EBEL

Mrtva trka

med in sanja staraMedveščak je zabilježio i treću uzastopnu pobjedu nad Innsbruckom pretvorivši ovu momčad u svojevrsnu "mušteriju" zagrebačkog kluba. U utakmici u kojoj su "medvjedi" imali posljednju priliku za uključiti se u borbu za četvrto mjesto, domaći su tijekom prvih dvadeset minuta imali više od igre. Međutim, put do protivničke mreže pronašli su tik pred odlazak na odmor. "Morski psi" su izjednačili na samom početku drugog dijela susreta nakon čega se razvila ravnopravna borba. Medveščak se sredinom trećine vratio u vodstvo, a u samoj završnici domaći su prednost i povećali. Posljednja trećina je počela raspucano. Prvo su gosti smanjili zaostatak, a onda su Zagrepčani u kratkom roku s dva uzastopna pogotka otklonili svaku dvojbu oko ishoda. Medveščak se s konačnih 5:2 izjednačio po bodovima s Innsbruckom i KAC-om.

Medveščak - Innsbruck 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Zagreb, Dom sportova, 28.2.2018.
Gledatelja: 1500
Suci: Kincses, Nikolic, Nagy i Schauer

Strijelci:

1:0 MED Koskiranta (Lehtonen, Netík) 20'
1:1 INN Clark (Yogan) 21'
2:1 MED Balej (Lehtonen, Noonan) 33' PP1
3:1 MED Morley (Noonan, Boivin) 39'
3:2 INN Yogan 44' PS
4:2 MED Noonan (Lehtonen, Olden) 47' PP1
5:2 MED Aviani (Netík, Schiestel) 48' PP1

Udarci na gol:
Medveščak 30
Innsbruck 28

Isključenja:
Medveščak 8 min
Innsbruck 16 min

Medveščak: Carr, Rosandić - Noonan, Kudělka, Lehtonen, Morley, Olden - Tikkanen, Schiestel, Netík, Koskiranta, Jarčov - Boivin, Puzić, Balej, Aviani, Janković - Čepon, Zanoški, Brine, Simšič. Trener: Bradley

Innsbruck: Swette, Nechvátal - Oullet-Blain, Guimond, Lammers, Spurgeon, Bishop - Wehrs, Pedevilla, Yogan, Clark, Schramm - Štach, Lindner, Šedivý, Schennach, Poulsen - Nußbaumer, Paulweber, Teschauer, Bär. Trener: Pallin

Medveščak se pred utakmicu s Innsbruckom našao pod imperativom pobjede. Cilj Zagrepčana i dalje je bio dočepati se četvrtog mjesta koje "štiti" od odabira. Za ostvarenje planova bilo je potrebno osvojiti sva tri boda protiv "ajkula" kako bi se izjednačilo s njima, ali i s KAC-om u slučaju poraza Celovčana od Capitalsa. Opravdanje za optimizam "medvjedi" su pronalazili u dvije uzastopne pobjede nad Innsbruckom kao i uspjehom na gostovanju u Salzburgu u prethodnom kolu.

Trenera Bradleya obradovao je povratak Tikkanena u sastav čime je znatno ojačana obrana. Finski branič je sparen s prinovom Schiestelom tako da se Noonan mogao pridružiti Kudělki u prvom braničkom paru. Najistaknutije ime obrane je i dalje Boivin, a uz njega bi bio i Pöyhönen kad bi bio spreman za igru. Prvi strijelac momčadi i dalje je bio Morley sa 62 boda no u posljednje vrijeme prilično mu se približio Olden koji ih je skupio 55. Njih dvojica su, zajedno s prinovom Lehtonenom, činili udarnu navalu domaćih. Janković je dobio priliku zaigrati u navali s Balejom i Avianijem jer Puskarich i dalje nije u sastavu. Izostali su također i branič Deutsch te napadači Perkovich i Ranov. Rosandić je unatoč uspješnijihj 91,5% obrana bio pričuva Carru.

