EBEL

Gdje su nestali "medvjedi"?

vasas med ebyslMedveščak je u Budimpešti pretrpio uvjerljiv poraz koji je značajno umanjio izglede Zagrepčana da zaigraju u doigravanju. "Medvjedi" su izvorno utakmicu protiv Vasasa trebali odigrati u četvrtak, ali su je potom odgodili za subotu. Međutim, klupske obaveze, ozljede, bolesti i drugi razlozi sveli su postavu Medveščaka na samo deset igrača i vratara. U tako okrnjenom sastavu teško se bilo suprostaviti izravnom suparniku u borbi za mjesto u prvih osam. Mađari su nakon dvadeset minuta imali dva pogotka prednosti, a u nastavku su za četiri minute razbili goste s četiri zgoditka i priči je bio kraj. Zagrepčani su tek nakon sedam primljenih golova uspjeli ugurati pokoji pak u protivničku mrežu za konačnih 7:2 za Vasas.

Vasas - Medveščak 7:2 (2:0, 5:1, 0:1)

Budimpešta, Jégpalota, 21.1.2017.
Gledatelja: 70
Suci: Rencz, Sindel i Gebora

Strijelci:

1:0 VAŠ Varga (Szekely-Madai) 7' PP1
2:0 VAŠ Markus (Csiki, Suranyi) 13'
3:0 VAŠ Markus (Bukor, Csiki) 25'
4:0 VAŠ Szlama (Varga) 26'
5:0 VAŠ Kovesdi (Horvath, Zsigmond) 27'
6:0 VAŠ Varga (Szlama, Szekely-Madai) 28'
7:0 VAŠ Csiki (Markus) 32'
7:1 MED Trstenjak (Krikšić) 38'
7:2 MED Ličina (Krikšić) 43'

Udarci na gol:
Vasas 81
Medveščak 23

Isključenja:
Vasas 6 min
Medveščak 6 min

Vasas: Garbacz, Farkas - Oroszi, Rozsa, Szlama, Varga, Szekely-Madai - Bukor, Szabo, Csiki, Markus, Suranyi - Kovats, Tornyai, Kovesdi, Horvath, Zsigmond. Trener: Szekely-Madai

Medveščak: Ružić - Pleško, Babić, Krikšić, Paulović, Trstenjak - Poljak, Joja, Bublić, Dobrić, Ličina. Trener: Kolombo

Budući da se nalaze u istoj skupini Vasas i Medveščak su odigrali već tri međusobne utakmice. Domaći su dobili sve tri utakmice. Mađari uvjerljivo prvu u Budimpešti, a Zagrepčani jednu u produžetku, drugu u šezdeset minuta. Objema momčadima ova je utakmica bila izuzetno važna. Vasas je zaostajao sedam bodova za Česima i nalazio se pod imperativom pobjede. Između dva susreta protiv Medveščaka klub iz Budimpešte odigrao je pet utakmica. Osvojili su dva boda protiv Olimpije u Tivoliju dok su u četiri domaća dvoboja svladali Graz i Debrecen-Miškolc, a izgubili od Jesenica i Slavije. Najučinkovitiji napadači Vasasa bili su Kovesdi, Zsigmond i Varga no bodovi su zapravo bili podjednako raspoređeni unutar prve dvije navale mađarskog sastava. Od standardnijih igrača nedostajali su napadači Csako, Szlepka te branič Tury.

Dvoboj Vasasa i Medveščaka izvorno se trebao odigrati dva dana ranije, u četvrtak. Niz više ili manje opravdanih otkaza igrača potaknuo je Zagrepčane da zatraže odgodu za subotu no time se stanje nije popravilo. Do ove utakmice ukupno 33 igrača i 4 vratara navlačilo je dres Medveščaka na 26 odigranih utakmica. Domaći su razrogačili oči kad su vidjeli šačicu protivničkih igrača kako se zagrijava za utakmicu koja je postala puka formalnost. Gdje su bili svi ti igrači? Miličić i Smolec bili su uključeni u rad s prvom momčadi Medveščaka nakon masovne rasprodaje igrača. Vratari Nikolić i Jünker Đurić bili su s drugom momčadi na utakmici prvenstva Slovenije u Zalogu protiv Slavije. Čak sedmorica igrača, Tibor Stančić, Patrik Stančić, Tadić, Crnec, Čizmadija, Kegalj i Jarčov nastupali su za Zagreb u prvenstvenoj utakmici u Celju. Preostalih 15 bili su bolesni ili ozlijeđeni ili su imali drugih obaveza ili su odustali od daljeg igranja u EBYSL-u.

