SLOHOKEJ

Ostali u podnožju

S  Mla Tri 151031Hokejaši Mladosti pretrpjeli su prvi poraz u natjecanju u okviru skupine A prvenstva Slovenije. U dvoboju protiv Triglava mladostaši su tražili pobjedu kojom bi izbili na prvo mjesto u poretku. "Orlovi" su se od samog početka pokazali kao opasan suparnik te su došli u vodstvo u uvodnim minutama susreta. Zagrepčani su ubrzo preokrenuli omjer i kad se činilo da će se dvoboj odvijati sukladno planovima domaćih, nekoliko grešaka omogućilo je preokret kojim su Gorenjci završili prvu trećinu s minimalnim vodstvom. U nastavaku susreta "mamuti" su dvaput izjednačili samo da bi gledali kako Triglav ponovo vraća prednost. Gubitak energije onemogućio je mladostaše da se u posljednjoj trećini vrate u utakmicu. Gosti su postizali jedan pogodak za drugim, a Mladost je sa svakim novim pogotkom gubila koncentraciju i samokontrolu pa je umjesto prilika za pogotke tražila priliku za obračun. Na kraju, Triglav se pokazao previsokom preprekom pa je Mladost umjesto na vrhu ostala uvjerljivo poražena s 8:4.

Mladost - Triglav 4:8 (2:3, 2:2, 0:3)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 31.10.2015.
Gledatelja: 60
Suci: Grozaj, Piragić i Saković

Strijelci:

0:1 TRI Vovk (Hočevar) 4'
1:1 MLA Delić (Martinić) 7'
2:1 MLA Čunko (Trstenjak P.) 9'
2:2 TRI Ban (Vilfan) 14'
2:3 TRI Vilfan (Ban, Štenkler) 17'
3:3 MLA Plahutar (Čunko, Trstenjak N.) 27'
3:4 TRI Vovk (Škrjanec) 30' PP1
4:4 MLA Smerdelj (Trstenjak P., Čunko) 33' PP1
4:5 TRI Vilfan (Škrjanec) 39'
4:6 TRI Potočnik K. 43' PP1
4:7 TRI Kalan (Ahačič) 53' PP1
4:8 TRI Ahačič 59' EN

Udarci na gol:
Mladost 42
Triglav 38

Isključenja:
Mladost 32 + 20 (Mirić) min
Triglav 17 min

Mladost: Krpes, Štimac-Rojtinić - Trstenjak N., Plahutar, Čunko, Smerdelj, Trstenjak P. - Ljubić, Delić, Mirić, Novak, Martinić - Borić T., Borić L., Kopajtić, Grahovar, Cerovečki - Ivšac. Trener: Bregant

Triglav: Šenk, Ovsenik - Škrjanec, Logar, Vovk, Potočnik K., Hočevar - Potočnik M., Ahačič, Kalan, Markič, Peček - Lampič, Potočnik Ž., Štenkler, Ban, Vilfan - Draksler. Trener: Drinovec

Zagrepčani su goste iz Kranja dočekali s dosta optimizma. Izrazito visoka pobjeda nad Zagrebom napunila je "mamute" samopouzdanjem. Iza Mladosti bile su pobjede u Bledu te nad Medveščakom i Zagrebom. Sljedeći politiku ravnomjernog opterećenja oba vratara, trener Bregant je nakon što je Štimac-Rojtinić odstajao veći dio dvoboja protiv Zagreba, u utakmici protiv Triglava mjesto između vratnica povjerio povratniku u hokej, Krpesu. Iz sastava su izostali mlađi igrači poput Zelića, Šimunovića, Večerine i Smoleca. Potonji je, trenutno, prvotimac s najviše treninga u nogama, ali je umjesto u klupskom dresu nastupao za Medveščak u utakmici EBYSL-a u Celovcu. Trener Mladosti odlučio se protiv Triglava boriti iskustvom što je, znajući za nesrazmjer u broju treninga dviju momčadi, predstavljao značajan rizik.

