SLOHOKEJ

Razlika između rada i nerada

U16 TZG CZ 170208Četiri dana poslije uvjerljivog poraza u Beogradu, mlađi juniori Teama Zagreb još jednom su izgubili od Crvene zvezde. Na klizalištu na Velesajmu "crveno-beli" ništa nisu prepustili slučaju. Premoćnom su igrom već u prvih dvadeset minuta razbili Zagrepčane i na veliki odmor otišli s tri pogotka prednosti. Na samom početku drugog dijela susreta, gosti su povećali razliku no zagrebački sastav je uspio smanjiti zaostatak. Zvezdaši su zadržali potpunu premoć na ledu te su do kraja trećine još jednom zatresli mrežu Teama Zagreb. U posljednjoj trećini Crvena zvezda je usporila tempo i ograničila se na čuvanje prednosti. Domaćima je pošlo za rukom postići još jedan pogodak, ali dalje od toga nisu mogli. Beograđani su tako pobjedom od 5:2 sa sobom odnijeli ne samo pobjedu nego i spoznaju da Hrvatima na svjetskim juniorskim prvenstvima više neće gledati u leđa.

Team Zagreb U16 - Crvena zvezda U16 2:5 (0:3, 1:2, 1:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 8.2.2017.
Gledatelja: 30
Suci: Piragić, Krčelić, Novak i Grozaj

Strijelci:

0:1 CZV Gvozdenović (Vuković, Popović) 12' PP1
0:2 CZV Dragović (Vdović, Bogdanović) 15'
0:3 CZV Popović (Vuković, Bogdanović) 16'
0:4 CZV Popović (Vuković) 22'
1:4 TZG Burazin (Hanžek) 25' PP1
1:5 CZV Simić (Bogdanović) 35'
2:5 TZG Kramarić 47' PP1

Udarci na gol:
Team Zagreb 14
Crvena zvezda 38

Isključenja:
Team Zagreb 10 min
Crvena zvezda 12 min

Team Zagreb: Pilipović, Tomić - Đerek, Dobrić, Hanžek, Burazin, Rakar - Premerl, Pavlešić, Mihalić, Kramarić, Popović Tijan - Čiček, Podboj, Lovak, Supančić, Joureau - Vujasinović. Trener: Sertić

Crvena zvezda: Avramović, Pantić - Jeremić, Mladenović, Bogdanović, Dragović, Vdović - Šarac, Pejčić, Popović, Gvozdenović, Vuković - Đerić, Simić, Vidak, Ranković, Savić. Trener: Rus

Četiri dana poslije poraza u Beogradu, Team Zagreb se ponovo sastao s Crvenom zvezdom. Na Velesajmu se igrala zaostala utakmica 13. kola koja je na rasporedu bila još prije Božića. Zvezdaši su pred sobom imali niz neodigranih dvoboja koje su svakako htjeli odigrati prije početka doigravanja. Cilj "crveno-belih" bio je dohvatiti četvrto mjesto. Beograđani su u Zagreb doputovali u praktički istom sastavu koji je u slavio u Pioniru s 9:2 što znači da su i dalje nedostajali braniči Stojsavljević i Golubović. Crvenu zvezdu je predvodio ubojiti prvi napad s Bogdanovićem, Dragovićem i Vdovićem.

Team Zagreb ni u ovoj utakmici nije isklizao u punom sastavu. Uz standardnog vratara Goršića, nedostajali su braniči Kuzmanović i Janjatović. Napadačke trojke isklizale su bez Jakovca, Pleštine i Popovića Tijana. Trener Sertić se ponovo odlučio na neobičan potez premjestivši prvog strijelca Dobrića u obranu. Budući da se u postavi već nalazilo pet braniča, takvim premještajem nije se previše dobilo u obrani, a značajno se izgubilo u napadu. No, u sezoni prepunoj grešaka u odabiru igrača, njihovom rasporedu po postavama i vođenju tijekom utakmica, ovo je bila još jedna koja je zorno pokazala zašto je Team Zagreb prikovan na dno ljestvice. Dobrić je predvodio momčad s 18 bodova, a slijedili su ga Burazin s 14,  Rakar i Jakovac sa po 11 te Hanžek s 10 bodova.

Početno ispitivanje snaga nije dalo naslutiti kako će se utakmica dalje razvijati. Gosti su u uvodnim minutama u par navrata iskušali Pilipovića no vratar domaćih je bio siguran. Na drugoj strani Avramović se također morao potruditi kad mu je Supančić iz blizine pucao bekhendom. Kako je trećina odmicala tako su gosti sve više preuzimali igru u svoje ruke. Prilike su se nizale jedna za drugom i Team Zagreb se sve teže odupirao naletima "crveno-belih". U desetoj minuti prekršaj Burazina ostavlja Zagrepčane s igračem manje.

