SLOHOKEJ

Igrač više, igrač manje

bled zagreb senioriZagreb je u derbiju sredine ljestvice nastupio u Bledu. Domaći su slavili uvjerljivu pobjedu rezultatom 8:4 pri čemu je većina pogodaka postignuta pri nejednakom omjeru snaga na ledu. Bleđani su u prvoj trećini poveli s dva razlika no gosti su u završnici trećine uspjeli izjednačiti. "Labudovi" su boljom igrom u nastavku usmjerili utakmicu u svoju korist. Zagreb je primio čak tri zgoditka ne postigavši nijednog pa se na početku posljednje trećine našao u teškom položaju. Domaći su na samom početku trećeg dijela susreta povećali razliku, ali su "veprovi" ubrzo odgovorili s dva zgoditka. Nada gostiju u preokret nije dugo potrajala. Bled je ubrzo vratio razliku na tri gola, a do kraja susreta je još jednim pogotkom postavio konačni rezultat.

Bled - Zagreb 8:4 (2:2, 3:0, 3:2)

Bled, gradsko klizalište, 13.11.2017.
Gledatelja: 30
Suci: Lešnjak, Bohinc i Franc

Strijelci:

1:0 BLE Vodnjov (Jakopič, Burazin Ta.) 6' PP1
2:0 BLE Židan (Rekar, Mašič) 15' PP1
2:1 ZGB Blagus (Čizmadija) 18' SH1
2:2 ZGB Blagus 20' PS
3:2 BLE Mašič (Srpčič, Rekar) 22' PP1
4:2 BLE Burazin Te. (Pogačnik) 29' PP1
5:2 BLE Burazin Te. (Srpčič) 39'
6:2 BLE Burazin Ta. (Bassanese, Jakopič) 41'
6:3 ZGB Blagus (Jačmenjak, Jarčov) 45' PP1
6:4 ZGB Blagus (Jačmenjak, Srketić) 47'
7:4 BLE Burazin Te. (Pančur) 50'
8:4 BLE Jakopič (Vodnjov) 53' SH1

Udarci na gol:
Bled 48
Zagreb 27

Isključenja:
Bled 8 min
Zagreb 16 + 10 (Polašek) min

Bled: Picelj, Oblak - Bassanese, Novak, Vodnjov, Jakopič, Burazin Ta. - Jeklič, Srpčič, Rekar, Mašič, Židan - Rakovič, Pančur, Burazin Te., Pazlar, Pogačnik. Trener: Jakopič

Zagreb: Filipec, Hergešić-Adamović - Polašek, Srketić, Jačmenjak, Blagus, Kaleb - Stančić P., Videk, Čizmadija, Jarčov, Novotny - Stančić T., Joja, Selitaj, Jović, Tadić. Trener: Miljak

Tijesan poraz od Triglava na Velesajmu imao je dvostruki utjecaj na zagrebaše. Na jednoj strani ostalo je žaljenje za izgubljenim bodom s kojim bi "veprovi" dospjeli do četvrtog mjesta. Istovremeno se podiglo borbeno raspoloženje za predstojeću utakmicu u Bledu gdje je Zagrepčane iščekivao domaćin s jednakim brojem bodova. Zagreb je prije poraza od "orlova" igrao u skladu s mjestom na ljestvici. Pred "veprovima" su pali Medveščak, Slavija i Mladost, ali se izgubilo od Vojvodine, Crvene zvezde i Maribora. U prvom međusobnom dvoboju ove sezone, Zagreb je na Velesajmu svladao Bled s 4:3.

Blagus je s 29 bodova predvodio strijelce Zagreba, a slijedili su ga Jačmenjak s 22 boda te Kaleb s 12. Među braničima posebno se istaknuo Srketić koji je upisao 11 bodova. Filipec je, unatoč stanci protiv Triglava, ostao najuspješniji vratar u momčadi s 4 pobjede i 89,8% zaustavljenih udaraca. Od standardnijih igrača treneru Miljku nedostajali su napadači Crnec i
Luka Novak. Budući da se po prvi puta u sastavu u gostujućoj utakmici pojavio Jačmenjak, automatski je zauzeo svoje mjesto na desnom krilu prve navale pa se Čizmadija prebacio u drugi napad k Jarčovu i Novotnom. Filipec je bio između vratnica, a ostalo je bilo po starom.

