EBEL

Premalo i prekasno

E Med Jes 170219Mladi zagrebački hokejaši i formalno su izgubili mogućnost za nastup u doigravanju EBYSL-a. Prije početka susreta s Jesenicama na Velesajmu "medvjedi" su saznali kako je Znojmo svladao Budapest s 9:3 i time pobjegao na nedostižnih 11 bodova prednosti. Oslobođeni tereta, hokejaši Medveščaka odigrali su dobru utakmicu protiv "železara" kojima su otkinuli prvi bod u ovom prvenstvu. Ispočetka se sve odvijalo kao i u prethodne četiri utakmice ovih suparnika. Gosti su dobili prvu trećinu s 2:0 no u nastavku susreta preporođeni "medvjedi" preokreću omjer. Jesenice su poravnale tek sredinom zadnje trećine nakon čega više nije bilo zgoditaka. Produžetak je potrajao četiri i pol minute i tek tada su favorizirani Jeseničani došli do pobjedonosnog pogotka.

Medveščak - Jesenice 3:4 (0:2, 3:0, 0:1, 0:1) PP

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 19.2.2017.
Gledatelja: 90
Suci: Prezelj, Metzinger i Polašek

0:1 JES Seršen (Šturm, Svetina E.) 6'
0:2 JES Šturm (Svetina E.) 19'
1:2 MED Jarčov 21'
2:2 MED Čizmadija (Pleško, Paulović) 31'
3:2 MED Pleško (Šutevski) 33'
3:3 JES Ivančevič (Glavič) 51'
3:4 JES Urukalo (Svetina E.) 65'

Udarci na gol:
Medveščak 26
Jesenice 20

Isključenja:
Medveščak 8 min
Jesenice 14 + 10 (Svetina E.) min

Medveščak: Nikolić - Pleško, Smolec, Paulović, Čizmadija, Tadić - Poljak, Stančić P., Krikšić, Stančić T., Jarčov - Babić R., Babić K., Bublić, Šutevski, Crnec - Ličina, Selitaj. Trener: Kolombo

Jesenice: Kogovšek, Legat - Brun Rauh, Stojan, Avsenek, Tomaževič, Glavič - Korošec, Urukalo, Svetina E., Seršen, Šturm - Šabanović, Crnovič, Brglez, Rajsar, Sodja - Hadžić, Žbontar, Svetina R., Ivančevič, Pretnar. Trener: Glavič

Niz od tri uzastopne pobjede nad Villachom i Triglavom održao je "medvjede" u teoretskom dosegu doigravanja duže nego što se to činilo nakon "crnog vikenda" u Budimpešti i Jesenicama te neočekivanog poraza u Grazu. Vijesti iz Znojma dokrajčile su nadu u podvig no to nije značilo da Zagrepčani nisu imali motiva protiv Jesenica. "Železari" su dobili sve četiri međusobne utakmice pa su trener Kolombo i njegovi igrači imali sasvim dovoljno želje za nadigravanjem. Napadačke trojke bile su oslabljene nenastupanjem Miličića i Fičura koji su se nalazili među četiri najučinkovitija igrača u momčadi. Od standardnih igrača nedostajali su još braniči Kegalj, Trstenjak, Kramarić i Joja te napadači Vuglač, Vrbančić, Stubičar i Jović. I dalje nije bilo pričuvnog vratara, a broj od dopuštene trojice starijih igrača popunili su Pleško, Jarčov i Tibor Stančić.

Gosti su na Velesajam stigli sa sedam uzastopnih pobjeda pri čemu su "posijali" samo dva boda. Od poraza kod kuće od Vienne polovicom siječnja "železari" su redom pobjeđivali momčadi iz vlastite skupine. Dvaput Graz, Triglav i Vasas te jednom Medveščak. Jeseničanima je upravo pobjeda Medveščaka protiv Triglava osigurala prvo mjesto u skupini i izravni ulazak u doigravanje. Gorenjci su ukupno peta momčad u ligi s dva boda manje od mađarskog dvojca Fehérvár - MAC ispred sebe. Trener Glavič imao je na raspolaganju sve vodeće strijelce momčadi poput Glaviča, Tomaževiča, Erika Svetine ili Rajsara. Nedostajao mu je jedino Jezovšek koji ionako uglavnom igra Alpsku ligu. Od standardnijih igrača u postavi nije bilo ni braniča Brusa niti napadača Mašiča.

Jeseničani su bolje započeli utakmicu. Od prve su minute boljim klizanjem i većom čvrstinom u dvobojima pritisnuli "modre" nastojeći što prije doći do vodstva. Kad god bi si oslobodili prostor, gosti bi uputili udarac prema vratima koje je Nikolić potom morao braniti. "Medvjedi" bi povremeno izlazili u napadačku trećinu no nisu uspijevali organizirati bilo kakvu akciju kojom bi ugrozili protivnički gol. Nakon pet minute igre, "železari" su poveli. "Bijeli" su dugo držali pak u napadačkoj trećini pa se činilo kako je samo pitanje vremena kad će pak završiti u mreži.