Triglav je u Zagreb došao s mladom momčadi. Od igrača koji su isklizali na Velesajmu, oba vratara i desetorica igrača imala bi pravo nastupa u EBYSL-u. Za razliku od Mladosti koja je u tri petorke imala čak šest tridesetogodišnjaka, u slovenskom je sastavu najstariji igrač imao 26 godina. Što im je nedostajalo u iskustvu, hokejaši Triglava nadoknađivali su brzinom i izdržljivošću kojih su zbog četiri treninga tjedno imali daleko više od svojih domaćina. Valja istaknuti da slovenskom sastavu mladost nije bila jedina vrlina. Desetak igrača Triglava bili su ili još uvijek igraju za juniorsku ili mladu reprezentaciju Slovenije. Momčad iz Kranja dobila je tri utakmice, a izgubila dvije pri čemu je bilo bitno što su i Zagreb i Medveščak poraženi u Kranju na način da su bili pregaženi u posljednjoj trećini. I hokejaškim laicima bilo je jasno da će Mladost pobjedu morati tražiti u prvih trideset minuta, prije nego što zbog nedovoljnog broja treninga ponestane goriva u spremnicima.

Mladost je u dvoboj ušla kao pravi domaćin, napadački. U prvih nekoliko minuta 18-godišnji vratar gostiju, Šenk, u nekoliko je navrata morao spašavati svoju mrežu od udaraca upućenih od strane "crnih". Činilo se kako se domaćima smiješi rano vodstvo no u jeku početne ofanzive "mamuta", pogodak su postigli gosti. Hočevar je u četvrtoj minuti presjekao jedno neoprezno dodavanje mladostaša i poveo protunapad kojeg je ispratio i Vovk. Hočevar je s lijeve strane ubacio pločicu pred vrata odakle Vovk puca bekhendom. Pločica je zakačila Krpesa i preko njega se spustila u gol. Nes(p)retan ulazak u utakmicu nije obeshrabrio domaće, ali je trebao poslužiti kao upozorenje da s mladim brzancima iz Kranja nema zafrkancije nego da je potrebno dodavanja odigravati jednostavno i brzo.

Igra se poslije prvog pogotka dodatno ubrzala i do izražaja je došla prednost gostiju u brzini i konkretnosti pri odigravanju. Krpes je u par navrata sačuvao svoju mrežu, a u sedmoj minuti Mladost izjednačuje omjer. Martinić se našao u lijevom kutu i dao povratni pak za Delića na plavoj liniji. Povratnik u hrvatski hokej odapeo je iz zgloba i svladao čuvara mreže "bijelih". Ni dvije minute kasnije, "crni" prelaze u vodstvo. Petar Trstenjak je prohujao po lijevoj strani te ubacio pak pred gol gdje Čunko podmeće palicu i skreće pak u mrežu. Činilo se da je Mladost pronašla pravu igru za Triglav i da će se događaji odvijati povoljno po domaće.

Međutim, prekršaj Ljubića u desetoj minuti doveo je Gorenjce u trećinu Mladosti. "Orli" su žestoko pritisnuli domaće i zasuli vrata "crnih" nizom udaraca. Krpes je branio svoj gol kako god je stigao i Mladost je nekako izdržala dvije minute s igračem manje. Triglav je zadržao napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Obrana domaćih je odolijevala još dvije minute, a onda je ipak kapitulirala. Poslije velike pogreške u zadnjoj liniji "crnih", Vilfan je uposlio Bana koji obilazi vratara i iz neposredne blizine ubacuje pločicu u nebranjenu mrežu. Ni drugi primljeni pogodak nije umanjio želju mladostaša za pobjedom. Domaći hokejaši su pokrenuli novi niz naleta prema vratima Triglava no "orlovi" su odbili sve napade.

Jak tempo je uzeo svoj danak i završnica trećine pripada gostima koji u potpunosti preuzimaju inicijativu. Mladostaši se sve teže suprostavljaju poletnim hokejašima Triglava kojih ima posvuda. Udarci sijevaju sa svih strana i bilo je samo pitanje hoće li "orlovi" prijeći u vodstvo prije nego što "zvono" spasi Zagrepčane. Početkom 17. minute Krpes je po treći put morao vaditi pločicu iz mreže. Ban se našao iza gola te uposlio Vilfana pred vratima koji udarcem iz prve vraća Triglav u vodstvo. Do kraja trećine domaći su bili pod pritiskom tako da su na odmor mogli otići zadovoljni što zaostaju samo jedan gol iza protivnika koji je bio u punom naletu.

