EBEL

Bez obrane nema prolaza

linz med PO4Medveščak je pretrpio još jedan težak poraz u Linzu. Domaći su i u četvrtoj utakmici do vrha napunili mrežu "medvjeda" isprativši Zagrepčane s novih osam pakova u mreži. Linz se nametnuo na samom početku susreta postigavši dva pogotka u manje od tri minute. "Medvjedi" su se ipak pribrali i zaustavili protivničku bujicu da bi sredinom trećine s dva uzastopna zgoditka, izjednačili. Linz se odmah potom vratio u vodstvo koje je sačuvao do kraja trećine. Gosti su u drugoj trećini imali više od igre, ali jedini pogodak , sredinom trećine, postigla su "crna krila". Do sloma Medveščaka došlo je u posljednjoj trećini kad domaći nemilosrdno pune protivničku mrežu. U 12 minuta treće dionice susreta, Zagrepčani su čak četiri puta vadili pločicu iz svojih vrata. "Medvjedi" su u završnici utakmice s dva zgoditka ublažili poraz na konačnih 8:4.

Linz - Medveščak 8:4 (3:2, 1:0, 4:2)

Linz, Keine Sorgen EisArena, 16.3.2018.
Gledatelja: 4865
Suci: Baluska, Smetana, Kaspar i Nagy

Strijelci:

1:0 LIN Hofer (Locke, D'Aversa) 2'
2:0 LIN Broda (Dorion, Piché) 3' PP1
2:1 MED Olden (Netík, Carr) 11'
2:2 MED Aviani (Balej) 12'
3:2 LIN DaSilva (Lebler, O'Brien) 13'
4:2 LIN Schofield (DaSilva, O'Brien) 32'
5:2 LIN Hofer 46'
6:2 LIN Gaffal (Dorion) 48'
7:2 LIN D'Aversa (Locke, DaSilva) 49' PP2
8:2 LIN Lebler (Kirschläger, DaSilva) 52' PP1
8:3 MED Netík (Morley) 57'
8:4 MED Tikkanen (Janković) 59'

Udarci na gol:
Linz 42
Medveščak 39

Isključenja:
Linz 8 min
Medveščak 12 min

Linz: Ouzas, Janny - Dorion, O'Brien, DaSilva, Schofield, Lebler - Kirschläger, Altmann, Hofer, Locke, Broda - D'Aversa, Piché, Moderer, Lukas P., Spannring - Kragl, Gaffal, Zuševics, Naclerio, Kristler. Trener: Ward

Medveščak: Carr, Rosandić - Noonan, Kudělka, Netík, Morley, Olden - Tikkanen, Schiestel, Lehtonen, Koskiranta, Simšič - Boivin, Puzić, Balej, Aviani, Pöyhönen - Čepon, Brine, Janković. Trener: Bradley

Trener Ward se poslije treće utakmice polufinalnog dvoboja protiv Medveščaka osjećao kao njegov kolega Bradley do tada. Zadovoljan visokom pobjedom, šef stručnog stožera Linza zadržao je braničke parove i napadačke trojke u istim sastavima. Što je funkcioniralo kod pobjede od 8:2 nije trebalo mijenjati. Na drugoj strani, Bradley je, dijelom zbog nedostatka ljudstva, dijelom i zbog nade da je prethodni poraz samo sticaj loših okolnosti, ostavio isti sastav na okupu s izuzetkom Ranova koji zbog ozljede nije mogao nastupiti.

"Medvjedi" su u prethodnoj utakmici u Linzu primili pogodak već u sedamdesetoj sekundi. Tri dana kasnije, nisu bili toliko "učinkoviti" pa je hokejašima Linza trebalo "čak" 82 sekunde da načmu mrežu Medveščaka. D'Aversa je opalio s plave linije, ali je pogodio Pöyhönena u bloku. Pločica se vratila do braniča "crnih" koji je spušta u desni kut do Lockea. Prvi strijelac "crnih krila" ubacio je pak pred vrata gdje je Hofer bio brži od Schiestela i udarcem iz prve svladao Carra. Kao da ovakav ulazak u utakmici nije bio dovoljno loš sam po sebi, Lehtonen je tridesetak sekundi kasnije sjeo na klupu za kažnjene.

