SLOHOKEJ

Nemoć koja boli

U16 Bled TZG 170121Zagrebački mlađi juniori zabilježili su još jedan poraz u slovenskom prvenstvu. Na svom drugom ovosezonskom gostovanju na Bledu, Team Zagreb pretrpio je težak poraz od domaćih "labudova". Otpor gostiju bio je slomljen za samo deset minuta igre. Na polovici prve trećine Bled je imao tri pogotka razlike i bilo je jasno kako se Zagrepčanima ne piše dobro. Nastavak susreta donio je još četiri paka u mreži gostiju pa se činilo da će Bleđani svojim protivnicima nanijeti pravu katastrofu. U posljednjih dvadeset minuta obje momčadi postigle su po tri pogotka no domaći su i u tom razdoblju imali potpunu nadmoć na ledu. Konačnih 10:3 za Bled, tužno je svjedočanstvo o načinu na koji se posljednjih godina u sva tri zagrebačka kluba radilo s mlađim igračima.

Bled U16 - Team Zagreb U16 10:3 (3:0, 4:0, 3:3)

Bled, gradsko klizalište, 21.1.2017.
Gledatelja: 50
Suci: Jeram, Rojko i Turk

Strijelci:

1:0 BLE Konc (Stan L.) 7'
2:0 BLE Zupan (Gomboc, Mahkovec) 10'
3:0 BLE Stan L. (Borse, Konc) 10' PP1
4:0 BLE Zupan 22' PS
5:0 BLE Borse (Stan L.) 27'
6:0 BLE Pretnar (Gavrilov) 28'
7:0 BLE Pretnar (Gavrilov) 35' SH1
8:0 BLE Borse (Stan J.) 41'
8:1 TZG Hanžek (Jakovac) 46'
8:2 TZG Janjatović 55'
9:2 BLE Stan L. (Borse, Konc) 56'
10:2 BLE Stan L. (Stan J.) 57'
10:3 TZG Vujasinović 57'

Udarci na gol:
Bled 55
Team Zagreb 27

Isključenja:
Bled 6 min
Team Zagreb 8 min

Bled: Pančur, Ambrožič - Konc, Klančar, Mahkovec, Gomboc, Zupan - Tušek, Podrekar, Borse T., Stan L., Stan J. - Sirk, Gavrilov, Pretnar, Kos. Trener: Jakopič

Team Zagreb: Goršić, Mikulić - Janjatović, Đerek, Hanžek, Lovak, Jakovac - Pavlešić, Premerl, Pleština, Kramarić, Rakar - Podboj, Popović Tijan, Vujasinović, Mihalić. Trener: Sertić

Bledski "labudovi" dočekali su Zagrepčane kao peta momčad u poretku s četiri boda manje od Crvene zvezde i dovoljno daleko od "donjeg doma" kojeg predvodi Triglav. Bleđani su 2016. završili domaćim porazom od Jesenica, ali su zato u novu godinu ušli uspješnije. Prvo su u produžetku svladali vodeću Olimpiju, a potom pregazili Maribora s 8:0. Team Zagreb je izgubio obje prethodne utakmice od "labudova". Na Bledu su Zagrepčani uvjerljivo poraženi s 9:1 dok su u Domu sportova u završnici susreta ispustili već dobivenu utakmicu. Vodeći strijelci domaćih bili su Pretnar, Luka Stan i Gavrilov koji su svi bili na raspolaganju treneru Jakopiču. Od standardnijih igrača nedostajali su kadetski branič Jeločnik i napadač Černe. Inače, u sastavu Bleda oba vratara i čak pet igrača još uvijek pripadaju uzrastu kadeta.

Zagrepčani su neugodno razočaranje prvenstva. Dok se njihovi sugrađani u prvenstvima kadeta i mlađih kadeta bore za vrh, selekcija mlađih juniora tavori na dnu. Od 16 utakmica Team Zagreb je dobio samo tri što zorno pokazuje koliko se loše i nestručno radi s hrvatskim mladim igračima u dobi u kojoj bi morali učiti igrati "ozbiljan" hokej. Na žalost, postojeće loše stanje dodatno se pogoršava lošim vođenjem momčadi gdje se ni očigledni propusti u izvedbi, disciplini i organizaciji ne ispravljaju tijekom igre pa se gube i dobivene utakmice jer se ne želi napraviti nužne izmjene ili ukazati na pogreške.

