EBEL

Pobjedom ispratili Staru

med kac zadMedveščak je nastavio pobjeđivati. Nakon uspješnih ishoda utakmica protiv Villacha i Graza, Zagrepčani su izborili i pobjedu protiv druge najjače momčadi u prvenstvu, KAC-a. Celovčani su u Dom sportova došli po bodove praćeni skupinom navijača. Međutim, "medvjedi" su, unatoč protivničkoj premoći, prekinuli višetjednu lošu praksu na svom ledu i prvi postigli pogodak. Obrana domaćih na čelu sa sjajnim Rosandićem održavala je minimalno vodstvo sve do pred kraj trećine kad je KAC iskoristio pogrešku "modrih" i izjednačio s igračem manje. Na samom početku druge trećine Medveščak je iskoristio dvojicu igrača više i vratio se u vodstvo. Gosti su i u ovom razdoblju bili nešto poduzetniji no nisu uspjeli ništa više uraditi osim izjednačenja pred kraj trećine. KAC je u zadnjoj trećini krenuo po preokret. Napadali su gosti iz sve snage no jedini zgoditak postigao je Medveščak nekoliko minuta prije kraja čime je osigurao pobjedu od 3:2.

Medveščak - KAC 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Zagreb, Dom sportova, 30.12.2017.
Gledatelja: 3000
Suci: Kellner, Smetana, Kaspar i Rakovič

Strijelci:

1:0 MED Mahbod (Morley, Pöyhönen) 14'
1:1 KAC Bischofberger (Hundertpfund) 18' SH1
2:1 MED Noonan (Mahbod, Netík) 21' PP2
2:2 KAC Talbot (Ganahl, Richter) 38'
3:2 MED Olden (Koskiranta, Noonan) 56'

Udarci na gol:
Medveščak 27
KAC 41

Isključenja:
Medveščak 8 min
KAC 6 min

Medveščak: Rosandić, Nikolić - Pöyhönen, Kudělka, Netík, Morley, Mahbod - Tikkanen, Deutsch, Simšič, Koskiranta, Olden - Boivin, Noonan, Balej, Aviani, Puskarich - Čepon, Janković, Brine, Jarčov. Trener: Bradley.

KAC: Duba, Madlener - Fischer, Schnetzer, Bischofberger, Hundertpfund, Ganahl - Espeland, Robar, Lundmark, Talbot, Geier M. - Schumnig, Strong, Brucker, Koch, Geier S. - Duller, Kreuzer, Harand, Richter. Trener: Walker

Novi trener Zagrepčana zasigurno bi više volio nekog lakšeg protivnika tijekom prijelaznog razdoblja u kojem se još uvijek upoznaje s igračima no raspored je Medveščaku na predzadnji dan 2017. donio drugu najbolju momčad prvenstva, KAC. "Medvjedi" su Celovčane dočekali u daleko boljem raspoloženju nego što bi to bio slučaj da nije bilo dviju uzastopnih pobjeda protiv Villacha i Graza. Medveščak je protiv višestrukog prvaka Austrije odigrao dvije utakmice ove sezone. Domaće momčadi slavile su u oba susreta. U "brlogu" je bilo 5:1, a u Koruškoj 4:1.

Izostanak Rajsara iz četvrtog napada bila je jedina promjena u sastavu Zagrepčana u odnosu na postavu koja je svladala Graz. Osim slovenskog napadača od standardnih igrača izostali su vratar Poulin koji je još uvijek na Spengler Cupu te napadači Zanoški i Perkovich. Morley još uvijek predvodi cijelu ligu u bodovima kojih je skupio 42. U klupskom poretku slijede ga Netík s 29 i Olden s 27 bodova. Vodeći braniči "medvjeda" trenutno su Boivin i Pöyhönen, a vratar Poulin još uvijek drži visoko treće mjesto u ligi s 92,3% obrana. Na ovoj utakmici mijenjat će ga Rosandić koji je do sada ostvario 91,2%.