Domaći su žestoko krenuli prema vratima "bijelih" i ubrzo se u prilici našao DaSilva no njegov udarac je zamalo prošao pored vrata. Opsada Medveščakovog gola se nastavila i krajem treće minute pločica se ponovo našla u mreži gostiju. Schofield je osvojio buli u napadačkoj trećini, a Broda je vratio pak na plavu liniju do Pichéa koji je s Brodom razmijenio nekoliko dodavanja, a poslije toga prebacio pak nadesno do kolege Doriona. Branič "crnih" je dijagonalom uposlio Brodu koji snažnim udarcem slijeva "probija" vratara Medveščaka. Na prošloj utakmici "medvjedi" su izdržali šest minuta prije drugog gola, ovog puta su stvari izgledale gore.

Linz je osjetio priliku da riješi utakmicu već u prvih dvadeset minuta pa je pojačao pritisak. Carr je u četvrtoj minuti zaustavio opasan udarac Nacleria iz sredine, a minutu kasnije obranio je i pokušaj Brode da poveća vodstvo "crnih krila". Čuvar mreže Medveščaka bio je na mjestu i prilikom udarca Leblera u šestoj minuti. Početnu ofanzivu Linza prekinuo je tek prekršaj Spannringa krajem šeste minute. "Medvjedi" su brojčanu prednost iskoristili kako bi uputili prvi udarac prema Ouzasu, ali i za malo što drugog. Nakon izjednačenja snaga na ledu, prvu prigodu imali su opet domaći no udarac Brode nije bio precizan.

Nakon dva primljena pogotka, Carr je imao više nego dovoljno prilik aza iskupljenje. Jednu od tih iskoristio je u 10. minuti kad je obranio udarac Kristlera. Zahvaljujući vrataru koji se nije slomio nakon nesretnog ulaska u susret, "medvjedi" su dobili priliku vratiti se u utakmicu. Carr je u 11. minuti otklizao iza gola po pak i poslao ga niz ogradu po desnom krilu do Netíka koji bekhendom pronalazi Oldena u sredini. Norveški napadač pobjegao je svojim čuvarima i izašao sam pred Ouzasa. Udarac prema vratima nije bio za pamćenje, ali ni reakcija vratara "crnih" pa se pak našao u mreži.

Minutu kasnije, "medvjedi" su izjednačili. Balej je iz desnog kuta ubacio pak prema sredini gdje ga je prihvatio Aviani. Napadač "bijelih" pokušao je obići Doriona no branič domaćih je zahvatio pak koji se odbio uvis. Obojica igrača pokušali su pak spustiti rukom u čemu je Aviani bio uspješniji. Dok je pak još bio u letu, Aviani ga je zahvatio prije nego što je to uspjelo Hoferu pa je pločica u luku preletjela Ouzasa i sletjela u mrežu. Radost gostiju nije dugo trajala. Već u idućoj minuti "crna krila" su vratila minimalnu prednost.

DaSilva je iz lijevog kuta vratio pak na plavu liniju odakle ga O'Brien ispaljuje prema vratima. Lebler je pokušao skrenuti pak u mrežu no pločica je nekontrolirano odletjela u DaSilvu u lijevom kutu. Napadač domaćih se odlično snašao i iz mrtvog kuta ugurao pak iza cijele obrane i vratara Medveščaka u nebranjenu mrežu. "Medvjedima" je trebalo par minuta da se priberu, a potom su krenuli po izjednačenje. U 15. minuti Ouzas brani snažan udarac Kudělke iz daljine. Domaći su dvije minute kasnije odgovorili protunapadom DaSilve no Carr je bio na mjestu.

Završnica trećine prošla je u znaku "bijelih" koji su pritisnuli Linz u potrazi za izjednačenjem. Međutim, domaći su se othrvali pritisku Medveščaka. Na prvi se odmor otišlo s minimalnim vodstvom Linza koje je objema momčadima ostavljalo prostor za optimizam pred nastavak utakmice. Medveščak je već na početku druge trećine pokazao da nije odustao od pobjede. Ouzas je odličnom obranom u prvoj minuti nastavka sačuvao prednost svoje momčadi. Pritisak "bijelih" postajao je sve veći pa su se prilike pred vratima Linza nizale jedna za drugom. U nizu prigoda za izjednačenje valja izdvojiti udarac Lehtonena u 28. minuti kojeg je Ouzas s naporom ukrotio.

