EBEL

Za početak, popraviti omjer

pakKak bi rekla nabildana austrijska legenda -  „I'll be back“. I bome vratismo se iz ruskih prostranstava natrag na austrijske brege, mađarske ravnice i u češke pivnice. U Sloveniji više nemamo kod koga stati a kome nije daleko neka do Bolzana svrati. Sve to taman kada liga ulazi u jubilarnu 15. sezonu i čiji su čelnici inače nedavno produžili suradnju s glavnim sponzorom i za iduće 3 godine. Podsjetimo i na neka pravila koja su se mijenjala dok nas nije bilo, kao primjerice uvođenje 3 boda za pobjedu a i ludi produžetak od sedam minuta je (fala Bogu) kratko trajao te je zamijenjen s "NHL-ovskih" 3 na 3 u trajanju od pet minuta. I dalje pak ostaje podjela na ligu za prvaka i ligu „za bedaka“ kao i mogućnost biranja protivnika za doigravanje.


Što se "zebrica" tiče, Warshawa je zamijenio sunarodnjak Mark Lemelin (između ostalog i 58 utakmica NHL iskustva), Gebei je prešao u KHL a imati ćemo i jednu damu kod linijskih sudaca - Bettinu Angerer. Tu je dakako i naš Trpimir Piragić koji se može pohvaliti i suđenjem finala U18 top divizije ove godine a nema više našeg „liblinga“ Fussija kao ni Dremelja. Velika vijest prošle sezone bilo je i dovođenje legendarnog Grega Kimmerlya (sudio preko 1100 NHL tekmi) na poziciju „Director of Officiating Development” što će svakako pridonijeti napretku sudaca u Ebelu i Alpen ligi.

Prvo na redu je dakle gostovanje u 7. po veličini austrijskom gradu Villachu na rijeci Dravi, kojeg nastanjuje nešto preko 61.000 duša a ako gledamo samo Korušku veći je jedino Klagenfurt. Pri pomisli na njih prvo mi iskoči onaj 11:2 horror iz sezone 12/13 ali i veselje kada su porazom 7:1 postali jedna od kolateralnih žrtava plavog uragana od listopada do prosinca 2011. kada smo povratkom Prpe i Lixa u 15 tekmi nanizali 13 pobjeda.
Tu je i jubilarni 500. EBEL pogodak kojeg im je pospremio Slava Truhno ili pak 9:0 razbijanac u KHL pripremama 2015. koji nam je tada podigao raspoloženje i očekivanja… Moglo bi se dugo tako prebirati po uspomenama ali idemo dalje.

Kroz 4 sezone odigrali smo 22 tekme uz omjer od 8 pobjeda i 14 poraza. Najlošiji omjer imali smo u premijernoj sezoni gdje smo u 6 tekmi zabilježili tek jednu tijesnu pobjedu a najbolji u sezonama 11/12 (4 tekme, 2 pobjede, gol razlika 13-7) te 12/13 (6 tekmi, 3 pobjede, gol razlika 18:21). Villach je u pripreme krenuo pobjedom protiv Lyona i to bez Glenna, Beacha, Hickmotta i Benjia Petrika ali su im u postavi „gostovali“ Raffl i Grabner (u lajni s golobradim Lanzingerom) a strijelci su bili Verlič, Lanzinger, Shields i Raffl. Potom su izgubili od Banske Bystrice (3:2) gdje su se vratili s „-2“ (Platzer, Sarauer) ali im je u posljednjoj trećini presudio Datelinka.

Slična priča ponovila se protiv francuskog Gapa gdje su početkom 1/3 imali prednost pogocima Waltera (2) i Alagica ali su Francuzi sve okrenuli u posljednjih šest minuta (Di Dio Balsamo, Mcdonald). Omjer su popravili krajem kolovoza pobjedama 6:3 protiv Riesserseea (Glenn 2,Beach 2,Flick, Leiler) te 3:0 protiv nas (Kromp 2, Beach- iako se to zapravo odbilo od našeg beka) a pripreme završili porazom 3:2 od Riesserseea u prilično pomlađenom sastavu gdje su šansu dobili i Judth, Trink te Wohlfart iz EBJL /EBYSL kadra. 

Prošlosezonski najubojitiji snajperi (gledajući one koji su još tu naravno) bili su Verlič (21+11),Petrik (10+9) i Kromp (7+11) a od top 10 strijelaca otišla su čak osmorica. Pridošlica Kickert  je pak u 16 tekmi za Viennu imao odličnih 1,83 prosječno primljenih pogodaka uz 93,3% obrana.

Sjetih se i onog davnog Kojotovog „Dear Bear" topica kojem bi sada (obzirom na sastav ekipe) bolje pasao naziv: Dragi Medvjed/Hyvä Karhu/Milí Medvěd/Drahý Medved/Kjaere Bjorn… I nije da mi je žao, dapače! Led Villacher Stadthallea nam je „bremenit“ obzirom smo od 11 (službenih) pokušaja samo 2 puta slavili (2009. i 2011.) pa počnimo povratničku sezonu popravljanjem tog omjera.

Ajmo plaviiii!!
 

*Uz što veće moguće prisustvo Fičura, Jankovića, Jarčova, Kegalja, Smoleca, Nikolića i Rosandića (na ledu, ne na „lesi“).

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information