SLOHOKEJ

Prepušteni sami sebi

U18 TZG Jes 171022 2Juniori Teama Zagreb propustili su veliku priliku svladati vodeću momčad prvenstva, Jesenice. Premda su gosti nastupili u oslabljenom sastavu to ne bi bilo umanjilo značaj pobjede Zagrepčana. Domaći su poveli na samom početku susreta nakon čega se razvila ravnopravna borba. Team Zagreb se uspješno nosio s gostima, a neposredno pred završetak trećine Zagrepčani su povećali prednost. Jeseničani su treći pogodak primili početkom druge trećine, ali su ubrzo smanjili zaostatak. Raspoloženi domaćin je u roku od minute vratio razliku na tri pogotka. Sredinom trećine "železari" još jednom pogađaju mrežu Teama Zagreb. Nedovoljna tjelesna pripremljenost domaćih omogućila je Jesenicama da zagospodare ledenom plohom u posljednjoj trećini. Pet minuta prije kraja trećine gosti su s dvojicom igrača više prišli na gol manjka, a u predzadnjoj su minuti izjednačili. Zagrepčani su već poslovično neučinkoviti u produžetku i raspucavanju pa su Jesenice napustile Velesajam s dva boda u džepu.

Team Zagreb - Jesenice 4:5 (2:0, 2:2, 0:2, 0:0, 0:1) PR

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 22.10.2017.
Gledatelja: 66
Suci: Metzinger, Grozaj i Mažar

Strijelci:

1:0 TZG Vragolović (Đerek) 3'
2:0 TZG Paulović (Vragolović) 18' PP1
3:0 TZG Paulović (Dobrić) 23'
3:1 JES Török (Dolinar) 24'
4:1 TZG Vragolović 25'
4:2 JES Kobal 30'
4:3 JES Kobal (Török, Dolinar) 56' PP2
4:4 JES Pivk (Jakupović) 59'
4:5 JES Slivnik 65' GWS

Udarci na gol:
Team Zagreb 25
Jesenice 33

Isključenja:
Team Zagreb 8 min
Jesenice 12 min

Team Zagreb: Goršić, Tomić - Belina, Đerek, Hanžek, Dobrić, Vragolović - Cerovečki, Joja, Selitaj, Paulović, Popović Tijan - Matišin, Hrnjak, Grgurić, Kramarić, Fernandez Genc - Premerl, Jakovac, Grgurić, Rakar. Trener: Bregant

Jesenice: Žagar, Panjtar - Mašič B., Dolinar, Podrekar, Jakupović, Török - Pivk, Kararić, Pogačar, Slivnik, Kobal - Lukan D., Mašič N., Lukan A., Murnik, Homan - Baloh, Potočar, Škof. Trener: Sodja

Osam uzastopnih poraza uz tri osvojena boda teško su mogli uliti samopouzdanje zagrebačkim juniorima pred dvoboj s vodećom momčadi prvenstva. Momčad koja će u najvećoj mjeri činiti hrvatsku juniorsku reprezentaciju na svjetskom prvenstvu u ožujku 2018. ne može se sastati s pobjedom ni protiv u prosjeku dvije godine mlađih suparnika poput Bleda niti protiv Maribora u kojem su domaći igrači izrazita manjina.

Trenutno je Paulović sa 6 bodova vodeći strijelac Teama Zagreb, a slijede ga Hanžek s 5 te Dobrić, Fernandez Genc i Burazin sa po 4 boda. Braniče po bodovima predvodi Belina koji ih je skupio 3. Od četvorice vratara koji se u pravilnim razmacima smjenjuju između vratnica najuspješniji je Goršić s 88,75% zaustavljenih udaraca. Za dvoboj s Jeseničanima u sastavu nije bilo braniča Seitza te napadača Burazina ni Belinića. Domaći su utakmicu započeli s pune četiri navale i sedmoricim braniča, a u sastavu su bila trojica mlađih juniora.