Gosti su na Bled doputovali bez više standardnih igrača. U postavi nije bilo vratara Pilipovića, braniča Kuzmanovića i Čičeka te napadača Dobrića, Burazina, Supančića, Joureaua i Belinića. Malo bi se koja momčad u prvenstvu, uključujući i vodeće Jesenice i Olimpiju bila u stanju suprostaviti Bledu bez dvojice najučinkovitijih napadača i najučinkovitijeg braniča. Istina, zagrebačka selekcija bi trebala imati najširi mogući izbor budući da se gradi od igrača iz čak tri kluba među kojima nema nijednog kadeta no do sada nismo vidjeli neku posebnu "širinu", dapače čini se da je stručni stožer odbojan prema zamisli o davanju prilike manje korištenim igračima čak i na mjestima gdje ima najviše prostora za napredak. Bez izostalih igrača, najučinkovitiji napadači gostiju bili su Rakar i Jakovac sa po 9 te Hanžek s 8 bodova.

Gosti su mogli povesti već u prvoj minuti kad je Hanžek osvojio pak, pobjegao svojim čuvarima i izašao sam pred gol. Međutim, Pančur je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Bleđani su odmah potom uspostavili kontrolu nad igrom. Naleti "plavih" nizali su se jedan za drugim pa su se vrata Teama Zagreb našla pod opsadom. Prekršaj Tijana Popovića u 4. minuti dao je priliku "labudovima" za prelazak u vodstvo. Pritisak domaćih trajao je pune dvije minute. Goršić je imao pune ruke posla budući da se našao pod pravom kanonadom.

Gosti su nekako izdržali do povratka svog isključenog igrača no Bled je zadržao napadački zamah. Pretnar je u 6. minuti imao odličnu priliku kad je tukao iskosa s desne strane no Goršić je odličnom intervencijom sačuvao svoja vrata. Zagrepčani su u tom razdoblju napokon stigli i do drugog udarca prema golu. U sedmoj minuti, domaći su napokon okrunili svoju veliku premoć. Luka Stan je vratio pak na plavu liniju do Konca koji snažno puca prema vratima. Pak je zakačio nekoga iz obrane "bijelih" i završio u mreži.

Zagrepčani su već u idućoj minuti imali odličnu priliku za izjednačenje no Jakovac je udarcem slijeva pogodio prečku. Suparnici su razmijenili po udarac, a potom su domaći u 10. minuti povećali razliku. Bila je to akcija kadetske navale Bleda. Gomboc je uposlio Mahkoveca koji odlazi iza gola i odatle upošljava Zupana pred golom koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Desetak sekundi po nastavku igre isključen je Kramarić. "Labudovi" su vrlo brzo iskoristili ovaj sudački poklon i pobjegli na tri razlike.

Za svega četrdesetak sekundi Bleđani su izigrali obranu gostiju. Konc je uposlio Borseta koji prolazi po desnoj strani i ubacuje pak u sredinu odakle je Luka Stan udarcem iz prve iznenadio vratara "bijelih". Trostruki udar "labudova" uzdrmao je Zagrepčane koji su bili potpuno izgubljeni na ledu. Gostujući sastav ni u jednom trenutku nije uspio spojiti dva dodavanja, a valja priznati kako većini igrača bilo kakvo dodavanje suigraču nije bilo ni na kraj pameti. Domaći su bez poteškoća izlazili na kraj sa samostalnim pokušajima protivnika, a gledati kako kadetska trojka iz mjesta s jednim klizalištem drži u šahu postavu koja će za dvije godine igrati na juniorskom svjetskom prvenstva izazivala je gorčinu u želucu.

