SLOHOKEJ

Medveščak slavio u "majstorici"

triglav medvescak POHrvatski prvak je opravdao očekivanja svojih navijača i svladao Triglav u odlučujućoj, trećoj utakmici polufinala doigravanja u IHL-u koja se odigrala u Kranju. Ispadanje Medveščaka iz doigravanja u EBEL-u, omogućilo je treneru Kolombu da svoj sastav pojača četvoricom članova profesionalne momčadi čime su Zagrepčani preuzeli ulogu favorita. Gosti su poveli u uvodnim minutama susreta, a do kraja prve trećine Medveščak je imao dva pogotka prednosti. Triglav je u nastavku susreta krenuo na sve ili ništa, a otvorenu igru prihvatili su i "medvjedi". Obrane su odolijevale naletima sve do drugog dijela trećine kad su u u šest minuta postignuta čak četiri zgoditka. Prvo su gosti povećali razliku, "orlovi" su uzvratili s dva uzastopna pogotka no na drugi odmor se ipak pošlo s dva razlike za Medveščak. Unatoč naporima domaćih da se vrate u utakmicu, "medvjedi" su aktivnom igrom održavali prednost. Mreže su u trećoj dionici susreta mirovale sve do pred kraj kad su u kratkom razmaku oba sastava zatresli mreže. Prvo su Zagrepčani osigurali pobjedu petim zgoditkom, a odmah potom Triglav uzvraća za konačnih 5:3 u korist Medveščaka.

Triglav - Medveščak 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)

Kranj, Dvorana Zlato polje, 22.3.2018.
Gledatelja:
Suci: Fajdiga, Čertanc i Miklič

Strijelci:

0:1 MED Simšič 6'
0:2 MED Simšič (Janković) 15'
0:3 MED Mirić (Smolec, Fičur) 33'
1:3 TRI Potočnik K. (Grošelj, Logar) 35' PP2
2:3 TRI Potočnik K. (Logar, Grošelj) 36' PP2
2:4 MED Janković (Simšič, Miličić) 39'
2:5 MED Fičur (Tadić) 56' PP1
3:5 TRI Tavčar (Vilfan N., Jenko) 57'

Udarci na gol:
Triglav 33
Medveščak 40

Isključenja:
Triglav 10 min
Medveščak 12 min

Triglav: Us, Šenk - Škrjanec, Ahačič, Zupan, Terlikar, Hočevar - Potočnik M., Logar, Markič, Potočnik K., Grošelj - Ban U., Lampič, Rozman,
Štenkler, Vilfan M. - Pavc, Jenko, Tavčar, Vilfan N. Trener: Drinovec

Medveščak: Rosandić, Nikolić - Čepon, Tadić, Mirić, Fičur, Jazbec - Senzel, Smolec, Mikulić, Brenčun, Lazić - Vedlin, Kegalj, Simšič,
Janković, Miličić - Šimunović, Buković, Ružić L., Žižanović. Trener: Kolombo

Trener Medveščaka zajedno je s drugim ljubiteljima hokeja u Hrvatskoj žalio zbog ispadanja Medveščaka iz dogravanja EBEL-a. Međutim, ista vijest značila je i da će za treću utakmicu polufinala doigravanja IHL-a moći računati na dio igrača iz profesionalnog sastava. Trener Kolombo posegnuo je za vratarom Rosandićem s kojim je već bio dobio jednu utakmicu u Kranju, braničem Čeponom te napadačima Simšičem i Jankovićem. Navedena pojačanja značila su da će Miličić zaigrati sa Simšičem i Jankovićem u navali dok će Brenčun prigrliti Mikulića i Lazića. Važnost utakmice vratila je Vedlina na njegovo izvorno mjesto braniča što je oslobodilo mjesto uz Fičura i Mirića u prvom napadu. Pridružio im se Jazbec, a Buković se vratio u četvrtu navalu. U odnosu na sastav koji je izborio "majstoricu", nedostajali su vratar Ružić, branič Pleško i napadači Matija Krivošić i Kovaček. Na drugoj strani, trener Drinovec nije mijenjao ništa u sastavu.

