EBEL

Danak neiskustvu

med slavi netikDva dana poslije bitne pobjede protiv KAC-a, Medveščak je imao veliku priliku svladati još jednog uglednog suparnika. Zagrepčani su se dobro suprostavili jakim gostima iz Linza te su s dva pogotka na sredini prve trećine stavili "željezare" u nezavidan položaj. Austrijski sastav je nakon nekoliko minuta smanjio zaostatak no domaći su na prvi odmor ipak pošli s dva gola prednosti. Nastavak susreta donosi inicijativu gostiju kojima polazi za rukom izjednačiti prije sredine druge trećine. Medveščak je zaustavio protivnički nalet te uspostavio ravnotežu koja je potrajala sve do pred kraj trećine. "Medvjedi" su tada i po treći put prešli u vodstvo, ali ga nisu bili u stanju zadržati. Posljednja trećine protekla je poput dugog produžetka u kojem su oba sastava prvenstveno vodila računa o sigurnosti vlastite mreže. U završnici trećine "medvjedi" su ostali s igračem više, ali su nesnalaženje na klupi i umor igrača utjecali da domaći ispuste veliku priliku za pobjedu. Budući da do odluke nije došlo ni u produžetku kojeg su "modri" većinom odigrali s igračem više pobjednika je odlučilo raspucavanju u kojem je Linz bio uspješniji.

Medveščak - Linz 4:5 (3:1, 1:3, 0:0, 0:0, 0:1) PR

Zagreb, Dom sportova, 8.10.2017.
Gledatelja: 3000
Suci: Trilar, Zrnić, Zgonc i Pagon

Strijelci:

1:0 MED Morley (Pöyhönen, Privitera) 11'
2:0 MED Morley (Olden) 13'
2:1 LIN Broda (Dowell, Hofer) 16' PP1
3:1 MED Netík (Tikkanen, Morley) 19' PP2
3:2 LIN Lebler (Locke, D'Aversa) 25'
3:3 LIN Locke (Lukas R., Lebler) 28'
4:3 MED Olden (Morley, Janković) 38'
4:4 LIN Lukas R. (Hofer, Locke) 39'
4:5 LIN Lebler 65' GWS

Udarci na gol:
Medveščak 43
Linz 42

Isključenja:
Medveščak 12 min
Linz 20 min

Medveščak: MacIntyre, Krošelj - Tikkanen, Pöyhönen, Netík, Koskiranta, Mahbod - Privitera, Kudělka, Zanoški, Morley, Olden - Čepon, Kegalj, Aviani, Brine, Rajsar - Fičur, Simšič, Janković, Jarčov. Trener: Cameron

Linz: Janny, Ouzas - D'Aversa, Piché, Dowell, Schofield, Broda - Dorion, Kirschlager, Moderer, Lukas P., Spannring - Lukas R., Fechtig, Hofer, Locke, Lebler - Freunschlag, Kragl, Franz, Gaffal, Ober. Trener: Ward

Pobjeda protiv KAC-a dovela je u Dom sportova nešto više navijača nego što je to bio slučaj u nogometnoj večeri u petak. "Medvjedi" su još daleko od popularnosti kakvu su uživali tijekom prvog boravka u EBEL-u, ali je bitno da broj gledatelja raste te da je ozračje pravo navijačko. Medveščak je u osam odigranih utakmica skupio 11 bodova što je za novu momčad sasvim pristojan učinak. Trener domaćih Cameron, nije htio ništa mijenjati u odnosu na postavu koja je svladala klub iz Celovca. Sigurni MacIntyre bori se za mjesto najuspješnijeg vratara u ligi pa je u interesu kluba da ga što dulje zadrži. Ozljede i dalje izvan momčadi drže braniče Boivina i Deutscha pa je u sastavu ponovo bilo svega petorica braniča. Napadačke trojke ne mogu računati na ozljeđene Perkovicha, Puskaricha i Baleja pa je Medveščak i u ovoj utakmici isklizao sa svim raspoloživim napadačima. Budući da je u zapisniku ostalo jedno prazno mjesto, ostalo je pitanje zašto u sastavu nije bilo jedinog preostalog zdravog igrača, Smoleca. Najučinkovitiji napadači u sastavu bili su Netík i Koskiranta sa po 10 bodova ispred Morleya i Oldena sa po 6. Obranu "medvjeda" predvodi finski dvojac, Tikkanen i Pöyhönen.

