EBEL

Potop na kraju

E Med Tri 170226Medveščak je završio s natjecanjem u EBYSL-u. Poslije dvije sezone u kojima su igrali u doigravanju, zagrebački mladi hokejaši oprostili su se od "austrougarske" lige teškim porazom od Triglava. Kao i u utakmici odigranoj tri dana ranije, "medvjedi" su nastupili u pomlađenom, juniorskom sastavu, bez igrača koji nemaju pravo nastupa na svjetskom prvenstvu u Koreji. Gosti iz Kranja nisu imali nikakvog razumijevanja za potrebe hrvatske juniorske reprezentacije. "Orlovi" su nemilosrdno napunili mrežu Medveščaka već u prvih dvadeset minuta ne dopustivši domaćinu više od dva udarca prema golu. Zagrepčani su u nastavku održavali kakvu takvu ravnotežu no u zadnjoj trećini ponovo su bili zatrpani pakovima u mreži. Konačnih 10:1 u korist Triglava dovoljno odražava razliku u izvedbi.

Medveščak - Triglav 1:10 (0:4, 1:2, 0:4)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 26.2.2017.
Gledatelja: 80
Suci: Krčelić, Grozaj i Novak

Strijelci:

0:1 TRI Markič (Pavc, Lampič) 3' PP1
0:2 TRI Tavčar (Prostor) 4'
0:3 TRI Vilfan M. (Potočnik K., Jenko) 13' PP1
0:4 TRI Prostor (Tavčar) 16'
0:5 TRI Ban M. (Markič, Štenkler) 25'
1:5 MED Fernandez Genc (Selitaj) 38'
1:6 TRI Pavc (Brus) 40' SH1
1:7 TRI Ban M. (Štenkler) 43'
1:8 TRI Ban U. (Vilfan M., Potočnik K.) 53'
1:9 TRI Ban M. (Markič) 59'
1:10 TRI Štenkler (Tavčar, Prostor) 59'

Udarci na gol:
Medveščak 8
Triglav 45

Isključenja:
Medveščak 8 min
Triglav 4 min

Medveščak: Slivnjak, Tomić - Kramarić, Joja, Crnec, Šutevski, Ličina - Babić K., Babić R., Bublić, Vuglač, Paulović - Cerovečki, Kuzmanović, Fernandez Genc, Kozina, Pleština - Trstenjak, Matišin, Štajcar, Vragolović, Selitaj. Trener: Kolombo

Triglav: Čeferin - Pavc, Lampič, Rozman, Potočnik K., Vilfan M. - Brus, Potočnik Ž., Prostor, Tavčar, Jenko - Ban U., Mubi, Štenkler, Ban M., Markič - Vilfan N. Trener: Drinovec

Tri dana nakon visoke pobjede u Kranju, Triglav je stigao na Velesajam na još jedan pucački trening. Ovog puta Gorenjci nisu vodili ni prvog vratara Šenka niti drugog Plavca nego je u sastavu bio samo treći vratar Čeferin. U Zagreb nije stigao ni branič Jugovič, ali se zato pojavio prvi strijelac momčadi, Matevž Ban kojeg nije bilo u postavi prije tri dana. Svi drugi standardni hokejaši bili su na raspolaganju treneru Drinovcu koji je od svojih igrača očekivao još jednu uvjerljivu pobjedu koja bi Triglavu osigurala ukupno šesto mjesto u poretku uz već rezervirano mjesto u doigravanju.

U sastavu Medveščaka i ovog puta su bili samo igrači s pravom nastupa na juniorskom prvenstvu u Koreji. U odnosu na sastav koji je izgubio 8:0 od Triglava nije bilo napadača Grgurića na čijem je mjestu zaigrao Kozina. Svi su drugi igrači bili na istim mjestima kao i na kranjskoj utakmici. Kao i u Kranju, i dalje su nedostajali Stubičar, Dobrić i Burazin, a od igrača koji su se istaknuli u domaćem juniorskom prvenstvu nije bilo vratara Rastovskog, jedinog hrvatskog čuvara mreže izlaznog godišta juniorskog uzrasta.

