EBEL

Kako je dobro...

PO2 med linzU ozračju koje je mnoge "veterane" na tribinama podsjetilo na najbolje dane Gortana i "prvog" EBEL-a, Medveščak je u drugoj utakmici četvrtfinala doigravanja uvjerljivo svladao Linza sa 6:2. Gosti su tijekom prvih dvadeset minuta imali više od igre, ali su Zagrepčani discipliniranom igrom sačuvali svoju mrežu netaknutom pa se na prvi odmor pošlo bez pogodaka. Nastavak susreta donio je bolju igru domaćih koja je tijekom četiri minute prvog dijela trećine dovela "medvjede" do visokih tri gola razlike. Nesmotreni prekršaj domaćih dao je Linzu priliku koju gostujuća momčadi nije propustila. "Crna krila" su za manje od minute smanjila zaostatak na samo jedan pogodak. Rasplet susreta zbio se početkom posljednje trećine kad su Zagrepčani s tri uzastopna pogotka osigurali drugu uzastopnu pobjedu u ovom dvoboju.

Medveščak - Linz 6:2 (0:0, 3:2, 3:0)

Zagreb, Dom sportova, 11.3.2018.
Gledatelja: 5000
Suci: Nikolic, Štolc, Pardatscher i Sparer

Strijelci:

1:0 MED Morley (Olden) 27' PP1
2:0 MED Pöyhönen (Ranov, Puzić) 28'
3:0 MED Ranov (Aviani, Pöyhönen) 31'
3:1 LIN Piché (Broda) 33' PP1
3:2 LIN Lebler (D'Aversa, Locke) 34' PP1
4:2 MED Olden (Kudělka, Balej) 41'
5:2 MED Simšič (Tikkanen, Brine) 46'
6:2 MED Morley (Olden) 47'

Udarci na gol:
Medveščak 43
Linz 38

Isključenja:
Medveščak 10 min
Linz 18 min

Medveščak: Carr, Rosandić - Noonan, Kudělka, Balej, Morley, Olden - Tikkanen, Schiestel, Netík, Koskiranta, Lehtonen - Boivin, Puzić, Ranov, Aviani, Pöyhönen - Čepon, Janković, Brine, Simšič. Trener: Bradley

Linz: Ouzas, Janny - Dorion, O'Brien, Hofer, Locke, Lebler - Kirschläger, Altmann, DaSilva, Schofield, Broda - D'Aversa, Piché, Zuševics, Lukas P., Spannring - Kragl, Gaffal, Moderer, Naclerio, Kristler. Trener: Ward

Dom sportova je nakon (pre)dugo vremena napokon bio dobro ispunjen. Izuzev kutova i sektora A na kojem se smjestilo sedamdesetak navijača Linza, sva su druga mjesta bila zauzeta. Pripreme za predstavu zvanu sinkronizirano klizanje već su izbrisale Medveščakov grb i uklonile montažne tribine, ali navijače nije previše smetalo što će hram hokeja uskoro ustupiti mjesto sadržaju kojem je kao i drugim sličnim predstavama na ledu mjesto u Areni, na privremenom ledu, a ne u sportskoj dvorani. Trener Medveščaka držao se stare sportske izreke po kojoj se momčad koja pobjeđuje ne mijenja. Zagrepčani su isklizali u potpuno jednakom sastavu u kojem su slavili u Linzu. Vodeći strijelci domaćih, nisu se promijenili. Predvodi ih Morley sa 66 bodova, slijede Olden s 58 i Netík s 45. Budući da je Pöyhönen i dalje u napadu, kao vodeće braniče ističemo Boivina i Tikkanena. Premda je Rosandić još uvijek uspješniji od kolege Carr, Kanađanin je s vrlo dobrih 92,86% obrana u Linzu zaslužio povjerenje i u drugoj utakmici.

U gostujućem sastavu pojavio se kanadski napadač Schofield koji je zauzeo mjesto na centru druge navale s DaSilvom i Brodom. Njegov povratak pogurnuo je Kristlera u četvrti napad čime je Ober ispao iz momčadi te se pridružio Franzu i Freunschlagu koji i dalje čekaju svoju priliku. Trener Ward nije mogao računati na braniča Roberta Lukasa na čijem mjestu je zaigrao mladi branič Kirschläger. Položaj sedmog braniča preuzeo je Kragl. Prva i treća navala ostale su u istom sastavu. Najučinkovitiji napadači "crnih krila" i dalje su Locke sa 71 bodom, Lebler sa 66 te Hofer i DaSilva sa po 56 bodova. Najistaknutiji braniči bili su D'Aversa i Dorion, a vratar Ouzas je u Zagrebu isklizao s ukupnim učinkom od 91,3% obrana u cijeloj sezoni.