Nikolić je obranio udarac Erika Svetine bekhendom iz blizine. Jesenički napadač otklizao je iza gola po pak i proslijedio ga do Šturma u lijevom kutu koji vraća pak u sredinu odakle Seršen udarcem iz prve pogađa mrežu. Dvadesetak sekundi kasnije Renato Babić pravi prekršaj pa su "modri" ostali s igračem manje. Gosti su pokušali na brzinu povećati razliku no njihovi napadi nisu bili najbolje organizirani pa se Medveščak bez većih poteškoća obranio. Zagrepčani su po izjednačenju snaga na ledu uspostavili ravnotežu u igri, a potom su u idućih nekoliko minuta u par navrata zaprijetili vratima "bijelih".

Jeseničani su se našli u podređenom položaju iz kojeg su se izvlačili samo povremenim protunapadima. Međutim, prekršaj Krikšića u napadu vratio je "železare" u 12. minuti u napadačku trećinu.  Prije nego što su gosti stigli izvesti bilo kakav ozbiljniji napad, Pleško je pohitao sam u protunapad. Stojan je u posljednji trenutak uklizao s klupe i srušio braniča "modrih" pred vratima. Pleško je izveo kazneni udarac, ali mu nije pošlo za rukom svladati Kogovšeka. Budući da se vratar Jesenica prerano pomaknuo s crte gola, kazneni udarac je ponovljen. Međutim, braniču Medveščaka ni iz drugog pokušaja nije pošlo za rukom izjednačiti.

Domaći su preostalih minutu i pol kazne proveli u svojoj trećini odbijajući jedan nalet Jesenica za drugim. Nikolić je imao dosta posla, a predaha nije bilo ni nakon izjednačenja snaga na ledu. "Medvjedi" su se naposljetku oslobodili pritiska pa je uslijedilo razdoblje izjednačene igre. Puno se klizalo se na obje strane, ali učinak je bio zanemariv. Organiziranih akcija gotovo da i nije bilo pa ni vratari nisu imali previše posla. Tu i tamo bi "železari" izveli kakav protunapad no bet većih prijetnji za Nikolića. Kad se već činilo da će se na prvi odmor otići s minimalnom razlikom, gosti su minutu prije kraja trećine povećali vodstvo.

Jeseničani su odjurili u protunapad no izgubili su pak u napadačkoj trećini. Međutim, uporni Šturm uspio je iščeprkati pločicu iza gola domaćih i pogurnuti je do Erika Svetine koji se uključio u borbu za pak uz ogradu iza gola. Svetina je vratio pak do Šturma koji se našao sam ispred gola pa je mogao obići Nikolića i bekhendom ubaciti pločicu u nebranjeni dio mreže. Do odlaska na odmor gosti su se još jednom probili pred vrata Medveščaka no nije im pošlo za rukom pobjeći na tri razlike.

"Medvjedima" je u nastavku susreta trebalo samo dvadesetak sekundi da uhvate priključak s Jesenicama. Zagrepčani su upucali pak u napadačku trećinu no kad su ga Stojan i Avsenek htjeli iznijeti preko plave linije, Jarčov je presjekao dodavanje i krenuo sam prema golu. Trenutak prije nego što će obići Kogovšeka i ubaciti pak u nebranjeni dio mreže, Stojan je uzalud napravio prekršaj. Gosti su pokušali smjesta uzvratiti no višak agresije kod Rajsara doveo ga je do prekršaja u napadačkoj trećini. "Modri" su na brzinu pokušali izjednačiti tijekom kazne sa zadrškom no naposljetku su dobili "običnog" igrača više.

Domaći su na početku kazne stvorili jednu izglednu priliku no čim su "železari" prvi put izbacili pak iz svoje trećine "medvjedima" više nije uspjelo organizirano napasti protivnika. "Modri" su još jednom ozbiljno zaprijetili Jeseničanima, ali iz protunapada jer protiv bržih i vještijih klizača u bijelim dresovima ništa drugo nije bilo moguće napraviti. Čim su se snage na ledu izjednačile Jeseničani su preuzeli igru u svoje ruke. Brzim akcijama stvarali su velike poteškoće obrani Medveščaka. Nikolić je u više navrata morao braniti svoja vrata od protivničkih udaraca. Najbolju priliku imao je u 29. minuti Sodja kad je izašao sam pred gol no njegov udarac pogodio je stativu. Uskoro su Zagrepčani uspostavili ravnotežu u igri, a kad su sredinom trećine pritisnuli goste, pločica je po drugi put odsjela u mreži "bijelih".