Gosti su isklizali s čak devetoricom igrača koji su dan ranije uvjerljivo svladali zagrebačku selekciju mlađih juniora. Vodećoj momčadi prvenstva nedostajao je niz igrača koji redovito nastupaju u ovom natjecanju. Trener Sodja na raspolaganju nije imao prvog vratara Pelka, braniče Farteka, Košira i Finžgara te napadače Krmelja, Zora, Dežmana i Mravljeta. U postavi nije bilo ni igrača s pravom nastupa za juniore koji pretežito igraju u EBYSL-u. Vratar Kogovšek, branič Brun Rauh te napadač Ivančević bili bi prevaga u ovoj utakmici da su kojim slučajem nastupili. Najučinkovitiji igrači u sastavu, Jakupović, Pogačar i Slivnik predvodili su "železare" na Velesajmu. U prethodnih osam utakmica Jeseničani su zabilježili sedam pobjeda, a jedini poraz pretrpjeli su od Olimpije u prošlom kolu.

Nakon početnog ispitivanja snaga u kojem su oba vratara dobila priliku osjetiti pak, domaći su početkom treće minute zatresli mrežu. Đerek je opalio s plave linije, Žagar odbio pločicu, a Vragolović je udarcem iskosa s lijeve strane pospremio u vrata. Suparnici su nastavili s ravnopravnom, ali opreznom igrom u kojoj nije bilo previše prilika za pogodak. Točno na polovici prvog dijela susreta, ravnotežu snaga narušilo je isključenje Škofa.

Gosti su bez većih poteškoća zatvorili prilaze svojim vratima te su u iduće dvije minute dopustili samo jedan udarac prema svojim vratima. Zagrepčani su, kao i obično, pokazali neuigranost te sklonost predugom zadržavanju paka i pojedinačnim rješenjima. Tridesetak sekundi po izjednačenju snaga na ledu, prekršaj Dobrića ostavio je "plave" s igračem manje. Domaći su "železarima" uzvratili istom mjerom. Aktivnom igrom u obrani nisu ostavljali "bijelima" prostor za udarac, a svaku pogrešku u dodavanju kaznili bi ispucavanjem pločice u protivničku trećinu.

Nakon što se napadač domaćih vratio na led u igri je nastupilo zatišje. Obje momčadi posvetile su više pažnje razaranju igre protivnika nego osmišljavanju vlastitih akcija. Posljedično, malo se toga događalo na ledu do tri minute prije odmora kad je na klupu za kažnjene sjeo Jakupović. Ovog puta Zagrepčani su bili daleko učinkovitiji. Poslije samo dvadeset sekundi Vragolović je iskosa s lijeve strane ubacio pločicu pred vrata odakle je Paulović u padu iz neposredne blizine pogurnuo pokraj Žagara.

Gosti se nisu previše uznemiravali zbog nepovoljnog omjera. U zadnjoj minuti trećine Homan je udarcem iz sredine namučio Goršića, a neposredno pred završetak trećine vratar "plavih" još je jednom sjajnom obranom zaustavio udarac Podrekara iz neposredne blizine. Team Zagreb je na prvi odmor otišao s prednosti od dva pogotka koju zasigurno nije očekivao protiv jakog suparnika.

Tek što je druga trećina počela, novi prekršaj Jakupovića ponovo ostavlja "železare" s igračem manje. Raspoloženi Zagrepčani izložili su Žagara nizu udaraca sa svih strana no pak nikako nije htio ući u mrežu. Kad se već činilo da će se gosti obraniti, Dobrić je tukao s plave linije, vratar "bijelih" odbija pločicu, ali samo do Paulovića koji iz neposredne blizine postiže novi pogodak za Team Zagreb. Domaći teško da su mogli zamisliti bolji ulazak u nastavak susreta.

