EBEL

Maraton pripao Linzu

med linz PO5Medveščak je propustio priliku da pred svojim navijačima ostvari treću pobjedu u četvrtfinalnom dvoboju s Linzom. Zagrepčani su i po peti put za redom loše ušli u utakmicu. Gosti su tijekom prvih desetak minuta uživali nadmoć na ledu koju su okrunili s dva zgoditka u 14 sekundi. Očajno loši "medvjedi" su u zadnjoj stotinki prve trećine primili i treći pogodak. Domaći su u nastavku susreta uspostavili ravnotežu, ali bez učinka. U drugom dijelu trećine ponovo je puknuo poslovično loši led u Domu sportova pa je neplanirana stanka potrajala više od pola sata. U preostalom vremenu druge trećine na led je isklizao neki drugi Medveščak koji je za nekoliko minuta dvaput zatresao protivničku mrežu čime je uhvatio priključak s Linzom. Unatoč pritisku Zagrepčana pak nije htio u mrežu "crnih krila" sve do pred kraj trećine. Gosti su u posljednjoj sekundi trećine skrivili prekršaj pa je Medveščak u produžetak ušao s igračem više. Domaći su opet podbacili što je Linz znao kazniti. Gosti su u 66. minuti iskoristili "poklon" domaćih i postigli pobjedonosni pogodak.

Medveščak - Linz 3:4 (0:3, 2:0, 1:0, 0:1) PP

Zagreb, Dom sportova, 19.3.2018.
Gledatelja: 4500
Suci: Lemelin, Sternat, Kontscheider i Nemeth

Strijelci:

0:1 LIN D'Aversa (Locke, Lebler) 8'
0:2 LIN DaSilva (Hofer, Altmann) 9'
0:3 LIN Lebler 20' PP1
1:3 MED Koskiranta (Pöyhönen, Noonan) 38'
2:3 MED Tikkanen (Schiestel, Koskiranta) 40'
3:3 MED Schiestel (Olden, Morley) 59'
3:4 LIN Hofer (D'Aversa, Locke) 66'

Udarci na gol:
Medveščak 36
Linz 41

Isključenja:
Medveščak 20 min
Linz 14 min

Medveščak: Carr, Rosandić - Tikkanen, Schiestel, Lehtonen, Morley, Olden - Noonan, Kudělka, Balej, Brine, Pöyhonen - Boivin, Puzić, Netík, Koskiranta, Simšič - Čepon, Deutsch, Zanoški, Janković. Trener: Bradley

Linz: Ouzas, Janny - Dorion, O'Brien, DaSilva, Schofield, Lebler - D'Aversa, Piché, Hofer, Locke, Broda - Kirschläger, Altmann, Moderer, Lukas P., Spannring - Lukas R., Gaffal, Zuševics, Naclerio, Kristler. Trener: Ward

Teško se oteti dojmu kako je regularnost četvrtfinalnog dvoboja između Linza i Medveščaka u najmanju ruku dvojbena. Sama činjenica da su "medvjedi" tri od četiri utakmice morali igrati na strani predstavlja problem, a kad se uzme u obzir da je razmak između dvije utakmice u Linzu iznosio tri dana, dok će se dvije zagrebačke utakmice odigrati dan za danom jasno da su zagrebački hokejaši, ne svojom krivnjom, stavljeni u podređeni položaj. Ako na nekog treba ukazati prstom, onda su to prvenstveno odgovorni u klubu koji su propustili rezervirati termin dvorane. Svoj dio odgovornosti snose i vodeći ljudi zagrebačkog i hrvatskog hokeja kojima nije pošlo za rukom podići utjecaj ovog sporta u gradu, ali krivi su i odgovorni za zagrebački sport u cjelini koji odbijaju poredati sportove po nekim kriterijima po kojima bi hokej kao olimpijski i sport s dugom tradicijom trebao imati prednost u korištenju Doma sportova pred kojekakvim novokomponiranim predstavama koje glume da su sport samo zato da bi se "ogrebali" za termine na ledu koji su predviđeni za sportaše.

Linz je u petu utakmicu dvoboja s Medveščakom isklizao s jednom izmjenom u odnosu na postavu koja je uvjerljivo slavila u prethodnom susretu. Mladog Kragla na mjestu sedmog braniča zamijenio je veteran Robert Lukas. Svi ostali hokejaši zadržali su svoja mjesta što je i razumljivo jer malo bi koji trener mogao naći veću zamjerku svojim igračima nakon pobjeda od 8:2 i 8:4 u doigravanju. Udarne snage "crnih krila" pravilno su raspoređene u prve dvije navale od kojih se očekuje da slome protivnika, dok preostale dvije služe pretežito kako bi šest najučinkovitijih napadača "došli do zraka". Nema bolje ilustracije od ove "podjele posla" od uvida u statistiku gdje šesti najučinkovitiji napadač, Schofield, ima blizu 50 bodova u sezoni, a sedmi, Kristler, nema ni 15.