Na sredini utakmice prekršaj pravi Piché, a sudački dvojac si umišlja da može čitati misli pa isključuje i Pöyhönena zbog prenaglašenog padanja. voljeli bismo znati koji je birokrat u IIHF-u došao na zamisao ovlastiti suce širokog raspona znanja i poštenja s moći da kažnjavaju igrače zbog navodnog simuliranja. Budući da smo na vlastite oči vidjeli u kojoj mjeri suci zlorabljuju ovo pravilo, bilo bi daleko jednostavnije da u pravilima piše da se za isti prekršaj ne mogu istovremeno dosuditi oba prekršaja. Ili je prekršaj bio pa se "padača" treba opomenuti da ne pokušava utjecati na odluke sudaca, ili prekršaja nije bilo, u kojem slučaju "padača" treba kazniti s dvije minute i disciplinskom kaznom.

Domaći su se bolje snašli u igri četvorice protiv četvorice. Locke je u 31. minuti uposlio Leblera koji puca prema vratima, a Noonan se požrtvovno bacio pred pak. Minutu kasnije Linz je povećao prednost. O'Brien je uklizao u napadačku trećinu po lijevom krilu i zastao na plavoj liniji kako bi pričekao suigrače. Branič "crnih" je potom upucao pak niz ogradu iza gola do DaSilve koji je nespretnim dodavanjem jedva pronašao usamljenog Schofielda pred vratima koji udarcem iz prve postiže pogodak. "Medvjedi" su u istoj minuti mogli uzvratiti no Kudělka je umjesto mreže pogodio stativu.

Drugi dio trećine se odigrao u jakom tempu s prilikama na obje strane. Zagrepčani su pošto-poto htjeli postići zgoditak kojim bi uhvatili priključak pred posljednju trećinu dok su domaći znali da bi odlaskom na tri razlike praktički dobili utakmicu. Medveščak je u završnici preuzeo inicijativu pa je Ouzas ponovo imao pune ruke posla. Vratar "crnih" odlično je obranio udarac Koskirante u 38. minuti. "Medvjedi" su u zadnjim trenucima trećine napravili gužvu pred vratima Linza, međutim nitko od "bijelih" nije bio dovoljno spretan da ugura pak u mrežu. Na kraju trećine domaći su mogli biti zadovoljni jer su se ne samo oduprli nastojanjima "bijelih" da izjednače, nego su i povećali prednost iz prvih dvadeset minuta.

Suparnici su započeli posljednju trećinu na isti način na koji su igrali veći dio prethodne trećine. Igralo se otvoreno, s ciljem da se što prije postigne pogodak. Domaći su u 44. minuti propustili povećati vodstvo kad je DaSilva uposlio Leblera na drugoj stativi koji se nije dobro snašao pa je prigoda otišla u nepovrat. Dvije minute kasnije, Linz je zadao odlučujući udarac gostima. Puzić je izgubio pak u srednjoj trećini kojeg prihvaća Hofer i juri sam prema vratima. Napadač "crnih" sigurnim je udarcem zakucao pak pod prečku. Peti pogodak Linza doveo je do sloma otpora Medveščaka. U 47. minuti domaći su ponovo zatresli mrežu no pogodak je bio sporan. Dorion je tukao s plave linije, a Carr odbio pak ispred sebe. Pločicu je u letu Kristler rukom gurnuo pred gol pa ju je Gaffal u naletu ugurao u mrežu.

Hokejaška pravila koja su bez bilo kakve sumnje postala preglomazna i previše podložna tumačenjima, nemaju u pravilu 74. koje regulira dodavanje rukom jasno opisanu situaciju u kojoj se pak dodan rukom odbija od stative do primatelja paka. Stavak 6. navedenog pravila propisuje poništavanje gola ako se pak dodan rukom odbije od bilo kojeg igrača u gol, dok stavak 4. propisuje prekid igre ako igrač u obrambenoj trećini namjerno igra rukom u smjeru svog suigrača ili stiče prednost u bilo kojoj trećini osim obrambene. Namjera u stavku 4. je jasna, ali je nevjerojatan propust pisca pravila da istim tim stavkom obuhvati dodavače rukom neovisno o trećini u kojoj se nalaze. Da se Kristler nalazio pet centimetara unutar obrambene trećine i rukom poslao pak u stativu od koje bi Gaffal postigao pogodak, isti bi morao biti poništen zbog stjecanja prednosti u napadačkoj zoni. Tako to bude kad se želi propisati sve, a igra uvijek proizvede nešto što birokrati nisu predvidjeli.