Linz je bolje otvorio utakmicu od Zagrepčana. Gosti su se zbog poraza na svom ledu u prvoj utakmici nalazili pod imperativom pobjede pa su uz podršku svojih navijača stvorili više prilika za rani prelazak u vodstvo. Vratar "modrih" Carr, imao je dosta posla u uvodnim minutama susreta, ali ga je obavljao na visokoj razini. "Medvjedima" je bilo teško uspostaviti ravnotežu snaga na ledu pa Ouzas gotovo da nije imao nikakvog posla. Naleti Linza nizali su se jedan za drugim, a najozbiljniju prigodu "bijeli" su stvorili u sedmoj minuti kad je Moderer udarcem iz sredine natjerao Carra na odličnu intervenciju.

Medveščak je tek povremeno zalazio u napadačku trećinu, a prvu pravu prigodu imao je Morley u osmoj minuti kad se probio pred vrata no nije mogao pokraj Ouzasa. Malo kasnije, prekršaj Leblera ostavio je domaće s igračem više. "Crna krila" su se isprva dobro branila pa je čak i Carr morao intervenirati no Medveščak je potom uspostavio igru u napadačkoj trećini i u par navrata zaprijetio mreži Linza. Zagrepčani su zadržali napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Prilike pred vratima gostiju nizale su se jedna za drugom, a najbolju je imao Morley u 12. minuti kad je protunapad dvojice na jednog zaključio udarcem slijeva u blok.

Medveščak je u drugom dijelu trećine preuzeo inicijativu nastojeće vodećim pogotkom unijeti dodatnu nervozu u gostujući sastav. Ouzas je, međutim, marljivo skupljao obranu za obranom. Ofanzivu domaćih nakratko je prekinuto protunapad četvorice "bijelih" protiv dvojice "medvjeda" u 17. minuti. D'Aversa je tukao iskosa s desne strane no Carr je bio na mjestu. Zagrepčani se nisu dali smesti nego su pojačali pritisak. Ouzas je nizom obrana održavao svoju momčad u rezultatskoj ravnoteži. U samoj završnici trećine gosti su u par navrata mogli prijeći u vodstvo no Carr je i dalje bio siguran. Prekršaj DaSilve tridesetak sekundi prije odlaska na odmor nije utjecao na ishod prve trećine.

Prvih dvadeset minuta proteklo je u skladu s očekivanjima. Linz je nastojao što prije usmjeriti utakmicu u svoju korist dok su "medvjedi" strpljivo i disciplinirano odbijali nalete protivnika prije nego što su sami krenuli prema naprijed. Gosti su bez poteškoća dočekali povratak svog napadača u igru u 22. minuti. Suparnici su se potom upustili u ravnopravnu borbu u kojoj su prvu veću priliku imali "bijeli" kad je Moderer izveo slalom kroz postavu domaćih i svoj prodor završio bekhendom iz blizine. Carr je bio na mjestu. Prekršaj Altmanna u 26. minuti dao je "modrima" treću uzastopnu mogućnost da s igračem više dođu do vodećeg zgoditka.

Schiestel je u 27. minuti raspalio s plave linije no Ouzas se nije dao iznenaditi. Malo kasnije, vratar "bijelih" ipak je morao vaditi pločicu iz mreže. Olden je na lijevom krilu upucao pak u kut. Do pločice je prvi stigao Kirschläger i pokušao je ispucati niz ogradu. Međutim, norveški napadača je presjekao pak i uposlio usamljenog Morleya pred vratima. Prvi strijelac "medvjeda" vješto je bekhendom, okrenut leđima golu, pogodio suprotne rašlje. Minutu kasnije, pred vratima Linza našao se Aviani no nije mu uspjelo povećati prednost svoje momčadi. Međutim, prije nego što je 28. minuta istekla, pak se ponovo zakoprcao u mreži Linza.

