EBEL

Bit će neizvjesno do kraja

feh med2Medveščak je još u igri za mjesto u najboljih šest momčadi EBEL-a. Zagrepčani su pobjedom u Székesfehérváru zadržali minimalnu prednost u odnosu na Südtirol i Dornbirn koji će u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva osluškivati vijesti iz Znojma i tražiti način da se u posljednji trenutak ukrcaju u doigravanje. "Medvjedi" su bolje ušli u utakmicu od domaćina te su u drugom dijelu prve trećine stekli minimalnu prednost. Mađarski sastav je u nastavku susreta preuzeo igru u svoje ruke i s dva pogotka u drugom dijelu trećine preokrenuo omjer. Medveščak je u posljednjoj trećini krenuo na sve ili ništa. Gosti su zagospodarili ledenom plohom te im je sredinom trećine pošlo za rukom izjednačiti. Unatoč velikoj premoći u produžetku, Zagrepčani nisu osigurali pobjedu u dodatnom vremenu. "Medvjedi" su drugi bod pospremili u raspucavanju pa će u Znojmu biti gospodari svoje sudbine.

Fehérvár AV19 - Medveščak 2:3 (0:1, 2:0, 0:1, 0:0, 0:1) PR

Székesfehérvár, Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok, 26.1.2018.
Gledatelja: 3186
Suci: Siegel, Smetana, Nagy i Soós

Strijelci:

0:1 MED Olden (Noonan, Mahbod) 14' PP1
1:1 FEH Lovecchio (Stipsicz, Latendress) 32'
2:1 FEH Hári (Uotila, Luttinen) 38' PP1
2:2 MED Deutsch (Koskiranta, Pöyhönen) 50'
2:3 MED Olden 65' GWS

Udarci na gol:
Fehérvár 30
Medveščak 40

Isključenja:
Fehérvár 14
Medveščak 12

Fehérvár: Carruth, Rajna - Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, Lovecchio - Vidmar, Uotila, Erdély, Hári, Kóger - Palin, Szaller, Sárpátki, Mušič, Luttinen - Szabó D., Reisz, Vincze, Kocsis, Szabó-Pál. Trener: Järvenpää

Medveščak: Carr, Rosandić - Noonan, Kudělka, Mahbod, Morley, Olden - Tikkanen, Deutsch, Netík, Koskiranta, Pöyhönen - Boivin, Čepon, Simšič, Aviani, Puskarich - Jarčov, Zanoški, Brine, Janković. Trener: Bradley

"Medvjedi" su u Mađarsku doputovali kao šesta momčad u poretku što je značilo da su još uvijek gospodari svoje sudbine. Prednost pred Grazom je bila minimalna, dok su Südtirol i Dornbirn zaostajali za po dva boda. Zagrepčanima je na ruku išla činjenica što je njihov protivnik, Fehérvár, već izgubio izglede za ulazak u prvih šest. Od momčadi iz pratnje, najlakšu zadaću imao je Südtirol koji se kod kuće sučelio Orlima. Dornbirn je gostovao u Celovcu, a Graz je kod kuće igrao protiv Red Bulla. Medveščak je protiv Fehérvára bio uspješniji u gostima gdje je slavio pobjedu s glatkih 4:0 dok je obje zagrebačke utakmice izgubio u produžetku. "Medvjedi" su između Božića i Tri kralja upisali šest pobjeda u sedam utakmica no potom su malo popustili izgubivši četiri od pet. Vremena za popravak više nema pa su Zagrepčani isklizali s imperativom pobjede.

Trener Bradley u Székesfehérváru, od standardnih igrača u sastavu nije imao samo Baleja. Unatoč lošoj izvedbi protiv Capitalsa, zadržao je Carra između vratnica, a i postave su izgledale navlas jednako, uključujući i Pöyhönena na mjestu napadača. Da li je Bradley ostao bez manevarskog prostora ili je odlučio utakmicu protiv Bečana zanemariti, ne znamo. Morley je i protiv Vienne podebljao svoj "račun" na kojem se sada nalazilo 58 bodova. Njegova pratnja se ne mijenja, i dalje su tu Olden s 44 i Netík s 35 bodova. Braniči Boivin i Pöyhönen predvode svoj dio momčadi po učinkovitosti, a najbolji, ali ne i prvi, vratar "medvjeda" je Rosandić s 91,9% zaustavljenih udaraca.

