EBEL

Ženeva pala na Velesajmu

medvescak genevaRadovi na obnovi ledene dvorane Doma sportova pretvorili su zagrebačke hokejaše u beskućnike, bez odgovarajućeg prostora za vježbanje i igru. Tako su i profesionalci Medveščaka bili prisiljeni ugostiti uglednog švicarskog prvoligaša Genéve-Servette u trošnom zdanju na Velesajmu. Igrali su "medvjedi" na Velesajmu pripremne utakmice za EBEL i slavne 2009., a nekoliko godina ranije su dočekali i Jesenice u službenoj utakmici Interlige. Teško je kriviti bilo koga u okruženju ledenih sportova za očiti nedostatak ledenih ploha u Zagrebu, kad se zna tko i kako upravlja sportskim objektima u gradu i na koji način se vodi sportska i ne samo sportska politika u gradu i državi. I za Medveščak i za Genéve, ovaj dvoboj je bila neponovljiva avantura u kojoj su zagrebački ljubitelji hokeja mogli uživati.

Medveščak - Genéve-Servette 5:4 (1:2, 1:2, 2:0, 1:0) PR

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 7.9.2018.
Gledatelja: 300
Suci: Prezelj, Metzinger, Žibret i Smerdelj

Strijelci:

0:1 GES Douay (Rod) 7'
1:1 MED Hardy (Samuels-Thomas) 8' PP2
1:2 GES Romy (Rod) 15'
1:3 GES Almond (Heinimann, Richard) 21' PP1
1:4 GES Wingles 35'
2:4 MED Mauldin (Samuels-Thomas) 37'
3:4 MED Perkovich (Olden) 48'
4:4 MED Aviani (Mauldin) 50' PP2
5:4 MED Olden 60' GWS

Udarci na gol:
Medveščak 23
Geneve 35

Isključenja:
Medveščak 10 + 10 (Manavian) min
Geneve 12 + 10 (Petschenig) min

Medveščak: Rosandić, Corbeil-Mathieu - Deutsch, Sauvé, Lehtonen, Samuels-Thomas, Mauldin - Puzić, Kudělka, Perkovich, Sylvestre, Olden - Manavian, Hardy, Aviani, Armstrong, Puskarich - Šijan, Čepon, Fičur, Brine, Simšič. Trener: Fox

Genéve-Servette: Mayer, Descloux - Jacquemet, Tömmernes, Fritsche, Romy, Rod - Antonietti, Bezina, Wingels, Almond, Bouma - Vollmin, Fransson, Douay, Kast, Berthon - Petschenig, Vukovic, Wick, Richard, Rubin. Trener: McSorley

Momčad iz drugog najvećeg švicarskog grada ne pripada među najjače klubove u zemlji. Velika trojka Davos, Bern i Zürich između sebe je podijelila sve naslove prvaka u ovom stoljeću izuzev dva koje je prigrabio Lugano. Genéve-Servette se od ulaska u prvu ligu 2002. naslovu prvaka najviše približio 2008. i 2010. kad je nakon drugog mjesta u prvenstvu gubio finala doigravanja od Züricha i Berna. Prošle sezone gost Medveščaka je zauzeo tek osmo mjesto u prvenstvu nakon kojeg je momčad ispala u četvrtfinalu doigravanja.

Najistaknutiji igrači u prošloj sezoni bili su napadači Tanner Richard, Jeremy Wick i Juraj Šimek, braniči Henrik Tömmernes i Romain Loeffel te vratar Robert Mayer. Izuzev Loeffela koji je prešao u Lugano, svi su ostali spomenuti i ove sezone na raspolaganju treneru Chrisu McSorleyu. U prijelaznom roku navala je pretrpjela najveće promjene. Većina dovedenih napadača su prvenstveno prinove koji se tek trebaju dokazati u novoj sredini no dvojica igrača došli su napraviti razliku. Amerikanac Tommy Wingels iz Bostona dolazi s iskustvom iz 506 utakmica NHL-a, a Kanađanin Lance Bouma iz Chicaga s 362 utakmice u najjačoj svjetskoj ligi. Od značajnijih igrača u sastavu, na Velesajmu nismo vidjeli samo slovačkog Švicarca Šímeka i francuskog reprezentativnog napadača Tima Bozona.

Na drugoj strani, Medveščak je isklizao bez napadača Zanoškog i Jankovića, s Rosandićem između vratnica te s pune četiri postave. U odnosu na sastav koji je u Székesfehérváru svladao Grenoble, trener Fox je ispremiješao braničke parove. Rastavljeni su Manavian i Sauvé pri čemu je prvi zaigrao s Hardyjem, a potonji s Deutschem. Kudělka je dobio Puzića, a samo su Šijan i Čepon ostali zajedno. Sylvestre i Olden su ostali zajedno u napadu, ali su umjesto Armstronga dobili Perkovicha. Mauldin se vratio na svoje mjesto lijevog krila u navali s Lehtonenom i Samuelsom-Thomasom. Armstrong je poveo treći napad s Avianijem i Puskarichem, a u četvrtom su ostali Fičur, Brine i Simšič.