Linz je u Zagreb stigao kao treća momčad u ligi. Hokejaši iz grada na Dunavu osvojili su 16 bodova u 9 utakmica, bod manje od Innsbrucka od kojeg su u prethodnom kolu izgubili s glatkih 4:0. Trener Ward u sastav je uvrstio sedmoricu Kanađana i jednog Amerikanca, među njima i nekadašnjeg "medvjeda", vratara Ouzasa. Branič Piché, najučinkovitiji je hokejaš Linza s 9 bodova, a slijede ga Lebler i Schofield sa po 8. Vratar Ouzas je s više od 92% obrana jedan od najboljih u ligi, odmah iza Lamoureauxa iz Vienne i MacIntyrea. Od standardnih igrača, u Domu sportova nismo vidjeli napadača DaSilvu i braniča Altmanna. Bolji poznavatelji prilika u EBYSL-u prepoznali su u sastavu Linza čak petoricu mladih igrača; Gaffala, Freunschlaga, Kragla, Kirschlägera i Obera koji su kao članovi mlade momčadi Linza imali manje uspjeha od Jankovića, Miličića, Jarčova, Keglja i ostalih zagrebačkih mladih hokejaša koji se i dalje bore za svaku minutu na ledu.

Sektor B je obilježio Dan neovisnosti razvijenim hrvatskim zastavama i pjesmom "Moja domovina" koja nam je toliko puta podizala raspoloženje tijekom teških trenutaka u Domovinskom rau. Suparnici su dvoboj otvorili ravnopravnom igrom s dosta klizanja u kojoj smo u prvih nekoliko minuta vidjeli prilike na obje strane. Nepotrebni prekršaj Jarčova u četvrtoj minuti donio je gostima prednost igrača više. Zagrepčani su odlično odradili prvu polovicu kaznu no kako se približavao trenutak povratka Jarčova u igru, "bijeli" su u dva navrata snažnim udarcima Brode s desne strane zaprijetili Medveščaku no odlični MacIntyre je oba puta sačuvao svoju mrežu.

Linz je još neko vrijeme nakon izjednačenja snaga na ledu zadržao napadački zamah no "medvjedi" su sredinom prve trećine uspostavili ravnotežu u igri. Početkom 11. minute "modri" dolaze u vodstvo. Zagrepčani su odbili napad gostiju nakon čega je Privitera prihvatio pak iza gola te uposlio Pöyhönena. Finski branič je s lijeve strane uposlio Morleya koji prodire iz obrambene trećine kroz sredinu. Kad je ušao u napadačku trećinu Morley je iskoristio prostor kojeg su mu ostavili protivnički braniči te udarcem iz zgloba zakucao pak u desne rašlje. Tek što se igra nastavila "medvjedi" su mogli povećati prednost. Rajsar je iz sredine pucao bekhendom, a Brine skrenuo pak u stativu.

Domaći su uputili još par udaraca prema vratima, a kad se činilo da su se "bijeli" pribrali nakon primljenog zgoditka Medveščak je podigao razliku na dva gola. Morley je osvojio pak u srednjoj trećini i snažnim udarcem pogodio ogradu iza gola. Napadač "modrih" ostavlja pak za Oldena na lijevom krilu koji ga ponovo predaje Morleyu, a ovaj udarcem slijeva po drugi put pogađa mrežu gostiju. Trener Ward je odmah reagirao te zamijenio mladog Jannyja, svojim prvim vratarom, Ouzasom. Linz je pojačao tempo ne bi li barem smanjio zaostatak prije odlaska na prvi odmor. "Bijeli" su stvorili nekoliko prilika no vratar Medveščaka je i dalje bio na visini zadatka. "Medvjedi" su tek povremeno izlazili na protivničku polovicu, a poslije nepotrebnog prekršaja Pöyhönena iza vlastitog gola, Linz je dobio veliku priliku za približiti se protivniku.

"Bijelima" je trebalo samo 14 sekundi za iskoristiti igrača više. Nakon osvojenog bulija, gosti su nanizali nekoliko dodavanja sve dok pak nije došao do Brode na lijevom krilu. Kanadski napadač dijagonalom je vratio pak na plavu liniju do Hofera koji tuče prema vratima. MacIntyre je odbio pak nalijevo, ali samo do Brode koji udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. "Medvjede" se primljeni pogodak nije posebno dojmio nego su nastavili s dobrom igrom. Minutu kasnije prekršaj Moderera u napadu ostavlja domaće s igračem više. Zagrepčani su u pedesetak sekundi samo jednom zaprijetili Ouzasu, a potom je prekršaj napravio i Schofield pa je Medveščak sada imao 72 sekunde za pokušaj postizanja zgoditka s dvojicom igrača više.

