EBEL

Samo bod u "ledenoj"

med albaU derbiju začelja Medveščak je pred svojim navijačima izgubio od Fehérvára AV19 s 4:3 u produžetku. Zagrepčani su se u zaostatku našli već u petoj minuti, ali su zahvaljujući uspješnoj igri s dvojicom igrača više u roku od dvije minute izjednačili. Rezultatska ravnoteža je potrajala svega dvije minute, a onda su gosti ponovo prešli u vodstvo. Unatoč inicijativi koju su "medvjedi" imali do pred kraj trećine, Fehérvár je na prvu stanku otklizao s minimalnim vodstvom. U nastavku susreta gledali smo obostrano otvorenu igru međutim ni jedni niti drugi nisu pronašli put do mreže. Domaći su početkom posljednje trećine poravnali, ali protivnik ponovo koristi nepažnju u obrani "plavih" i za samo minutu se vraća u vodstvo. Medveščak je potom sve karte bacio na napad. Vrata Fehérvára bila su zasuta nizom udaraca, ali je malo je njih opasno prijetilo mreži gostiju. Tri minute prije kraja trećine Zagrepčani su ipak uspjeli izjednačiti. Daljih promjena omjera nije bilo pa se morao igrati produžetak. U igri trojice protiv trojice "bijeli" su izdržali početni nalet domaćih, a potom iz protunapada u 62. minuti izborili pobjedu.

Medveščak - Fehérvár AV19 3:4 (1:2, 0:0, 2:1, 0:1) PP

Zagreb, Dom sportova, 10.9.2017.
Gledatelja: 4000
Suci: Piragić, Trilar, Hribar i Rakovič

Strijelci:

0:1 FEH Sárpátki (Szabó-Pal, Reisz) 5'
1:1 MED Olden (Netík, Boivin) 7' PP2
1:2 FEH Szabó-Pal (Sárpátki, Szirányi) 9'
2:2 MED Olden (Morley) 45'
2:3 FEH Vincze (Erdély, Kóger) 46'
3:3 MED Koskiranta (Perkovich, Tikkanen) 57'
3:4 FEH Gilbert (Jyrkkiö) 62'

Udarci na gol:
Medveščak 55
Fehérvár 33

Isključenja:
Medveščak 14 min
Fehérvár 18 min

Medveščak: Krošelj, Rosandić - Privitera, Kudělka, Netík, Morley, Olden - Boivin, Deutsch, Perkovich, Koskiranta, Puskarich - Pöyhönen, Tikkanen, Aviani, Brine, Rajsar - Čepon, Simšič, Jarčov, Janković, Zanoški. Trener: Cameron

Fehérvár: Rajna, Kornakker - Vidmar, Szirányi, Szita, Mušič, Gilbert - Jyrkkiö, Uotila, Lovecchio, Latendresse, Luttinen - Harty, Stipsicz, Vincze, Kóger, Erdély - Szabó, Sárpátki, Reisz, Szabó-Pal. Trener: Laporte

Prva domaća utakmica u novoj sezoni privukla je veliki broj navijača Medveščaka. Bez obzira na težak poraz u Beljaku, zagrebački ljubitelji hokeja pohrlili su u Dom sportova kako bi se upoznali s novom momčadi i dali joj podršku. Na svom mjestu iza gola bio je i Sektor B, a podršku u vidu četrdesetak navijača imali su i gosti. Trener Cameron je postavio potpuno jednaki sastav onom koji je uvjerljivo svladan u prvom kolu. U postavi i dalje nije bilo iskusnog Baleja te mladih hrvatskih igrača Keglja, Smoleca, Nikolića i Fičura.

Na drugoj strani, trener Laporte je odlučio ostaviti potop iz prvog kola iza sebe i okrenuti se dvoboju protiv Medveščaka. Izuzevši pričuvnog vratara, svi su ostali igrači Fehérvára ostali u sastavu. Samo su Szirányi i Szabó zamijenili svoja mjesta u obrani, a napadačke trojke su ostale nepromijenjene. Momčad iz Székesfehérvára je kombinacija domaće mladosti i uvoznog iskustva. Gotovo sve mlade igrače iz gostujućeg sastava Zagrepčani su mogli upoznati u godinama iza nas kad se na zagrebačkim klizalištima igrala juniorska liga EBYSL. Upravo su Sárpátki i Reisz bili vodeći igrači mlade momčadi Fehérvára koja je 2015. osvojila EBYSL. a po učinku je naš Janković bio gotovo izjednačen s obojicom.

Suparnici su u prvim minutama razmijenili par udaraca, a prekršaj Tikkanena već je u drugoj minuti ostavio "medvjede" s igračem manje. Gosti su teško stvarali prostor za udarac no u 4. minuti im je pošlo za rukom izigrati obranu "modrih". Gilbert je tukao iz prve iskosa s desne strane no Krošelj je stigao zatvoriti kut. Tek što su se snage na ledu izjednačile, Fehérvár je došao u vodstvo. Szabó-Pal je s desnog krila krenuo obići vrata, ali je potom vješto vratio pločicu pred gol. Tu se najbolje snašao Sárpátki kojem je u pokušaju da ugura pak u gol nehotice pomogao Krošelj od čije se palice pak odbio ispod Medveščakovog vratara u gol. Bila je to odlična kombinacija dvojice mladih rumunjskih Mađara koji su svoje vještine izbrusili u EBYSL-u.