Jeseničani su bili pod kaznom sa zadrškom zbog prekršaja Žbontara. Međutim, prije nego što se šesti igrač Jarčov stigao uključiti u igru kombinaciju Pleška i Paulovića udarcem iz sredine uspješno je završio Čizmadija. Izjednačenje je dalo dodatni poticaj "modrima" koji dvije minute kasnije preokreću omjer. Nakon gužve u vlastitom lijevom kutu pak dolazi do Šutevskog. Napadač domaćih dijagonalom pronalazi Pleška koji već hita po desnom krilu. Branič Medveščaka uklizao je u napadačku trećinu, potom skrenuo u sredinu i odličnim udarcem svladao Kogovšeka.

U Jesenicama od malih nogu odgajaju hokejaše s osjećajem više vrijednosti u odnosu na cjelokupnu domaću konkurenciju. Takav stav čini "železare" lošim gubitnicima u svim uzrastima i zbog toga su prilično neomiljeni i u vlastitoj zemlji. Porazi od Zagrepčana im još teže padaju pa nije bilo čudno što su odmah po primljenom golu navalili na gol Medveščaka, a još manje čudi što su nakon samo minute i pol ostali s igračem manje zbog nesportskog ponašanja Tomaževiča. "Medvjedi" su dobro pritisnuli goste i tijekom prve minute kazne stvorili nekoliko prilika za pogodak no vratar "bijelih" bio je na visini zadatka.

Nakon pogreške u letećoj izmjeni Korošec je požrtvovnim prekršajem morao spašavati svoju mrežu pa su "modri" u 36. minuti imali dvojicu igrača više u trajanju od 46 sekundi, dovoljno za izraditi jednu dvije akcije uz uvjet da se osvoji buli. Domaći su došli u posjed paka i do povratka Tomaževiča u igru stigli su uputiti čak tri udarca prema golu no dodavanja koja su im prethodila bila su dovoljno spora tako da je Kogovšek svaki puta bio na mjestu. Čim su zaigrali s četvoricom igrača "bijeli" su ispucali pak iz svoje trećine.

Zagrepčani su još uvijek imali više od minute s igračem više. Isprva se činilo da bi "medvjedi" mogli ponovo pritisnuti "železare" no kad su gosti prvi put došli do paka, začas su prebacili igru u napadačku trećinu pa se je i Nikolić morao intervenirati. Dvije i pol minute prije kraja trećine snage su se izjednačile što je značilo da je Medveščak propustio veliku priliku da se odlijepi na dva gola razlike. Suparnici su preostalo vrijeme do kraja trećine odigrali u jakom tempu kao da su netom došli s odmora. Obje su momčadi imale svoje prilike no mreže se nisu tresle. Usprkos propuštenoj prilici s igračima više, Zagrepčani su mogli biti zadovoljni učinjenim u drugoj trećini u kojoj su triput zatresli mrežu Jeseničana.

Gosti su odlučno krenuli u posljednju trećinu ne bi li što prije poravnali i potom krenuli po pobjedu. "Železari" su imali više od igre no obrana Medveščaka nije im dopuštala previše prilika za udarac. Domaći su tek tu i tamo protunapadima ugrožavali vrata Jesenica. U jednoj takvoj akciji  u 44. minuti Rajsar je prekršajem dao "medvjedima" novu priliku da se odmaknu na dva razlike. Međutim, Zagrepčani su odigrali loše s igračem više. Čim su "bijeli" prvi puta ispucali pak iz trećine Medveščak se u nju više nije uspio vratiti. Najbolju priliku za pogodak imali su gosti iz protunapada no Nikolić je sačuvao minimalnu prednost svoje momčadi.

Medveščak je tražio način za "zatvoriti" utakmicu no to je bilo teško izvodivo pokraj brzonogih i fizički spremnih Jeseničana. Gosti su idućih nekoliko minuta pritiskali "modre" i stvarali prigode za izjednačenje. "Medvjedi" bi tek tu i tamo izveli kakav protunapad. Isključenje Pleška u 49. minuti nagovjestilo je teške dvije minute za Zagrepčane. Domaći su se dobro branili tijekom prve minute kazne ograničivši "bijele" na jedan udarac. Medveščak je neko vrijeme držao pak u napadačkoj trećine ne dopuštajući Jeseničanima izlazak. U 50. minuti poslije dosuđenog zaleđa Erik Svetina je zbog nesportskog prigovora zaradio disciplinsku kaznu.

