EBEL

Nepoznanica na klupi

cameron4Nakon osmorice igrača koji bi trebali nositi dres Medveščaka u idućoj sezoni klub je objavio i ime trenera. Voditelj stručnog stožera "medvjeda" u povratničkoj sezoni u EBEL-u bit će Connor Cameron. Kanadski stručnjak tek je navršio 32 godine što znači da je mlađi od Brinea; Koskirante, Netíka i Zanoškog, polovice trenutno poznatog sastava. Tijekom svoje karijere pet godina je bio pomoćni trener u kanadskoj juniorskoj ligi QMJHL od čega mu je dvije godine neposredni pretpostavljeni bio Gordie Dwyer. Za svojim nekadašnjim šefom došao je prošle sezone u Zagreb također u svojstvu pomoćnog trenera. Nakon naprasnog odlaska u Dwyera u samoj završnici prvenstva, Cameron je vodio ostatke momčadi u posljednje četiri utakmice.

Medveščak će u novoj sezoni imati daleko najmlađeg trenera u cijeloj ligi. Sve Cameronove kolege imaju barem četrdesetak godina, a većina ih ima dosta iskustva u vođenju seniorskih momčadi u profesionalnim ligama poput EBEL-a ili jačim. Primjerice, trener Fehérvára, najgore momčadi iz prošle sezone koja će se i iduće sezone natjecati u EBEL-u, Benoit Laporte star je 57 godina i iza sebe više od 20 godina iskustva u vođenju prvoligaša u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj i sada Austriji. Na drugoj strani ljestvice Viennu je do naslova doveo 42-godišnji Serge Aubin koji je prvi put postao voditelj stručnog stožera 2014. kad je u Hamburgu zamijenio upravo Laportea. Nakon bankrota hamburškog kluba otišao je u Beč i osvojio naslov.

U kolikoj mjeri će neiskustvo Medveščakovog trenera umanjiti izglede zagrebačkog kluba u predstojećoj sezoni. Navijači će se odmah osvrnuti na prethodne dvije sezone kad je u Zagreb stigao tada 37-godišnji Gordie Dwyer i po prvi put u životu preuzeo vođenje jedne seniorske profesionalne momčadi. Dwyer se ispočetka odlično snašao u zahtjevnom okruženju KHL-a. Nakon dvadeset odigranih utakmica Medveščak je bio šesti u konferenciji sa sedam bodova prednosti u odnosu na devetouvrštenu momčad. U srednjem dijelu natjecanja "medvjedi" su pali u formi što se odrazilo i na ljestvicu na kojoj su pali na deveto mjesto s istim brojem bodova kao i suparnik na osmom mjestu.

Na žalost, u trenutku kad je ulazak u doigravanje još bio izgledan, uprava kluba odlučila je trgovinu staviti ispred sporta pa su momčad napustili najbolji napadač Kvapil i jedan od najboljih branič, Kinrade. Pad se nastavio pa je u zadnjim danima natjecanja momčad napustilo više prvotimaca, a Medveščak je prvenstvo završio na desetom mjestu u konferenciji s 11 bodova manje od osmouvrštenog Slovana. Pokazalo se kako su Zagrepčani bili bolji u napadu (deseti u konferenciji po broju postignutih pogodaka) nego u obrani (12. po broju dopuštenih udaraca). Dwyer je podigao učinak napadačima poput Kvapila ili Bruléa koji su u Zagreb došli iz drugih ruskih klubova. Jednako tako napredak su pokazali i Medveščakovi "starosjedioci" poput Bjorkstranda i Hedberga. Neki od braniča poput Morrisonna ili Mäntylle također su pokazali napredak u odnosu na prethodnu sezonu premda je obrana u cjelini bila najslabiji dio momčadi.

Dwyereov ostanak pozdravila je većina navijača i ljubitelja hokeja. Vjerovalo se da će, usprkos manjem proračunu, mladi kanadski trener, oboružan stečenim iskustvom, izvući maksimum iz raspoloživog kadra. Međutim, već su pripremne utakmice pokazale da "medvjedi" teško igraju protiv svih izuzev slabašnih Britanaca koje bi svladao i EBEL Medveščak. Već tada je na vidjelo izašla još jedna osobina momčadi, pretjerana i nekontrolirana grubost. Premda su Zagrepčani prvih nekoliko utakmica odigrali dobro, već poslije jedne trećine prvenstva bilo je jasno da puno toga ne valja. "Medvjedi" su nakon 20 odigranih utakmica bili tek 13. na Zapadu s čak 8 bodova zaostatka za zonom doigravanja.

Rasprodaja je prošle sezone počela i prije. Brulé je otišao već 12. listopada, a prvi vratar Taylor osam dana kasnije. Premda su se momčadi ubrzo pridružili napadač Lessio te vratari McIntyre i Garnett, većih pomaka nije bilo. Momčad je krajem studenog napustio i napadač McMillan kojeg je trebao nadomjestiti Galiardi. Nakon dvije trećine prvenstva, Medveščak je bio 11. u konferenciji no zaostatak za doigravanjem se bio popeo na 12 bodova. Klub je glumio natjecateljsku momčadi do Božića 2016., a potom su otišli Galiardi, Butler, Mertl i Morrisonn pa je bilo jasno da će se do kraja sezone samo odrađivati posao.

Na kraju, Medveščak je ostao 12. s 24 boda zaostatka za posljednjom momčadi koja se uvrstila u doigravanje. Dwyer više nije bio  na komandnom mostu jer ga je uprava prodala u Švicarsku tako da je posljednjim utakmicama upravljao Cameron. Iako su klub i navijači ispratili trenera s pljeskom, Dwyerova druga sezona u Medveščaku ne može se nikako opisati kao uspješna. Klub je tavorio pri dnu ljestvice i prije velike rasprodaje, a jedino prepoznatljivo obilježje Medveščakove igre bila su isključenja. Njih upravo bezbroj. Zagrepčani su bili daleko najnediscipliniranija momčad u ligi. Ne zna se što je bilo gore, gomila nepotrebnih prekršaja u napadu ili sijaset disciplinskih i gorih kazni zbog kojih su trpjeli i igra i rezultat. Dwyer ni u jednom trenutku nije pokazao da je u stanju zauzdati svoje igrače i to mu nikako ne ide u prilog.

Dwyerov prvi pomoćnik u ne pretjerano uspješnoj sezoni bio je upravo Connor Cameron, novi trener Medveščaka. Na prvi pogled, neće mu biti lako. Dio navijača očekivat će reprizu spektakla iz 2009. i 2010. Dio navijača će unaprijed biti nezadovoljan "nižom razinom hokeja" u EBEL-u bez obzira jesu li je u stanju prepoznati ili ne. Dio navijača očekivat će rezultat, a dio veću minutažu hrvatskih igrača. Uprava će imati svoja očekivanja i proračunska ograničenja.

Jedino što će od početka Cameronu ići na ruku je niska razina poznavanja hokeja i interesa za taj sport u Hrvatskoj. Naša zemlja je prepuna stručnjaka za nogomet, rukomet, vaterpolo ili košarku, ali u hokeju se većini promatrača još uvijek bez poteškoća prodaje "mačak u vreći". Malo je ljudi iskreno zainteresirano za hrvatsku reprezentaciju ili hrvatski hokej u cjelini pa im je svejedno tko igra u kojoj navali ili koliko iskustva ima prvi trener jedinog profesionalnog hokejaškog kluba u zemlji. Dokle god je tako, raditi u Medveščaku je prilično zahvalan posao.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information