Triglav je od prve minute navalio prema vratima Medveščaka i već u prvom napadu iznudio prekršaj Kramarića. Gosti su odmah po osvojenom buliju u napadačkoj trećini počeli s opsadom Medveščakovog gola. Udarci su sijevali sa svih strana tako da je Slivnjak imao pune ruke posla. Kad je Kramarićeva kazna ušla u posljednjih tridesetak sekundi, Lampič je s desne strane odigrao dupli pas s Pavcom iza gola i potom vratio pak na plavu liniju do Markiča. Napadač "bijelih" spustio se prema golu i brzim udarcem svladao čuvara mreže domaćih.

"Orlovi" su odmah po nastavku igre nastavili s pritiskom prema protivničkim vratima. "Medvjedima" nikako nije uspijevalo izbaciti pak iz svoje trećine. Slivnjak je skupio par obrana, ali kad je nakon jednog promašaja gostiju pak uzeo Tavčar poslao ga je s lijevog krila prema Prostoru iza gola. Napadač "bijelih" izvukao se prema lijevom kutu i potom vratio pak Tavčaru koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Triglav je zadržao inicijativu još nekoliko minuta tijekom kojih je u više navrata dao posla vrataru "modrih".

Medveščak je tek u šestoj minuti prvi puta organizirano ušao u napadačku trećinu no izuzev nekoliko dodavanja Zagrepčani se nisu uspjeli izboriti za udarac prije nego što su se "orlovi" vratili u napad. Gosti su uputili još nekoliko udaraca prema vratima "modrih", ali su i Zagrepčani pronalazili načina da prebace igru u napadačku trećinu. Prije nego što se ušlo u drugih deset minuta trećine, Čeferin je zabilježio i prvu obranu. Možda bi "medvjedi" uspostavili i ravnotežu da Selitaj u 11. minuti nije napravio prekršaj u napadu.

Domaći su se ovog puta puno bolje branili. Gorenjcima je trebala puna minuta prije nego što su uspostavili igru u napadačkoj trećini. Upravo kad su se namjestili okolo protivničke trećine i počeli s kruženjem paka Vuglač siječe jedno dodavanje kod plave linije i juri u protunapad. Napadač "modrih" izašao je sam pred gol no njegov bekhend nije pronašao put do mreže. Odbijeni pak preuzeo je Jenko i pohitao u protunapad. Budući da nije mogao pucati vraća pak nalijevo do Krištofa Potočnika koji pronalazi usamljenog Mihu Vilfana u sredini koji obilazi vratara i bekhendom ubacuje pak u nebranjenu mrežu.

Idućih nekoliko minuta Zagrepčani pokušavaju uspostaviti ravnotežu na ledu no to im donekle polazi za rukom samo kad bi se u igri našli igrači s iskustvom igranja u EBYSL-u. Čim su gosti ispred sebe imali neiskusniju petorku gol Medveščaka bi "visio u zraku". "Medvjedi" su se nekako držali do 16. minute kad Triglav postiže i četvrti pogodak. Jenko je "modrima" izbio pak koji dolazi Tavčara pred golom. Napadač "bijelih" vješto iza leđa daje pločicu za Prostora u sredini koji udarcem iz prve postiže pogodak.

Gorenjci su i u završnici trećine imali više od igre. Držali su pak, stvarali prilike i tjerali Slivnjaka na intervencije. Međutim, u ovom razdoblju su i "medvjedi" u par navrata zaprijetili vrataru Triglava no njihovi udarci nisu bili dovoljno precizni. Suparnici su na odmor otišli s četiri gola razlike u korist "orlova" što dovoljno pokazuje kakav je bio odnos snaga između dvije momčadi.

Tek što je druga trećina počela, prekršaj Lampiča dao je priliku domaćima da pokušaju postići počasni pogodak. Međutim, Zagrepčani su toliko loše odigrali s igračem više da nisu uputili nijedan udarac prema vratima, čak ni promašaj. Minutu i pol nakon izjednačenja snaga na ledu gosti su postigli i peti pogodak. Štenkler je upucao pak u napadačku trećinu niz ogradu po desnom krilu. U suprotnom kutu zaustavio ga je Matevž Ban. Markič se izborio za pločicu i predao je pred gol gdje je usamljenom Matevžu Banu preostalo samo svladati čuvara mreže "modrih".

