EBEL

Okruglo u Mađarskoj

madjari medMedveščak je pretrpio još jedan težak poraz u završnici redovnog dijela EBEL-a. Zagrepčani su na gostovanju u Mađarskoj primili deset pogodaka, a nisu postigli nijednog. Domaći nisu imali razumijevanja za poteškoće "medveda" koji su doputovali u krnjem sastavu. Fehérvár je u prvih dvadeset minuta dominirao ledenom plohom pa je za manje od pet minuta dvaput zatresao mrežu gostiju. Obrana Medveščaka je do kraja trećine popustila još jednom što je domaćima bilo dovoljno za sigurnu prednost pred nastavak susreta. Mađarski sastav je u drugoj trećini pojačao pritisak što je slomilo otpor Zagrepčana. Zgodici su padali jedan za drugim pa ih je Fehérvár do kraja trećine skupio još pet. Unatoč otvorenijoj igri "medvedi" nijednom nisu pronašli put do protivničke mreže. U posljednjoj trećini domaći su još dvaput zatresli mrežu Medveščaka za konačnih 10:0.

Fehérvár AV19 - Medveščak 10:0 (3:0, 5:0, 2:0)

Székesfehérvár, Ifjabb Ocskay Gábor, 25.1.2019.
Gledatelja: 2988
Suci: Trilar, Baluška, Soós i Zgonc

Strijelci:

1:0 FEH Luttinen (Koskiranta, Caruso) 2'
2:0 FEH Phillips (Reisz, Sarpatki) 5'
3:0 FEH Tikkanen (Stipsicz, Phillips) 11'
4:0 FEH Koskiranta (Sarpatki, Sofron) 22'
5:0 FEH Koskiranta (Sarpatki, Sofron) 26'
6:0 FEH Hari (Caruso) 30'
7:0 FEH Reisz (Harty, Phillips) 32'
8:0 FEH Sarpatki (Phillips, Tikkanen) 35'
9:0 FEH Sofron (Luttinen, Meland) 42'
10:0 FEH Sofron (Caruso, Luttinen) 51'

Udarci na gol:
Fehérvár 54
Medveščak 22

Isključenja:
Fehérvár 2 min
Medveščak 0 min

Fehérvár AV19: Kornakker, Carruth -  Szabo D., Harty, Kuralt, Hari, Erdely - Meland, Caruso, Sofron, Koskiranta, Luttinen - Tikkanen, Stipsicz, Phillips, Reisz, Sarpatki - Wishart. Trener: Järvenpää

Medveščak: Filipec, Nikolić - Jačmenjak, Robar, Mikulić, Brenčun, Vedlin - Čepon, Tadić, Janković, Simšič, Jarčov L. - Senzel, Burazin, Paulović, Čurčić. Trener: Kolombo

Mađarski se klub ove sezone žestoko bori za ulazak u gornji dom koji jamči nastup u doigravanju. Fehérvár je u ovom trenutku šesti sa 64 boda, jednim više od Linza na sedmom mjestu. Momčad iz Székesfehérvára je loše ušla u 2019. Nakon što je prošlu godinu završio domaćim porazom od izravnog suparnika Linza s 4:2, mađarski sastav je u iduće četiri utakmice zabilježio čak tri poraza. Medveščakov protivnik je "crni niz" prekinuo pobjedom protiv Villacha s 3:1 kod kuće, na što se nadovezalo uspješno gostovanje u Celovcu iz kojeg su pobjedom od 3:1 donesena još tri boda. U prethodnom kolu Fehérvár je slavio i u Dornbirnu pobjedom od 5:4 u produžetku.

Najopasniji napadač domaćih bio je Hari s 53 boda, ispred Kuralta i Sarauera sa po 35 bodova. Najučinkovitiji među braničima bili su Daniel Szabo s 22 i Stipsicz s 15 bodova. Trener Järvenpää od standardnijih igrača u momčad nije uvrstio napadače Sarauera, Szitu, Krisztiana Szaba i Šillea. Uzevši u obzir snagu protivnika, razumljivo je da je između vratnica stajao pričuva Kornakker.

Medveščak je u Székesfehérvár doputovao u oslabljenom sastavu. Treneru Kolombu nedostajali su napadači Fičur, Filip Jarčov, Miličić, Mirić i Buković te braniči Kegalj, Sertić i Srketić. Zagrepčani su isklizali s nepotpune tri petorke što im je dodatno otežalo položaj. "Medvedi" su već bili odigrali jednu utakmicu protiv Fehérvára u novom izdanju. Gosti su krajem prosinca slavili u Domu sportova s 5:0. Iz toga sastava otišli su Rosandić, Zanoški i Svensson pa je bilo jasno da Medveščak čeka još jedna teška utakmica.