"Medvjedima" nije trebalo puno vremena za pogodak. Nakon drugog bulija u napadačkoj trećinI pak je kružio unaokolo napadače trećine sve dok Morley na lijevoj strani nije vratio pak prema plavoj liniji do Tikkanena koji ga odmah prosljeđuje nadesno prema Netíku koji udarcem iz prve zakucava pak u mrežu. Zagrepčani ne samo da su vratili razliku na dva gola nego su imali više od minute i pol s igračem više za novi pokušaj. Privitera je udarcem u bliži kut pokušao iznenaditi Ouzasa no nije bio precizan. Kad su se domaći ponovo postavili za napad uspjeli su u par navrata zapucati prema golu no Linz se ipak uspio obraniti pa se na prvi odmor pošlo s dva gola prednosti za domaće.

Gosti su u nastavak susreta ušli odlučnije te su u prvim minutama stvorili par prilika za pogodak. Nakon udarca Spannringa iz neposredne blizine u 22. minuti na austrijskog napadača s leđa je palicom naletio Privitera pa je Spannring pao na MacIntyrea. Uslijedilo je opće naguravanje oko vrata Medveščaka zbog kojeg su na klupe za kažnjene posjeli Zanoškog, Priviteru, Spannringa i Moderera koji je dobio dvije minute kazne više od ostalih pa su "medvjedi" zaigrali s igračem više. Zagrepčani ovog puta nisu bili tako opasni kao u prethodnom slučaju s igračem više. Premda su u par navrata zapucali prema golu, "bijeli" su se dobro branili i nekoliko puta izbacivali pločicu iz svoje trećine.

Četrdesetak sekundi po izjednačenju snaga na ledu, Linz je smanjio zaostatak. "Modri" su ispucali pak iz svije trećine, a Piché je do pločice stigao prije Oldena te je poslao iza svojih vrata do D'Averse. Branič gostiju doveo je pak do plave linije i predao je Lockeu na desnom krilu koji ulazi u napadačku trećinu te pronalazi Leblera koji ne odviše jakim udarcem po ledu šalje pak u mrežu. Uslijedilo je razdoblje obostrano otvorene igre u kojoj su gosti imali nešto više prilika od domaćih. I MacIntyre i Ouzas imali su dosta posla, ali su ga uspješno obavljali. Krajem 28. minute, "bijeli" su svoju nešto bolju igru okrunili izjednačujućim pogotkom.

Robert Lukas je iz svoje trećine dugim dodavanjem uposlio Leblera na protivničkoj plavoj liniji. Kanadski Austrijanac skreće pak na desno krilo do Lockea koji se sjurio prema vratima. Vrsni strijelac Linza obišao je vratara "modrih" i vješto mu iza leđa ugurao pak u mrežu. Gosti su nakon dvije slabije reakcije MacIntyrea u nepune četiri minute postigli dva zgoditka i izjednačili omjer. "Medvjede" je uzdrmao gubitak vodstva no ubrzo su se pribrali i počeli pritiskati prema vratima Linza. U 30. minuti iznudili su prekršaj Roberta Lukasa koji im je pružio priliku za povratak prednosti.

Zagrepčani su potpuno podbacili tijekom iduće dvije minute pa "bijeli" nisu imali nikakvih poteškoća obraniti se s igračem manje. Nakon izjednačenja snaga na ledu inicijativa prelazi na stranu Linza. "Crna krila" su se razletjela ledom i u idućem razdoblju stvorila nekoliko izglednih prilika. MacIntyre se obrana udaraca Leblera iz sredinu u 53. i Roberta Lukasa iskosa s lijeve strane u 55. minuti "iskupio" za prethodno primljene zgoditke. Pritisak "bijelih" potrajao je još par minuta, a onda je u 38. minuti Olden iznio pak iz svoje trećine i predao ga Morleyu koji u napadačkoj trećini upošljava Jankovića. Hrvatski se napadač izborio za pak uz ogradu na lijevoj strani pa ga je preuzeo Olden i poslao Morleyu koji obilazi vrata i vraća pak pred gol odakle ga Olden ubacuje u mrežu.

"Medvjedi" su sada trebali izdržati dvije i pol minute do kraja trećine kako bi u treću dionicu susreta ušli s prednošću. Međutim, Zagrepčani su počeli srljati iz greške u grešku pa je MacIntyre u par navrata morao spašavati svoja vrata. Gosti su osjetili da nešto ne "štima" u igri Medveščaka pa su pojačali pritisak. Hofer je u 39. minuti poveo protunapad po lijevom krilu te u napadačkoj trećini pronašao usamljenog Roberta Lukasa u sredini koji snažnim udarcem pogađa mrežu. Domaći nisu uspjeli sačuvati teško stečenu prednost pa je ishod dvoboja i dalje bio potpuno neizvjestan.