Tko je odgovoran za ovaj "raspad sustava"? Pa, svi ili nitko, ovisno o tome kako se gleda na hrvatski hokej u cjelini. EBYSL je sasvim sigurno kvalitetna razvojna liga koju hrvatski mladi hokejaši vole igrati i od koje mogu imati velike koristi. Međutim, ona ne može biti sama sebi svrhom nego mora biti uklopljena u strategiju razvoja hrvatskog hokeja koju nemamo, jer čak i kad bi je netko napisao, malo bi je se tko htio pridržavati. Kako možemo očekivati da srednjoškolac, student ili radnik odigra tridesetak utakmica u EBYSL-u, odradi barem tri puta više treninga, ispuni sve svoje vanhokejaške obaveze i pritom bude na raspolaganju i za seniorske utakmice, a da zapravo ne zna hoće li uopće imati seniorsku karijeru? EBYSL je ozbiljna liga za mlade igrače koji bi htjeli postati seniorski hokejaši. Neki će dogurati do profesionalaca, neki će ostati amateri ili rekreativci. No, u hrvatskom slučaju mi ne znamo što želimo ni s hrvatskim hokejom niti s mladim igračima od kojih očekujemo da odigraju pedesetak utakmica po sezoni i usklade ih sa školskim ili radnim obavezama. Prije ili kasnije takav pristup dovede do pucanja kakvom su svjedočili zabezeknuti Mađari.

Malobrojni "medvjedi" hrabro su krenuli u dvoboj s domaćima. Prve dvije minute su se dobro držali no u trećoj je Varga propustio izglednu priliku pred Medveščakovim golom. U nastavku napada Paulović pravi prekršaj pa su se "crveni" našli s igračem više. Zagrepčani su odlično odigrali s igračem manje držeći domaće podalje od svojih vrata sve do pred kraj kazne. Tek tada je Vasas udarcem Bukora iz neposredne blizine došao u priliku za vodstvo. Ružić je upisao još jednu obranu prije izjednačenja snaga na ledu i igra se mogla nastaviti.

"Medvjedi" su pokušali uspostaviti ravnotežu na ledu no prije nego što im je to pošlo za rukom, Pleško je krajem šeste minute ispucao pak preko ograde u svojoj trećini i "crveni" su opet imali igrača više. Vasas je osvojio pak poslije bulija i domaći su počeli opsjedati protivnička vrata. Nakon niza dodavanja pak je došao do Varge iza gola koji ga vraća na plavu liniju do Tornyaija. Branič "crvenih" vraća pločicu Vargi na desnom krilu koji odigrava dupli pas sa Szekely-Madaijem iza gol. Varga se približio vratima i udarcem iskosa s desne strane uspio nekako progurati pak pokraj čuvara mreže "bijelih".

Ružić se već u idućem napadu "iskupio" za primljeni pogodak obranivši udarac Csikija iz sredine. "Medvjedima" je u idućih nekoliko minuta pošlo za rukom zadržati protivnika podalje od svojih vrata. Igralo su uglavnom na sredini i uz ogradu. Gostima je čak pošlo za rukom uputiti i prvi udarac prema golu. Pokušaj Varge iz sredine naznačio je kraj "zatišja". Vasas je pojačavao pritisak pa je Ružić sve češće morao braniti svoju mrežu. Zagrepčani su odbijali nalete protivnika, ali u 13. su minuti ponovo morali vaditi pak iz mreže.

Premda su "bijeli" osvojili buli Suranyi je uspio iza Medveščakovog gola izbiti pak protivniku. Pločicu u lijevom kutu prihvaća Csiki koji je vraća Suranyiju iza gola. Slijedi dodavanje pred gol do Markusa koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Novi zgoditak dao je dodatni poticaj "crvenima" koji u drugom dijelu trećine pokušavaju tempom slomiti desetoricu Zagrepčana. Ružić je morao braniti opasne udarce Zsigmonda iz sredine i Varge s lijeve strane. Medveščak je uzvratio s par svojih "izleta" u napadačku trećinu u kojima je dao posla Garbaczu.

U 16. minuti Markus je napravio prekršaj nad Ružićem iza gola pa su "medvjedi" dobili priliku smanjiti zaostatak. Gosti su isprva imali poteškoća sa zadržavanjem paka u napadačkoj trećini, ali su se nakon nekog vremena uspjeli smjestiti oko obrane Vasasa. Neuigranost i aktivna obrana Mađara onemogućile su Zagrepčane da na bilo koji način zaprijete vrataru domaćih. U zadnje dvije minute trećine "medvjedi" su opet bili prisiljeni na obranu. Ružić je odličnom obranom zaustavio udarac Csikija iz blizine, a za pokušaj Varge nakon odbijanca imao je pomoć stative.