Na drugoj strani, trener Medveščaka Bradley nije mogao računati na kažnjenog napadača Avianija koji je zbog grubosti na prethodnoj utakmici "zamrznut" iduće tri utakmice što znači da može zaigrati tek u polufinalu ako Medveščak u njega uđe. Time se pridružio Ranovu, Puskarichu i Perkovichu, ali se zato su se u momčad vratili Zanoški i branič Deutsch. Većinu navijača na tribina razočarala je odluka da između vratnica stane Carr. Na stranu što je Rosandić u svojih 16 utakmica redovnog dijela sezone bio uspješniji od Carr u njegovih 10, međutim nakon mizerne izvedbe u posljednje dvije utakmice u Linzu na kojima je oba puta zamijenjen, Carr nije imao što tražiti na ovoj utakmici. Vratar koji u 65 minuta igre u doigravanju primi 10 pogodaka uz postotak obrana od 77,8% jednostavno NE zadovoljava potrebe momčadi. Treneri koji ga unatoč tome drže u igri, jednostavno nemaju prava sebe zvati trenerima, nego ih treba nazvati "poslovnim ljudima" koji glumeći trenere zapravo štite svoje poslovne interese koji mogu, ali i ne moraju biti podudarni sa sportskim ciljevima kluba.

Linz je u utakmicu ušao dominantno. Uvodne minute pete utakmice protekle su u znaku gostiju koji su u potpunosti preuzeli igru u svoje ruke. Naleti "crnih krila" nizali su se jedan za drugim uz svesrdnu podršku dviju skupina navijača koji su pristigli iz Linza. Uz već udomaćenu skupinu sa sektora A, goste su podržavali i uglednici kluba iz svečane lože. Domaći navijači su prihvatili okršaj na tribina uz strepnju zbog događaja na ledu. Medveščakov vratar Carr je za tri minute skupio čak šest obrana dok se njegov kolega s druge strane dosađivao. Prvi pokušaj Medveščaka vidjeli smo tek u trećoj minuti kad je s plave linije opalio Kudělka.

Idućih nekoliko minuta proteklo je u svojevrsnom zatišju, a onda su "bijeli" pogriješili pri letećoj izmjeni pa je Medveščak ostao s igračem više. Zagrepčani su žestoko navalili prema vratima gostiju. Koskiranta je u sedmoj minuti tukao slijeva no Ouzas je bio na mjestu. Malo kasnije je s istog mjesta opalio i Balej, ali bez učinka. Opsadu Linzovih vrata prekinuo je prekršaj Lehtonena u osmoj minuti. Tridesetak sekundi kasnije, "bijeli" su prešli u vodstvo. D'Aversa je pucao iz sredine, ali je pogodio Kudělku. Pak se odbio do O'Briena koji snažno puca s lijeve strane. Carr je jedva zaustavio pločicu koja je ostala slobodna u golmanskom prostoru. Vratar "modrih" se bacio prema paku i izbio ga palicom prije nego što ga se dočepa neko od "bijelih". Međutim, pločica je došla do D'Averse na plavoj liniji koji "bendijem" zakucava pak u mrežu.

Suci su i ovog puta pokazali uobičajenu "darežljivost" u asistencijama. Premda je Carr igrao pakom neposredno prije udarca D'Averse, suci su dodijelili asistencije Lockeu i Lebleru, ali ne i O'Brienu koji je posljednji od gostiju igrao pakom prije nego što je Carr ispucao pak. Mogli bismo biti naivni i smatrati da su suci pogriješili pri primjeni pravila i dodjeli asistencija, ali takve "pogreške" se ponavljaju iz utakmice u utakmicu što ukazuje na nešto sasvim drugo. Zašto liga zatvara oči pred takvim očitim namještanjem statistika pojedinim igračima i tko sve ima izravnu korist od toga,  pitanja su koja će vjerojatno ostati bez odgovora, ali koja bacaju crnu sliku na ovo natjecanje.