Gavrilov je u 11. minuti opasno zaprijetio udarcem iz sredine no Goršić je odličnom obranom sačuvao svoja vrata. Baražna paljba Bleđana se nastavila, a gosti su bili potpuno nemoćni zadržati protivnika dalje od svog gola. U 14. minuti Gavrilov izvodi slalom kroz postavu "bijelih" i puca iz blizine no vratar Zagrepčana je opet na mjestu. U završnici trećine i dalje smo gledali apsolutnu dominaciju domaćih. Udarci su sijevali sa svih strana, a Goršić se uspješno nosio s pritiskom Bleda. Gosti bi tu i tamo uputili poneki udarac s kojima je Pančur lako izlazio na kraj.

Sudeći po prikazanom u prvih dvadeset minuta povratak Zagrepčana u utakmicu bio je praktički nemoguć. Najviše što se moglo očekivati od gostiju bilo je da učvrste igru u obrani i barem pokušaju igrati kolektivno. Međutim, Bleđanima nije bilo ni na kraj pameti dopustiti protivniku da popravi svoju igru. "Labudovi" su od prve minute krenuli žestoko kao da je prva trećina završila bez pogodaka. Gavrilov je već u 21. minuti pucao iz blizine, a minutu kasnije je presjekao jedno dodavanje "bijelih" i izbio pred vrata no nije uspio svladati Goršića.

Malo kasnije Zupan bježi svojim čuvarima. Ne mogavši ni na koji način zaustaviti, Premerl je bacio svoju palicu ne bi li time omeo Bledovog kadetskog napadača. Palica nije omela Zupana pri udarcu kojeg je Goršić obranio no sudac nije imao izbora osim kazniti ovaj nepromišljeni potez kaznenim udarcem. Zupan je varkom tijela poslao vratara gostiju u stranu, a potom poslao pak po sredini u gol. Bilo je jasno da Zagrepčani ništa nisu naučili iz prve trećine te da ova utakmica može imati samo jedan ishod: potop.

Idućih nekoliko minuta gledamo neobaveznu igru u kojoj su se akcije ravnomjerno smjenjivale na obje strane. Na novi pogodak čekalo se do 27. minute. Luka Stan je prošao po lijevoj strani te ubacio pak u sredinu odakle Borse udarcem iz prve pogađa mrežu. Četrdesetak sekundi kasnije, pločica se ponovo zakoprcala u mreži gostiju. Ovog puta po lijevom krilu je prošao Gavrilov te ubacio pak pred gol gdje je najspretniji bio Pretnar i iz neposredne blizine povećao prednost Bleda. Poslije ovog pogotka trener Sertić odlučio se u igru uvrstiti pričuvnog vratara Mikulića.

Bleđani su, za razliku od sudaca i zapisničkog stola, opazili promjenu vratara te su smjesta navalili iz sve snage ne bi li iskoristili nezagrijanost Mikulića. Novi vratar Zagrepčana se odmah našao "u vatri", ali je odlično ušao u utakmicu zaustavivši cijeli niz udaraca u izuzetno kratkom razdoblju. Jedna od većih zamjerki na račun stručnog stožera Teama Zagreb tiče se upravo vratara i neopravdanog zapostavljanja pojedinaca bez da im se pružila prava prilika.

Gosti su polovicom trećine uspjeli povezati nekoliko akcija pa je u jednoj od njih Mihalić udarcem slijeva pogodio stativu. "Labudovi" su smjesta uzvratili vlastitom ofanzivom no Mikulić se pokazao kao dostojan protivnik. U 34. minuti prekršaj pravi domaći vratar. Lovak je minutu kasnije uputio nezgodan udarac slijeva kojeg Pančur odlično brani. Aktivna obrana "plavih" nije više dopustila nijedan udarac prema svojem golu, a dvadesetak sekundi pred izjednačenje snaga na ledu, Bled postiže pogodak s igračem manje. Gavrilov je povukao protunapad po lijevom krilu. Pravodobno je uposlio Pretnara u sredini i domaći su vodili sa 7:0.