Innsbruck je u utakmici u Zagrebu vidio priliku da izbaci Medveščaka iz trke za četvrto mjesto i iskoristi mogući poraz KAC-a. Za "morske pse" bi ulazak u vodeći četverac predstavljao izvanredni uspjeh. Tirolci su u razigravanju zabilježili dvije pobjede protiv KAC-a i jednu u utakmici s Linzom. Gosti su svakako imali i želju uzvratiti Medveščaku za domaći poraz. Kanađanin Clark s 58 te Amerikanci Yogan s 55 i Wahl s 52 boda predvodili su gostujuće napadače po učinkovitosti. Wahla nije bilo u sastavu no svi su drugi igrači bili na raspolaganju treneru Pallinu uključujući i vodeće braniče, Kanađane Blaina i Guimonda. Od dvojice podjednakih vratara, trener Innsbrucka odlučio se postaviti nešto uspješnijeg Swettea koji je dosad upisao 90,6% obrana.

Uvodne minute utakmice malo su se razlikovale od onoga što se može vidjeti na zagrijavanju ili haklu na kraju treninga. Ni jedni niti drugi nisu pokazivali neki posebni natjecateljski žar niti borbenost. Obje su momčadi stvorile par prilika, ali ozbiljnijih prijetnji po vrata nije bilo. Ni isključenje Wehrsa u petoj minuti nije donijelo promjenu. Medveščak je odigrao izrazito loše s igračem više bez ijedne prigode u dvije minute. Izjednačenje snaga na ledu nije moglo razbiti mrtvilo u igri suparničkih sastava. Prvo uzbuđenje na utakmici vidjeli smo tek u desetoj minuti kad je Morley tukao s lijeve strane,  a Swette sigurnom obranom zaustavio ovaj udarac. Minutu kasnije na ovaj izazov "modrih" odgovara Schramm udarcem iz sredine kojeg Carr brani.

Igra je u drugom dijelu trećine počela dobivati na tempu pa se povećao i broj napadačkh akcija. Gosti su bili nešto poduzetniji pa je i Carr imao više posla od svog kolege. Kako se približavala završnica trećine tako su se i "medvjedi" počeli buditi iz zimskog sna. Noonan je u 16. minuti opasnim udarcem iz sredine namučio vratara "bijelih", a minutu kasnije s istog mjesta zaprijetio je i Lehtonen. U nastavku akcije napadač domaćih je isključen jer nije smjesta ispustio slomljenu palicu iz ruke nego je s ostatkom iste u rukama udario pak nogom što nije promaknulo sudačkom paru. Sada je došao red na "morske pse" da pokažu kako nemaju zube u igri s igračem više. Medveščak je bez poteškoća odradio dvije minute s igračem manje.

U zadnje dvije minute trećine vidjeli smo više akcije nego u prethodnih 18. Prvo je Aviani opalio iz sredine, a Swette zaustavio taj projektil. Potom je vratar gostiju obranio još par udaraca prema svojim vratima no tridesetak sekundi prije kraja trećine ipak je morao vaditi pločicu iz mreže. Lehtonen je tukao s desne strane, a Swette odbio pak u kut. Tamo se ponovo našao Lehtonen i poslao pak uz ogradu iza gola. Pak je na lijevom krilu prihvatio Netík i poslao ga natrag iza gola. Lehtonen uzima pločicu i daje povratni pak za Koskirantu koji gromovitim "bendijem" s lijeve strane zakucava pak u mrežu. Tu nije bio kraj uzbuđenjima. U posljednjim sekundama trećine "modri" izvode protunapad dvojice na jednog. Lehtonen je uposlio Schiestela čiji udarac s desne strane Swette brani.

"Medvjedi" su nakon blijede igre u najvećem dijelu prve trećine sjajnom završnicom stekli minimalnu prednost zbog koje će im navijači oprostiti uspavan ulazak u utakmicu. Nastavak utakmice je počeo uzbudljivije nego prva trećina, ali ne na način kojeg su priželjkivali malobrojni navijači domaćih. Nakon uvodne razmjene udaraca, Innsbruck je u 21. minuti izjednačio. Yogan je odjurio u protunapad kojeg završava udarcem sdesna. Carr je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik, a do paka iza gola prvi je stigao Clark. Napadač "bijelih", šalje pak u lijevi kut no tamo ga je osvojio Schiestel. Kad se već činilo da "modri" imaju situaciju pod kontrolom, branič domaćih iz čistog mira daje pak Yoganu koji s lijeve strane ubacuje pak u sredinu odakle Clark udarcem iz prve pogađa mrežu.