Minutu kasnije, domaći su dobili veliku priliku za izjednačenje. Prvo je prekršaj napravio Gilbert, a tijekom prekršaja sa zadrškom kaznu je skrivio i Vincze pa su se šestoj minuti obojica smjestili na klupu za kažnjene. "Medvjedi" su dugo kombinirali po trećini protivnika tražeći priliku za udarac. Naposljetku je Olden odigrao dupli pas s Netíkom na desnom krilu, a kad mu se vratila pločica udarcem je iskosa s desne strane "probio" Rajnu i postigao prvi pogodak Medveščaka u "Ledenoj" ove sezone. Zagrepčani su još punu minutu imali brojčanu prednost, ali im nije pošlo za rukom preokrenuti omjer.

Samo minutu nakon izjednačenja snaga na ledu, "bijeli" su vratili prednost. Domaći su pokušali ispucati pak iz svoje trećine no vješti Sárpátki je rukom zaustavio pločicu u letu i vratio je na plavu liniju do Szirányija koji je raspalio prema golu. Pak je zapeo u gužvi pred vratima gdje je ponovo najspretniji bio Sárpátki koji puca i pogađa mrežu. Suci su ipak zaključili da je prije ulaska u mrežu pločicu zakačio i Szabó-Pal. Ponovo su u akciji bili mladi Mađari kojima nastup u EBYSL-u nije bio sam sebi svrhom nego odskočna daska za svijet profesionalnog hokeja.

Bez obzira na nepovoljan omjer, Zagrepčani nisu gubili glavu. Preuzeli su igru u svoje ruke poslije čega su nizali prilike za pogodak. Fehérvár je u potpunosti bio sabijen na svoju polovicu i samo je raspoloženi Rajna stajao između Medveščaka i preokreta. Nerijetko su mađarskoj obrani pomagali i sami "medvjedi" kod kojih je bila vidljiva neuigranost, ali i nedostatak koncentracije u napadu. Bilo je i dosta pogrešaka u prijemu paka i dodavanjima za koje baš i nema opravdanja. Gosti su se usredotočili na obranu i pokoji protunapad od kojih nijedan nije zaprijetio vratima "modrih".

Ofanzivu Medveščaka zaustavio je nepotreban nalet Rajsara prema protivničkom vrataru uslijed kojeg je dobio dvije minute kazne za nalet i još dvije za okršaj sa Sárpátkijem koji se također našao na klupi za kažnjene. Zagrepčani su se ponovo učinkovito branili s igračem manje, a u 17. minuti izveli su i protunapad kojeg je Morley propustio pretvoriti u pogodak. Gledatelji su bili uvjereni da je tome prethodio prekršaj nad Zanoškim no sudac Piragić je bio blizu i smatrao je da prekršaja nije bilo.

Domaći su po izjednačenju snaga na ledu još neko vrijeme imali inicijativu no potom je Fehérvár prešao u ofanzivu. Završnica trećine prošla je u znaku "bijelih" koji brzim klizanjem i preciznim dodavanjima stvaraju višak igrača i prostor za udarac. Krošelj se do kraja trećine nalazio pod paljbom, ali je uspio sačuvati svoju mrežu. Na odmor se pošlo s minimalnim vodstvom gostiju koji su pokazali da su potop protiv Capitalsa ostavili iza sebe.

Prekršaj Uotile na samom početku druge trećine dao je priliku "medvjedima" da ponovo izjednače. Domaći su u nekoliko navrata zaprijetili Rajni no mađarski čuvar mreže je bio na visini zadatka i nije dopustio nijednoj pločici put do mreže. Tek što su se snage na ledu izjednačile, "bijeli" su preuzeli inicijativu. Medveščakova vrata našla su se pod opsadom i Krošelj je ponovo imao pune ruke posla. Udarci su sijevali sa svih strana pa su "medvjedi" opasno živjeli sve do sredine nastavka. Kad su domaći napokon prenijeli igru u protivničku trećinu suci su "odjednom" uočili da se gosti već neko vrijeme brane sa šestoricom igrača.

"Modri" su tako od 29. minute imali brojčanu prednost. Rajna se našao pod baražnom paljbom domaćih no nijedan od udaraca nije pronašao put do mreže. "Medvjedi" će morati poraditi na preciznosti, ali i na navalnim akcijama jer ih u nastavku prvenstva očekuju uglavnom jače obrane i bolji vratari. Nakon izjednačenja snaga na ledu nastupilo je kratkotrajno zatišje, a onda je u 34. minuti isključen Mušič pa su Zagrepčani dobili novu priliku za poravnanje. Iduće dvije minute gledali smo reprizu prethodnog igrača više. "Medvjedi" su imali posjed paka kojeg su pretvarali u seriju udaraca koji su uglavnom popravljali statistiku mađarskog čuvara mreže.