Bled se s tri uzastopna poraza našao u krizi pa mu je pobjeda protiv Zagrepčana bila neophodna kako bi vratio raspoloženje u momčad i zadržao četvrto mjesto u poretku. Zbog poraza na Velesajmu, "labudovi" su protiv zagrebaša imali dodatni poticaj. Vodeći strijelci Bleda bili su Tadej i Tevž Burazin te Vodnjov, a Oblak je i dalje bio među najuspješnijim vratarima u ligi. Trener Jakopič je uvrstio i sebe u prvu navalu no između vratnica je postavio Picelja dok je Oblak grijao klupu. Od standardnih prvotimaca u sastavu nije bilo napadača Koržileckog i Podrekara te braniča Tarmana.

Bled je od početka sureta preuzeo inicijativu i svako malo stvarao prilike za pogodak. Vratar Filipec nije dopuštao nikakvo iznenađenje te je zaustavljao svaki pak kojeg su "plavi" uputili prema njihovim vratima. Prekršaj Jarčova početkom šeste minute dao je priliku domaćima za prelazak u vodstvo. "Veprovi" su osvojili buli i ispucali pak iz svoje trećine. Vratar Picelj ga je primirio iza gola i ostavio Bassaneseu. Branič domaćih uposlio je Jakopiča koji prolazi po lijevom krilu i dolazi iza vrata Zagreba.

Pak je predao Tadeju Burazinu u desnom kutu koji vraća pločicu na plavu liniju do Novaka. Branič "plavih" predao je pak nalijevo do Jakopiča u sredini koji tuče prema vratima. Pločicu je u letu zahvatio Vodnjov i skrenuo je u mrežu. Suci su u dodjeli asistencija "preskočili" Novaka, ali braniči su ionako navikli na karijere bez pohavala i priznanja. Gosti su po primljenom pogotku zaigrali angažiranije pa su i oni počeli stvarati prilike. Picelj je imao sve više posla, a posebno se istaknuo u devetoj minuti kad je prvo zaustavio pokušaj Jačmenjaka iz neposredne blizine, a potom i odbijanac Kaleba s lijeve strane.

"Labudovi" su uzvratili već u idućem napadu samostalnim prodorom Židana no Filipec je iz tog dvoboja uzašao kao pobjednik. Bled je potom pokrenuo novu ofanzivu koja je potrajala nekoliko minuta što je od vratara "bijelih" iziskivalo nekoliko obrana kojima je spriječio Bleđane da povise svoju prednost. Pritisak domaćih doveo je u 13. minuti do novog prekršaja Jarčova. "Plavi" su prvi dio kazne potrošili na niz dodavanja koji nije doveo ni do kakvog udarca. Domaći su se ponovo vratili u napadačku trećinu, a gosti su i po drugi put izbacili pak napolje.

Treći ulazak u napadačku trećinu bio je sretan za "plave". Filipec je pokušao ispucati pak iz trećine no zaustavio ga je Mašič uz ogradu na lijevom krilu i potom vratio na plavu liniju do Jekliča. Branič "labudova" uposlio je Židana u sredini koji odigrava dupli pas s Rekarom u lijevom kutu nakon čega je ne odviše snažnim udarcem iznenadio vratara gostiju. Zagrebaši nisu ustuknuli ni nakon drugog primljenog pogotka. Krenuli su smjesta prema naprijed no kad su domaći uzvratili, neoprezni nalet Srketića iza vlastitih vrata po treći je put ostavio "veprove" s igračem manje.

Zagrebaši su se ovog puta učinkovitije branili i praktički nisu dopustili "plavima" da ozbiljnije zaprijete njihovim vratima. Kad je do povratka braniča gostiju ostalo tridesetak sekundi, Jačmenjak je ispucao pak iz svoje trećine. Do njega je u desnom kutu prvi stigao Čizmadija te ga predao Blagusu. Prvi strijelac "bijelih" odigrao je dupli pas s Čizmadijom iza gola te udarcem sdesna zakucao pločicu pod prečku. Gosti su bez poteškoća ozdržali kaznu do kraja i potom nastavili s ravnopravnom borbom protiv Bleđana. Dvije minute prije kraja trećine, prekršaj Pančura dao je priliku Zagrepčanima da krenu po izjednačenje.