Domaći su odmah pokušali odgovoriti na ovaj izazov no Swette je oba puta bio na mjestu. Prekršaj Zanoškog u 26. minuti dao je "bijelima" priliku da u kratkom roku preokrenu omjer. Tirolci su gotovo pune dvije minute opsjedali vrata Medveščaka, ali nikako nisu pronalazili prostor za udarac prema vratima.Nakon izjednačenja snaga na ledu, nastupilo je zatišje tijekom kojeg se malo što zanimljivog događalo u utakmici. Na novo uzbuđenje valjalo je pričekati do 31. minute kad je Poulsen pokušao bekhendom iz neposredne blizine svladati Carra. Pritisak gostiju je potrajao još neko vrijeme, a onda je prekršaj Guimonda prenio igru u trećinu Innsbrucka. Tirolci su se dobro držali prvu minutu, a onda su "medvjedi" pronašli put do mreže. Lehtonen je iz desnog kuta vratio pak do Netíka koji ga prosljeđuje Noonanu na plavoj liniji. Branič "modrih" vraća pak nadesno do Lehtonena koji ispaljuje projektil prema vratima. Swette je odbio pak na stranu, ali samo do Baleja koji iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjeni dio gola.

Novo vodstvo dalo je dodatni poticaj "medvjedima" koji još nekoliko minuta zadržavaju inicijativu. Gosti su odgovorili protunapadom Lammersa u 34. minuti no Carr je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Pritisak domaćih doveo je i do isključenja Schramma u 37. minuti. "Medvjedi" su navalili prema vratima Innsbrucka ne bi li stekli značajniju prednost prije odlaska na drugi odmor. Gosti su upornom obranom uspjeli sačuvati svoju mrežu do povratka isključenog igrača no Zagrepčani su zadržali napadački zamah. Lehtonen je iz lijevog kuta vratio pak na plavu liniju za Boivina. Branič domaćih je upucao pak prema Noonanu i Oldenu koji su se nalazili blizu vrata no pak se odbio iza gola. Tu ga je prihvatio Morley koji se othrvao naletu Wehrsa i krenuo polukružno unatrag pa prema sredini. Prvi strijelac Medveščaka udarcem iz okreta s desne strane iznenadio je Swettea zakucavši mu pak u prve rašlje.

Do kraja trećine se više ništa nije stiglo dogoditi pa su "medvjedi" zadovoljno otklizali na drugi odmor, a navijači na okrijepu. Domaći su sada imali dva gola razlike u svoju korist i ne previše opasnog protivnika. Medveščak je u posljednju trećinu ušao aktivnije nego u prve dvije. "Modri" su u uvodnim minutama u par navrata zaprijetili suparničkim vratima. Naleti Zagrepčana doveli su i do prekršaja Šedivýja. Međutim, samo pet sekundi kasnije Noonan je izgubio pak na plavoj liniji i prekršajem zaustavio Yogana. Na iznenađenje svih s dobrim vidom i poznavanjem pravila hokeja na ledu, sudački dvojac je dosudio kazneni udarac. Pravilo 171. jasno kaže da prekršaj mora biti napravljen s leđa da bi bio dosuđen kazneni udarac, a Noonan je srušio Yogana u trenutku dok je protivnički napadač prolazio pokraj njega. Da li se ovdje radilo o neznanju, zloj namjeri ili previdu, potpuno je svejedno jer se pogreške sudaca nižu iz utakmice u utakmicu, a sve na štetu hokeja.

Yogan je krenuo vijugajući prema vratima i kad se dovoljno približio jednostavnom se varkom tijela izvio na lijevu stranu i poslao pak iza Carra. Gosti su uhvatili priključak s "modrima" i imali su sasvim dovoljno vremena za juriš na izjednačenje. Međutim, samo dvije minute kasnije, prekršaj Blaina ostavio je Innsbruck s igračem manje. Zagrepčanima je trebalo tridesetak sekundi da iskoriste brojčanu prednost. Olden je pokrenuu protunapad kroz sredinu te odigrao dupli pas s Lehtonenom na desnom krilu. Norveški se napadač okrenuo u desnom kutu i vratio pak na plavu liniju odakle je Noonan raspalio prema vratima i pogodio mrežu zaklonjenog Swettea. U trenutku ulaska paka u mrežu Morleyeva klizaljka je bila zapela za vratarsku palicu. Ovaj kontakt nije utjecao na sposobnost Swettea da zaustavi udarac Noonana no Clark je svejedno kažnjen s dvije minute zbog nesportskog ponašanja.