Fehérvár se s 50 bodova nalazio na desetom mjestu bez bilo kakvih izgleda za ulazak u "gornji dom". Mađari su se, osim za prestiž, borili da barem zadrže sadašnje mjesto kako bi u kvalifikacijskoj skupini dobili barem jedan polazni bod. Mađarskom sastavu ni u 2018. ne cvjetaju ruže. Od osam odigranih utakmica, Fehérvár je dobio samo dvije, na Novu Godinu u Znojmu s 4:1 te šest dana kasnije identičnim ishodom kod kuće protiv Graza. Posljednju utakmicu pred susret sa Zagrepčanima, Fehérvár je izgubio u Dornbirnu s 3:2 u produžetku. Najučinkoviji napadač momčadi je mađarski reprezentativac Hári s 34 boda, a slijede ga Kanađani Gilbert i Latendresse sa po 27 bodova. Francuski gorostas, Manavian i Kanađanin Harty, najpouzdaniji su braniči, a prvi vratar je Amerikanac Carruth s 92,6% obrana. Treneru Järvenpi itekako je nedostajao branič Harty.

Domaći su prvu dobru prigodu imali već u prvoj minuti kad se pred vratima "bijelih" našao Kóger, ali nije uspio svladati Carra. Početkom četvrte minute, "plavi" su se našli s igračem manje zbog prekršaja Stipsicza. Zagrepčanima nije pošlo za rukom ozbiljnije zaprijetiti protivničkim vratima prije nego što su se snage na ledu ponovo izjednačile. Medveščak je u sedmoj minuti imao dobru priliku kad je Palin izgubio pak u svojoj trećini no Oldenu nije uspjelo zatresti mrežu. Domaći su uzvratili dvije minute kasnije kad se Erdely našao sam pred vratima no Carr je sačuvao svoja vrata.

Na sredini prve trećine, prekršaj Zanoškog daje priliku "plavima" za prelazak u vodstvo. Međutim, Fehérvár nije bio ništa uspješniji od gostiju s igračem više. Carr tijekom dvije minute nije imao većeg posla. Nije prošla ni minuta s izjednačenim snagama na ledu, a već se na klupi za kažnjene našao Lovecchio. "Medvjedi" su iz drugog pokušaja bili uspješniji. Trebalo im je samo 47 sekundi da iskoriste brojčanu prednost. Noonan se iz desnog kuta počeo vraćati prema plavoj liniji, ali nije uposlio za udarac spremnog Boivina nego je ostavio pak Oldenu. Norveški napadač se izvukao na vrh kruga za udarac i opalio prema vratima. Morley je učinkovito zaklonio Carrutha i pak je završio u mreži.

Prekršaj Kudělke dvije minute kasnije dao je priliku domaćima da u kratkom roku poravnaju omjer. Obrana "bijelih" ponovo je dobro obavila svoj posao tako da je jedinu prigodu imao Hári no Carr je bio na mjestu. Šest sekundi po izjednačenju snaga na ledu, okršaj Erdelyja i Deutscha natjerao je suce da isključe obojicu. Posljednje dvije minute u trećini suparnici su odigrali sa po četvoricom igrača. Ni jedni niti drugi nisu bili raspoloženi za ofanzivu pa se na prvi odmor pošlo s minimalnom prednosti gostiju. Bio je to omjer koji je sasvim zadovoljavao pristaže zagrebačke momčadi.

Uvodne minute nastavka susreta nisu donijele većih uzbuđenja. Suparnici su se ravnopravno nosili jedan s drugim sve do prekršaja Noonana u 28. minuti. Izuzev projektila Manaviana koji je prohujao pokraj gostujućih vrata, "plavi" nisu bili previše opasni po Carrova vrata. Francuski reprezentativac nastavio je bombardirati Medveščakov gol i nakon izjednačenja snaga na ledu, ali i dalje bez uspjeha. Fehérvár je zadržao napadački zamah pa je u 32. minuti došlo do izjednačenja. Noonan je pokušao ispucati pak niz ogradu, ali pak je zaustavio Lovecchio i proslijedio ga uz ogradu do plave linije.

Tamo ga je zaustavio Stipsicz i odlično pronašao usamljenog Latendressea pred vratima. Međutim, kanadski napadač nije pucao nego je dao pak unatrag trenutak prije nego što ga je napao Kudělka. Prazninu pred golom iskoristio je Lovecchio koji je uklizao pred vrata i fantastičnim bekhendom iz neposredne blizine zakucao pak pod prečku. Pokušaj domaćih da u kratkom roku preokrenu omjer nije se dobio priliku ostvariti jer je šest minuta prije završetka trećine prekršaj napravio Stipsicz. "Bijeli" su ovog puta podbacili u igri s igračem više pa se u zadnje četiri minute trećine ušlo u rezultatskoj ravnoteži.

