EBEL

Nedjelja, crna nedjelja

jesenice medvescak markoLNe uspije li se Medveščak izboriti za mjesto u doigravanju, vikend u kojem su "medvjedi" izgubili na gostovanjima kod Vasasa i Jesenica zasigurno će biti jedan od "krivaca" za neuspjeh. Sami porazi ne bi predstavljali problem. Zagrepčani su gubili utakmice od ovih momčadi i u ranijem dijelu natjecanja.. Međutim, kad momčad u ozbiljnom natjecanju na dvije utakmice iskliže sa po desetak igrača koji su se skupljali zbrda - zdola, onda to doista predstavlja problem kojeg bi trebalo rješavati na najvišoj razini hrvatskog hokeja. Nastup ponajboljih hrvatskih mladih hokejaša u kvalitetnoj ligi poput EBYSL-a nikako ne bi smio biti obaveza samo jednog kluba niti nekolicine hokejaških entuzijasta. Hrvatski savez hokeja na ledu, odnosno klubovi čiji ga predstavnici vode morali bi se, bez fige u džepu, izjasniti žele li ovo natjecanje, i ako je odgovor potvrdan, imamo li dovoljno resursa, klizališta, igrača i trenera, da ga odigramo u potpunosti.

Jesenice - Medveščak 11:0 (5:0, 3:0, 3:0)

Jesenice, Dvorana Podmežaklom, 22.1.2017.
Gledatelja: 70
Suci: Bajt, Bergant i Markizeti

1:0 JES Urukalo (Svetina) 5' PP1
2:0 JES Hadžić (Svetina, Sodja) 6'
3:0 JES Šturm (Šabanović, Rajsar) 17'
4:0 JES Zor (Ivančević, Žbontar) 18'
5:0 JES Avsenek (Glavič, Brun Rauh) 19'
6:0 JES Svetina (Seršen, Sodja) 25'
7:0 JES Šturm (Brglez) 27'
8:0 JES Glavič (Avsenek, Stojan) 28'
9:0 JES Hadžić (Seršen, Sodja) 44'
10:0 JES Pretnar (Stojan, Tomaževič) 46'
11:0 JES Šturm 48' PP1

Udarci na gol:
Jesenice 70
Medveščak 8

Isključenja:
Jesenice 4 + 10 (Avsenek) min
Medveščak 14 min

Jesenice: Kogovšek, Legat - Brun Rauh, Stojan, Avsenek, Tomaževič, Glavič - Hadžić, Urukalo, Sodja, Seršen, Svetina E. - Šabanović, Crnović, Brglez, Rajsar, Šturm - Brus, Žbontar, Pretnar, Ivančević, Zor. Trener: Glavič

Medveščak: Jünker Đurić - Cerovečki, Crnec, Bublić, Paulović, Ličina - Šutevski, Babić, Grgurić, Dobrić, Kozina - Fernandez Genc. Trener: Kolombo

Jeseničani su dočekali Medveščaka kao vodeća momčad skupine C u kojoj se nalaze i Zagrepčani. Budući da su "železarima" s tri boda manje "za vratom puhali" hokejaši Triglava, Jeseničanima su bodovi protiv "medvjeda" itekako bili važni. Pobjednik skupine izravno ulazi u dogravanje i ovisno o redoslijedu među pobjednicima skupina bira između dvojice ili više protivnika u četvrtfinalu doigravanja. Jesenicama u siječnju baš i nije išlo najbolje. Do dvoboja s Medveščakom odigrali su šest utakmica od kojih su dobili samo dvije. Pali su Vasas i Graz, a izgubili od Villacha, Znojma, Olimpije i Silver Capsa. Trener Glavič nije mogao računati na braniča Korošeca te napadače Roka Svetinu i Mašiča. Izostao je i jesenički "profesionalac", Jezovšek koji većinu vremena provodi u Alpskoj ligi.