"Veprovi" su loše zaigrali s igračem više. Nikako im nije uspijevalo postaviti igru u napadačkoj trećini. Vrijeme je prolazilo, a gosti su pokušavali samostalnim prodorima nadoknaditi što nisu uspjeli kolektivnim pristupom. Kad je u zadnjoj minuti Jačmenjak presjekao izlazak "plavih" iz svoje trećine, obišao je dvojicu protivnika prije nego što su ga zaustavili. Pak preuzima Blagus kojeg pred samim vratima palicom udara Jeklič pa je sudac dosudio kazneni udarac. Najbolji strijelac gostiju sigurno je izveo najstrožu kaznu poslavši pak bekhendom pod prečku.

Do kraja trećine ostalo je četrdesetak sekundi tijekom kojih je Zagreb i dalje imao igrača više. Međutim, gosti ne samo da nisu uspjeli ugroziti vrata "plavih" nego je 16 sekundi prije sirene isključen Kaleb. U preostalom vremenu ništa se posebno nije stiglo dogoditi. Kako god bilo, "veprovi" su mogli zadovoljno poći na odmor jer su sustigli protivnikovo vodstvo od dva razlike. Razlog za zabrinutost ležao je u činjenici da ih je na početku druge trećine čekala minuta i 44 sekunde s igračem manje.

Gosti su se vrlo dobro branili tijekom većeg dijela kazne. Filipec je uspješno zaustavio jedini udarac "plavih" prije ulaska u zadnjih dvadesetak sekundi prije povratka Kaleba u igru. Jeklič je poveo pak iza svog gola i predao ga Mašiču koji juri po desnom krilu. Nakon ulaska u napadačku trećinu prebacio se na lijevu stranu odakle je vratio pak Srpčiču na plavoj liniji. Branič domaćih odigrao je dupli pas s kolegom Jekličem nakon čega je opalio prema vratima. Mašič je vješto skrenuo pak u mrežu, a ovog puta sudačka trojka zakinula je za asistenciju braniča Jekliča da bi je dodijelila napadaču Rekaru koji uopće nije sudjelovao u akciji. Ponekad se stvarno čini da se sudačke licence poklanjaju svakom tko ih zatraži.

Zagrebaši su aktivnom igrom spriječili domaće da pokrenu ofanzivu kojom bi moguće u kratkom roku povećali prednost. Uslijedilo je dugo razdoblje ravnopravne igre bez previše prilika za pogodak. Tu i tamo bi netko puknuo prema vratima, ali nijedan udarac nije predstavljao ozbiljnu prijetnju za Picelja i Filipeca. Uglavnom se igralo podalje od vratiju kao da su oba suparnika vrebala grešku protivnika. "Veprovi" su se u takvom odnosu snaga pokazali kao nešto poduzetnija momčad no ravnotežu snaga u 29. minuti narušilo je treće isključenje Jarčova.

Gosti su odbili prvi nalet "plavih" no pak je ubrzo pokupio Pančur i predao ga kolegi Rakoviču. Branič domaćih daje pak u sredinu za Pazlara koji ubacuje pločicu u napadačku trećinu. Na desnom krilu prihvaća je Pogačnik koji skreće pred gol i puca. Filipec odbija pločicu, ali samo do Tevža Burazina, a napadač Bleda ju je iz neposredne blizine pospremio u nebranjeni dio mreže. Istovremeno je sudac dosudio prekršaj Kaleba pa se Zagreb ponovo našao s igračem manje s čime se nisu slagali ni trener Miljak niti igrači.

