagrepčani u 45. minuti izjednačili. Nakon bulija u trećini Medveščaka do paka je došao Jarčov koji je dugim dodavanjem kroz sredinu "izbacio" Miličića samog pred gol. Prvi strijelac "medvjeda" sigurnim je udarcem pogodio mrežu.

Još u istoj minuti domaći su imali priliku za prelazak u vodstvo kad se pred gol "bijelih" probio Fičur. Mađari su uvidjeli da bi vrag mogao odnijeti šalu pa pojačavaju tempo ne bi li se što prije vratili u vodstvo. Gosti su stvorili par prilika no obrana Medveščaka na čelu s Nikolićem sačuvala je svoja vrata koja su bila najugroženija u 48. minuti kod udarca Nagyja iz sredine. Nisu ni "modri" ostali dužni protivniku pa je i Szeles u par navrata mora intervenirati kako bi spriječio preokret. Prekršaj Antala u 51. minuti dao je novu priliku "medvjedima" da s igračem više dođu do pogotka.

Zagrepčani su ponovo pokazali nemoć da s igračem više stvore suvislu akciju u protivničkoj trećini. Ovog puta su imali poteškoća i pri izlasku iz vlastite trećine tako da je jedinu priliku imao Miličić nakon slaloma kroz postavu "bijelih". Szeles je bio na mjestu tako pogotka nije bilo. Čim su se snage izjednačile, Fehérvár je preuzeo igru u svoje ruke. Medveščakova vrata bila su nekoliko minuta pod opsadom no disciplinirana obrana "modrih" nije dopustila nijedan udarac prema Nikoliću.

Domaći su se u završnici oslobodili pritiska. Tri minute prije kraja trećine Trstenjak je pucao iz sredine, ali nije pronašao put do mreže. Mađari su odgovorili udarcem Gyurgyeva iz blizine minutu kasnije. Najbolju priliku ipak je imao Poljak čiji je udarac u 58. minuti zaustavila stativa. Zagrepčani su u posljednje dvije minute sačuvali bod u džepu, a pobjednika je trebalo potražiti u produžetku.

Obje momčadi pokazale su kako su se prilagodile novom pravilu koje propisuje igru sa po trojicom igrača u produžetku. Usprkos umoru, vidjeli smo dinamičnu igru s dosta klizanja i discipline u pokrivanju protivničkih napada. Mađari su imali dvije prilike u prve dvije minute od kojih je Vertesova u 62. minuti bila izgledna no Nikolić je zaustavio udarac iz sredine. "Medvjedi" su uzvratili minutu kasnije kad je Smolec tukao s plave linije, a Paulović pokušao pospremiti odbijanac u mrežu.

Predzadnja minuta produžetka donijela je pregršt uzbuđenja. Prvo je Pracser tukao iz sredine no Nikolić je bio na mjestu. Vidno umorna "modra" trojka jedva je stajala na nogama no Miličiću je pošlo za rukom probiti se pred gol i pucati iz neposredne blizine. Prije nastavka igre trener domaćih pozvao je pola minute predaha kako bi omogućio svojim igračima da dođu do daha. Dvoboj je završio desetak sekundi kasnije. Premda su domaći osvojili buli, izgubili su pak u napadačkoj trećini. Sandor je pogurnuo pak Rokalyju koji je ostavio svog čuvara iza sebe i sigurnim udarcem donio pobjedu svojoj momčadi.

Šahisti često znaju reći kako je jedina stvar gora od poraza, dva poraza. U hokeju nema remija, ali "medvjedi" su osvajanjem boda protiv teškog protivnika vratili mir u momčad nakon bolnog sudara s bečkom momčadi. Da su pokazali bolju igru s igračem više, Zagrepčani bi imali realne izglede za sva tri boda protiv Fehérvára no oslanjanje na nadahnuće pojedinaca umjesto na uigranost linija boljka je gotovo svih hrvatskih momčadi neovisno o uzrastu. Ishodi suparničkih utakmica bacili su Medveščaka na 13. mjesto s osam bodova zaostatka u odnosu na osmouvrštene Orle. Idući protivnik je Vasas koji ima bod više i protiv kojeg će bodovi dvostruko vrijediti budući da se radi o izravnom suparniku.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information