"Medvjedi" su poslije ove zbrke potpuno izgubili samkontrolu pa se Aviani nakon grubog prekršaja pograbio s Brodom. Domaći igrač je dobio dvije, a gostujući dvostruko više minuta na klupi za kažnjene. Tridesetak sekundi kasnije, na klupu za kažnjene sjeo je i Noonan. "Crnim krilima" trebalo je samo deset sekundi s dvojicom igrača više da postignu novi pogodak. Locke je osvojio buli i vratio pak D'Aversi koji ga prosljeđuje kolegi Pichéu. Branič domaćih spušta pak po lijevom krilu za DaSilvu koji ga prebacuje iza gol do Lockea. Prvi strijelac Linza vraća pak u sredinu za D'Aversu koji gromovitim udarcem zabija pak u mrežu. Carra je poslije ovog zgoditka zamijenio Rosandić.

Zagrepčani su uspješno odradili ostatak kazne za svog braniča no svega 13 sekundi kasnije na klupu za kažnjene sjeda Čepon. Domaćim hokejašima je ovog puta trebalo malo više od minute da pronađu put do mreže. Kirschläger je predao pak DaSilvi koji iz desnog kuta upošljava Leblera na visini bulija odakle je sijevnuo udarac koji je svladao čuvara mreže "bijelih". Nakon ovog zgoditka priliku za nastup dobio je i pričuvni vratar "crnih", Janny. Suparnici su sada "premotavali" utakmicu ne bi li što prije počeli sa slavljem odnosno povratkom u Zagreb. Prekršaj Gaffala u 54. minuti ipak je dao priliku gostima da ublaže poraz. Domaći su se uspjeli obraniti no Medveščak je zadržao posjed paka i četiri sekunde po izjednačenju snaaga na ledu, zatresao mrežu.

Boivin je s lijeve strane spustio pak na crtu gola do Morleya koji puca iskosa s lijeve strane. Pak se odbio do Netíka koji iz neposredne blizine ubacuje pak u mrežu. Sudački dvojac nevjerojatnim je previdom zakinuo braniča "bijelih" za asistenciju. Rosandić je minutu kasnije zaustavio pokušaj D'Averse. Medveščak je u predzadnjoj minuti još jednom popravio omjer. Aviani je prošao po desnom krilu te uposlio Jankovića u kutu koji se vratio prema plavoj liniji na kojoj je pronašao Tikkanena. Branič gostiju je opalio prema golu, a pak je u čudnoj putanji odskočio od leda, zapeo u bloku i zavarao vratara "crnih". Sudački dvojac je i kod ovog pogotka zakinuo "medvjeda" za asistenciju, ovog puta radilo se od Avianiju. Jedna greška može biti slučajnost, dvije ne mogu. Suci u EBEL-u definitivno ne zaslužuju prolaznu ocjenu.

Linz je u dvije domaće utakmice čak 16 puta pogodio protivničku mrežu što je ishod koji bi posramio i vodeće momčadi slabijih liga. Nešto definitivno ne valja u pristupu igri u obrani kod "medvjeda", a i u profesionalnom pristupu utakmici. Hokej je po svojoj prirodi igra koja se može igrati smjenu po smjenu, neovisno o stanju na semaforu. Ako trener Bradley nije u stanju od svojih igrača dobiti profesionalni učinak na ledu dok se utakmica gubi, onda trenerski posao više nije za njega, ali isto vrijedi i za igrače kojima bi "kruh njihov svagdašnji" trebao ovisiti o učinku na ledu. Dvoboj je sada izjednačen i "medvjedi" imaju dvije domaće utakmice u kojima mogu ponoviti uspjeh iz 2010. i 2012. kad su igrali polufinale doigravanja. Linz je jaka momčad, ali se protiv nje može igrati i pobijediti.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information