Prvu priliku za pogodak nakon početnog ispitivanja snaga imali su gosti. Simšič se probio po desnom krilu te ubacio pak pred gol gdje je najbrži bio Vedlin. Us je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Suparnici su nastavili s ravnopravnom borbom pa su se prilike izmjenjivale na obje strane. Isprva je nešto više posla imao Rosandić, a potom se akcija premjestila u trećinu domaćih. Na vodeći pogodak trebalo je pričekati do šeste minute. Simšič je osvojio pak u svojoj trećini i potom izveo slalom kroz postavu "plavih". Uklizavši u napadačku trećinu obilazi Bana i udarcem slijeva pogađa mrežu.

Triglav je na primljeni pogodak odgovorio s nekoliko napada no Rosandić je s par obrana osujetio sve planove domaćih za brzo izjednačenje. Zagrepčani su održavali ravnotežu snaga na ledu i svako malo iskušavali ima li prolaza kroz slovensku obranu. U osmoj minuti prekršaj Krištofa Potočnika ostavlja "bijele" s igračem više. "Orlovi" su se odlično branili ne dopuštajući gostima nijedan, jedini udarac prema svojim vratima. Umjesto Usa, jedino je Rosandić morao intervenirati da sačuva svoju mrežu prije nego što su domaći zaigrali u punom sastavu.

Uslijedilo je razdoblje ravnopravne igre u kojoj prilika gotovo da i nije bilo. "Medvjedi" bi tu i tamo zaposlili Usa, ali bez veće opasnosti. Puno se klizalo amo-tamo i borilo uz ogradu no bilo kakvog učinka. U 15. minuti domaći su osvojili buli u napadačkoj trećini no onda su se odulučili upucati pak iza Medveščakovih vrata. Čepon je na drugoj strani onemogućio protivnika da dođe do paka pa ga je Miličić mogao bekhendom ispucati niz ogradu. Pločicu prihvaća Simšič i juri u protunapad po desnom krilu. Uočava Jankovića na lijevoj strani no hrvatskom reprezentativcu bježi pak u lijevi kut. Janković ga je uspio tamo primiriti i pričekati Simšiča da zauzme položaj za udarac. Uslijedilo je dodavanje iz kuta za Simšiča koji s lijevog bulija udarcem iz prve zakucava pak u suprotne rašlje.

Domaći su i na drugi pak u vlastitoj mreži odgovorili vlastitom ofanzivom. U kratkom su razdoblju uputili više neugodnih udaraca prema mreži Medveščaka. Rosandić se naročito istaknuo u 17. minuti kad je zaustavio udarce Terlikara i Zupana upućenih iz sredine. Položaj Zagrepčana postao je teži poslije prekršaja Keglja u 18. minuti. Međutim, gosti su sjajno odigrali s igračem manje dopustivši "plavima" samo udarac Mihaela Potočnika s plave linije u 19. minuti. Nakon izjednačenja snaga na ledu više nije bilo vremena za ozbiljnije akcije pa se na prvi odmor pošlo sa značajnim vodstvom Medveščaka od dva razlike. Triglav se pred nastavak susreta našao u nezavidnom položaju jer bi ga još jedan pak u mreži sasvim udaljio od željenog nastupa u finalu.

Fičur je opasno zaprijetio udarcem iz sredine u 21. minuti, a već u idućem napadu uzvraća Terlikar pokušajem iz daleka. "Medvjedi" su preuzeli inicijativu i pritisnuli domaće što je dovelo i do prekršaja Škrjanca u 23. minuti. Zagrepčani su izuzetno loše odigrali s igračem više. Izuzev jednog udarca s početke kazne, imali su velikih poteškoća u ulasku u trećinu tako da prave opasnosti po vrata Triglava nije ni bilo. Gosti su ipak još neko vrijeme zadržali napadački zamah. Inicijativa "bijelih" nije dovela do nekih ozbiljnijih prilika, a kad je Triglav u 27. minuti krenuo u protunapad, Rosandić je morao braniti opasan udarac Zupana s desne strane.