Na drugoj strani trener Medveščaka, Kolombo doveo je sve zagrebačke igrače koje je mogao skupiti. Sedmorica mu nisu bila na raspolaganju jer su istog dana igrala utakmicu prvenstva Slovenije za seniore, a dvojica su letjeli na Daleki Istok. Ostali su bili odsutni zbog bolesti, školskih obaveza ili nečeg trećeg. Od standardnih igrača nastupili su samo Paulović, Šutevski, Bublić, Crnec i Babić. Medveščak ne bi bio favorit protiv Jesenica ni u punom sastavu no ova utakmica mogla je imati samo jedan ishod. U praksi je to značilo da će 11 bodova zaostatka za Orlima narasti na 14 jer češki sastav je za protivnika imao slabašni KMH Budapest. Nadoknaditi takvu razliku u samo devet utakmica graničilo je s nemogućim.

Jeseničani su od samog početka pokazali da iz zanima samo sa što većom razlikom ispratiti Zagrepčane iz svoje dvorane. Medveščak je isprva organizirano odbijao protivničke nalete ograničivši broj udaraca prema svojim vratima. Kad je u četvrtoj minuti isključen Cerovečki, očekivalo se kako će "železari" ubrzo doći u vodstvo. Domaći su stavili protivnička vrata pod opsadu. Udarci su sijevali sa svih strana. Jünker Đurić je brani koliko je mogao no njegovim suigračima nikako nije polazilo za rukom ispucati pak iz trećine. Naposlijetku je poslije jednog udarca Glavič pokupio pak iza gola i predao ga Tomaževiču na lijevom krilu koji ga vraća na plavu liniju do Urukala. Branič "crvenih" odigrao je dupli pas sa Svetinom na desnom krilu, a potom je udarcem iz zgloba pogodio rašlje.

Jeseničani su već u idućem napadu povećali prednost. Čim je pak ušao u Medveščakovu trećinu gosti ga više nisu mogli iznijeti. Seršen je prošao iza gola i predao ga u desni kut. Tu se za pločicu s "bijelima" borili Sodja i Svetina nakon čega se pak odbio do plave linije gdje ga je prihvatio Hadžić. Branič "crvenih" pomaknuo se po plavoj liniji u sredinu te udarcem iz zgloba iznenadio čuvara mreže "medvjeda". Odmah po drugom pogotku domaćih uslijedilo je jedino razdoblje u prvih deset minuta unutar kojeg se igralo i u trećini Jesenica. Gosti su uputili par bezopasnih udaraca prema vratima, a onda se akcija vratila u trećinu Medveščaka.

Shvaćajući da im od šačice "medvjeda" ne prijeti nikakva opasnost, Jeseničani su pritiskali umjerenim tempom. Nakon par dodavanja netko bi od "crvenih" pucao prema vratima. Gotovo svi odbijanci vraćali su se u posjed "železara" i tako unedogled sve dok Jünker Đurić ne bi poklopio pak. Premoć Jesenica bila je takva da se ni sucima nije dalo svirati zabranjeno ispucavanje nego bi vikali "Nou!" i kad bi domaći branič bio pet, šest metara od ispucanog paka, samo da se ne gubi vrijeme.

U 17. minuti obrana "bijelih" je po treći put popustila. Rajsar je unio pak u napadačku trećinu, ali je zaustavljen od Dobrića. Pak preuzima Brglez i s desne strane ga ubacuje u sredinu do Šturma. Napadač "crvenih odigrao je dupli pas sa Šabanovićem na lijevom krilu i potom udarcem iz prve pogodio nebranjeni dio mreže. Ni minutu kasnije, pločica se ponovo našla iza vratara "bijelih". Ivančević je osvojio pak u srednjoj trećini i pošao po lijevom krilu. Kompletna petorka gostiju lagano se klizala prema svojim vratima ne obazirući se na Šturma koji je proklizao između njih kako bi, sam kao duh, primio od Ivančevića pak pred golom i pogurnuo ga u mrežu.