U završnici trećine tempo je igre pao. Prilike su se prorijedile pa su obje momčadi uglavnom čekale na zasluženi predah. Jedinu pravu priliku u tom razdoblju imao je Popović Tijan koji je u 37. minuti izveo slalom kroz postavu "plavih", ali nije uspio svladati Pančura. Na predah između druge i treće trećine pošlo se s užasnih sedam pogodaka  prednosti za momčad iz gradića ne puno većeg od Delnica koja jedva može skupiti dvije petorke igrača u godištu.

Trener "plavih" u posljednjoj je trećini na led poslao pričuvnog vratara Ambrožiča. Ako bi tko očekivao da će Zagrepčani pokušati iskoristiti nezagrijanost vratara da na brzinu postignu kakav pogodak, prevario bi se. Upravo suprotno, zgoditak su već u prvoj minuti trećine postigli domaći. Jakob Stan je ubacio pak u gužvu pred golom u kojoj se najbolje snašao Borse i iz neposredne blizine ubacio pločicu preko crte gola. Bleđani su nastavili s pritiskom i poslije postignutog pogotka i doista smo se pobojali dokle će "labudovi" ići s golovima.

Mikulić je zaustavio nekoliko udaraca prema svojim vratima omogućivši svojim suigračima da zbiju svoje redove i pokušaju se organizirano suprostaviti "plavima". Zagrepčanima je uskoro pošlo za rukom iznijeti igru iz svoje trećine pa su poslije par akcija došli i do prvog pogotka. Igrala se 46. minuta kad je nakon bulija pak došao do Jakovca koji puca s desne strane. Prvi je na odbijancu bio Hanžek te je iz drugog pokušaju uspio ubaciti pločicu u gol. Bled je na ovaj "izazov" nastojao odgovoriti vlastitim zgoditkom no vrijeme je prolazilo bez ozbiljnije prijetnje za vrata Teama Zagreb.

U 51. minuti bilježimo odličan udarac Gavrilova iz sredine i istu takvu obranu Mikulića. Ulaskom u zadnjih deset minuta susreta igra se rasplamsala. Obje su strane bacile sve u napad pa smo gledali akciju za akcijom. Vratari su isprva bili raspoloženi te su zaustavljali sve što bi letjelo prema njima. Jakob Stan je u 54. minuti tukao iz sredine, a Mikulić još jednom odlično obranio. Gosti su minutu kasnije uzvratili pogotkom. Janjatović je tukao s plave linije, a Popović Tijan je uspješno zasmetao Ambrožiču.

Pet minuta prije završetka susreta poslije jednog naleta domaćih ostao je na ledu ležati Hanžek. Sudac nije označio ni prekršaj, a napadač "bijelih" nije se više vraćao u igru. Minutu kasnije Luka Stan izvodi slalom kroz postavu "bijelih" i postiže pogodak. Nije prošlo ni trideset sekundi, a Jakob Stan prodire oko gola Mladosti i daje povratni pak za Luku Stana koji iz neposredne blizine obilazi vratara i šalje pak u mrežu. Zagrepčani nisu ostali dužni pa je pola minute kasnije Vujasinović udarcem iskosa s desne strane iznenadio Ambrožiča i postavio konačnih 10:3 za Bled. U predzadnjoj minuti poslije prekršaja Borseta pograbili su se Podrekar i Rakar. Sva trojica su dobila po dvije minute kazne no utakmica je završila prije nego što se bilo što stiglo dogoditi.

Bled je u dvije uzastopne utakmice visoko porazio Maribor i Team Zagreb čime je pokazao svu razliku između stručnog pristupa razvoju mladih hokejaša i improvizaciji kakva vlada u Zagrebu i Mariboru. Kad im uspjeha gladni Jeseničani ne bi sustavno otimali igrače već u uzrastu mlađih juniora, "labudovi" bi se zasigurno borili za vrh. Ovako su, sa samo dvije petorke u godištu, smješteni na sredini ljestvice gdje se bore za četvrto mjesto s Crvenom zvezdom. Team Zagreb i dalje dijeli predzadnje mjesto s Mariborom što predstavlja sramotu za svakog onog tko je svojim stručnim propustima pridonio posvemašnjem srozavanju kvalitete hrvatskog hokeja.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information