Utakmica jedva da je pravo i počela, a domaći su već poveli. Koskiranta je s lijeve strane prebacio pak nadesno do Carusa koji iz svoje trećine dugom dijagonalom pronalazi Luttinena. Finski napadač ulazi u napadačku trećinu i puca iz sredine. Filipec odbija pak do Koskirante koji puca iz blizine no vratar "bijelih" ponovo brani. Naposljetku je Luttinen iz trećeg udarca zatresao mrežu Medveščaka prije nego što je zatečena postava gostiju stigla bilo što učiniti. Tri minute kasnije, Fehérvár je povećao svoju prednost. Phillips je povukao protunapad po lijevom krilu i kad je uklizao u napadačku trećine predao je pak u sredinu do Reisza koji ga smjesta gubi. U tom trenutku naklizao je Sarpatki i pogurnuo pak naprijed do Phillipsa koji ga ponovo predaje Reiszu. Domaći napadač ni iz drugog pokušaja nije zadržao pak pa je Phillips na kraju morao sam otkklizati nadesno i poslati pak u nebranjeni dio mreže.

"Plavi" su dominirali ledenom plohom tako da je Medveščak tek u sedmoj minuti prvi put došao do izražaja no nije uspio ozbiljnije zaprijetiti protivničkim vratima. Pritisak domaćih nije jenjavao no zgusnuta obrana Zagrepčana je poticala "plave" na udarce izvana. U 11. minuti Fehérvár odlazi na tri gola razlike. Phillips je otklizao iza gola i pokupio pak u desnom kutu. Napadač domaćih vratio je pločicu na plavu liniju do Stipsicza koji je odmah prebacuje nalijevo za Tikkanena. Finski napadač imao je dosta prostora za udarac pa je potegnuo iz zgloba i zakucao pločicu u suprotne rašlje Medveščakovih vrata. Dvije minute kasnije pogreška "bijelih" dovela je Luttinena u izglednu priliku no napadač domaćih nije uspio pronaći put do mreže. Fehérvár je imao odličnu prigodu i u 16. minuti kad Filipec nije uspio primiriti udarac izvana pa se stvorila prilika za Sofrona no mađarskom reprezentativcu nije pošlo za rukom pospremiti odbijanac u mrežu.

Mađarski sastav zadržao je inicijativu sve do kraja trećine, dopuštajući protivniku tek da tu i tamo organizirano prijeđe centar i uputi pokoji udarac. Bilo je jasno da se Medveščak ne može nositi s daleko jačim suparnikom te da je jedino neizvjesno s koliko će golova razlike domaći na kraju slaviti. Domaći su i drugu trećinu žustro otvorili pa su već u 22. minuti povećali prednost. Sarpatki je u srednjoj trećini uposlio Koskirantu koji ulazi u napadačku trećinu i ostavlja "tandem" za Sarpatkija koji puca iz sredine. Filipec brani ovaj udarac no pak se odbija na stranu odakle Koskiranta iz neposredne blizine ubacuje pak u nebranjenu mrežu. Medveščak nije imao što više čuvati pa su i gosti otvorili igru ne bi li, ako ništa drugo, postigli barem počasni pogodak. Kornakker je u kratkom razdoblju skupio nekoliko obrana, a onda su njegovi suigrači iskoristili prostor koji se otvorio u protivnčkoj trećini.

Koskiranta je u 26. minuti zaustavio na plavoj liniji pak kojeg su "medvedi" pokušali ispucati iz trećine. Finski napadač je potom spustio pločicu do Sarpatkija koji je pokušao vratiti pak Koskiranti, ali je pogodio Simšiča u klizaljku pa se pločica odbila na desno krilo do Sofrona. Mađarski napadač odmah puca prema vratima, a Filipec brani. Odbijenu pločicu ponovo prihvaća Sofrom i daje bekhendom u sredinu za Koskirantu koji udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. Dvije minute kasnije, suci dosuđuju prvi prekršaj na utakmici. Na klupu za kažnjene sjeda Meland. Brojčana prednost omogućila je Zagrepčanima da se ravnopravno nose s protivnikom pa su tijekom iduće dvije minute obje momčadi stvorile po par prilika za zgoditke no nijedan pak nije završio u mreži.