Uslijedilo je razdoblje bolje igre domaćih. Udarci su sijevali sa svih strana pa je Rosandić imao pune ruke posla. Vratar Medveščaka odlično je obavljao svoju zadaću čime je održavao stečenu prednost gostiju. Pritisak "orlova" doveo je i do prekršaja Senzela u 30. minuti. Triglav je ozbiljno pritisnuo "medvjede" u njihovoj trećini te je uputio niz udaraca prema vratima. Većinom se radila o pokušajima izvana s kojima je Rosandić bez poteškoća izlazio na kraj. Zagrepčani su po izjednačenju snaga na ledu preuzeli igru u svoje ruke. Us je u 32. minuti jedva zaustavio jak udarac Jankovića s lijeve strane, a u nastavku napada brani i pokušaj Tadića s plave linije. Minutu kasnije, pločica se ponovo našla u mreži domaćih.

Fičur je zaustavio ispucani pak na plavoj liniji te ga ubacio u sredinu prema Miriću. Pločica se odbila od Mirićeve klizaljke nadesno do Smoleca koji se približio vratima. Branič "bijelih" ubacuje pak pred vrata odakle je Mirić u padu pogurnuo pločicu pored vratara domaćih u gol. Medveščak se sedam minuta prije kraja druge trećine našao u dobitnom položaju. Trebalo je samo mirno privesti trećinu kraju i u zadnjoj trećini "zatvoriti" utakmicu. Međutim, uzbuđenja su počela nepotrebnim prekršajem Miličića pred vratima Triglava nakon što je Us već pokrio pak. Zagrepčani su aktivnom igrom u obrani znatno otežali posao "plavima" koji su u prvoj minuti kazne uputili samo jedan udarac prema vratima. Položaj domaćih značajno se poboljšao nakon prekršaja Keglja.

Šest minuta prije kraja trećine Triglav je imao dvojicu igrača više. Domaći su već za par sekundi zaprijetili udarcem Mihaela Potočnika iz neposredne blizine no Rosandić je bio na mjestu. Dvadesetak sekundi kasnije, pločica se zakoprcala u mreži Medveščaka. Nakon bulija pak se odbio do Grošelja na plavoj liniji koji ga upucava iza gola. Pločicu je u desnom kutu prihvatio Krištof Potočnik i vratio je na plavu liniju do Logara. Dvojica braniča odigrali su dupli pas i napravili "rošadu" na plavoj liniji nakon koje Grošelj tuče "bendijem" prema golu. Rosandić je odbio pak, ali samo do Krištofa Potočnika koji udarcem iskosa s desne strane pogađa mrežu.

Gostima je preostalo još minutu i pol kazne za Keglja. "Medvjedi" su dobro parirali protivniku u svojoj trećini, a kad se činilo da bi Janković mogao pobjeći u protunapad, u borbi za pak pravi prekršaj pa su domaći dobili novih četrdesetak sekundi s dvojicom igrača više. Grošelj je brzo uputio udarac s plave linije no Rosandić je bio na mjestu. Krištof Potočnik je osvojio buli i odigrao dupli pas s Grošeljom na plavoj liniji. Napadač "plavih" potom daje pak poprijeko za Logara pri čemu je Mirić zamalo presjekao dodavanje. Logar odigrava dupli pas Markičem u lijevom kutu nakon čega vraća pak Grošelju na plavoj liniji koji ga spušta u desni kut za Krištofa Potočnika. Napadač domaćih ubacio je pak pred gol pri čemu je pogodio vratara "bijelih" od kojeg se pločica odbila u gol.

Triglav je imao još minutu i pol igrača više. Gorenjci su pokušali na brzinu izjednačiti no Medveščakje aktivnom obranom onemogućio namjere "plavih". Od 38. minute snage na ledu su se izjednačile pa su gosti smjesta prihvatili otvorenu igru. Minutu kasnije, Simšič je uzeo Banu pak na plavoj liniji i pohitao u protunapad. U srednoj trećini upošljava Jankovića na desnom krilu koji ulazi u napadačku trećinu i udarcem iz zgloba pogađa mrežu. Sudac je dodatno "počastio" asistencijom i Miličića koji je u protunapadu imao samo ulogu promatrača. Do kraja trećine nije više bilo vremena za bilo kakve zanimljivosti. "Medvjedi" su uz dosta uzbuđenja sačuvali prednost iz prvih dvadeset minuta i zadržali dominantan položaj u utakmici.