Obje momčadi su u drugu trećinu ušle u petoj brzini. Mladostaši su prvi navalili prema protivničkoj mreži uputivši više teških udaraca, ali ni gosti im nisu ostali dužni. Igra se začas rasplamsala i akcije su se nizale kao na tekućoj vrpci. Pakovi su letjeli na obje strane i Krpes i Šenk su imali pune ruke posla. Od svih prilika na obje strane najizglednija je bila ona u 25. minuti kad je Vovk skrenuo udarac s plave linije u prečku. Kad su domaći preživjeli ovaj bliski susret s pakom u vlastitoj mreži, pojačali su pritisak i natjerali "bijele" na obranu. Napori Zagrepčana urodili su plodom u 27. minuti. Nikša Trstenjak je dugim dodavanjem pronašao Čunka koji obilazi protivnička vrata i daje povratni pak za Plahutara koji udarcem iz prve s desne strane pogađa mrežu.

Izjednačujući zgoditak dao je dodatni poticaj "crnima" koji ne popuštaju s pritiskom. Naleti Mladosti nižu se jedan za drugim. Vratar Šenk i njegovi suigrači krajnjim naporima odolijevaju napadima domaćih. Gol Triglava "visio je u zraku" no prekršaj Kopajtića na polovici utakmice zaustavio je ofanzivu Mladosti. Gostima je trebalo tridesetak sekundi da brojčanu prednost pretvore u pogodak. Krištof Potočnik i i Škrjanec su odigrali dupli pas na plavoj liniji poslije čega mladi branič tuče prema golu. Krpes kratko odbija pak, a Vovk ga iz neposredne blizine ubacuje u mrežu. Prije nego što su domaći počeli žaliti zbog primljenog pogotka, isključenje Bana u 32. minuti dalo im je priliku za brzi povratak u utakmicu.

Mladost nije propustila ponuđenu prigodu. Nije prošla ni minuta otkako je mladi napadač Triglava sjeo na klupu za kažnjene, a "crni" su već poravnali omjer. Petar Trstenjak je primio pak od Čunka i probio se kroz sredinu nakon čega pronalazi Smerdelja koji iskosa s lijeve strane ubacuje pak u nebranjeni dio mreže. Do kraja trećine ostalo je više od sedam minuta no "mamutima" je počelo ponestajati energije. Tko god bi izašao s leda nije, kako je danas uobičajeno, ostao stajati uz ogradu, nego bi se odmah smjestio na klupu. Osjetili su i gosti da su se mladostaši iscrpili u potjeri za rezultatom. Međutim, ni hokejaši Triglava nisu profesionalci pa nisu mogli odmah pritisnuti protivnika.

"Orlovi" su zadržali inicijativu, ali u bitno sporijem tempu nego što je to bio slučaj u prvih deset minuta trećine. Željno iščekivani odmor sve se više približavao no u 39. minuti koncentracija mladostaša je pala i Triglav je opet bio u vodstvu. Škrjanec je dugim dodavanjem "izbacio" Vilfana samog pred gol, a napadač "bijelih" nije propustio veliku priliku i pak se našao u mreži. Do kraja trećine više nije bilo vremena za odgovor, a "mamutima" je ostalo još dvadeset minuta za mogući preokret.

Suparnici su nadoknadili izgubljenu energiju pa je i posljednja trećina započela s nekoliko akcija na obje strane. Prekršaj Martinića krajem 42. minute doveo je "mamute" u nezgodan položaj. Tridesetak sekundi kasnije, Triglav je imao dva gola prednosti. Krištof Potočnik se probio kroz obranu Mladosti po desnoj strani i iskosa bekhendom svladao Krpesa. Da stvari budu gore po "crne", učinio je to pod prekršajem tako da je Martinića na klupi zamijenio Plahutar. Gorenjci su nastavili s opsadom domaćeg gola. Mladostaši su trošili dragocjenu energiju na obranu, ali su nekako izdržali dvije minute čime su zadržali izglede za mogući povratak u utakmicu.