Dvadesetak sekundi po izjednačenju snaga na ledu, Fehérvár je po šesti put zatresao mrežu gostiju. Medveščak je još uvijek bio u napadu, kad je Caruso osvojio pak pred svojim golom i smjesta dugim dodavanjem kroz sredinu "izbacio" Harija samog pred gol. Mađarski reprezentativac je nadmudrio vratara "bijelih" i postigao pogodak. Budući da je utakmica stigla gotovo do polovice vremena, trener Kolombo je odlučio da je Filipec dovoljno "trpio" pa da je došao trenutak i za Nikolićevu "muku". Mađarski sastav nije imao strpljenja pustiti novog vratar gostiju da se zagrije i "uđe" u utakmicu. Nikolić je već u 32. minuti morao vaditi pak iz mreže. Sarpatki je osvojio pak u lijevom kutu i poslao ga natrag na plavu liniju do Hartyja koji ga upucava iza Medveščakovih vrata. Tu je pločicu dočekao Phillips i uposlio Reisza pred vratima. Nikolić mu izbija pak koji pogađa Paulovića u klizaljku i odbija se u gol.

Naleti "plavih" nisu jenjavali. Osjetivši uzdrmanost gostiju, Fehérvár nastavlja s pritiskom pa je za novi pogodak trebalo pričekati samo tri minute. Sarpatki je uklizao u napadačku trećinu i odmah uposlio Phillipsa na lijevom krilu. Napadač domaćih potom vraća pak u sredinu odakle Sarpatki preciznim udarcem pogađa mrežu. Unatoč velikom zaostatku, ili baš zato što su već bili primili puno golova, "medvedi" su i dalje pokušavali napasti čim bi im se ukazala prilika, tražeći taj počasni pogodak. Na drugoj strani, Kornakker, poput svih drugih hokejaških vratara, nije imao nikakvog razumijevanja za goste, nego je davao sve od sebe kako bi sačuvao svoju mrežu netaknutom. Uskoro je završila i druga trećina u kojoj su domaći do vrha napunili protivničku mrežu.

Jednako kao i u prve dvije trećine, Zagrepčani su primili pogodak i na samom početku trećeg dijela utakmice. Meland je na plavoj liniji zaustavio ispucani pak "bijelih" i potom snažnim dodavanjem uposlio Luttinena uz prvu stativu. Finski napadač je potom ubacio pak u sredinu odakle Sofron snažnim udarcem postiže pogodak. Medveščak i dalje nije odustajao od svog cilja, ali su sada i domaći igrači odlučili pomoći Kornakkeru da sačuva mrežu netaknutm pa su svi putovi prema golu Fehérvára bili zatvoreni. Zadovoljni visokim vodstvom i protivnikovom "nulom", hokejaši Fehérvára su počeli trošiti vrijeme i čuvati energiju. Pa ipak, u 51. minuti "plavi" su postigli i okrugli, deseti pogodak. Sofron je uzeo pak u svojoj trećini i započeo protunapad uposlivši Luttinena. Finski napadač je uklizao u protivničku trećinu po desnom krilu odakle je ubacio pak pred vrata za Carusa. Nikolić je obranio udarac braniča domaćih, ali je Sofron udarcem iz blizine pospremio odbijanac u mrežu.

 

Fehérvár je "premotavao" igru, ali je ipak nastojao iskoristiti svaku protivničku pogrešku. U 54. minuti su domaći oduzeli pak u napadačkoj trećini no nije im uspjelo "prijeći" u drugu deseticu. "Medvedima" je u završnici dvoboja ponestalo energije pa je Fehérvár stvorio još nekoliko prigoda za povećanje vodstva. Nikolić je bio na visini zadatka te je osujetio svaki dalji pokušaj "plavih" da postignu još koji zgoditak. Fehérvár se s tri, unaprijed upisana, boda zadržao na šestom mjestu u poretku, održavajući minimalnu prednost nad Linzom koji je kod kuće svladao Dornbirn s 4:1. Izdrži li nalet "crnih krila" u zadnja tri kola, mađarski će klub osigurati doigravanje u kojem ga nije bilo posljednje tri godine. Medveščak nastavlja klizati oproštajni krug u dvoranama u kojima je odigrao toliko važnih i dramatičnih susreta tijekom posljednjih desetak godina. Jedno se poglavlje u povijesti kluba i hokeja u Hrvatskoj približava kraju.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information