Samo 14 sekundi kasnije, zagrebački navijači doživjeli su novi hladan tuš. Hofer je "izbacio" DaSilvu samog u napadačku trećinu i prije nego što ga je bilo tko od "modrih" stigao omesti, napadač Linza je snažnim udarcem svladao vratara domaćih. Dvadesetak sekundi kasnije, Linz je zaigrao u punom sastavu pa su se "medvjedi" morali još minutu braniti s igračem manje. Uzdrmanom Medveščaku je trebalo vremena da poveže svoje redove i započne igrati. Prije nego što su Zagrepčani stigli bilo što ozbiljnije uraditi, prekršaj Zanoškog u 12. minuti ostavio ih je s igračem manje. Gosti su krenuli prema vratima Medveščaka kako bi zadali odlučujući udarac.

Čim je Carr izveo prvu obranu došlo je do gužve pred vratima. Hofer je isključen zbog udarca palicom po vrataru, a Puzić zbog navodne grubosti. Otkako je svijeta i hokeja, obrani se dopušta "uredovanje" prema napadačima koji u "pokušaju" udarca prema golu, zahvate vratara po štitnicima. Suci su pod krinkom neutralnosti isključili obojicu igrača premda je jasno da Austrijanac ne bi bio isključen da su ga "medvjedi" pustili na miru. Linz je nastavio s opsadom protivničkog gola. U 13. minuti Carr brani udarac Pichéa s plave linije, a malo zatim, isključeni igrači vratili su se u igru. Schofield je u 15. minuti izveo slalom kroz postavu "modrih" i pod prekršajem Deutscha pucao prema vratima. Carr brani ovaj udarac, a Lebler iz neposredne blizine promašuje nebranjena vrata.

Linz je ponovo imao igrača više. Zagrepčani su se dobro branili tako da nije bilo opasnijih prijetnji njihovim vratima. Nakon izjednačenja snaga na ledu, nastavila se ravnopravna borba. Nakon jednog dvoboja iza gostujućih vrata, Philipp Lukas je ostao stajati držeći se za krvavi nos. Premda se činilo kako je gostujući napadač dobio udarac visokom palicom što se kažnjava s najmanje četiri minute kazne, suci su ostali nijemi. Shvativši svoju pogrešku, pričekali su prvi idući prekršaj domaćih i kaznili ga s, pogađate, dvije plus dvije minute. Na klupu za kažnjene sjeo je Schiestel. Premda je do kraja trećine ostalo samo 11 sekundi, "medvjedi" su stigli primiti pogodak.

Locke je osvojio buli nakon čega je nastala gužva. Pak je završio kod Hofera na lijevom krilu koji odigrava dupli pas s DaSilvom na plavoj liniji nakon čega puca prema vratima. Pločica je pogodila Leblera pred vratima i odbila se na drugu stranu do D'Averse. Branič "bijelih" je udarcem iskosa pogodio Kudělku od kojeg se pločica odbija pred vrata. Tu je Lebler bio spretniji od Noonana i pucao iz neposredne blizine. Carr prvi udarac brani no Lebler je ponovo najbrži i bekhendom šalje pak pod prečku. Upravo je nevjerojatno koliko su neučinkoviti Medveščakovi braniči pred vlastitim vratima u doigravanju. Umjesto da pod cijenu prekršaja počiste opasnost pred svojim vratima oni dopuštaju da im vodeći strijelci protivnika iz neposredne blizine upute, ne jedan, nego dva udarca.

Zanimljivo je kako ovog puta nije upisana nijedna asistencija premda ni Kudělka niti Carr nisu imali pak pod kontrolom nakon udarca D'Averse pa je bilo daleko više smisla upisati asistencije i Hoferu i D'Aversi nego pto je to bio slučaj kod prvog pogotka Linza. U svakom slučaju, navijači domaćih su na prvi odmor otišli u kiselom raspoloženju. Nakon dva sramotna poraza u Linzu, "medvjedi" su u utakmicu pred svojim navijačima ušli poput preplašenih vjeverica i završili prvu trećinu s gotovo nedostižnim zaostatkom. Nešto je očito bilo potpuno pogrešno u pripremi ove utakmice za što odgovornost prvenstveno snose Bradley i Fox koji su se pokazali nedoraslim voditi momčad u doigravanju.

Uvodne minute druge trećine protekle su u miru. Linz nije imao nikakvog razloga bilo što riskirati dok domaći nisu imali bilo kakvih zamisli kako se nametnuti protivniku i postići neki pogodak. Gotovo četiri minute su prošle u igri bez igre prije nego što su gosti pogriješili pri letećoj izmjeni pa su zbog viška igrača na ledu ostali s igračem manje. Medveščak se nije posebno istaknuo tijekom iduće dvije minute pokazujući da se momčad još nije oporavila od trostrukog udara iz prve trećine. Ni minutu po izjednačenju snaga na ledu, suci isključuju Jankovića. "Crna krila" su dobila novu priliku dokrajčiti otpor domaćih.

