EBEL

Niz je stao u Grazu

graz medvescakPokušaj "medvjeda" da se pobjedom u Grazu vrate u prvih šest nije uspio. U neizvjesnoj utakmici s više preokreta, domaći su na kraju bili uspješniji s 4:3. U obostrano otvorenoj igri Graz je poveo sredinom prve trećine, a na izjednačenje "medvjeda", domaći su odgovorili već u idućem napadu. Zagrepčani su početkom druge trećine opet poravnali, a za nekoliko minuta i preokrenuli omjer. Štajerski sastav je potom prešao u ofanzivu ne bi li se vratio u utakmicu prije posljednje trećine. Medveščak je izdržao sve nalete domaćih i u treću dionicu susreta ušao s minimalnim vodstvom. Tek što je zadnja trećina počela, Graz izjednačuje, a uskoro i preuzima vodstvo. Svi napori gostiju da uhvate makar jedan bod nisu urodili plodom pa je tako poslije četiri uzastopne pobjede novi stručni stožer doživio i prvi poraz.

Graz 99ers - Medveščak 4:3 (2:1, 0:2, 2:0)

Graz, Merkur Eisstadion, 3.1.2018.
Gledatelja: 2631
Suci: Gruber, Kincses, Kontschieder i Seewald

Strijelci:

1:0 G99 Unterweger (Woger, Oberkofler) 9'
1:1 MED Balej (Olden, Koskiranta) 13'
2:1 G99 Buzzeo (Higgs, Pirmann) 13'
2:2 MED Morley (Olden, Noonan) 22'
2:3 MED Mahbod (Morley, Noonan) 28'
3:3 G99 Higgs (Laakso) 41'
4:3 G99 Zuševics (Buzzeo, Higgs) 45'

Udarci na gol:
Graz 38
Medveščak 32

Isključenja:
Graz 10 min
Medveščak 12 min

Graz: Toivonen, Höneckl - Carlsson, Weihager, Strohmeier, Higgs, Buzzeo - Unterweger, Laakso, Ograjenšek, McLean, Nixon - Natter, Setzinger, Woger, Brophey, Oberkofler - Zuševics, Zierer, Pirmann. Trener: Mason

Medveščak: Poulin, Rosandić - Pöyhönen, Kudělka, Netík, Morley, Mahbod - Tikkanen, Noonan, Balej, Koskiranta, Olden - Boivin, Čepon, Zanoški, Aviani, Puskarich - Kegalj, Simšič, Brine, Rajsar. Trener: Bradley

Medveščak je u Graz doputovao na valu optimizma kojeg su izazvale četiri uzastopne pobjede. Zagrepčani su već pogledavali na ljestvicu na kojoj su zaostajali samo bod za Dornbirnom kojeg je očekivalo teško gostovanje u Salzburgu. Protivnik "medvjeda", momčad Graza nalazila se na desetom mjestu sa šest bodova manjka i utakmicom više u odnosu na zagrebački klub. U prethodna tri okršaja ove dvije momčadi sve su pobjede pripale domaćima. Medveščak je slavio s 5:2 u rujnu i 3:1 u prosincu, a 99aši su bili uspješniji u listopadu sa 7:5. Zagrepčani su svakako namjeravali narušiti ovu pravilnost.

Povratak Poulina značio je premještaj Rosandića na klupu, a Nikolića na tribine. Na prvi pogled se čini kako se momčad koja pobjeđuje ne bi trebala mijenjati no u Medveščaku postoji jasna hijerarhija vratara. Rosandiću, a i momčadi, je svakako koristila spoznaja da je pričuvni vratar "medvjeda" u stanju pobjeđivati u profesionalnom okruženju. U obrani nije bilo Deutscha pa je Tikkanen zaigrao s Noonanom, a Boivin s Čeponom. U sastav se vratio Kegalj. Napadačke trojke su uglavnom ostale na okupu, ali u četvrtom napadu nije bilo Jankovića, a ni Jarčova niti Fičura. Perkovich se još uvijek oporavlja od operacije. Morley je s 45 bodova najučinkovitiji napadač "medvjeda", a slijede ga Netík i Olden sa po 31. Poulin je dobio priliku podići svojih 92,3% obrana dok su obranu predvodili Boivin i Pöyhönen.