Puzić je osvojio pak u svojoj trećini i dijagonalom pronašao Ranova na protivničkoj plavoj liniji. Napadač "modrih" spustio se prema golu i tukao s desne strane. Ouzas odbija pak u sredinu gdje do pločice prije svih gostiju dolazi Pöyhönen i udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. Poslije ovog dvostrukog udara gosti više nisu imali što čekati. Linz je morao krenuti u napad kako bi se vratio u utakmicu. Rasplamsala se otvorena borba u kojoj su se prigode smjenjivale jedna za drugom. Vratari su imali pune ruke posla i bilo je razvidno da je novi pogodak samo pitanje vremena. Neizvjesno je jedino bilo tko će prvi zatresti mrežu. Sportska se sreća u 31. minuti još jednom nasmiješila zagrebačkim hokejašima.

Aviani je osvojio buli u svojoj trećini i vratio pak do Čepona koji ga ispucava niz ogradu po lijevom krilu. Na plavoj liniji Pöyhönen dodatno pogurava pločicu niz ogradu pa do nje u napadačkoj trećini stiže Aviani. Napadač "modrih" je iz lijevog kuta ubacio pak na drugu stativu odakle Ranov udarcem iskosa postiže treći pogodak za Medveščak. Unatoč teškom položaju u kojem su se našli, hokejaši Linza nastavili su igrati kao da se nalaze u minimalnom zaostatku. Gosti su, odmah po buliju na centru nastavili igrati napadački pa su u kratkom roku stvorili nekoliko prigoda. Pritisak "bijelih" doveo je do nepotrebnog prekršaja Noonana koji je, ostavši bez palice, laktom krenuo na protivnika pa je zaradio dvije plus dvije minute kazne.

Gosti su prepoznali ukazanu priliku i smjesta su se prihvatili posla. "Bijeli" su brzim i preciznim dodavanjima zagospodarili napadačkom trećinom i za pedesetak sekundi iskoristili brojčanu prednost. Zagrepčani su pokušali ispucati pak, ali ga je Piché krajnjim naporom zaustavio prije plave linije. Budući da ga nitko nije napad, branič "bijelih" se izvukao u sredinu odakle je udarcem iz zgloba poslao pak kroz najveću gužvu. Na iznenađenje dobrog dijela gledatelja pločica se provukla pokraj sviju i iznenadila pokrivenog Carra. Medveščak se nije uspio obraniti tijekom prve kazne no ostalo je za vidjeti hoće li "medvjedi" biti uspješniji tijekom drugog dijela Noonanove kazne.

Medveščak je dobro započeo s izdržavanjem kazne. Pöyhönen je u 34. minuti osvojio pak i pojurio sam prema protivničkim vratima no Ouzas je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Gosti su se napokon smjestili u napadačkoj trećini i za manje od minute po drugi put zatresli mrežu "modrih". Locke je s desne strane ubacio pak u sredinu odakle ga Lebler skreće prema golu, a Hofer u letu još jednom skreće u mrežu. Zagrepčani su prosvjedovali i tražili pregled snimke zbog navodnog prekršaja Hofera nad carrom. Suci su pregledom snimke ustanovili da prekršaja nije bilo te da je pogodak regularan. Ono što nije jasno je zašto su pogodak pripisali Lebleru kad se gledanjem snimke jasno vidi da pogotka ne bi bilo da nije Hofer skrenuo pak u mrežu. Sposobnosti sudaca u EBEL-u za nijekanje zakona fizike doista su neograničene.

Raspoloženje u taboru Linza i među njegovim navijačima naglo se popravilo. Gosti su nastavili s pritiskom nastojeći poništiti protivničku prednost prije završetka trećine. Schofield je u 36. minuti pokušao izvesti "varaždinca" no Carr se nije dao iznenaditi. "Bijeli" su stvorili još nekoliko prigoda, a u posljednjoj minuti trećine pred vratima Medveščaka našao se Zuševics no također bez uspjeha. U posljednjim trenucima pred odlazak na odmor, "medvjedi" dolaze k sebi pa bilježimo udarac Boivina iz sredine koji je pogodio stativu. Zagrepčani su u svlačionicu otišli s minimalnom prednosti no navijači su bili zabrinutiji poslije druge nešto što je to bio slučaj nakon prve trećine.