Linz je u početnim minutama zadnje trećine imao više od igre stvarajući nešto više prigoda od "modrih". Međutim, ni gosti niti Zagrepčani nisu htjeli previše riskirati i radije su čekali na pogrešku protivnika nego da se upuste u neku veću ofanzivu. Prilika za pogodak je bilo no dolazile su sporadično, a ne kao posljedica organiziranog pritiska prema protivničkoj mreži. Kako se približavala sredina trećine tako je tempo padao, a s njime i broj prigoda pred oba gola. Prekršaj Zanoškog u 50. minuti doveo je "medvjede" u nezgodan položaj jer su gosti sada imali priliku povesti s igračem više.

"Bijelima" je malo toga polazilo za rukom tijekom iduće dvije minute. Samo su na početku kazne uspjeli natjerati MacIntyrea na intervenciju, a veći dio vremena gosti su proveli kližući po pak u svoju trećinu i nastojeći organizirati napad u trećini Medveščaka. Igra se nije previše promijenila ni nakon izjednačenja snaga na ledu. Obje su momčadi igrale čvrsto, pazeći na sigurnost svojih vrata. Jedinu veliku priliku imao je Olden u 54. minuti kad je osvojio pak, pobjegao u protunapad i snažnim udarcem slijeva natjerao Ouzasa da se potrudi u obrani svojih vrata. Oprezna igra s pokojom prilikom nastavila se do 57. minute kad je Schofield srušio Tikkanena u trećini Medveščaka. Dotad zadovoljavajući slovenski sudački par nije mogao ne vidjeti prekršaj gostiju, ali se potrudio izmisliti simuliranje finskog braniča.

Nikako se ne možemo složiti s idejom da bilo koji hokejaški sudac ima sposobnost čitanja misli pa da "zna" da li je igračev pad samo posljedica prekršaja ili tu ima još nečega. Slobodno sudačko uvjerenje najčešće je smokvin list za sudačko neznanje, nesigurnost ili nepoštenje. Ako su suci smatrali da je prekršaj bio, onda ih ne bi trebalo biti briga kako je igrač pao. Ako pak s druge strane misle da prekršaja nije bilo, onda neka sude simuliranje. Istovremeno suditi i prekršaj i simuliranje najobičnija je sudačka farsa kojom si pojedinci u "crno-bijelim" dresovima dodijeljuju ulogu "malih bogova" na ledu. Mali doista i jesu, ali bogovi zasigurno nisu.

Unatoč sudačkoj pogrešci, "medvjedi" su i u igri četvorice protiv četvorice preuzeli inicijativu. Imali su više udaraca prema vratima no nijedan pak nije prošao pokraj Ouzasa. Tridesetak sekundi po povratku isključenih igrača sudački dvojac bio je prisiljen isključiti Dowella zbog nabijanja na ogradu i dodijeliti obaveznih dvije plus dvije minute kazne za napadača "bijelih". Do kraja trećine ostalo je 70 sekundi, rezultat je bio izjednačen, a protivnik je imao biti s igračem manje sve do istjeka 60 minuta. Što je još trebalo treneru Medveščaka da pozove trideset sekundi predaha i nacrta svojim igračima kako bi trebali odigrati da pokupaju osvojiti sva tri boda?

Na žalost, štednja, da ne kažemo škrtost Medveščaka imaju za posljedicu da u zadnje četiri godine klupa Medveščaka služi kao svojevrsna vježbaonica trenerima s malo ili ništa iskustva u vođenju profesionalnih utakmica. Umjesto da je radio svoj posao i preuzeo odgovornost za zadnji juriš svoje momčadi, trener koji je u svojoj karijeri vodio manje utakmica nego što ih je dobar dio gledatelja uživo pratio prepustio je svojim igračima da sami obave njegovu zadaću. Posljedica trenerskog nemara brzo se vidjela. "Medvjedi" su izgubili buli, a potom uz velike poteškoće ušli u trećinu i uputili udarac. Čim su gosti zaigrali agresivnije i zatvorili plavu liniju, Medveščakova napadačka trojka je pobjegla od odgovornosti i prepustila Tikkanenu da se vozi amo-tamo uz plavu liniju dok je vrijeme prolazilo sve do kraja trećine. Jedan bod je izgubljen, a ostalo je vidjeti što će biti s drugim.