Minutu i pol kasnije isključen je Bublić zbog "nedopuštenog naleta tijelom" kakav se sudi samo u Hrvatskoj. Dokad će hrvatski suci smatrati hokej "igrom bez dodira" ne znamo, ali ne bi im bilo naodmet s vremena na vrijeme pogledati neku pravu hokejašku utakmicu, čisto da steknu uvid što je igra na tijelo. Triglav je tijekom iduće dvije minute opsjedao Medveščakova vrata. Udarci su sijevali sa svih strana no Slivnjak je zajedno sa svojim suigračima uspio sačuvati svoju mrežu i izdržati do kraja kazne.

Triglav je zadržao napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Gosti su "kampirali" u trećini Zagrepčana no visoko vodstvo utjecalo je na njihovu igru. Udarci prema vratima Medveščaka su se prorijedili, ali su i dalje bili opasni. Urban Ban je tako u 30. minuti udarcem s plave linije pogodio prečku. Ulaskom u drugi dio trećine razina igre naglo pada. "Orlovi" su zadržali inicijativu, ali su pogubili niti igre. Akcije "bijelih" bile su stihijske i nepovezane što je išlo na ruku Zagrepčanima. Istovremeno su "medvjedi" bili potpuno bezopasni u napadu, ali su ako ništa drugo trošili vrijeme.

U jednom od rijetkih protunapada, domaći su u 38. minuti došli do pogotka. Selitaj se izborio za pak na lijevom krilu i poslije prodora pucao iskosa. Čeferin odbija pločicu ispred sebe no tu se našao Fernandez Genc i udarcem iz prve svladao čuvara mreže "bijelih".  Četrdesetak sekundi kasnije, isključen je Mubi. Premda nije bilo realnih izgleda za stizanje protivničkog vodstva, "medvjedi" su drugim zgoditkom mogli popraviti dojam.

Međutim, ponovo je do izražaja došla neuigranost Zagrepčana, posebice u igri s igračem više. "Modri" bi brzo izgubili pak u napadačkoj trećini pa bi im trebalo predugo da se vrate u napad. Dvaput su "orlovi" ulazili u napadačku trećinu, a kad su domaći skrivili zabranjeno ispucavanje, Triglav je postigao pogodak. Matevž Ban je osvojio buli i daje pak do Brusa koji s lijeve strane vraća pak na plavu liniju odakle Pavc "bendijem" pogađa mrežu. Osam sekundi kasnije završila je druga trećina koja je rezultatski bila povoljnija po Zagrepčane od prve, ali u kojoj su "medvjedi" izgledali jednako loše kao i u prvih dvadeset minuta.

Uvodne minute posljednje trećine obilježila je neorganizirana igra na obje strane u kojoj su klizački i tehnički nadmoćniji gosti ipak bili bolja momčad. Brzi protunapad "bijelih" u 43. minuti doveo je do sedmog pogotka za Triglav. Štenkler je primio pak na sredini klizališta i proslijedio ga nadesno do Matevža Bana koji je ušao u napadačku trećinu po desnom krilu i preciznim udarcem iznenadio vratara "modrih". Zagrepčani su minutu kasnije imali dobru priliku kad je Šutevski tukao iz sredine no Čeferin je uspješno zaštitio svoja vrata.

Uslijedilo je razdoblje tijekom kojeg su se "medvjedi" uspješno nosili s gostima. Triglav je imao inicijativu, ali su Zagrepčani uspijevali pojedinačnim akcijama ulaziti u napadačku trećinu i držati Čeferina na oprezu. Gosti su se opustili zbog visokog vodstva pa su u napadu više težili samoisticanju nego organizaciji igre što je išlo na ruku "modrima". Prigoda je bilo na obje strane no najveću je imao Krištof Potočnik koji je u 52. minuti iz neposredne blizine pogodio stativu. Minutu kasnije, pločica je ipak odsjela u mreži Medveščaka.

Krištof Potočnik je primio pak na sredini leda i unio ga u napadačku trećinu. Izravni put prema vratima bio mu je blokiran pa je otklizao prema lijevom kutu i pričekao suigrače. U pravom trenutku vratio je pak na plavu liniju do Urbana Bana koji je udarcem iz zgloba iznenadio čuvara mreže Medveščaka. Tridesetak sekundi kasnije, pritisak "bijelih" doveo je do prekršaja Cerovečkog. Triglav je tražio priliku za novi pogodak no "modri" su aktivnom i požrtvovnom igrom u velikoj mjeri zatvorili prostor za udarac. Slivnjak je skupio par obrana i sve skupa je izgledalo prilično dobro ako zanemarimo stanje na semaforu.