Zabrinutost nije dugo trajala. Medveščak je već u prvoj minuti zadnje trećine povećao svoju prednost. Olden se spustio po desnom krilu i kad je došao iza gola uposlio je Baleja čiji udarac iz neposredne blizine Ouzas brani. Pak se odbio do plave linije odakle Kudělka puca iz prve. Pločicu je u letu pred vratima Olden skrenuo u mrežu pa su domaći ponovo imali dva gola prednosti. U 43. minuti Janković udarcem iz sredine pogađa stativu, a minutu kasnije domaći navijači su ponovo na nogama. Brine je s lijeve strane dugom dijagonalom uposlio Tikkanena na desnom krilu. Branič "modrih" spustio se u napadačku trećinu i opalio prema vratima. Ouzas odbija pak ispred sebe gdje ga prihvaća Simšič. Vratar Linza je obranio prvi, ali ne i drugi udarac mladog slovenskog napadača.

Hokejaši Linza počeli su gubiti živce i provocirati fizičke obračune. Prednjačio je O'Brien koji je pred sucima udarao protivnike, ali bez bilo kakvih posljedica. "Medvjedi" su uzvratili na najbolji mogući način, novim pogotkom. Domaći su upucali pak u napadačku trećinu do kojeg je doklizao Dorion i pokušao ga vratiti svojim suigračima u srednjoj trećini. Međutim, pak je presjekao Olden i krenuo prema vratima. Kad je došao pred gol, fintirao je udarac, a onda je dao pak nadesno do usamljenog Morleya koji udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. Medveščak je 14 minuta prije kraja trećine imao sigurno vodstvo. Zagrepčani su nastavili napadati pa su stvorili par prilika za povećanje vodstva, a njihov pritisak doveo je i do prekršaja Brode.

"Medvjedi" su žestoko pritisnuli goste te su u više navrata natjerali Ouzasa na intervenciju. Pogotka nije bilo pa su "crna krila" od 51. minute bila u punom sastavu. Noonan je u istoj minuti izveo slalom kroz postavu "bijelih" no njegov udarac s lijeve strane nije pronašao put do mreže. Malo kasnije, zbog međusobnog okršaja na klupe za kažnjene sjedaju Kristler i Brine. U igri četvorice protiv četvorice nije se stiglo dogoditi ništa zanimljivog prije nego što je zbog grubog rušenja na četiri minute isključen Piché. Zadovoljni visokim vodstvom, Zagrepčani se nisu previše upirali da iskoriste brojčanu prednost. Tu i tamo bi zaposlili Ouzasa no nekog ozbiljnijeg pritiska nije bilo.

Povratak Brinea i Kristlera u igru olakšao je posao Linzu no prekršaj Brode u 54. minuti značio je da će gosti iduće dvije minute imati igrača manje. Srećom po "crna krila", suci su samo osam sekundi kasnije isključili i Baleja. Medveščak je unatoč tome imao brojčanu prednost pa su "modri" u par navrata zaprijetili gostujućim vratima. U 56. minuti dvojici kolega na klupi za kažnjene pridružio se i Moderer. "Medvjedi" su se usredotočili na trošenje vremena, štednju energije i izbjegavanje bilo kakve konfrontacije s gostima. Linz je nastojao ublažiti poraz, ali mu to nije polazilo za rukom. Isključenje Lehtonena u 57. minuti dalo je posljednju priliku gostima da ublaže poraz. Međutim, domaći su znalački odigrali završnicu susreta pa je Medveščak slavio sa 6:2.

Unatoč igraču manje, "modri" su se dobro nosili s Linzom pa su čak imali i više prilika za pogodak. Nakon izjednačenja snaga na ledu obje su momčadi samo čekale da ista završi. Posljednje minute susreta obilježila je stara uspješnica Novih Fosila koju su navijači još 2009. povezivali s tadašnjim čuvarom mreže Medveščaka, Kristanom. Doista je bilo "dobro vidjeti opet" pune tribine, čuti navijačke pjesme i nadmetanje s gostujućim navijačima, razmatrati izglede za prolaz u ovom dvoboju i mogućeg protivnika u polufinalu. Usporedno sa sportskom bitkom koju Medveščak vodi protiv Linza, vode se i bitke za navijače i za položaj hokeja u gradu i državi. Bitka protiv Linza se može izgubiti, ali bi poraz u drugim dvjema bitkama bio katastrofalan za ljubitelje hokeja i ovaj sport kao takav. Medveščak kao profesionalni klub i Hrvatski i Zagrebački savezi hokeja na ledu ne smiju se više dovesti u položaj da ih usred doigravanja iz Doma sportova izbacuju kojekakvi "praznici na ledu" i slične predstave.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information