Od poraza u Zagrebu krajem prosinca, Graz se dvaput sastavo s Villachom. Oba susreta dobili su domaći. Štajerci su slavili s 5:3, a u Koruškoj su izgubili s 5:2. Momčad iz Graza nalazila se pod imperativom pobjede jer je do razigravanja preostalo svega 9 kola, a zaostatak za Dornbirnom koji je šesti se popeo na velikih sedam bodova. Najviše bodova u sastavu Graza skupio je Higgs, 27, a slijede ga Setzinger i Ograjenšek sa po 26. U obrani su se ponajviše istaknuli Unterweger i Laakso, dok se prvi vratar Toivonen drži na 90,8% obrana. Trener Mason nije mogao računati na braniče Iberera i Petrovitza pa su domaći isklizali sa samo četvoricom igrača u obrani.

Zagrepčani su krenuli aktivnije u utakmicu pa je Morley već do druge minute dvaput zaposlio Toivonena. Najučinkovitiji igrač lige našao se početkom četvrte minute na klupi za kažnjene. Domaći su žestoko krenuli prema vratima Medveščaka stvarajući više izglednih prilika za pogodak. Međutim, Poulin je ušao spreman u dvoboj pa je svaki puta bio na mjestu. Graz je zadržao napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu pa je tako u osmoj minuti Poulin odličnom obranom zaustavio udarac Oberkoflera nakon dodavanja Wogera.

Pritisak domaćih naposljetku je doveo do prvog paka u mreži Medveščaka. Nakon uspješne borbe za pločicu u svom desnom kutu Woger se devetoj minuti probio uz ogradu po desnom krilu i uz pomoć Oberkoflera uklizao u napadačku trećinu odakle je uposlio Unterwegera u sredini koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Dvije minute kasnije "bijeli" su dobili priliku za izjednačenje jer je na klupu za kažnjene sjeo Setzinger. Obrana domaćih nije imala poteškoća u obrani svojih vrata no svega četiri sekunde po povratku igrača "crnih" na led, Medveščak je zatresao mrežu.

Pöyhönen je iznio pak iz svoje trećine po lijevom krilu i kad je došao do crvene linije predao ga Koskiranti. Finski napadač je uklizao u napadačku u trećinu i potom ostavio pak za Oldena. Norveški strijelac prebacuje pak u sredinu odakle je Balej sigurnim udarcem svladao Toivonena. Radost gostiju nije dugo trajala. Nije prošlo ni dvadeset sekundi, a Graz se već vratio u vodstvo. Higgs je osvojio buli u napadačkoj trećini i pokušao se probiti prema golu no pak se odbio od Boivina u sredinu gdje ga je prihvatio Buzzeo i pucao bekhendom. Poulin je odbio pak preko gola nakon čega se Higgs izborio za pločicu protiv Boivina. Bekhendom iza leđa je uposlio Pirmanna koji daje pak u sredinu odakle Buzzeo udarcem iz prve postiže pogodak.

Igra se sada potpuno rasplamsala. Akcije su se nizale na obje strane no vratari su bili na visini zadatka. "Medvjedi" su tražili izjednačenje no prekršaj Morleya četiri minute prije kraja trećine bacio je goste u njihovu trećinu. Graz je ponovo stavio Medveščakova vrata pod opsadu i stvorio više prilika za pogodak. Vratar Poulin je zajedno sa svojim suigračima bio uspješniji pa je i ova prilika za "crne" propala. Tek što su se snage izjednačile, prekršaj Pirmanna omogućio je Zagrepčanima da završnicu trećine provedu u napadačkoj trećini. Medveščaku nije pošlo za rukom iskoristiti brojčanu prednost tijekom prve minute, a onda je prekršaj napravio Olden pa su suparnici trećinu završili sa po četiri igrača na ledu.

Zagrepčani nisu mogli biti zadovoljni ishodom prvih dvadeset minuta. Netom po izjednačenju su primili pogodak, a pritom su i propustili dvije prilike s igračem više. Jedina im je utjeha bila što je zaostatak za domaćima bio minimalan. Prvih deset sekundi nastavka suparnici su odigrali sa po četiri grača. Potom su domaći zaigrali s igračem više no u 70 sekundi nisu ozbiljno zaprijetili "bijelima". Čim su se snage na ledu ponovo izjednačile, "medvjedi" su postigli pogodak. Noonan je zaustavio napad domaćih uz ogradu na lijevoj strani nakon čega ispucava pak u napadačku trećinu. Olden je pohitao po desmom krilu i stigao do paka iza crte gole čime je spriječio zabranjeno ispucavanje. Uočivši nadolazeću podršku, vraća pak u sredinu odakle Morley udarcem iz prve izjednačuje omjer.