Odlazak na odmor s dva gola manjka zapravo i nije bio loš omjer za Medveščak kad se uzme u obzir odnos snaga na ledu. Međutim, "medvjedi" su u nastavku mogli računati samo na veći umor pa im je jedina nada bila da će Mađari u nekom trenutku skinutu nogu s gasa. Na početku druge trećine domaćima nije padalo na pamet usporiti, ali su ipak dali priliku pričuvnom vrataru Farkasu. "Crveni" su od prvog bulija krenuli prema vratima Medveščaka. Prvih nekoliko udaraca nije bilo opasno, ali je u 24. minuti Ružić vješto zaustavio udarac Szaboa bekhendom iz sredine. Minutu kasnije, Vasas je povećao prednost.

Nakon neuspjelog prodora Suranjija kroz sredinu, pak je iza gola pokupio Csiki te ga je vratio uz ogradu na plavu liniju do Bukora. Branič domaćih tuče "bendijem" pokraj gola pa se pak odbio od ograde na lijevu stranu odakle ga je udarcem iskosa Markus poslao u nebranjeni dio mreže. Minutu i pol kasnije, tijekom jednog od rijetkih ulazaka gostiju u napadačku trećinu, pak je osvojio Varga i pojurio u protunapad po desnom krilu. Szlama ga je pratio kroz sredinu čime je stvorio napad dvojice na jednog. Kad je dobio pak pred golom, obišao je vratara i iz neposredne blizine gurnuo pak gol.

Bez obzira što je ova utakmica sticajem okolnosti bila unaprijed izgubljena, pozvati pola minute predaha nakon dva primljena gola u minuti, bila bi dobra praksa. Igračima bi se dao dodatni odmor, primirilo bi ih se i ohrabrilo, naročito vratara, a možda bi se narušilo i ritam protivnika. U svakom slučaju, bolje ga je bilo pozvati na 0:4 u drugoj trećini nego na 0:10 dvije minute prije kraja susreta. Ovako, nije prošla ni minuta, a pločica se i po peti put našla u mreži Medveščaka. Ružić je prvo zaustavio udarac Markusa iz neposredne blizine, a nakon bulija u napadačkoj trećini, Zsigmond osvaja pak iza gola, vraća ga Horvathu na desnoj strani koji odmah upošljava Kovesdija pred golom. Mađarskom Kanađaninu trebala su dva pokušaja, ali je naposlijetku ugurao pak u mrežu.

Predaha za "bijele" i dalje nije bilo pa su Mađari četrdesetak sekundi kasnije postigli i šesti pogodak. "Medvjedima" nikako nije polazilo za rukom ni osvojiti pak niti ga ispucati iz trećine. Napokon ga je uz ogradu na lijevom krilu uzeo Varga i predao ga Szlami u sredini koji mu ga vraća pred gol. Vargi je preostalo samo skrenuti pak u mrežu. Zagrebački hokejaši su primili četiri pogotka u tri minute, a pomoć im nije mogla stići ni od koga. Valjalo je izdržati još više od pola utakmice koja je bila na najboljem putu da završi nezapamćenom katastrofom.

Vasas je nastavio s naletima no "bijeli" su nekako izdržali prvo jednu pa zatim i drugu minutu i činilo se kako se niz Mađara zaustavio. Gosti su čak uputili dva opasnija udarca prema vratima. Prvo je tukao Paulović iz sredine, a nešto kasnije i Pleško. Međutim, u 32. minuti "crveni" su ponovo zatresli mrežu. Markus je osvojio buli u napadačkoj trećini, a Csiki se s lijeve strane probio prema naprijed i udarcem iskosa pogodio suprotni kut prije nego što je bilo tko stigao blokirati udarac.

Medveščak je poslije primljenog gola uspio smiriti igru i ne dopustiti novu seriju pogodaka. Budući da se približavala završnica trećine, zalihe energije bile su pri kraju pa je Vasas ipak ponovo pritisnuo "bijele". Ružić je skupljao obranu za obranom, a najtežu je imao u 37. minuti kad je Szlama pucao iz blizine. U nastavku napada pak se vratio do Oroszija na plavoj liniji no Krikšić mu je odigrao na tijelo i potom bekhendom iza leđa uposlio Trstenjaka. Napadač gostiju vješto je predriblao Rozsu i izbio sam pred gol nakon čega je sigurnim udarcem svladao Farkasa.