Svjesni da je ne samo ishod utakmice, nego i cijeli dvoboj u pitanju, "medvjedi" su zbili redove i odličnom igrom u obrani zatvorili sve prilaze svojim vratima. Tijekom cijele kazne za hrvatskog napadača Carr nijednom nije morao intervenirati. Netom po izjednačenju snaga na ledu Balej izvodi slalom kroz postavu "bijelih". Protivnik za zaustavlja prekršajem no suci su odlučili gledati negdje drugdje. Linz je uskoro vratio inicijativu u svoje ruke pa je stvorio par prigoda no najbolju je priliku u ovom razdoblju ipak imao Balej koji je u 32. minuti udarcem iz okreta s desne strane stavio Ouzasa na muke. Malo kasnije, suci prekidaju utakmicu zbog velikog oštećenja leda uz ogradu između klupa za pričuve.

Prekid je potrajao više od pola sata do mjere da su se mnogi upitali hoće li se utakmica uopće nastaviti i kakve bi mogle biti posljedice po Medveščak kao organizatora. Na žalost, nije to bio prvi kvar na ledenoj plohi u ovoj sezoni i doista je žalosno kako se grad odnosi prema premijernoj ledenoj dvorani. Kad bi se samo ugradila ispravna vrata između prostora same dvorane i prostora ispod tribina, uštedio bi se "trud" postrojenju koje mora hladiti ne samo led nego i sav prostor za odmor i okrijepu navijača između trećina. Naposljetku, kad su mnogi već zaboravili što se uopće čeka, suci su pozvali igrače na led i utakmica se mogla nastaviti.

U 35. minuti Carr, potpuno nepotrebno, s leđa nasrće na protivničkog igrača koji se odmicao od Medveščakovog gola pa su gosti ponovo zaigrali s igračem više. Jedinu pravu priliku za Linz tijekom brojčane prednosti imao je Naclerio no njegov udarac iz blizine nije pronašao put do mreže. Nije prošla ni minuta od izjednačenja snaga na ledu kad su "modri" napokon zatresli gostujuću mrežu. Pöyhönen je s desnog krila krenuo o obilazak protivničke trećine po plavoj liniji. Kad je prešao na drugu stranu, spustio se na visinu bulija i pucao prema vratima. Ouzas odbija pak kratko ispred sebe, a najspretniji je bio Koskiranta koji iz neposredne blizine posprema odbijanac u nebranjeni dio mreže.

Linz je pokušao odgovoriti na ovo buđenje Medveščaka no Zagrepčani su bili u naletu. Netík je u 39. minuti pokušao "varaždincem" iznenaditi Ouzasa, a kad je već tekla posljednja minuta, pločica se po drugi put našla u mreži gostiju. Koskiranta je "iskopao" pak u lijevom kutu i vratio ga na plavu liniju do Schiestela. Branič "modrih" proslijedio je pak po plavoj liniji do kolege Tikkanena koji ispaljuje projektil prema vratima. Pak je u letu zakačio Leblera, promijenio pravac i završio u mreži. Gledatelji su skočili na noge i jedino za čim su žalili što je kraj trećine došao prebrzo. Medveščak se, protivno svim očekivanjima, "podigao iz mrtvih" i vratio neizvjesnost u utakmicu.

Gosti su u treću dionicu susreta ušli nešto poduzetnije pa je Carr u par navrata morao intervenirati. Prije nego što su "medvjedi" stigli nešto ozbiljnije poduzeti, Altmann je ispucao pak preko ograde pa su domaći ostali s igračem više. Medveščak je u kratkom roku stvorio par prigoda za izjednačenje, a tridesetak sekundi kasnije pograbili su se Brine i O'Brien pa su suci obojicu poslali na klupe za kažnjene. Zagrepčani su preostalih minutu i pol podbacili s igračem više no ipak su zadržali napadački zamah nakon izjednačenja snaga na ledu. Ubrzo se rasplamsala potpuno otvorena igra. "Medvjedi" su imali inicijativu te su zasuli protivnička vrata nizom udaraca koje je Ouzas s naporom zaustavljao.