Ovog puta "bijeli" su se bez poteškoća suprostavili brojčano jačem protivniku. "Labudovima" nikako nije polazilo za rukom uspostaviti igru u napadačkoj trećini, a njihov jedini udarac Filipec je sigurno zaustavio. Međutim, "veprovi" su i dalje zaostajali za dva gola, a do kraja trećine preostalo je još devet minuta. Ponovo je nastupilo svojevrsno zatišje tijekom kojeg domaći nisu htjeli previše riskirati, a Zagreb se nije uspio nametnuti. Gostujuća klupa je nerijetko komentirala sudački kriterij koji se vidno razlikovao ovisno o tome pred čijim se vratima igralo. Bled je i u takvoj, igri bez igre, uspijevao stvoriti pokoju priliku od kojih izdvajamo udarac Tevža Burazina iz neposredne blizine u 35. minuti.

Zagrebaše je u završnici trećine svladao umor što su domaći iskoristili da preuzmu igru u svoje ruke. Filipec se našao pod opsadom i svako malo je morao zaustavljati udarce "plavih". Najteže mu je bilo u 37. minuti kad mu se pred vratima našao Tadej Burazin. Kad se već činilo da su gosti izdržali najgore, Bled je postigao pogodak. Srpčič je u predzadnjoj minuti trećine zaustavio protunapad "bijelih" na svojoj plavoj liniji. Upravo u tom trenutku "veprovi" su mijenjali branički par pa kad je Tevž Burazin pohitao prema golu nitko ga nije imao zaustaviti. Napadač domaćih sigurnim je udarcem poslao pak pod prečku.

Zanimljvosti nije nedostajalo ni u preostalih minutu i pol do kraja trećine. Veliku je priliku imao Srketić čiji je "bendi" iz sredine pogodio Picelja, a u zadnjim sekundama prije drugog odmora Vodnjov je pucao iz neposredne blizine no Filipec je bio na mjestu. Zagreb se pred posljednju trećinu nalazio u bitno gorem položaju nego dvadeset minuta ranije. Zaostatak je bio velik, a energije baš i nije puno preostalo. Valjalo je i računati s raspoloženim protivnikom koji je uživao svu moguću podršku.

Posljednja trećine započela je na najgori mogući način za goste. Jakopič je osvojio buli i vratio pak do Bassanesea. Branič "plavih" uposlio je Tadeja Burazina na lijevom krilu koji snažnim udarcem "probija" vratara Zagreba i odvodi Bled na nedostižna četiri pogotka razlike. Minute poslije ovog zgoditka proticale se mirno, uz laganu inicijativu "labudova". "Veprovima" je trebalo malo vremena da se priberu, a u tome im je pomogla Filipecova obrana udarca Tevža Burazina iz neposredne blizine u 44. minuti. Istovremeno je prekršaj napravio Pogačnik pa su zagrebaši dobili priliku popraviti omjer.

"Veprovi" su loše započeli igru s igračem više. Bleđani su osvojili buli i ne samo što su ispucali pak iz svoje trećine, nego su držali goste u njihovoj trećini gotovo punu minutu. Kad su naposlijetku prenijeli igru u protivničku trećinu, zagrebaši su se brzo rasporedili uokolo obrane "plavih". Jačmenjak je s desnog krila odigrao nekoliko dodavanja s Jarčovim iza gola nakon čega je poslao brzi pak u sredinu odakle ga Blagus skreće u vrata. Gosti su u 45. minuti smanjili zaostatak no Bled je još uvijek bio u pobjedničkom položaju.

Igra se potom ubrzala. Zagrebaši su nastojali iskoristiti zamah, a ni domaći nisu htjeli pasivno čekati završnicu trećine. U kratkom razmaku obje su momčadi imale priliku za pogodak, a onda se u 47. minuti pločica ponovo zakoprcala u mreži Bleda. Polašek je iz svoje trećine dao pak nalijevo prema Srketiću koji iz prve upošljava Blagusa. Kapetan "bijelih" je predao pak Jačmenjaku koji obilazi protivničku obranu po desnom krilu i vraća pak u sredinu odakle Blagus udarcem iz prve pogađa mrežu.