Međutim, "železarima", unatoč oslabljenom sastavu, predaja nije padala na pamet. Gosti su za manje od minute smanjili zaostatak. Jakupović je s plave linije pucao prema vratima, a Török je vješto skrenuo pak pod prečku. Prije nego što su se gosti stigli nadovezati na svoj prvi zgoditak, Žagar je po četvrti put morao vaditi pločicu iz mreže. Vragolović se našao iza gola i potom izvukao na lijevu stranu odakle je preciznim udarcem iznenadio vratara "bijelih".

Trener Sodja odlučio se u tom trenutku zamijeniti vratara. U igru ulazi Panjtar koji je dan ranije primio četiri pogotka u utakmici mlađih juniora. Jesenice su se u 26. minuti mogle približiti domaćima kad je Török pucao iz neposredne blizine no Goršić je još jednom bio odličan. Team Zagreb nije prestajao s aktivnom igrom pa je novi čuvar mreže gostiju imao prilike pokazati što može. Dobru priliku za pogodak imao je i Jakupović pucajući iz sredine u 29. minuti. Minutu kasnije, "bijeli" su zatresli mrežu.

Kobal je uzeo pak "plavima" u napadačkoj trećini te odmah pucao s desne strane. Pak je pogodio Joju i odbio se u vrata. Jeseničani su pokušali iskoristiti stvoreni zamah da po mogućnosti još koji put zatresu mrežu i vrate neizvjesnost u utakmicu. Gosti su stvorili par prigoda u idućih nekoliko minuta no prekršaj Škofa u 33. minuti zaustavio je ofanzivu "bijelih". Team Zagreb je tijekom iduće dvije minute imao par prigoda za pogodak no Panjtar je bio siguran pa se u završnicu trećine ušlo s dva gola razlike u korist domaćih.

Jesenice su odmah po izjednačenju snaga na ledu krenule prema naprijed. Fizički i klizački nadmoćniji gosti namjeravali su iskoristiti umor Zagrepčana. Međutim, stečena prednost dala je dodatnu energiju domaćima koji su ne samo odbili nalet protivnika nego su u posljednjim minutama trećine navalili prema vratima Jesenica. Panjtar je imao pune ruke posla, ali je bio daleko sigurniji nego dan prije pa je jesenička mreža ostala mirovati. Team Zagreb je ipak imao razloga za zadovoljstvo jer je sačuvao prednost iz prve trećine.

Treća dionica susreta započela je obostrano zatvorenom igrom u kojoj nije bilo previše prilika za pogotke. Tek u 44. minuti vidjeli smo odličan udarac Dobrića s lijeve strane koji pogađa prečku. Jeseničani su shvatili da ako žele bodove moraju što hitnije prijeći u ofanzivu. Uskoro su se vrata "plavih" našla pod opsadom. Gosti su u kratkom razdoblju uputili više udaraca prema vratima no Goršić je i dalje bio na visini zadatka. Prekršaj Joje u 46. minuti dao je "bijelima" priliku za hvatanje priključka.

Jeseničani su pokušali pritisnuti domaće no Team Zagreb se učinkovito branio pa je čak i prijetio suparničkim vratima. Čim su se snage izjednačile, "plavi" su uspostavili ravnotežu u igri. Deset minuta prije završetka trećine Grgurić udarcem slijeva pogađa stativu. Zagrepčani su potom preuzeli inicijativu pa se obrana "bijelih" našla u teškom položaju. Panjtar je imao pune ruke posla i samo zahvaljujući njemu, Jesenice su ostale u utakmici.

Šest minuta prije kraja trećine prekršaj je dosuđen Cerovečkom. Lošim vijestima tu nije bio kraj. Nakon svega 16 sekundi Dobrić ispucava pak preko ograde pa su domaći ostali s dvojicom igrača manje. Možda je ovo bila prilika za pozvati pola minute predaha no na klupi "plavih" su ostali pasivni. Zagrepčani su se uspješno branili više od minute no u 56. minuti Jesenice postižu pogodak. Török je vratio pak u sredinu do Dolinara koji puca prema vratima, a Kobal iz neposredne blizine posprema odbijanac u mrežu.