Linz je povremeno prelazio na protivničku polovicu tražeći priliku da četvrtim pogotkom osigura pobjedu. Međutim, "modri" su požrtvovnom igrom zaustavljali većinu akcija protivnika, a za ostalo je pobrinuo Carr. Ulaskom u zadnjih deset minuta treće trećine domaći pojačavaju pritisak. Igra se pretežito na polovici Linza no gosti su sve uspješniji u zatvaranju prolaza prema svojim vratima pa se i broj udaraca prema vratima prorijedio. Kad je Zagrepčanima ponestalo daha, "bijeli" su u par navrata zaprijetili povećanjem vodstva no u završnicu trećine ušlo se s minimalnom razlikom među suparnicima.

Medveščak je krenuo na sve ili ništa. Naleti "modrih" nizali su se jedan za drugim uz gromoglasnu podršku s tribina. Ouzas je u kratkom skupio više obrana, a nervoza je sve viša svladavala obje momčadi. U 58. minuti isključeni su zbog međusobnog koškanja Spannring i Boivin. Igra četvorice protiv četvorice dala je dodatni prostor i jednima i drugima što je bio dvosjekli mač. Domaći nisu imali izbora pa su morali riskirati i nastaviti s napadima. U 59. minuti, kad se Carr već spremao napustiti led, Zagrepčani su uspjeli izjednačiti. Olden je s Morleyem odigrao dupli pas na desnom krilu pa se vratio prema plavoj liniji i okrenuo u sredini. Odlučio se na udarac, a pak je u letu Schiestel skrenuo u mrežu. Provjera snimke potvrdila je regularnost Medveščakovog pogotka.

Činilo se u tim trenucima da će ljubitelji hokeja u Zagrebu svjedočiti još jednoj povijesnoj utakmici koja će se prepričavati godinama. U preostalom vremenu obje su momčadi pokušale doći do pobjedonosnog pogotka, a sekundu prije završetka trećine prekršaj pravi Lebler. Značilo je to da će u "četvrtu trećinu", odnosno prvi produžetak, Medveščak ući s igračem više. Navijači su otišli na drugi dodatni predah s dosta optimizma, računajući da su izjednačenje u 59. minuti i igrač više na početku produžetka domaćima donijeli znatnu psihološku prednost.

Međutim, po tko zna koji put, "medvjedi" su razočarali i sebe i svoje navijače. U dvije minute s brojčanom prednosti Zagrepčani nisu uputili ni jedan, jedini udarac prema vratima. Bilo je upravo nevjerojatno gledati prekaljene profesionalce kako griješe u dodavanjima, prijemu paka, kretanju po ledu, kao da se radi o rekreativcima . Iako treneri ne mogu odigrati igrača više umjesto njih, na trenerima je da uvježbaju igru s igračem više te da za nju odaberu upravo one igrače koji se neće slomiti pod pritiskom.

Medveščak je počeo igrati tek kad su se snage izjednačile. "Modri" su počeli opsjedati Ouzasova vrata i zasipati ga nizom udaraca. Vratar Linza bio je na visini zadatka i održavao svoju momčad u utakmici. Poslije par minuta pritiska, Medveščak je prepustio inicijativu gostima. Linz je u kratkom razmaku zaprijetio par puta, a onda su domaći po tko zna koji put sami sebe pobijedili. Koskiranta je iz svok kuta ispucao pak niz ogradu do Lehtonena koji je primirio pak i onda ga, kao da je igrač Linza, mirno proslijedio prema plavoj liniji do D'Averse. Branič "bijelih" je raspalio prema vratima, a pak je u gužvi pred vratima Hofer skrenuo u mrežu. Suci su
, izmislivši asistenciju Lockeu, još jednom pokazali kako se u EBEL-u "proizvode" bodovi koji donose bonuse.

Linz je tako preokrenuo zaostatak od 2:0 u prednost od 3:2 u dvoboju čime se našao pred ulaskom u polufinale doigravanja. "Crna krila" su pokazala zavidnu razinu sportskog duha jer su ovu utakmicu dvaput morali dobivati. gosti su vodili 3:0 u trenutku kad se raspao zagrebački led i omogućio Medveščaku povratak u utakmicu. Pretrpjeli su Linceri primanje gola u predzadnjoj minuti i ulazak u produžetak s igračem manje. Takvo samopouzdanje proizlazi iz profesionalnog pristupa svojim obavezama, ali i iz stručnog vodstva trenera Warda koji je u svojoj karijeri izgradio daleko veće iskustvo nego što ga ima stručni stožer Medveščaka i to se vidjelo i u ovoj utakmici. Izgledi za prolaz sada su u velikoj mjeri na strani Linza koji i ako izgubi iduću utakmicu, ima "majstoricu" na svom ledu.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information