EBEL

Gorostas zatvorio krug

perkovicJedno od najvećih pojačanja za navalu Medveščaka ostanak je Nathana Perkovicha u "brlogu". Stasiti Amerikanac došao je u Zagreb još prije pet godina u posljednju sezonu prvog boravka zagrebačkog kluba u EBEL-u. Premda se nije bio nametnuo kao vrhunski strijelac, bio je jedan od nekolicine koji su ostali u klubu i nakon prelaska u KHL. Perkovich se morao snaći u novoj ulozi i nakon prve sezone tijekom koje se borio za mjesto u sastavu, postaje standardni igrač zadatka bez kojeg se teško mogla zamisliti Medveščakova igra u obrani. Povratkom u EBEL, Perkovich postaje igrač s najviše odigranih utakmica za prvu momčad i jedan od glavnih uzdanica pred novo prvenstvo.

Perkovich je poput nekih svojih novih, mlađih suigrača dio svoje karijere proveo u sveučilišnoj ligi NCAA. Međutim, nije bio dovoljno strpljiv pa je nakon tri godine otišao u podružnicu New Jerseya koja se 2009. nalazila u Lowellu. Iduće tri sezone igra u AHL-u boreći se za mjesto koje vodi u društvo najboljih hokejaša na svijetu. Neke od kolega iz svlačionice poput Bena Walthera srest će ove sezone u dresu Villacha. Ukupno je Perkovich u AHL-u proveo tri godine tijekom kojih je postigao 70 bodova u 166 utakmica.

Budući da se nije radilo o učinku koji vodi u NHL, prihvaća poziv iz Zagreba u kojeg dolazi u ljeto 2012. Našao se u jakom Medveščaku u kojem su čak četvorica igrača imali dulji staž od Perkovicha u AHL-u pri čemu ne računamo nezaboravnog Dustina Jeffreya koji je te sezone ostavio trajni trag u Domu sportova. U svojoj prvoj sezoni u Medveščaku Perkovich je postigao 35 bodova u 53 utakmice po čemu je bio sedmi najučinkovitiji igrač u momčadi. Dok su njegovi suigrači tijekom ljeta 2013. tražili posao po švedskoj drugoj ili Azijskoj ligi, Perkovich je, zahvaljujući hrvatskoj putovnici, ostao u Medveščaku.

Iduća sezona bila mu je vjerojatno najteža u karijeri. Odigrao je svega 14 utakmica u KHL-u na kojima je postigao jedan pogodak. Konkurencija za mjesto u sastavu bila je velika, momčadi je išlo dobro pa se uvrstila i u doigravanje. Perkovich je svoje napadačke vještine morao održavati u doigravanju za naslov hrvatskog prvaka u kojem je upisao 13 bodova u 4 utakmice. Godinu dana kasnije ipak pronalazi svoje "mjesto pod suncem". Odigrao je 50 utakmica, upisao 5 bodova i skupio 78 minuta kazni.

Nakon što se u sezoni 2014/15 nametnuo kao član obrambenog, četvrtog napada, u tom je svojstvu dočekao i novog trenera Dwyera. Mladi trener zadržao je kršnog Amerikanca u sastavu pa se Perkovich nastavio boriti s Rusima i njihovim pomagačima do posljednjih minuta Medveščakovog vijeka u KHL-u. Ukupno je Perkovich u drugoj najjačoj ligi na svijetu odigrao 157 utakmica na kojima je postigao 18 bodova i odslužio 235 kaznenih minuta. Ako će ga trener Cameron trebati za borbu s vodećim strijelcima EBEL-a, Perkovich će biti spreman.

Visoki i snažni napadač prvi je put za hrvatsku reprezentaciju zaigrao 2015. na turniru divizije IB u Nizozemskoj. U sastavu koji se trebao boriti za zlato bio je jedan od rijetkih koji nije podbacio. Postigao je 6 bodova u 5 utakmica i s Kinasewichem podijelio drugo mjesto u poretku strijelaca, iza Murraya s 8. Godinu dana kasnije u Zagrebu ostaje na tri boda pri čemu se uklopio u ostatak reprezentacije koja se nije mogla nositi s jačima od sebe, ali je barem bila u borbi za broncu do posljednjih minuta turnira. Prošle sezone podbacio je zajedno s većinom reprezentativaca s kojima je podijelio peto mjesto na kojem ponajviše možemo zahvaliti uobraženosti njemačkog i slabosti nizozemskog saveza hokeja na ledu zbog čega su Nizozemci nastupili bez desetak ponajboljih reprezentativaca.

Od Perkovicha se u novoj sezoni očekuje da bude jedan od vođa novog Medveščaka. Iza sebe ima iskustvo iz KHL-a i AHL-a, a igrao je i u "prethodnom životu" kluba u EBEL-u. Zajedno sa Zanoškim bit će poveznica s mlađim hrvatskim igračima kojima bi trebao biti od pomoći u njihovoj prvoj pravoj profesionalnoj sezoni. Koju će ulogu imati, odredit će trener. Hoće li ostati "načelnik obrane" ili će se uvrstiti u jednu od dvije udarne navale, veliko je pitanje. Prisjetimo se da se ni 2012. nije uspio nametnuti kao jedan od vodećih strijelaca pa je možda svrsishodnije zadržati ga uz Brinea kao osigurač protiv najjačih suparničkih trojki.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information