KAC je u sezonu ušao s promjenljivim uspjehom no Celovčani su poslije međunarodne stanke zaigrali puno bolje te nanizali devet pobjeda. Poraz u Linzu od 4:2 označio je početak male krize jer je KAC potom izgubio tri od iduće četiri utakmice. Celovčani ipak u Zagreb stižu u dobrom raspoloženju jer su nanizali tri pobjede protiv Capitalsa, Graza i Villacha. Prvi strijelac momčadi je Bischofberger s 28 bodova, a iza njega su još dva Austrijanca, Ganahl s 26 i Koch s 24 boda. Amerikanac Fischer i Slovenac Robar čelni su igrači obrane, a vrijeme između vratnica ravnopravno dijele Čeh Duba i domaći vratar Madlener. Trenutno je nešto uspješniji Duba s 91,5% obrana. Trener Walker u Zagrebu nije imao braniča Kapstada ni napadače Rheaulta i Neala.

Gosti su po očekivanju krenuli napadački u utakmicu. KAC, kao najtrofejnija austrijska momčad i trenutno druga u poretku, uvijek i svagdje mora ići na pobjedu. Očekivali su to od svojih ljubimaca i njihovi navijači kojih je otprilike pedesetak zauzelo "gostujući" sektor A na tribinama Doma sportova. Inače, zagrebački ljubitelji hokeja u puno su većem broju napunili "brlog" nego što je to bio slučaj protiv Graza. Božićni ugođaj i niz pobjeda, privukli su navijače natrag hokeju. Voljeli bismo vjerovati da je i činjenica da jedan od rijetkih Hrvata u sastavu, Rosandić, bio među najzaslužnijima za pobjedu nad Grazom, bila dodatni poticaj za pohod na utakmicu.

Hrvatski je vratar nizom obrana onemogućio "bijele" da povedu već na otvaranju utakmice. Zagrepčani su uspostavili ravnotežu u igri tek poslije nekoliko minuta. KAC je nastavio s naletima no sada se otvorenoj igro pridružio i Medveščak pa su gledatelji mogli uživati u brojnim akcijama, udarcima i odličnim obranama na obje strane. Igralo se brzo i napadački, ali bez prekršaja pa je vrijeme brzo odmicalo. Na prvi pogodak trebalo je čekati do 14. minute kad su "modri" prešli u vodstvo. Pöyhönen je s plave linije spustio pak po desnom krilu do Morleya koji ga prihvaća uz ogradu i bekhendom iza leđa upošljava Mahboda. Napadač "modrih" prihvatio je pak na crti gola odakle se izvukao prema sredini i preciznim bekhendom u suprotni kut svladao Dubu.

Već u idućoj minuti na klupu za kažnjene sjeda Tikkanen. Celovčani su nastojali pritisnuti domaće no s igračem više nisu bili toliko opasni kao kod borbe punih petorki. Medveščak se uspješno obranio, a već poslije minute vremena u igri s jednakim snagama na ledu, prekršaj Stronga ostavio je Zagrepčane s igračem više. Prije nego što su "medvjedi" stigli bilo što uraditi s brojčanom prednosti, pločica se našla u mreži domaćih. Gosti su osvojili buli i ispucali pak u protivničku trećinu. Rosandić je otklizao iza gola po pak, ali je potcijenio Hundertpfunda koji je presjekao dodavanje i poslao pak pred vrata odakle je Bischofberger pogurnuo pločicu u nebranjenu mrežu.

"Medvjedi", a pogotovo njihov vratar, nisu se dali obeshrabriti ovim kiksom. Imali su još stotinjak sekundi do kraja kazne za braniča "bijelih". Domaći su nastavili pritiskati i prijetiti vratima KAC-a. Naleti domaćih su nakon minute vremena doveli do isključenja sa zadrškom Manuela Geiera. Celovčanima nikako nije polazilo za rukom doći u posjed paka pa se igra prekinula tek kad je 44 sekunde prije završetka trećine prekršaj napravio i Talbot. Zagrepčani su sada imali dvojicu igrača više do kraja trećine no unatoč svim naporima, nije im pošlo za rukom brojčanu prednost pretvoriti u pogodak.

Suparnici su na odmor otišli u rezultatskoj ravnoteži no "modri" su tijekom cijele stanke bili svjesni da drugu trećinu započinju s dvojicim igrača više u trajanju od 76 sekundi. Na oduševljenje zagrebačkih ljubitelja hokeja, "medvjedima" je trebalo samo 14 sekundi da se vrate u vodstvo. Domaći su osvojili buli i odmah prenijeli igru u napadačku trećinu. Netík je s desne strane vratio pak u sredinu do Noonana koji odigrava dupli pas s Mahbodom na lijevom krilu nakon čega gromovitim "bendijem" zakucava pločicu u mrežu.