Team Zagreb je morao odraditi još minutu bez Dobrića. Goršić je u par navrata uspješno intervenirao, a kad su se snage na ledu izjednačile, do kraja trećine ostalo je još manje od četiri minute. U 58. minuti gosti kreću na sve ili ništa te ubacuju šestog igrača umjesto vratara. Pritisak "bijelih" sve je veći, a Zagrepčani ne uspijevaju ni osvojiti buli niti iznijeti pak iz trećine. Udarci se nižu jedan za drugim, ali Goršić je svaki put na mjestu.

Unatoč vidljivom umoru svojih igrača i snažnom pritisku Jeseničana, stručni stožer Teama Zagreb ponovio je istu pogrešku kao i na utakmici s Mariborom. Umjesto da pozovu pola minute predaha, odmore igrače, daju kakav koristan savjet i razbiju ritam protivnika, zagrebački se treneri ponašaju poput nekadašnjeg nogometnog izbornika koji je vodio utakmice bez bilo kakvog razumijevanja za igru. Trenerski dvojac pasivno je promatrao kako se dobivena utakmica gubi bez bilo kakvog pokušaja da pozitivno utječu na ishod utakmice. Gdje nema odgovornosti, nema ni rada, a zbog svega pate jedino igrači koji zaslužuju bolje.

Krajem 59. minute dogodilo se neminovno. Jakupović je uposlio Pivka koji udarcem iz sredine pogađa mrežu. Sreći gostiju nije bilo kraja, a zasluge za izjednačenje sasvim sigurno dijelila je i domaća klupa. Unatoč kratkom roku do kraja trećine, gosti su tri sekunde prije sirene stigli napraviti prekršaj. Na klupu za kažnjene po treći je put sjeo Jakupović.

Domaći su tijekom dvije minute igre s četvoricom protiv trojice pokušavali iskoristiti brojčanu prednost, ali nisu pronašli put do mreže. Čim su se snage izjednačile, fizički bolje pripremljeni Slovenci su zagospodarili ledenpm plohom. Višak prostora na ledu otvorio je više prilika za udarac pa je Goršić imao pune ruke posla. "Plavi" bi tu i tamo zaprijetili Panjtaru no bilo je jasno da su Zagrepčani svoju priliku ispustili u 60 minuta.

Po treći put ove sezone, juniori Teama Zagreb krenuli su u raspucavanje. Prvi izvođač bio je Podrekar. Goršić je njegov udarac iz blizine obranio "betonom". Grgurić je pucao pokraj gola. Slivnik se spustio prema vratima te nakon uspješne varke tijelom poslao pak pod prečku. Dvostruki strijelac Vragolović, pucao je iz zgloba pokraj vrata. Pobjedu gostima donio je Török koji je udarcem iz zgloba zakucao pločicu u kut. Trenerski dvojac Teama Zagreb ni ovog puta svoje povjerenje nije pružio nijednom od dvojice igrača koji su u raspucavanju protiv Crvene zvezde bili uspješni.

Bod protiv Jesenica nije pomaknuo Zagrepčane sa začelja niti je Jeseničane netko mogao "skinuti" s vrha zbog gubitka boda na Velesajmu. Maribor ima tri, a Slavija četiri boda više od Teama Zagreb pri čemu obje momčadi imaju po utakmicu manje od zagrebačke selekcije. Premda je jasno da jednoj selekciji rezultat ne može biti prioritet u prvenstvu druge države, niz od devet poraza mora loše djelovati na raspoloženje barem onog dijela momčadi kojem je stalo. Ako se momčad ne nauči pobjeđivati čak ni protiv suparnika koji ni po čemu nije superioran, onda će s takvom reprezentacijom biti teško boriti se za zlatno odličje na predstojećem svjetskom prvenstvu u Zagrebu. Možda nekome nije ni posebno stalo nadjačati Nizozemce, Srbe i Španjolce no onda bi bilo fer rad s juniorima prepustiti nekome tko neće samo odrađivati posao.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information