SLOHOKEJ

Kadeti još u čekaonici

TZG U14 DSZa razliku od mlađih kadeta koji su od uključivanja u slovensko prvenstvo 2013. iz godine u godinu napredovali, prvi stariji uzrast, kadeti, nisu pokazali takav pomak. Kadetska selekcija je zauzevši peto mjesto u sezoni 2013/14 imala najviše uspjeha od sve tri selekcije. Godinu dana kasnije zagrebački klubovi smještaju se u donjem dijelu ljestvice na šesto, sedmo i deveto mjesto. Šesto mjesto ostalo je krajnji domet zagrebačkih kadeta i u sezoni 2015/16 pri čemu su druga dva kluba ostali na začelju na 11. i 12. mjestu. Za razliku od mlađih kadeta kod kojih je postojalo žaljenje zbog spajanja klubova u selekciju, u kadetskom se uzrastu činilo da bi nastup u selekciji ipak bio bolja zamisao.

U prvenstvu Slovenije za kadete u sezoni 2016/17 nastupilo je 12 momčadi. Sloveniju su predstavljali Jesenice, Olimpija, Slavija, MK Bled A i B, Triglav, Maribor i Celje. Iz Austrije su došli koruški klubovi KAC i Villach, Srbiju je predstavljala Crvena zvezda, a ispred Hrvatske nastupio je Team Zagreb. Prvenstvo se odvijalo u 22 kola poslije kojih su Slovenci nastavili s doigravanjem.

Kadeti su prvenstvo započeli istog vikenda kao i mlađi kadeti. Sukladno očekivanjima, prvi dio natjecanja protekao je bez odgoda pa su Zagrepčani u roku od dva mjeseca odigrali 11 utakmica čime su došli do polovice prvenstva. Team Zagreb je na "prolaznom vremenu" bio peti s dva boda zaostatka za KAC-om. "Plavi" su zabilježili sedam pobjeda od kojih je najteža bila ona od 4:3 protiv Villacha. Preostale su pobjede bile uvjerljivije, a neke poput onih protiv Celja ili Slavije bile su pravi potopi protivnika.

Sva četiri poraza Team Zagreb je pretrpio protiv bolje uvrštenih momčadi. Zagrepčani su u Celovcu i protiv Bleda A osvojili po bod, a samo se Olimpija pokazala kao pretežak protivnik nadigravši "plave" s 10:4 na Velesajmu. U drugom dijelu prvenstva nije bilo moguće izbjeći igranje "napreskokce". Najdulja stanka ipak nije trajala dulje od 16 dana pa Zagrepčani nisu ispali iz natjecateljskog ritma. Dojam o učinku zagrebačkih kadeta u drugom dijelu prvenstva ovisi o tome da li je promatraču čaša napola puna ili napola prazna.

Team Zagreb je i u drugoj polovici prvenstva upisao sedam pobjeda i to protiv istih suparnika kao i u prvom dijelu. Međutim protiv KAC-a i Bleda A ponovo je osvojen samo po bod, od Jesenica se izgubilo tijesno, a "zmajčeki" su opet nagazili Zagrepčane. Zahvaljujući neuspjesima KAC-a protiv drugih suparnika Team Zagreb je natjecanje završio iznad Celovčana na četvrtom mjestu sa šest bodova manje od Bleda A.

Prvo mjesto pripalo je Jesenicama iza kojih je slijedila Olimpija pa već spomenuti Bled A. Iza KAC-a na petom mjestu zjapio je jaz od 20 bodova do skupine koju je predvodio Maribor. Iza "lisjaka" našao se Bled B pa Slavija i Triglav. Crvena zvezda je propustila odigrati čak sedam utakmica pa je dijelila deseto mjesto s Villachom. Na začelju se sa samo jednim bodom našlo Celje. Crvena zvezda je izbačena iz doigravanja zbog velikog broja neodigranih utakmica, a Austrijanci i Hrvati su se okrenuli domaćim natjecanjima. Jesenice, Olimpija i dva Bleda su se uvrstili u polufinale, a u finalu se gledao "vječiti derbi" Jeseničana i Ljubljančana. Na kraju su "zmajčeki" slavili u tri utakmice i okitili se naslovom prvaka.

Točno trideset hrvatskih kadeta nosilo je dres Teama Zagreb tijekom 22 kola slovenskog prvenstva. Od trojice vratara najviše vremena u igri proveo je Teo Janjatović Lončar koji je na 19 utakmica skupio 86,0% obrana. U pričuvi je uglavnom dio Dominik Debeljak koji je u 9 nastupa ostvario 86,25% zaustavljenih udaraca.

Od 19 igrača koji su zabilježili 11 i više nastupa, njih sedmorica igrali su u obrani. Roko Mandić je s 15 bodova imao najveći doprinos napadačkim akcijama, a slijedili su ga Niko Čavlović s 9 i Lorian Bezuk sa 6 bodova. Standardni prvotimci bili su i Maksim Artur Digula i Patrik Čavić sa po 2 boda te Bruno Čeak i Karlo Looser bez bodova.