Završnica trećine donijela je obostrano otvorenu igru u kojoj su se prigode smjenjivale pred oba gola. I jedni i drugi su tražili pogodak koji bi im dao dodatni poticaj za treću dionicu dvoboja. Unatoč velikom broju udaraca rezultat se nije promijenio tako da se druga trećina završila istim omjerom kao i prva. Medveščak nikako nije mogao biti zadovoljan učinkovitošću u napadu, ali je barem zadržao izglede za preokret u zadnjoj trećini.

"Medvjedi" su u treću trećinu ušli napadački, riješeni da daju sve od sebe kako bi izbjegli drugi poraz. Mađarski sastav je bio prisiljen na obranu no prekršaj Perkovicha u 42. minuti oslobodio je goste neželjenog pritiska. Zagrepčani su još jednom bili u prigodi pokazati kako su dobro uvježbali igru s igračem manje. Dapače, Brine je u jednom protunapadu pogodio Rajnu u kacigu. Minutu poslije izjednačenja snaga na ledu, domaći su napokon izjednačili.

Olden je "iskopao" pak iz gužve u desnom kutu i uputio se prema vratima. Rajna je pokrivao prvu stativu, a Vidmar pazio na dodavanje u sredinu prema Netíku. Čim je mađarski vratar ostavio malo prostora Olden je munjevitim trzajem lansirao pak u lijeve rašlje. Tridesetak sekundi kasnije, pograbili su se Perkovich i Jyrkkiö te su obojica dobili po četiri minute kazni. Suci su u EBEL-u sada daleko stroži prema mogućim tučnjavama nego što pamtimo iz vremena otprije četiri godine.

Nije prošla ni minuta igre, a Fehérvár se vratio u vodstvo. "Medvjedi" bi doista trebali poraditi na koncentraciji poslije postignutih pogodaka. Nakon bulija u trećini domaćih, pločice se dokopao Erdély i pošao iza vrata. Othrvao se naletu dvojice protivnika i poslao pak pred gol prema usamljenom Vinczeu koji udarcem iz prve šalje pak pod prečku. Zagrebački će hokejaši morati posvetiti dodatno vrijeme igri u obrani s naglaskom na držanje "svojeg" igrača jer se napadačima prečesto događa da se zagledaju u pak i zaborave koga bi trebali pokrivati.

Medveščak je opet morao juriti za rezultatom. Poslije nekoliko minuta inicijative tijekom kojih su par puta zaprijetili Rajni, "medvjedi" su od 50. minute ponovo igrali s igračem više jer je Szabó morao sjesti na klupu za kažnjene. Ovog puta je obrana Fehérvára bila čvršća te nije dopustila više od jednog udarca prema svojim vratima. Nakon izjednačenja snaga na ledu uslijedilo je razdbolje ravnopravne igre s prilikama na obje strane. Kad se već činilo da Zagrepčanima ponestaje vremena, "modri" su po treći put izjednačili.

U 57. minuti Koskiranta osvaja buli, a Perkovich daje pak na plavu liniju do Tikkanena. Finski branič je uputio prilično neprecizan udarac, ali je Koskiranta, prevarivši Rajnu, vješto skrenuo leteći pak u mrežu. Medveščak je u preostale tri minute žestoko pritisnuo goste ne bi li ipak preokrenuo omjer i osvojio sva tri boda. Stvorili su domaći nekoliko dobrih prilika, ali Fehérvár je obranio svoj prvi bod u sezoni. Za drugi bod valjalo se izboriti u produžetku.

Dodatno vrijeme nije dugo potrajalo. Zagrepčani su prvi potegli kad je Olden dobro tukao iz sredine no Rajna je bio na mjestu. Krajem 61. minute "bijeli" se uspijevaju osloboditi pritiska no Medveščak je ponovo krenuo u napad. Morley je prodirao kroz sredinu kad mu je Jyrkkiö izbio pak kojeg prihvaća Gilbert i juri u protunapad dvojice na jednog. Budući da je Boivin pazio na Jyrkkia, Gilbert je morao pucati. Snažnim udarcem "probio" je Krošelja i donio svojoj momčadi prvu pobjedu u prvenstvu.

Nije se lako prisjetiti utakmice u EBEL-u u kojoj su "medvjedi" ispalili čak 55 udaraca prema vratima. Bez obzira što su bili nadmoćniji tijekom većeg dijela susreta, Zagrepčani su izgubili utakmicu. Mnogi će uprijeti prstom u vratara kao "krivca" za odlučujući pogodak no pritom će smetnuti s uma događaje koji su prethodili udarcima. Medveščak je i ove sezone potpuno promijenio momčad i bilo je sasvim nemoguće uigrati kako napadačke akcije, tako i igru u obrani. Srećom po "medvjede", ovo nije KHL u kojem se praktički ne trenira tijekom prvenstva. Cameron će imati više nego dovoljno vremena da poduči svoje igrače gdje trebaju stajati, kuda se kretati i na koga paziti dok su u obrani. Kad stisnu obranu, Zagrepčani će s više samopouzdanja igrati i u napadu, pa će veći broj udaraca završavati na željenom mjestu.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information