Minutu kasnije Glavič se probio u napadačku trećinu te otklizao do lijevog kuta u kojem ostavlja pak za Tomaževiča. "Crvena dvojka" je krenula unatrag uz ogradu po lijevom krilu pa u sredinu odakle je vratio pak na plavu liniju do Bruna Rauha. Branič domaćih puca prema golu no pogađa blok od kojeg se pločica odbija pred gol odakle Avsenek iz neposredne blizine ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže. Medveščak se uspio obraniti u preostalih minutu i pol prve trećine no bilo je jasno da će protekom vremena i skupljanjem umora položaj Zagrepčana biti sve gori.

Nastavak susreta donio je isti odnos snaga. Domaći su već u prvoj minuti uputili nekoliko udaraca prema golu, a kad su Zagrepčani pokušali krenuti u protunapad, Hadžić ga je zaustavio prekršajem. Gosti su prvih dvadesetak sekundi brojčane prednosti izgledali kao da mogu organizirati napad no čim su Jeseničani jednom izašli iz trećine, "bijelima" je bilo gotovo nemoguće vratiti se. Medveščak je uputio jedan udarac, a onda su domaći preuzeli igru u svoje ruke i pričekali povratak svog braniča na led.

U 25. minuti Hadžić je iz srednje trećine uposlio Seršena koji prelazi plavu liniju po lijevom krilu i prebacuje pak u sredinu do Sodje koji prolazi do iza gola odakle daje povratni pak pred gol za Svetinu koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Dvije minute kasnije pak se ponovo našao u mreži gostiju. Tijekom borbe za pak uz ogradu na desnom krilu, sudac je označio prekršaj sa zadrškom Paulovića. Pločice se napokon dokopao Brglez koji obilazi vrata i pravi polukrug u napadačkoj trećini. Dosegavši sredinu puca iz okreta. Jünker Đurić kratko odbija pak do Šturma koji iz neposredne blizine postiže pogodak.

"Železari" su nastavili s pritiskom. Avsenek je upucao pak u napadačku trećinu. Jünker Đurić odlučio je pustiti pak oko svog gola pa ga je na drugoj strani prihvatio Tomaževič te prepustio Stojanu na plavoj liniji. Branič domaćih opalio je prema vratima no pogodio je nekog od "bijelih" u klizaljku. Pločica se odbila do Avseneka koji puca iz sredine. Pločica se izmigoljila do crte gola gdje ju je Glavič bekhendom pospremio u nebranjenu mrežu.

Zagrepčani su i u drugu polovicu dvoboja ušli pritješnjeni u vlastitu trećinu. Domaći su u međuvremenu zamijenili vratare. Besposlenog Kogovšeka zamijenio je Legat. Jünker Đurić bi s vremena na vrijeme pokrio pak i time "kupio" predah za svoje suigrače kojima je zbog položaja klupe za pričuve bilo puno teže obaviti pravovremenu leteću izmjenu. Nakon jedne gužve pred vratima Medveščaka pograbili su se Pretnar i Babić pa su obojica poslani na klupe za kažnjene. Domaći su sukladno očekivanju dominirali u igri četvorice protiv četvorice no nije im pošlo za rukom povećati prednost.

"Medvjedi" su nakon povratka svog braniča u igru uputili i udarac prema golu, ali ubrzo su ponovo bili satjerani u svoju trećinu. Jeseničani su pritiskali, pucali, ali rezultat se nije mijenjao. U 36. minuti Avsenek je zbog prigovora dobio disciplinsku kaznu. "Železari" su i u završnici bili potpuni gospodari leda no vidjelo se da u njihovim akcijama nema toliko energije kao na početku trećine. Vodstvo od 8:0 ipak nije neki posebni poticaj. U zadnjim sekundama trečine prekršaj je napravio Crnec, ali kako je pak bio kod "crvenih" kazna mu je počela teći tek u zadnjoj trećini.