Najučinkovitiji napadač bio je Vito Idžan s 53 boda, ispred Alexa Dimitrijevića s 45 i Lovra Kumanovića s 37 bodova. Slijedi Ante Bebek s 35, Filip Pejaković s 22, Karlo Marinković s 19 te Matko Pavetić sa 17 bodova. Filip Polonijo upisao je 13 bodova, Martin Šimunković 12, a Luka Grgurić 12 bodova. Od standardnih igrača bodove su upisali i Niko Ljubičić 3 te Tin Pejić 2.

Preostalih devet igrača koji su s vremena na vrijeme nosili dres Teama Zagreb su Lovro Banić, Marko Marojević, Karlo Đuričić, Borna Matuško, Josip Bauer, Maksimilijan Varga, Ivan Premerl, Val Murtić i Mislav Radonić. Za navedenu devetoricu značajniji dio sezone odvijao se u domaćem prvenstvu u kojem je sudjelovalo još 29 kadeta iz sva četiri hrvatska kluba.

Za razliku od prethodnih nekoliko prvenstava, u sezoni 2016/17 se shvatilo da za šezdesetak aktivnih kadeta nema nikakvog smisla praviti usporedno natjecanje "drugih" momčadi u kojima bi ionako glavnu riječ vodili isti oni mlađi kadeti koji su već nastupali i u slovenskom prvenstvu i za kadetske prve momčadi. Umjesto toga, četiri kluba su se nadmetali u četverokružnom prvenstvu koje je završilo doigravanjem.

Aktivni kadeti su se tako podijelili u trećinu koja je na dvadesetak utakmica slovenske lige nadodala još petnaestak u domaćem prvenstvu te na preostale igrače za koje je domaće prvenstvo uz pokoju utakmicu u Teamu Zagreb zaokružilo sezonu. Premda se u načelu zalažemo za punu integraciju hrvatskih klubova redovni dio prvenstva Slovenije za sve uzraste, trenutne mogućnosti to još uvijek ne dopuštaju.

U Zagrebu je, uz nedovoljnu brojnost i kakvoću igrača, posebice u starijim uzrastima, glavni problem nedovoljni kapacitet zagrebačkih klizališta. Jednostavno nema vremena za ugurati sve potrebne utakmice uz potrebnu razinu treninga. Dvije se godine pokušavalo odigrati sve moguće utakmice u mlađim kadetima, kadetima i mlađim juniorima po cijenu da su momčadi igrale i po dva kola za redom bez ijednog popodnevnog ili večernjeg treninga. U Sisku nije bilo natkrivenog leda, a i kad ga bude, trebat će vremena da se jedna po jedna, sastave momčadi dovoljno brojne za nastup u Sloveniji.

Selekcija sastavljena od hokejaša rođenih 2003. i 2004. zauzela je četvrto mjesto u prvenstvu kadeta. Isti ti hokejaši su dvije godine ranije podijeljeni po klubovima osvojili sedmo, osmo i deveto mjesto u prvenstvu mlađih kadeta. U predstojećoj sezoni kadete čine hokejaši rođeni 2004. i 2005. Premda su mlađi kadeti Zagreba u tim godištima došli do četvrtog mjesta, Medveščak i Mladost ostali su pri dnu na devetom i desetom mjestu. Budući da su u istoj sezoni dvije zagrebačke kadetske momčadi ostale na začelju ljestvice, prevagnulo je mišljenje da zagrebački kadeti još nisu dosegnuli razinu za samostalni nastup po klubovima.

Iduće će se sezone kadetska selekcija Teama Zagreb natjecati u konkurenciji 11 momčadi u kojoj će joj protivnici biti Jesenice, Olimpija, MK Bled A i B, Maribor, Slavija, Triglav i Celje iz Slovenije, KAC iz Austrije i Crvena zvezda iz Srbije. Nakon dva kruga unutar kojih će svaka momčad odigrati 22 utakmice nakon čega počinje doigravanje koje je otvoreno svim sudionicima.

Za slovenske klubove kadetski uzrast je mjesto od kojeg počinje učenje "ozbiljnog" hokeja. Najbolji kadeti većine klubova u pravilu igraju i za mlađe juniore i stoga moraju biti spremni naučiti i primijeniti pojedine elemente hokejaške igre koji se koriste u starijim uzrastima. U Hrvatskoj su kadeti još uvijek samo "stariji" kolege mlađih kadeta. Nema neke veće razlike ni u treningu niti u igri pa je stoga i moguće da u finalu doigravanja kadetskog prvenstva značajnu ulogu igraju mlađi kadeti. Kad se s takvim pristupom dođe u Sloveniju, klupske momčadi teže prema dnu, a selekcija ne može svladati nikoga iznad sebe. Nadajmo se da će se za koju godinu razina rada s kadetima podići na dovoljnu razinu da bi ih se bez bojazni moglo uključiti u slovensko prvenstvo na isti način kao što je to slučaj i s mlađim kadetima.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information