Domaći se nisu predavali. Pokušali su pokrenuti novu ofanzivu no svakom novom minutom kopnila je preostala energija, a Triglav je s dva gola prednosti podigao samopouzdanje. Naporima domaćih nije pomoglo isključenje Cerovečkog u 47. minuti. Bio je to već treći dosuđeni prekršaj protiv Mladosti i "mamuti" su počeli gubiti strpljenje i sa sudačkim kriterijem. Usprkos pritisku "bijelih", mladostaši su dobro odigrali s igračem manje i u nekoliko navrata zaprijetili Šenku. Kad su se snage početkom 49. minute izjednačile, "crni" su još uvijek bili u igri. Međutim, minutu kasnije Toni Borić je uzvratio na prekršaj Logara pa su obojica isključena. U igri četvorice protiv četvorice nije bilo previše uzbuđenja no trideset sekundi poslije povratka u igru Toni Borić pravi novi prekršaj.

Ovog puta Triglav nije propustio prigodu za prelomiti utakmicu. Prošlo je nešto više od minute s igračem više kad je Ahačič opalio s plave linije, a Kalan iz neposredne blizine pospremio pak u mrežu. Sedam minuta prije kraja Gorenjci su otišli na tri razlike i riješili pitanje pobjednika. Mladost je mogla mirno privesti utakmicu kraju uz pokušaj popravka omjera no "mamuti" nisu htjeli otići tiho. U 56. minuti potukle su se dvije "trinaestice", Miha Potočnik i Petar Trstenjak pa su obojica zaradila po pet minuta kazni što je u datim okolnostima značilo do kraja utakmice. Završnica dvoboja donijela je nervoznu i rastrganu igru za koju bi bilo bolje da je nije ni bilo.

Dvije i pol minute prije kraja prekršaj Logara potaknuo je klupu Mladosti da pozove pola minute predaha i izvuče Krpesa s gola. "Mamuti" su uputili par udaraca prema golu koje je Šenk uspješno ukrotio, a onda su po tko zna koji put neoprezno izgubili pak i Ahačič je pojurio sam prema praznoj mreži. Smerdelj je učinio sve što je mogao ne bi li palicom zaustavio protivnika sve dok ga nije srušio. U normalnim okolnostima sudac bi označio kazneni udarac no kako na golu nije bilo nikoga, kazneni udarac zapravo ne bi bio izglednija prilika od ove u kojoj je načinjen prekršaj pa zbog toga pravila igre propisuju da se umjesto prekršaja dosudi pogodak. Smerdelju bi bilo bolje da je pustio Ahačiča pucati, možda bi Slovenac promašio.

U nastalom prekidu igre došlo je do više obračuna među igračima zbog kojih je najstrože kažnjen Mirić, disciplinskom kaznom igre. Kažnjeni su i Plahutar, Krištof Potočnik i Vovk. Preostala se minuta nekako privela kraju i gosti su mogli proslaviti vrijednu pobjedu. Mladost je izgubila utakmicu koju je mogla dobiti da se za nju bolje pripremila. Ako se vratarsko vrijeme trebalo ravnomjerno rasporediti, onda je imalo više smisla da Krpes brani protiv Zagreba, a Štimac-Rojtinić koji nije imao prekida u karijeri protiv jačeg i opasnijeg Triglava. Protiv mlađe, brže i izdržljivije momčadi nije se trebalo upuštati u jurnjavu nego je iskustvom trebalo nadigrati goste. Nije jasno ni zašto se odustalo od širine klupe. Ako se protiv Zagreba tijekom tjedna moglo skupiti četiri navale, nije bilo razloga da se protiv spremnijeg Triglava igra sa samo tri.

Na kraju, ostalo je i pitanje što je u hrvatskom hokeju važnije, međunarodna juniorska liga ili međunarodna seniorska liga. Juniorski reprezentativac Smolec itekako bi dobro došao mladostašima protiv Triglava, no on se nalazio u Klagenfurtu. Trenutno, mlada momčad Medveščaka ima apsolutni prioritet u dobivanju termina za trening i utakmice i igrači koji se nalaze u toj momčadi u ovom su trenutku najspremniji hrvatski hokejaši. Međutim, ako se prisjetimo da za hrvatske mlade hokejaše put iz EBYSL-a vodi u seniorsko PH onda ostaje upitno da li je za mlade hokejaše poput Jankovića, Miličića ili Smoleca uputnije igrati juniorsku ili seniorsku ligu.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information