Medveščak je u produžetak ušao sa 170 sekundi brojčane prednosti četvorice protiv trojice. Prostora je bilo napretek, samo je trebalo pronaći svježe igrače i organizirati pravi napad. Međutim, Cameron nije imao svježih igrača jer je četvrtu navalu "posjeo" još poslije prve trećine, a i treća se nije previše naigrala. Nakon šezdeset minuta ni petorica braniča više nisu bili puni energije. Sve je još kako tako izgledalo dok su "modri" imali inicijalni napad. Sijevnulo je nekoliko udaraca prema ouzasu no čim su gosti prvi put izbacili pak iz svoje trećine umornim "medvjedima" je bivalo sve teže ući u napadačku trećinu i organizirati napad.

U 64. minuti Linz izvodi munjeviti protunapad kojeg Lebler završava udarcem iz blizine kojeg MacIntyre brani. Cameron je u tim trenucima mogao vidjeti da Netík jedva kliže po ledu, ali ga je svejedeno zadržao u igri. Kad je malo kasnije Koskiranta osvojio pak i krenuo u protunapad, uposlio je Netíka u nadi da će Čeh dovršiti dupli pas no umorni napadač nije ni dodao niti pucao pa je prilika otišla u nepovrat. Da stvari budu gore, kad je napokon krenuo na zamjenu nije vidio da mu Koskiranta daje pločicu. Srećom po domaće Locke je umjesto da pojuri po slobodni pak napravio prekršaj.

Tek tada, minutu prije kraja produžetka, Cameron zove pola minute predaha. Ni tada trener Medveščaka nije shvatio u čemu je bio problem igre "modrih" u produžetku jer je poslao iste igrače koji zbog umora ništa nisu mogli napraviti da pokušaju nešto učiniti u zadnjih šezdeset sekundi. Posljednji udarac prema vratima uputio je Morley no Ouzas je zatvorio svoja vrata pa je Medveščak usprkos činjenici da je gotovo četiri od pet minuta produžetka odigrao s igračem više morao ići u raspucavanje.

Prvi izvođač za domaće bio je Mahbod. Tko zna kako je i zašto novopridošli napadač zaslužio ovo povjerenje no u svakom slučaju, nije ga opravdao. Previše se približio Ouzasu tako da nije ni uspio zapucati prema golu. Srećom po "modre" ni Broda nije bio uspješniji. Njegov snažan udarac po ledu pogodio je palicu vratara MacIntyrea. Morley je također prišao dosta blizu vratima "bijelih" i zapucao no pogodio je samo "beton" čuvara mreže "bijelih". Gostujućem napadaču Lebleru, u jednom je trenutku pobjegao pak, ali ga je ipak uspio stići i udarcem iz zgloba zakucati u rašlje. Budući da je i treći pucač za Medveščak, Netík, snažnim udarcem pogodio protivničkog vratara, pobjeda je pripala Linzu.

Linz je, to valja priznati, vrlo dobra momčad, nakon ove utakmice treća u ligi. Međutim, kad momčad pred svojim navijačima dvaput ima dva pogotka prednosti, kad minutu i pol prije kraja zadnje trećine ima četiri minute igrača više i kad četiri od pet minuta produžetka odigra s igračem više, tada se poraz ne može pripisati "lošoj sreći", "ozljedama" ili nečem sličnom. Trener Cameron se pita zašto njegova momčad pada u drugoj u trećini, a mi mu kao odgovor nudimo nedostatak energije uzrokovan igranjem s petoricom braniča i tri napada dok mu mladi igrači puni energije i želje poput Fičura stoje naslonjeni na ogradu.

Ako već igra sa samo tri centra, koliko mu je pametno dvojicu staviti u istu postavu s igračem manje? Zar je moguće da mladi igrači poput Jarčova ili Fičura ne mogu tridesetak sekundi igrati obranu s igračem manje nego to moraju raditi oni od kojih se očekuju golovi? Zar se u njegovoj Kanadi "time out" čuva za zadnji štih ili ga se koristi u odlučujućim trenucima susreta poput 59. minute kod 4:4 s četiri minute s igračem više? Zar je mudro staviti veterana da kliže cijeli produžetak dok na klupi stoje nedovoljno iskorišteni igrači? Gdje je i kad to Mahbod stigao uvjeriti Camerona da je vrsni izvođač kaznenih udaraca? Ovaj poraz ide na dušu stručnom stožeru pa ako mladići na klupi Medveščaka imaju hrabrosti sami sebi priznati svoje nedostatke možda će Medveščaku u nastavku sezone biti bolje.

 

Foto: Sanja Berend

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information