Utakmica je počela žustro, s prilikama na obje strane, pri čemu su se gosti nastojali nametnuti kao jača momčad. Prvi prekršaj dosuđen je već u trećoj minuti, na klupu za kažnjene sjeo je Manavian. Švicarski sastav je pritisnuo "medvjede" zasipajući Rosandića nizom udaraca. Vratar "bijelih" je tijekom iduće dvije minute izdržao pravu kanonadu protivnika pa su Zagrepčani dočekali povratak svog braniča netaknute mreže. "Ljubičasti" su zadržali napadački zamah i poslije samo tridesetak sekundi, ponovo su dobili brojčanu prednost. Ovog puta je isključen Šijan.

Gosti su opet navalili no prvu veliku prigodu je imao Samuel-Thomas u šestoj minuti. Napadač domaćih probio se pred vrata i pucao. Mayer brani, a Richard pravi prekršaj. Bržim i vještijim gostima više je odgovarala igra četvorice protiv četvorice. Rosandić je prvo obranio udarac Romyja iz neposredne blizine no u sedmoj minuti Rod daje pak za Douaya koji s desnog krila kreće u obilazak napadačke trećine. Stigavši na plavu liniju upućuje udarac prema vratima koji je iznenadio zagrebačkog čuvara mreže. Genéve-Servette je prešao u vodstvo. Igra se nastavila u istom odnosu snaga još pola minute, a onda smo po prvi put vidjeli primjenu novih pravila.

Petschenig je kažnjen zbog nabijanja na ogradu što po novim pravilima uz dvije minute automatski povlači i disciplinsku kaznu. Švicarski branič očigledno nije bio upoznat s promjenom koju su hrvatski suci, za razliku od mađarskih na utakmici Medveščak - Grenoble, primjenili u praksi. Stroža kazna za nabijanje na ogradu trebala bi unijeti dodatni oprez hokejašima, ali bi i suci morali pripaziti da ne dosuđuju svaki nalet na tijelo poslije kojeg "oštećeni" otkliže u ogradu kao prekršaj. Hokejaš koji izvodi čisti nalet na tijelo ne bi trebao biti kažnjen zbog protivničkog neznanja klizanja ili trenutne neravnoteže, pogotovo ako je sucu jasno da nije došlo ni do kakve ozljede.

Budući da se Šijan sedam sekundi ranije vratio u igru, Medveščak je sada imao dvojicu igrača više. Zagrepčanima je trebalo manje od pola minute da iskoriste veliku prednost i izjednače. Samuels-Thomas je s lijeve strane ubacio pak u sredinu odakle ga Hardy zakucava u mrežu. "Medvjedi" su još minutu i pol imali igrača više pa su krenuli po preokret. Mayer je imao pune ruke posla, ali je bio na visini zadatka pa su suparnici ostali u rezultatskoj ravnoteži kad su se snage na ledu ponovo izjednačile. Gostima se nikako nije svidio gubitak vodstva pa su pokrenuli novu ofanzivu. Naleti "ljubičastih" nizali su se jedan za drugim pa je Rosandić opet bio na "streljani".

Pritisak Genéve urodio je plodom u 15. minuti. Rod je pucao prema golu, vratar "bijelih" odbija pak u gužvu ispred sebe u kojoj se najbolje snašao Romy te ubacio pločicu u mrežu. Zadovoljni povratkom u vodstvo, gosti su u završnici trećine prepustili inicijativu Zagrepčanima. Medveščak je stvorio nekoliko prilika iz kojih njegovi hokejaši nisu uspjeli svladati Mayera. Najbolju prigodu imali su u 19. minuti Olden čiji je udarac vratar "ljubičastih" odbio do Sylvestrea kojem ni iz neposredne blizine nije pošlo za rukom postići pogodak. U zadnjoj minuti pred odlazak na odmor, domaći griješe pri letećoj izmjeni pa su ostali s igračem manje. "Medvjedi" su uspješno odradili prvih 50 sekundi kazne nakon čega su svi pošli na odmor.

Zagrepčanima je nedostajalo još dvadeset sekundi do isteka kazne kad su gosti brojčanu prednost pretvorili u novi pogodak. Kombinaciju Richarda i Heinimanna preciznim je udarcem završio Almond. Genéve je zadržala inicijativu pa je u 25. minuti iznudila prekršaj Kudělke. "Medvjedi" su ovog puta bili uspješniji s igračem manje te su bez poteškoća izdržali kaznu za svog braniča. Nakon izjednačenja snaga na ledu, domaći preuzimaju inicijativu te u nekoliko navrata pokušavaju smanjiti zaostatak. U 31. minuti trener Fox obavio je dogovorenu zamjenu vratara. Između vratnica stao je Corbeil Mathieu.