Gosti su sada ponovo bili u utakmici. Imali su više od deset minuta za sustizanje protivnička dva zgoditka prednosti. Idućih nekoliko minuta proteklo je mirno, bez bilo kakvih prilika, kao da su suparnici štedjeli energiju za borbu u završnici. U 50. minuti domaći su osvojili pak u svojoj trećini i krenuli u brzi protunapad jer se napadačka trojka "bijelih" sporo vraćala na svoju polovicu. Tevž Burazin je žestoko opalio s lijevog krila no Filipec odbija pak na drugu stranu. Tu ga je prihvatio Pančur i vratio natrag u sredinu odakle usamljeni Tevž Burazin preciznim udarcem postiže pogodak.

Tračak nade za Zagrepčane pojavio se minutu kasnije kad je strijelac sedmog zgoditka za "labudove" isključen nakon tko zna kojeg uzastopnog prekršaja u zadnjih dvadesetak sekundi igre. "Bijeli" su ponovo imali poteškoća s igračem više i trebalo im je vremena da se postave u napadačkoj trećini. Picelj je skupio par obrana, ali njegovi su suigrači uspjeli izbaciti pak iz trećine. Zagreb je u 53. minuti ponovo krenuo prema naprijed. Blagus je namjeravao uklizati u napadačku trećinu no na plavoj liniji ga je srušio Vodnjov.

Sudac se pravio da ne vidi ovaj prekršaj pa je Vodnjov uzeo pak i dugim dodavanjem "izbacio" Jakopiča samog pred gol. Trener-igrač domaćih pogurnuo je pak u mrežu čime je osigurao pobjedu svoje momčadi. U zagrljaju domaćih igrača nedostajao je samo sudac Lešnjak koji je svojim "previdom" kao i prethodnim odlukama zaslužio mjesto među najzaslužnijim igračima svoje momčadi. Kad usporedimo način na koji se zagrebačkim klubovima sudi u Sloveniji s gostoprimstvom kojeg hrvatski suci pružaju slovenskim klubovima na Velesajmu, jasna je frustracija brojnih generacija hrvatskih hokejaša koji iskreno zavide svojim slovenskim kolegama na zaštiti koju oni uživaju u Bledu, Mariboru ili Zalogu.

Utakmica je u tom trenutku bila odlučena. Preostalo je samo odraditi preostalih sedam minuta. Pogačnik je u 54. minuti imao dobru priliku za pogodak. Filipec mu je obranio udarac iz daleka, a potom i odbijanac. Neposredno nakon toga slovenskog napadača ruši Videk pa su "labudovi" ponovo imali igrača više. Dvadesetak sekundi kasnije isključen je i Polašek. Braniču gostiju, koji je ujedno i sudac, ova je odluka "prelila čašu" pa je zbog prigovora dobio i disciplinsku kaznu. Bled je sada imao dvojicu igrača više.

Premda su domaći držali pak u napadačkoj igri minutu i pol, sve do povratka Videka na led, nisu ozbiljnije zaprijetili protivničkim vratima. Obavivši svoju "zadaću" sudac si je mogao priuštiti da oprosti gostima čisto nabijanje na ogradu igrača koji je bio 15 metara daleko od paka i da potom sluša prigovore na svoje suđenje od tog istog "vepra" bez bilo kakve kazne. Malo kasnije isključio je Jekliča, a suparnici su bili na rubu obračuna. Podsjetimo, zagrebački dvoboj ove dvije momčadi završio je općom tučom po istjeku vremena.

Zagreb nije uspio iskoristiti igrača više, a po izjednačenju snaga na ledu više nije preostalo vremena ni za kakvu opasniju akciju. Po istjeku vremena, Zagrepčani su, vjerojatno u znak prosvjeda protiv suđenja, napustili led bez pozdrava s domaćim sastavom. "Veprovi" su nakon ovog poraza ostali na petom mjestu s 15 bodova, tri manje od Bleda i bodom više od Medveščaka kojem u ovom kolu u goste stiže Celje. Kako stvari stoje, zagrebaši će ostati u gornjem dijelu ljestvice što je lijep uspjeh za momčad koja je u ovo doba godine u prošloj sezoni bila na začelju bez ijednog osvojenog boda. Ustraju li "veprovi" do kraja prvenstva, smiješi im se najuspješnija sezona u posljednjih 14 godina.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information