U preostale dvije i pol minute do kraja trećine Vasas je žestoko navalio na "medvjede". Ružić je imao pune ruke posla, ali ga je obavio na visokoj razini. U 39. minuti Zsigmond je udarcem sdesna pogodio stativu no omjer se više nije mijenjao. Domaći su zgodicima u prvom dijelu trećine riješili pitanje pobjednika dok su gosti pogotkom u završnici trećine izbjegli poraz s "nulom". U posljednjih dvadeset minuta valjalo je samo odraditi posao i što prije se vratiti u Zagreb.

Domaći su u posljednju trećinu ušli sa željom povisiti prednost. Dvije su minute pritiskali na polovici Medveščaka pa je Ružić u više navrata morao intervenirati. Međutim, u 43. minuti igra se na trenutak prenijela u trećinu "crvenih". Ličina je priskao zadnju liniju Vasasa, a kad su Mađari napokon izašli iz trećine ispriječio im se Joja. Mladi branič je odmah uposlio Krikšića koji ulazi u napadačku trećinu i izvlači se na lijevo krilo. Vješto je između dvojice protivnika ubacio pak pred gol gdje je Ličina izmaknuo pažnji Horvatha i udarcem iz prve pogodio mrežu.

Mađare je primljeni pogodak dodatno potaknuo na ofanzivu pa su se "medvjedi" ponovo našli sabijeni u vlastitu trećinu. Udarci su se nizali jedan za drugim no Ružić nije pokazivao znakove umora. U 44. minuti obranio je težak udarac Szlame iz sredine. Povremeno bi i gosti znali zapucati prema golu pa je Farkas zaustavio pokušaj Poljaka s lijeve strane u 45. minuti. Pritisak "crvenih" doveo je Medveščak na rub primanja osmog pogotka pa Babiću u 47. minuti nije preostalo ništa drugo nego prekršajem onemogućiti suparnika.

Krikšić je imao odličnu prigodu za pogodak netom po osvajanju bulija od strane "bijelih" no Farkas je iz međusobnog dvoboja izašao kao pobjednik. Medveščak je discipliniranom igrom u obrani uspio sačuvati svoja vrata. Dvadesetak sekundi po izjednačenju snaga na ledu isključen je Oroszi pa su sada "medvjedi" dobili priliku još malo popraviti omjer. Trstenjak je imao dobru priliku već u prvim sekundama kazne, a "bijeli" su i poslije toga zadržali kontrolu paka u napadačkoj trećini.

Netom po izjednačenju snaga na ledu Poljak odlično tuče s plave linije, a u gužvi koja je nastala nakon odbijanca prekršaj pravi Szabo. Ovog puta "medvjedi" su potpuno podbacili s igračem više. Mađari su imali više prilika za pogodak, a u 51. minuti Ružić je sjajno obranio udarac Csikija nakon samostalnog prodora. Medveščak je pred kraj kazne uspio čak i zapucati prema golu no kad su se snage u 54. minuti izjednačile moglo se reći kako su se Zagrepčani obranili s igračem više.

Vasas je imao više od igre i u preostalom vremenu. Ružić je bio na iskušenjima sve do samog kraja susreta. U 58. minuti pred vratima gostiju stvorila se gužva nakon koje se stvorila prilika za Szlamu koji iz neposredne blizine promašuje nebranjena vrata. Domaći su u zadnjim sekundama dvoboja imali protunapad trojice na jednog u kojem je Horvath propustio pogoditi mrežu iz blizine. Svoje prilike u završnici dvoboja imali su i "medvjedi" no do promjene omjera nije došlo.

Poraz u Budimpešti zadržao je Zagrepčane na 13. mjestu no njihov zaostatak za Orlima povećao se na gotovo nedostižnih 11 bodova u preostalih deset utakmica. Sam poraz ne bi bio kraj svijeta budući da su Vasas i Medveščak podjednake momčadi po snazi. Međutim, potpuni raspad sustava organizacije i provođenja natjecateljske sezone uslijed kojeg je Medveščak otputovao na utakmicu sa samo 11 igrača posljedica je improvizacije koja je osnovno obilježje hrvatskog hokeja. Dokle god se našem hokeju neće znati koji su mu ciljevi i kako ih se želi postići, događat se ovakvi kratki spojevi u kojima svatko provodi svoju politiku i drži se svojih prioriteta.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information