Zagrepčani su u posljednjoj trećini nastojali aktivnom igrom držati protivnika podalje od svoje trećine i time čuvati stečenu prednost. U prvih nekoliko minuta taktika "bijelih" davala je rezultate jer se uglavnom igralo na polovici Triglava. "Medvjedi" su imali više prilika za pogodak, kad su domaći u 45. minuti krajnjim naporom onemogućili Brenčuna pred svojim vratima, prekršaj u napadu je dosuđen Laziću. Bila je to dobra prilika za "orlove" da uhvate priključak prije nego što im bude kasno. Međutim, gosti su sjajno odigrali s igračem manje ne dopustivši protivniku ni najmanju priliku za pogodak.

Domaći su zadržali napadački zamah pa su se prilike počele redati jedna za drugom. Rosandić je u kratkom razdoblju skupio nekoliko obrana, a najteže mu je bilo u 48. minuti kad ga je Ban zamalo iznenadio udarcem s plave linije. Pritisak "plavih" se nastavio pa je dvije minute kasnije Zupan bio sam pred golom, ali je odlučio biti darežljiv pa je dodao pak Hočevaru čiji je udarac bio blokiran. U protunapadu je Janković udarcem slijeva zaposlio Usa i najavio završetak ofanzive Triglava. Malo po malo, "medvjedi" uspostavili ravnotežu u igri, a potom je uslijedio niz udaraca prema Usovim vratima.

Kad je u 55. minuti Us zaustavio udarac Lazića iz blizine, sudac je isključio Ahačiča što je ugasilo nadu domaćih da bi mogli sustići prednost protivnika. U prvoj minuti kazne jedini udarac za "bijele" uputio je Janković iz sredine no vratar domaćih bio je na mjestu. Ispočetka ni drugoj postavi Medveščaka nije polazilo za rukom zaprijetiti "plavima". U 56. minuti Tadić je "izbacio" Mirića u protunapad po lijevom krilu no domaći su ga zaustavili pa Mirić vraća pak do Tadića koji tuče prema golu. Pločica je pogodila Jazbeca pred vratima, a dohvatio ju je Zupan i ispucao iza gola niz ogradu. Ponovo se na plavoj liniji našao Tadić koji puca prema vratima, a Fičur vješto pak u letu skreće u mrežu.

Triglav je uzvratio već u idućem napadu. U akciji se našla juniorska napadačka trojka pred kojom je sjajna budućnost. Nace Vilfan i Jenko su se izborili za pak u borbi u lijevom kutu nakon čega je Jenko u padu uposlio Tavčara koji udarcem iz prve pogađa suprotne rašlje. Domaći su pomislili da im se ukazao tračak nade četiri minute prije kraja no "medvjedi" im nisu ostavili nimalo prostora za završni juriš. Upravo suprotno. prekršaj Škrjanca u 58. minuti otklonio je svaku dvojbu oko ishoda. Zagrepčani su kontrolirali igru i povremeno uputili udarac prema vratima. Upravo u trenutku kad je istekla kazna domaćem braniču, Ahačič je pred vratima srušio Mikulića u trenutku udarca prema vratima tako da su "bijeli" s igračem više priveli utakmicu pobjedonosnom završetku.

Medveščak se tako uvrstio u finale Internacionalne lige. Hrvatski prvaci su podigli razinu svoje igre kad je bilo najpotrebnije i nakon tri utakmice nadjačali najuspješniju momčad redovnog dijela natjecanja. Unatoč nekim slabijim izvedbama tijekom sezone i pretjeranom oprezu stručnog stožera, Medveščak je pokazao da ima kvalitetu s kojom se može i mora boriti za naslov pobjednika lige. U finalu će protivnik Zagrepčanima biti momčad Celja koja je s dvije tijesne pobjede eliminirala Crvenu zvezdu. Finalni dvoboj također se igra na dvije dobivene utakmice, a prvi susret igra se u Celju.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information