Gosti su vrlo dobro odigrali s igračem manje te su u par navrata ispucali pak iz svoje trećine. Prave opasnosti za gol Zagrepčana zapravo nije ni bilo. Ovaj "propus" Jeseničani su ubrzo ispravili. Stojan je osvojio pak u svojoj trećini i pri zlasku iz nje proslijedio ga prema naprijed do Sodje. Napadač "crvenih" nije se odlučio proći pokraj protivničkog braniča nego skreće u lijevi kut. Od tamo vraća pak za Seršena u sredini koji ga vraća na plavu liniju. Pločicu prihvaća Hadžić te "bendijem" pogađa mrežu.

Dvije i pol minute kasnije pak se ponovo našao u Medveščakovoj mreži. Tomaževič je osvojio buli u napadačkoj trećini i vratio pak na plavu liniju do Stojana. Branič domaćih tuče prema golu i pogađa Tomaževiča koji je zaklanjao vratara "bijelih". Pak se odbio do Pretnara koji je bio najspretniji u gužvi pred golom i bekhendom pogurnuo pak preko crte gola. Domaći su nastavili pritiskati protivnika pa je početkom 48. minute prekršaj napravio Paulović. Jeseničani su osvojili buli i počeli s nizom dodavanja unaokolo Medveščakove trećine. Svako malo, netko bi uputio udarac prema golu.

Poslije udarca Brgleza s desne strane, Jünker Đurić odbija pak iza gola gdje ga prihvaća Šturm. Napadač domaćih pokušava izvesti "varaždinca", ali bez uspjeha. Pak se odbija pokraj Šabanovića koji ga ne uspijeva uhvatiti, ali zato Rajsar tuče s lijeve strane. Pak se odbija do Šturma pred golom koji obilazi vratara i udarcem iskosa s lijeve strane ubacuje pak u mrežu. Pritom je na njemu Šutevski napravio prekršaj pa je zamijenio Paulovića na klupi za kažnjene. "Železari" su opet prionuli poslu. Opsjedali su Medveščakova vrata, pucali i ne pogađali. Zagrepčani su se uspjeli nekako obraniti tako da im je ostalo još deset minuta muke.

Odmah po ulasku u zadnjih deset minuta susreta "medvjedi" su proveli neko vrijeme u napadačkoj trećini. Uspjeli su uputiti i pokoji udarac, a onda su domaći opet uzeli stvari u svoje ruke. Igra se premjestila u Medveščakovu trećinu no prilika za pogodak baš i nije bilo. Isključenje Šutevskog u 54. minuti nagovjestilo je mogući novi pogodak "crvenih". Međutim, gosti su učinkovito odigrali s igračem manje ne dopuštajući nikakvu prijetnju svojim vratima sve do pred kraj kazne kad su Jeseničani stvorili par izglednih prilika.

Ulaskom u završnicu dvoboja pritisak domaćih se ponešto smanjio, jer se ni njima nije dalo gubiti energiju za povećanje prednosti na 12 ili više golova. Tri minute prije kraja na klupu za kažnjene sjeda Cerovečki. "Železari" su još jednom pokazali svoju tehniku, uigranost, razumijevanje igre, sve ono što bismo voljeli da krasi svaku hrvatsku momčad, neovisno o uzrastu. "Crvenima" nije pošlo za rukom postići pogodak premda je Urukalu malo nedostajalo. Nakon izjednačenja snaga na ledu utakmica je ubrzo završila pa su "medvjedi" mogli zaklopiti ovu tamnu stranicu priče o Hrvatima u EBYSL-u.

Jeseničani su pobjedom zadržali tri boda prednosti pred Triglavom u skupini A, što im je u završnici natjecanja glavni cilj budući im nosi mjesto broj 3 u doigravanju. Medveščak je ostao ukupno 13. u ligi s ogromnih 14 bodova zaostatka za Znojmom na osmom mjestu. Zagrepčanima je preostalo još devet utakmica koje treba sportski odigrati do kraja. Na kocki je ne samo ugled stečen ulaskom u finale prošle sezone nego i samopouzdanje igrača koji su tijekom posljednje tri sezone pokazali da se mogu nositi s vršnjacima iz neposrednog hokejaškog okruženja.

 

Foto: www.hdjesenice.si / MarkoL

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information