Bezina je dvije minute kasnije udarcem s plave linije pogodio stativu, a u 35. minuti "ljubičasti" su podigli razliku na tri gola. Pak je prošao iza Medveščakovih vrata i došao do Wingelsa koji je udarcem iz blizine iskosa s desne strane pogodio mrežu. Činilo se u tim trenucima da domaći neće izbjeći uvjerljiv poraz od švicarskog prvoligaša. Međutim, Zagrepčani su ponovo zagospodarili ledom u završnici trećine. Stvorili su nekoliko prigoda za popravak omjera prije nego što su u 37. minuti smanjili zaostatak. Manavian je opalio s desne strane, Mayer odbija pak, ali samo do Mauldina koji, pod prekršajem Rubina, iz neposredne blizine posprema odbijanac u mrežu.

Gosti su se trgnuli iz samozadovoljstva pa je zadnjih nekoliko minuta pred drugi odmor prošlo u žestokoj borbi. Nak par prilika na obje strane Armstrong pravi prekršaj dvije minute prije kraja trećine. "Medvjedi" su prvi stvorili priliku za pogodak, a prije nego što je istekla prva minuta kazne na klupu za kažnjene sjeo je i Romy. "Bijeli" su imali inicijativu tijekom igre sa po četvoricom igrača. U nekoliko su navrata zaprijetili vratima Genéve no pogodaka u ovoj trećini više nije bilo. Budući da je kazna za Armstronga istekla, domaći su na početku treće dionice susreta prvih četrdesetak sekundi imali brojčanu prednost.

Medveščak je pritisnuo "ljubičaste" no nije mu pošlo za rukom igrača više pretvoriti u zgoditak. Zagrepčani su zadržali napadački zamah pa su se akcije pred vratima Genéve nizale jedna za drugom. Mayer je imao pune ruke posla, ali je bio na visini zadatka pa su gosti održavali prednost od dva pogotka. U 47. minuti "bijeli"
zbog disciplinske kazne ostaju bez Manaviana idućih deset minuta. Upravo u trenucima kad je švicarski je sastav uspostavio ravnotežu i stvarati vlastite prilike, domaći su uhvatili priključak s protivnikom.

Olden je vratio pak do Perkovicha koji snažnim "bendijem" sdesna zakucava pak u mrežu protivnika. Mayer se nije stigao ni pomaknuti. Dvadesetak sekundi kasnije, "medvjedi" su dobili priliku za izjednačenje nakon što je Berthon ispucao pak preko ograde. Gosti su se odlično branili i učinkovito "ubijali" vrijeme. Zagrepčani su teško dolazili do prostora za udarac, a kad im je preostalo manje od pola minute s igračem više, prekršaj Douaya dao im je veliku priliku za poravnanje. Medveščaku je trebalo manje od deset sekundi da postigne pogodak. Mauldin je s lijeve strane uposlio Avianija u sredini koji udarcem iz prve zakucava pak u mrežu.

Medveščak je mogao i preokrenuti omjer no obrana gostiju je zatvorila svoju trećinu ograničivši "bijele" na samo jedan pokušaj. Kad su se snage ponovo izjednačile, razvila se ravnopravna borba u kojoj nije bilo previše prilika za pogotke. Kako se bližio završetak trećine postajalo je sve izvjesnije da pobjednika nećemo saznati u 60 minuta igre. Međutim, u zadnjim trenucima trećine Mauldin je presjekao protivničko dodavanje i krenuo sam prema vratima. Sve je ovisilo o dvoboju napadača domaćih i Mayera kojeg je dobio vratar Genéve. Malo zatim, isteko je vrijeme pa se pristupilo, ne produžetku, nego izvođenju kaznenih udaraca.

Hardy je bio siguran za Medveščak poslavši pak pod prečku. Richard je pokušao uzvratiti sporim prilaskom vratima no na kraju nije ni pucao prema golu. Olden je vijugao amo-tamo te udarcem iz sredine zatresao mrežu. Corbeil-Mathieu je "betonom" zaustavio bekhend Wingelsa. Sylvestre je imao poteškoća sa svojim udarcem, pak mu je zapinjao pa mu je vratar gostiju izbio pločicu. Ništa uspješniji nije bio ni Tömmernes čiji je bekhend završio u "betonu" domaćeg vratara. Samuel-Thomas također nije bio uspješan, a Almond bekhendom šalje pod prečku. Udarac Lehtonena po ledu nije otišao dalje od Mayerovih "betona". Lehtonen nije bio uspješan udarcem po ledu, a pobjedu "bijelima" donio je Corbeil-Mathieu obranivši pokušaj Rubina.

Medveščak se svojim navijačima predstavio u dobrom svijetlu. Genéve-Servette se pokazao kao bolja momčad, ali u hokeju bolji katkad i izgube. Zagrepčani su zadržali borbeni duh i nakon zaostatka od tri gola što im je omogućilo da sustignu suparnika i u raspucavanju izbore vrijednu pobjedu. Za očekivati je da će sa suparnicima u EBEL-u ipak biti nešto lakše igrati no do tada bi "medvjedi" trebali namjestiti ciljnike jer je previše udaraca završilo pokraj i preko protivničkih vrata.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information