Gosti su u preostalom vremenu s igračem više ponovo pritisnuli. "Modri" su dopustili protivniku samo jedan udarac, a onda su ispucali pak i do kraja kazne držali suparnika na distanci. Do kraja susreta ostalo je nešto manje od deset minuta. Uspješna obrana s igračem manje opustila je "medvjede" u krivom trenutku. Stojan je u desetak sekundi kasnije uzeo pak iza svog gola i dugim dodavanjem pronašao Glaviča na lijevom krilu koji ubacuje pak pred gol gdje se našao usamljeni Ivančevič koji iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjeni dio mreže. Bio je to jeftino primljeni pogodak kojeg se moralo izbjeći.

Tek što se igra nastavila, Urukalo ruši Smoleca u prodoru prema vratima. "Medvjedi" su dobili novu priliku za pobjedu. Isprva se činilo da će "modri" zadržati pak u napadačkoj trećini i izvesti opsadu do kraja. Međutim, nakon prvog udarca prema vratima, "železari" su ispucali pak iz trećine i domaćima više nije uspjelo organizirano ući u napadačku trećinu. Obje su momčadi jurile amo-tamo bez bilo kakve organizacije što je više odgovaralo klizački i pojedinačno jačim gostima. Najbolju priliku za pogodak imali su "bijeli" pred sam kraj kazne no Nikolić je iz dvoboja s Hadžićem izašao kao pobjednik.

Jesenice u završnici trećine imale nešto više od igre pa su tražile sva tri boda. Međutim, njihov pritisak nije bio toliko opasan kao u ranijim dijelovima susreta pa su "medvjedi" uspješno izlazili na kraj s njim. Zagrepčani su u tim trenucima branili prvi bod protiv Jesenica premda su u par protunapada imali prilike zaprijetiti vratima "bijelih". Prekršaj Krikšića minutu i pol prije kraja trećine donio je neželjene poteškoće u zadnjim trenucima trećine. Jeseničani su žestoko pritisnuli domaće no najbolju je priliku ipak imao Jarčov koji je u zadnjoj minuti sam izašao pred gol no nije uspio bekhendom svladati Kogovšeka donijeti sva tri boda Medveščaku.

Budući da "bijelima" nije pošlo za rukom iskoristiti brojčanu prednost utakmica je otišla u produžetak u kojem su gosti još 21 sekundu imali igrača više. "Železari" su stigli jednom opaliti prema vratima prije nego što su se snage izjednačile. U igri četvorice protiv četvorice domaći su se bolje snašli te su imali inicijativu koju su povremeno pretvarali u udarce. Nakon minute i pol igre ipak je došlo do prekida nakon kojeg su suparnici zaigrali sa samo trojicom igrača. "Medvjedi" su i u takvom odnosu snaga bili poduzetnija momčad no nije im pošlo za rukom postići pogodak. Gosti su bili ograničeni na opasne protunapade od kojih su onim u 65. minuti došli do pobjede. Erik Svetina je prohujao po lijevom krilu budući da se zadnjih deset minuta treće trećine odmarao na klupi za kažnjene. Ubacio je pak pred gol gdje se našao usamljeni Urukalo i bekhendom donio pobjedu Jesenicama.

Jeseničani su se s nova dva boda izjednačili s MAC-om na podjeli četvrtog mjesta u ukupnog poretku. Prvo mjesto u skupini, kako smo već vidjeli, su već osigurali. Do kraja prvenstva očekuju ih još dva susreta s Villachom, a potom idu u doigravanje. Medveščak će također posljednja dva susreta odigrati protiv suparnika iz iste skupine, Triglava. Nakon ovakve utakmice, u kojoj su Zagrepčani bez više prvotimaca uzeli bod "železarima" koji su praktički bili u punom sastavu, ostaje žal za propuštenim. Žal za nepotrebnim porazima u prvom dijelu prvenstva u kojem se podbacilo na oba polja, i onom rezultatskom, i onom višem koje je trebalo poslužiti za uigravanje mlade reprezentacije.

Medveščak je do svjetskog prvenstva odigrao 21 od ukupno 37 utakmice i sa svega 24 osvojena boda ostao na tek 14. mjestu. Da se ovaj neuspjeh mogao "pokriti" uigravanjem petorki za Tallinn, ne bismo imali nikakvih primjedbi. Međutim, reprezentacija koju su uglavnom činili igrači iz EBYSL-a otišla je na svjetsko prvenstvo u potpuno neuigranim postavama, sa samo jednim vratarom reprezentativne vrijednosti i nimalo iznenađujuće, ostala je posljednja. Odgovornost za oba neuspjeha leži na stručnom stožeru koji je vodio momčadi u oba natjecanja i imao potpunu kontrolu nad odabirom igrača, petorki i taktike. Na žalost, u hrvatskom hokeju malo je koga briga za postignute rezultate pa je stoga i malo vjerojatno da će ovi neuspjesi potaknuti bilo kakvu promjenu u načinu rada, priprema svega vezanog uz nastupe mladih selekcija i reprezentacija.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information