Medveščaku je ovog puta trebalo malo više vremena za iskoristiti brojčanu prednost no navijači nisu zamjerili svojim ljubimcima na novom pogotku s igračem više. Prvo je Schiestel udarcem s plave linije pogodio prečku, a u nastavku akcije branič "modrih" upošljava Netíka koji tuče s plave linije. Swette odbija pak, ali samo do Avianija koji udarcem iskosa s desne strane pogađa Blaina u klizaljku od koje se pak odbija u gol. Četrdesetak sekundi kasnije dolazi do novog spornog trenutka. Wehrs je na sredini klizališta ramenom udario Simšiča u glavu i srušio ga na led. Vidno uzdrman slovenski napadač jedva je napustio ledenu plohu i trebalo mu je neko vrijeme da dođe k sebi i vrati se u igru. Unatoč činjenici da je do naleta došlo na mjestu gdje se odvijala akcija i na kojeg su oba suca imala pogled, nijedan od njih nije dosudio ni prekršaj.

Kako je moguće da dvojica plaćenih sudaca ne vide nalet na glavu usred akcije na sredini leda? Kako je moguće da dvojica sudaca koji sude međunarodnu ligu ne znaju za pravilo 124 koje kaže da SVAKI nalet na glavu MORA biti kažnjen? Kako je moguće da ne znaju za rečenicu predsjednika IIHF-a kako "ne postoji čisti nalet na glavu" koja je ušla u pravilo 124? Isto to pravilo nalaže da je minimalna kazna za nalet na glavu 2 minute plus disciplinska kazna. Ako postoji tijelo EBEL-a koje kažnjava igrače za prekršaje onda bi moralo postojati i tijelo koje će kažnjavati suce koji ne znaju ili ne žele provoditi pravila hokeja. Kincses i Nikolic su pokazali da ne znaju ni što je kazneni udarac niti što je nalet na glavu. Za razliku od prvog, ovaj drugi propust izravno ugrožava zdravlje igrača i zbog toga bi ovi suci morali biti udaljeni iz lige do kraja sezone. Jednostavno, ako su vidjeli i nisu dosudili, krivi su. Ako nisu vidjeli, opet su krivi jer im je posao da vide. Kažnjeni bi morali biti i linijski suci ako su vidjeli prekršaj, a nisu prijavili jer su dužni prijaviti prekršaje koji se kažnjavaju s pet minuta ili više. Krajnje je vrijeme da se sudačkoj samovolji i neznanju stane na kraj, kako u EBEL-u, tako i na Velesajmu, jer će na kraju netko teško stradati, a da će se nadležna "zebra" pravdati kako "nije vidio prekršaj".

Kad pravdu nisu znali ili htjeli dijeliti suci, njihov posao pokušao je preuzeti Kudělka. Tražio je Wehrsa, ali je omaleni branič "bijelih", poput svih nasilnika, pobjegao od borbe, skrivajući se iza suigrača i sudaca. Na kraju su na klupe za kažnjene sjeli Yogan i Kudělka, a Wehrs se, barem na utakmici, izvukao od kazne premda bi ga stegovni odbor morao kazniti za onakav prekršaj. Innsbruck je bio bolja momčad tijekom igre četvorice protiv četvorice. Carr je u više navrata morao intervenirati kako bi sačuvao visoku prednost svoje momčadi. Nakon povratka isključenih igrača na led bilježimo dobru prigodu Oldena u 52. minuti kad je pucao bekhendom iz sredine. Kako je vrijeme odmicalo tako su obje momčadi počele "premotavati" utakmicu ne bi li što brže završila.

Prilike su se prorijedile i bilo je jasno da ishod dvoboja više nije u pitanju. Posljednju izglednu prigodu imao je Koskiranta u 56. minuti kad je udarcem s plave linije pogodio prečku. Malo kasnije na klupu za kažnjene sjeda Lindner no "medvjedima" se nikamo nije žurilo. Odigrali su igrača više upravo onako kako ga je trebala odigrati Njemačka u završnici zadnje trećine olimpijskog finala. Medveščak se novom pobjedom izjednačio s Innsbruckom i KAC-om na podjeli četvrtog mjesta. Celovčani imaju utakmicu manje koju igraju kod kuće protiv Vienne i ako osvoje makar i bod, ostat će sami na četvrtom mjestu dva kola prije kraja razigravanja. Zagrepčane sada očekuje teška utakmica kod kuće protiv Capitalsa. Innsbruck dočekuje Red Bull, a KAC igra u Celovcu protiv Linza. Neizvjesnost je potpuna.


 

Foto: Sanja Berend

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information