Prekršaj Boivina minutu kasnije dao je naslutiti da uzbuđenjima u drugoj trećini nije došao kraj. I doista, za manje od pola minute s igračem više, "plavi" su po drugi put zatresli protivničku mrežu. Luttinen je vratio pak na plavu liniju do Uotile koji upošljava Hárija na desnom krilu. Najučinkovitiji napadač domaćih potegao je iz zgloba i svladao Carra. Međutim, uzbuđenjima u drugoj trećini još nije bio kraj. Minutu kasnije prekršaj je napravio Lovecchio. "Medvjedi" su sada imali minutu i pol do kraja trećine da pokušaju odgovoriti na izazov Fehérvára. Međutim, tridesetak sekundi kasnije, na klupu za kažnjene sjeo je i Olden pa su Zagrepčani za izjednačenje morali pričekati posljednju trećinu.

Prvih četrdesetak sekundi su suparnici odigrali sa po četvoricom igrača, a onda su "bijeli" morali odraditi svoju kaznu do kraja. Nakon izjednačenja snaga na ledu, "medvjedi" kreću na sve ili ništa. Pritisnuli su obranu domaćih pa su se prilike nizale jedna za drugom. Fehérvár je odolijevao naletima gostiju, ali je s vremenom imao sve više poteškoća. Trener Järvenpää pokušao je potaknuti svoje igrače na bolju igru pozvavši pola minute predaha u 48. minuti. Carruth je već u idućoj minuti odličnom obranom zaustavio projektil Boivina.

Ofanziva Medveščaka urodila je plodom u 50. minuti. Mušič je primio pak u srednjoj trećini, ali su mu prvo Boivin, a potom i Koskiranta, igrom na tijelo onemogućili dalji posjed paka. Finski napadač je uposlio Pöyhönena koji s desnog krila daje pak poprijeko do Deutscha. Švedski branič je potegnuo s vrha lijevog kruga i pogodio mrežu. Lošim vijestima po "plave" tu nije bio kraj. Minutu kasnije prekršaj pravi Uotila. Unatoč dobroj prilici za preokret, gosti nisu uspjeli iskoristiti brojčanu prednost.

Kako se približavao završetak trećine, tako su Zagrepčani unosili više opreza u igru. Bilo im je bitnije ne primiti pogodak nego tražiti pobjedu u šezdeset minuta. Premda su se suparnici u posljednjim minutama trećine već pomirili s produžetkom, nakon greške Manaviana u zadnjoj minuti malo je nedostajalo da "medvjedi" ne uzmu sva tri boda. Malo zatim, šezdeseta minuta je istekla pa se morao igrati produžetak.

Tek što se utakmica nastavila, prekršaj Kogera je dao veliku priliku "bijelima" za pobjedu. Zagrepčani su dobro pritisnuli domaće. Pak je kružio unaokolo i svako malo bi se netko od gostiju odvažio na udarac. Carruth je bio na visini zadatka održavajući svoju momčad u utakmici. Unatoč naporu, Medveščak nije uspio postići pobjedonosni pogodak. U 64. minuti Manavian je poslao pak kroz vratarski prostor do Kogera koji u najbitnijem trenutku promašuje pločicu. Luttinen je malo kasnije u protunapadu dvojice na jednog pogodio prečku. U nastaloj gužvi vrata su pomaknuta iz ležišta, a Latendresse je pogurnuo pak u mrežu.

Suci su tek nakon pregleda snimke odlučili poništiti pogodak što je itekako naljutilo domaće navijače koji su s prosvjedima počeli još poslije izjednačujućeg zgoditka Medveščaka kojem je po mišljenju domaćeg tabora prethodio prekršaj "bijelih". Suparnici su prije istjeka vremena stigli razmijeniti po jedan udarac no vratarski dvojac je bio na visini zadatka. Pobjednik će biti odlučen u raspucavanju.

Izvođači se baš nisu iskazali u raspucavanju. Lovecchio, Mahbod, Hári, Morley, Latendresse i Netík su propustili svladati suparničke vratare. Tek je u pripetavanju Olden pogodio mrežu, a Gilbert propustio izjednačiti što je naposljetku donijelo pobjedu "medvjedima". Navijači Fehérvára dali su si oduška isprativši suce uvredama i malim predmetima koje su bacali na led.

Medveščak se ovom pobjedom zadržao na šestom mjestu s bodom prednosti u odnosu na Südtirol koji je uvjerljivo svladao Orle i Dornbirn koji je iznenadio KAC u Celovcu. Graz je porazom kod kuće od Red Bulla bitno smanjio svoje izglede za proboj u "gornji dom". Zagrepčani nemaju izbora, moraju po pobjedu i u Znojmo ako žele osigurati nastup u doigravanju.

Foto: www.facebook.com/KHLMedvescakZagreb

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information