Isključenje Boivina minutu i pol kasnije dovelo je Graz ponovo u priliku da povede odmah po izjednačenju. Ovog puta došao je red na Zagrepčane da odrade igrača manje bez poteškoća. Dvije minute nakon izjednačenja snaga na ledu, "medvjedi" prelaze u vodstvo. Noonan je bio u posjedu paka iza gola te ga je dao nalijevo do Oldena. Napadač "bijelih" je uklizao u srednju trećinu odakle je pokušao dijagonalom uposliti Baleja. Međutim, pak je zakačio Zierera pa se odbio do Mahboda koji prolazi kroz sredinu i preciznim udarcem šalje pak u rašlje. Medveščak je još neko vrijeme držao inicijativu no isključenje Noonana u 30. minuti vratilo je Graz u akciju.

Domaćima ni peta nije bila sreća pa su "medvjedi" u 32. minuti zaigrali u punoj postavi s minimalnom prednošću u džepu. Graz je ipak zadržao inicijativu pa se tako u 34. minuti u dobroj prilici našao Higgs čiji je udarac zamalo promašio vrata. U 36. minuti na klupu za kažnjene sjeda Carlsson pa su Zagrepčani dobili priliku povećati prednost tik pred odlazak na drugi odmor. Obrana "crnih" uzvratila je gostima istom mjerom za prethodno isključenja. Medveščak nije stvorio ni jednu priliku za pogodak. Ni preostale dvije i pol minute nisu donijele većih prigoda za pogodak pa se posljednju trećinu dočekalo s vodstvom Zagrepčana.

Prednost gostiju istopila se poslije samo 38 sekundi treće dionice susreta. Zuševics i Pöyhönen borili su se za ispucani pak uz ogradu iza Medveščakovih vrata. Do paka je prvi došao Buzzeo i vratio ga u sredinu odakle Higgs puca iz prve no Kudělka se bacio u blok. Pak se odbio na plavu liniju gdje ga prihvaća Laakso i tuče prema vratima. Pak se odbio od gužve pred golom do Higgsa koji ga iz neposredne blizine posprema u nebranjeni dio mreže. Prekršaj Bropheya minutu i pol kasnije dao je priliku "medvjedima" da se u kratkom roku vrate u vodstvo. Zagrepčani su međutim, ponovo podbacili s igračem više pa su se domaći izvukli iz ove nevolje.

Kazna za ovaj propust ubrzo je stigla. Graz se u 45. minuti vratio u vodstvo. Buzzeo i Higgs su se u lijevom kutu borili i izborili za pak protiv Kudělke i Brinea. Higgs je pošao s pločicom iza gola odakle je uposlio Zuševicsa kojeg je Noonan ostavio samog pred golom. Latvijski napadač je udarcem iz prve svladao Poulina. Ovaj pogodak dao je dodatni poticaj "crnima" koji preuzimaju igru u svoje ruke. Domaći su držali inicijativu i stvarali prilike za povećanje vodstva no Medveščak se uspješno branio. Devet minuta prije kraja obje su momčadi ostale s igračem manje nakon obračuna Buzzea i Boivina.

Igra četvorice protiv četvorice nije donijela promjenu u rezultatu. Kako se približavao kraj trećine tako su domaći počeli zatvarati utakmice. Medveščak je tražio izjednačujući pogodak, ali nikako nije uspijevao napipati prolaz kroz protivničku obranu. Tri minute prije kraja trećine u velikoj se prigodi našao Ograjenšek, ali nije uspio odlučiti utakmicu. U 58. minuti pred Poulina izlazi Woger i postiže pogodak no linijski sudac je pokazao zaleđe. Zamalo je došlo do obračuna Boivina s Wogerom no nitko nije isključen, a sudački četverac našao se izložen zvižducima domaćih navijača.

Trener Bradley je 72 sekunde prije kraja trećine pozvao pola minute predaha nakon čega je nastavio igru sa šestoricom igrača. "Medvjedi" su dali sve od sebe i 28 sekundi prije sirene su pogurnuli pak do crte gola odakle ju je izbio Zierer. Ili je možda zakasnio? Suci su pošli pregledati snimku i kad su se vratili na led razveselili su navijače Graza. Pobjeda je pripala šatjerskom sastavu koji se s nova tri boda uspeo na osmo mjesto na tri boda razmaka od Medveščaka. Zagrepčani su pretrpjeli neuspjeh, ali ne trebaju očajavati. Poraz Dornbirna kod kuće protiv Innsbrucka značio je da su "medvjedi" i dalje samo bod udaljeni od "gornjeg doma".


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information