Domaći su se ubrzo našli pod pritiskom Beograđana. Zvezdaši su uputili par udaraca prema vratima no Pilipović je bio na mjestu. Kad se već činilo da će se "plavi" obraniti, gosti su izigrali protivničku obranu i prešli u vodstvo. Popović je spustio pak do Gvozdenovića koji odigrava dupli pas s Vukovićem i iz neposredne blizine ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže. Vodeći pogodak dao je dodatni poticaj Beograđanima koji nastavljaju s pritiskom i nakon izjednačenja snaga na ledu. Vratar "plavih" obranio je još par udaraca prije nego što je Crvena zvezda u 15. minuti povećala prednost.

Gvozdenović je iz sredine uposlio Dragovića na desnoj strani koji se probio pred vrata i iz blizine pogodio mrežu. Prije nego što su se domaći stigli pribrati "crveno-beli" su i po treći put zatresli mrežu Teama Zagreb. Bogdanović je uposlio Vukovića koji prolazi po lijevom krilu te ubacuje pak u sredinu odakle je Popović udarcem iz prve svladao čuvara mreže "plavih". Igrala se tek 16. minuta, a Beograđani su već bili u dobitnom položaju prije nego što je domaći sastav uopće imao priliku nešto odigrati.

Prekršaj Hanžeka tri minute prije kraja trećine mogao je poslati Zagrepčane put katastrofe kakve su već dvaput bili pretrpjeli u Beogradu. Zagrepčani su ipak zbili redove i učinkovito se branili sve do zadnje minute u trećini kad je na klupu za kažnjene morao poći Savić. Team Zagreb je veći dio zadnje minute igrao s igračem više no jedinu priliku za pogodak imali su gosti. Odlazak na veliki odmor ostavio je navijače u mučnom raspoloženju. Buduća hrvatska juniorska reprezentacija za samo dvadeset minuta je poražena od samo jednog beogradskog kluba.

Prije nego što su Zagrepčani bilo što stigli učiniti u nastavku, "crveno-beli" su i po četvrti put zatresli mrežu domaćih. Vuković je tukao s lijeve strane, Pilipović kratko odbio, a Popović iz neposredne blizine postigao pogodak. Domaći su pokušali nešto učiniti, a u naporima im je pomoglo isključenje Vdovića u 24. minuti. Prvu su priliku imali gosti kad je Dragović minutu kasnije sam pobjegao prema vratima. Izašao je pred gol no ovaj dvoboj dobio je Pilipović. Malo kasnije, Team Zagreb pretvara brojčanu prednost u zgoditak.

Burazin je uklizao u napadačku trećinu, odigrao dupli pas s Hanžekom u sredini te udarcem sdesna svladao Avramovića. Postignuti pogodak nakratko je podigao raspoloženje "plavih". Domaći su postali nešto aktivniji u napadu pa je samo tridesetak sekundi kasnije pritisak Zagrepčana doveo do prekršaja Šarca. Ponovo je prvu prigodu imala Crvena zvezda. Bogdanović je pobjegao sam prema golu, a Pilipović je "skinuo" i ovaj "soler". Tu je sličnost s prethodnom kaznom prestala. Domaći nisu ništa napravili s igračem više, čak ni uputili udarac prema golu.

Beograđani su pokušali uspostaviti ravnotežu no ubrzo su se suočili s dvije prilike iz kojih su domaći mogli smanjiti zaostatak. Rakar je prvo u 31. minuti osvojio pak i izašao sam pred gol no nije uspio svladati Avramovića.  Malo kasnije Đerek dugim dodavanjem pronalazi Rakara koji ponovo izlazi sam pred gol no ovog puta puca pokraj gola. Pritisak domaćih potrajao je još par minuta no "plavima" nije polazilo za rukom pronaći prostor za udarac.

Malo po malo zvezdaši su uspostavili ravnotežu, a kako se počela bližiti završnica trećine preuzimaju igru u svoje ruke. Prilike se nižu jedna za drugom pa Pilipović ima sve više posla. Nakon nekoliko uspješnih obrana, u 35. minuti ipak je morao vaditi pločicu iz mreže. Bogdanović je bekhendom "izbacio" Dragovića samog pred gol koji preciznim udarcem šalje pak kroz čuvara mreže domaćih u mrežu. Ovaj pogodak slomio je otpor "plavih". U zadnjih nekoliko minuta trećine na ledu postoji samo jedna momčad. Pilipović se našao pod kanonadom koju je uz pomoć suigrača nekako izdržao. U 39. minuti Dobrić ispucava pak preko ograde i odlazi na klupu za kažnjene.