Prekršaj Oldena dvije minute kasnije, dao je priliku gostima da na brzinu poravnaju omjer. Celovčani su žestoko navalili no time su samo dali priliku Rosandiću da se "iskupi" za pogrešku s kraja prve trećine. Mladi hrvatski vratar nanizao je više obrana čime je onemogućio protivnika da iskoristi brojčanu prednost. KAC je zadržao napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Prilike u trećini Zagrepčana nizale su se jedna za drugom no raspoloženi vratar "modrih" bio je nesavladiv. Pritisak gostiju nije prestajao pa je tako doveo i do isključenja Puskaricha u 29. minuti. U trenutku kad smo očekivali dodatni napor "bijelih", gosti su ostali bez energije i zamisli pa su ih domaći bez poteškoća zadržali podalje od svojih vrata.

U drugom dijelu trećine tempo je igre ponešto pao. "Medvjedima" je pošlo za rukom donekle zatvoriti igru pa se broj prigoda prorijedio, ali je ostao podjednak na obje strane. Ravnotežu u igri narušilo je tek isključenje Boivina pet minuta prije završetka trećine. Medveščak se i ovog puta dobro postavio u obrani dopuštajući protivniku samo jedan udarac prema vratima. Celovčani su ipak zadržali napadački zamah i 17 sekundi po povratku domaćeg braniča u igru, izjednačili. Manuel Geier se našao iza gola i ostavio pak za Richtera koji se izvlači na desnu stranu odakle upošljava Talbota pred golom koji u padu gura pak tik uz stativu u Medveščakovu mrežu. Suci su pogrešno dodijelili asistenciju Ganahlu.

U preostale dvije minute obje su momčadi podvlačile crte pod učinjeno i čekale na odmor tijekom kojeg će pripremiti strategiju za treću dionicu dvoboja. "Medvjedi" su, unatoč dvostrukom gubitku vodstva, ipak mogli biti zadovoljni izvedbom i trenutnim omjerom protiv snažnog suparnika. Suparnici su u zadnju trećinu ušli opreznije. Prigoda je bilo malo, ali su zato navijači zapamtili izlazak Oldena samog pred gol. Kako je vrijeme odmicalo, tako su gosti preuzimali igru u svoje ruke. Prilike su se nizale jedna za drugom i činilo se kako gol Medveščaka "visi u zraku".

Zagrepčani su se sve teže nosili s naletima KAC-a pa je Rosandić svako malo morao intervenirati. Udarci "bijelih" postajali su sve opasniji tako da je vratar domaćih izvodio prave bravure ne bi li sačuvao svoju mrežu i održao "medvjede" u utakmici. Ofanziva gostiju nije se smirivala ni približavanjem završnice. Kad su se navijači "modrih" već ozbiljno zabrinuli, pet minuta prije kraja trećine, iznenadni udar pogodio je Celovčane. Noonan je raspalio s plave linije no njegov udarac za malo je promašio vrata. Pak je iza gola preuzeo Olden i otklizao po desnom krilu prema plavoj liniji. Kad je došao u visinu bulija, iznenada je iz okreta tukao prema vratima i pogodio mrežu.

KAC-u je preostalo dovoljno vremena za izjednačenje no gosti su se u završnici jednostavno "izgubili". Ponestalo im je mašte, ali i energije za završni juriš tako da ni izvlačenje vratara nije ozbiljnije zaprijetilo Medveščakovom vodstvu. Zagrepčani su ovom pobjedom nastavili uspješni niz, zadržali se na sedmom mjestu poretka, ali su ponajviše uvjerili sebe i druge da su u stanju igrati i pobijediti i najjače suparnike u ligi. "Medvjedi" završavaju 2017. s tri boda manje od Dornbirna na šestom mjestu. U novoj godini ponovo ih očekuje KAC, ali u Celovcu gdje će Medveščak prvog dana 2018. odigrati svoju iduću utakmicu.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information