Izjednačenjem snaga na ledu ušlo se u samu završnicu susreta, a za "medvjede" i cijele sezone u EBYSL-u. Triglav je krenuo u završni juriš ne bi li uvećao svoju pobjedu. Zagrepčani su jedva odolijevali protivničkom pritisku, a minutu i pol prije kraja su ipak popustili. Matevž Ban je zaustavio ispucani pak na plavoj liniji te odigrao dupli pas s Markičem na desnom krilu. Primivši pločicu pred golom, Ban obilazi Slivnjaka i bekhendom šalje pak u nebranjenu mrežu. Dvadesetak sekundi kasnije pločica se ponovo našla u mreži domaćih. Tavčar je dodavanjem kroz sredinu uposlio Štenklera koji je udarcem slijeva iznenadio vratara "modrih".

Za malo više od minute utakmica je završila. Triglav je zabilježio pobjedu kojom je podigao raspoloženje pred dvoboj s Red Bullom u četvrtfinalu doigravanja. Iz Medveščakove skupine u doigravanje su se uvrstile i Jesenice koje će se sučeliti Znojmu. Zagrepčani su završili natjecanje na ukupno desetom mjestu s dva boda manje od Vasasa koji se natjecao u istoj skupini sa Zagrepčanima. Gledano strogo natjecateljski, sezona je bila neuspješna. Razlog ne leži isključivo u činjenici da je izmaknulo doigravanje nego i u brojnim porazima koje su "medvjedi" pretrpjeli od objektivno slabijih momčadi. Da se nije gubilo od Graza, Debrecena ili Olimpije, Zagrepčani su mogli biti u trci za doigravanje sve do zadnjeg kola.

Međutim, nastup zagrebačkih mladih hokejaša u EBYSL-u ne smije se gledati samo preko konačnog poretka. Budući da se radi o razvojnoj ligi, a za Hrvate i natjecanju u kojem igra hrvatska mlada reprezentacija, ocjenu nastupa u EBYSL-u valja donijeti i na temelju postignutih i očekivanih rezultata mlade i juniorske reprezentacije. O neuspjehu mlade reprezentacije u Estoniji sve smo već bili napisali. Reprezentacija je na svjetsko prvenstvo otišla neuigrana, s previše neiskusnih igrača i pokojim izletnikom i posljedično ispala u niži razred premda je vremena za pripreme i ispravljanje nedostataka bilo napretek.

Posljednje dvije utakmice u sezoni iskorištene su za sticanje uvida u mogućnosti juniorske reprezentacije. Jedini zaključak koji se može izvući nakon dva teška poraza jest da će u Koreji biti jako teško izbjeći ispadanje. Barem polovica reprezentacije nije spremno ni fizički, ni tehnički niti taktički za suparnike koji nas čekaju na Dalekom Istoku. Razloga ima podosta, a jedan od najvećih je sistematsko žrtvovanje juniora za račun EBYSL-a. Unatrag nekoliko godina odgovorni ljudi hrvatskog hokeja svake sezone "žrtvuju" jedno godište koje ne igra ništa drugo ne osam utakmica juniorskog prvenstva.

 Još bismo i razumjeli takav pristup kad bi on bio dio nekakve strategije, svjesnog plana. Međutim, ova sezona jasno je pokazala da se ni s mladom reprezentacijom ne radi sustavno, da se zbog osobnih nesuglasica ili nebrige, dobri igrači "puštaju" da odu iz hokeja, a na prvenstva vode "izletnici". Ni na  ove dvije utakmice nisu pozvani svi igrači koji zaslužuju da se uzmu u obzir pri sastavljanju reprezentacije, a razlog zasigurno nije nedostatak kvalitete. U Koreju ćemo otputovati s ozbiljnim problemima s učinkovitosti u napadu, širinom obrane i  čuvanju mreže. Možda nam se nekim čudom "zalomi" opstanak kao i u prethodne dvije godine no i time bi se mazanje očiju samo produžilo za još godinu dana.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information