Zvezdaši su stigli jednom zaprijetiti vratima domaćih, a onda je sirena na trenutak spasila Team Zagreb. Domaći su u posljednju trećinu ušli s Tomićem između vratnica. Crvena zvezda je u preostalih 45 sekundi s igračem više jednom zaprijetila vratima "plavih" no zadržala je napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Novi čuvar mreže Teama Zagreb dobio je dovoljno prilika za istaknuti se. Uvidjevši da mu od protivnika ne prijeti neka opasnost, trener gostiju je u 45. minuti također zamijenio vratara. U igru je ušao Pantić.

Minutu kasnije, prekršaj Jeremića ostavlja Zagrepčane s igračem više. Domaći su nastojali ublažiti poraz i nakon dvadesetak sekundi to im je pošlo za rukom. Kramarić je osvojio pak u napadačkoj trećini i "varaždincem" iznenadio Pantića smanjivši zaostatak na tri gola. Tridesetak sekundi kasnije na klupu za kažnjene sjeda Vuković. Team Zagreb je žestoko pritisnuo "crveno-bele". Pantić se našao pod kanonadom domaćih, ali je uspješno zaustavio sve udarce i time ugasio i posljednju nadu Zagrepčana u podvig.

Sredinom zadnje trećine Crvena zvezda uživa premoć na ledu. Beograđani su u kratkom roku uputili više neugodnih udaraca prema vratima no Tomić je svaki put bio na mjestu. Domaći su uzvratili u 52. minuti kad se poslije protunapada Burazina i Hanžeka pred golom našao Rakar, ali ni ovog puta nije pronašao put do mreže. Isključenje Mladenovića minutu kasnije došlo je prekasno za preokret, ali je moglo pomoći smanjiti zaostatak. Zagrepčani su potpuno podbacili pa su bili prisiljeni na obranu. Nakon dvije minute, Team Zagreb mogao je reći kako se obranio s igračem više.

Tri minute prije kraja susreta na klupu za kažnjene sjeda Premerl. "Crveno-beli" su opasno pritisnuli domaće i u više navrata natjerali Tomića na intervenciju. Tek što se branič "plavih" vratio u igru, prekršaj pravi Burazin. Team Zagreb je posljednju minutu susreta proveo u vlastitoj trećini odbijajući nalete protivnika kojem na kraju nije uspjelo povećati pobjedu. Crvena zvezda je zabilježila i treću pobjedu nad Teamom Zagreb i nastavila s pohodom prema četvrtom mjestu dok su Zagrepčani ostali na dnu.

Ovo je bila utakmica na koju je valjalo dovesti cjelokupan izvršni odbor saveza zajedno sa svim trenerima u Hrvatskoj. Potom ih je trebalo upitati u kojoj se mjeri osjećaju odgovornim za stanje u koje su doveli hrvatski hokej. Team Zagreb je u razmaku od desetak dana triput poražen od momčadi u kojoj jedinu ili značajnu ulogu čine srpski igrači. Hokejaši koji su odrasli u sličnim uvjetima poput svojih zagrebačkih vršnjaka i protiv kojih su igrali još od male škole. Odgovorne bi ljude hrvatskog hokeja trebalo zapitati što namjeravaju učiniti da hrvatske igrače učine barem ravnopravnim srpskima.

Trebalo bi ih upitati kako zašto je čuvar mreže Crvene zvezde toliko uspješniji od svojih zagrebačkih kolega. Ili zašto je zagrebački vratar u Mariboru učinkovitiji od svojih dojučerašnjih kolega koji su ostali u Zagrebu. Trebalo bi ih upitati kako se to radi s braničima kad najučinkovitiji napadač mora igrati u obrani čim izostane više od jednog standardnog braniča. Trebalo bi ih upitati zašto najbolji protivnički napadači igraju kolektivno, ostaju na ledu koliko je primjereno dok kod Hrvata to nije slučaj. Trebalo bi ih upitati zašto su hrvatski mlađi juniori taktički još uvijek na razini slovenskih kadeta. Zapravo, jedino pravo pitanje za čelnike hrvatskog hokeja je namjeravaju li ikada postaviti ciljeve razvoja hokeja u Hrvatskoj i potom ih slijediti. Ovo što sada imamo je improvizacija koja nas sigurno vodi prema dnu.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information