SLOHOKEJ

Domaći ostali bez baruta

U16 TZG Tri 180106Mlađi juniori Teama Zagreb su razočarali svoje navijače u prvoj utakmici u 2018. Zagrepčani su na svom klizalištu ugostili momčad Triglava s kojom se bore za peto mjesto u poretku. Prvih dvadeset minuta proteklo je u zatvorenoj igri s malo prilika za pogotke u kojoj su nešto aktivniji bili gosti. Obrane i vratari bili su iznimno učinkoviti pa se na veliki odmor otišlo netaknutih mreža. Unatoč nešto otvorenijem pristupu u nastavku susreta, suparnici su bili jednako neučinkoviti u napadu pa su mreže mirovale i tijekom druge trećine. Odlučujući trenuci dvoboja zbili su se sredinom posljednje trećine kad su gosti za 45 sekundi postigli dva zgoditka. Premda je do kraja utakmice ostalo još 12 minuta, domaći nisu imali nikakav odgovor na protivničko vodstvo. Očajnički pokušaj izvlačenja vratara samo je pomogao Triglavz da postavi konačnih 3:0 u svoju korist.

Team Zagreb - Triglav 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 6.1.2018.
Gledatelja: 30
Suci: Smerdelj, Saković i Premerl

Strijelci:

0:1 TRI Burgar (Mravlje Lombar) 48'
0:2 TRI Mravlje Lombar 49'
0:3 TRI Burgar (Majce Baškarad) 59' EN

Udarci na gol:
Team Zagreb 24
Triglav 25

Isključenja:
Team Zagreb 8 min
Triglav 6 min

Team Zagreb: Krasić, Mikulić - Čavlović, Đerek, Lovak, Kramarić, Hanžek - Podboj, Čiček, Dimitrijević, Bebek, Joureau - Čavić, Mandić, Mihalić, Pavetić, Ikanović Šilhan - Matuško, Groznik. Trener: Sertić

Triglav: Remškar Jeler, Žibert - Majce Baškarad, Udir, Mravlje Lombar, Pavlovič, Burgar - Janežič, Trampuš, Kepic, Jelar, Bitežnik - Klemenčič, Černe, Arh. Trener: Hafner

Team Zagreb i Triglav dijeli samo jedan bod u poretku prvenstva Slovenije. Ove momčadi nalaze se na sredini ljestvice sa 21 odnosno 20 osvojenih bodova. Ispred njih se nalazi Slavija s 27 bodova na četvrtom mjestu, a u leđa im gleda Crvena zvezda s 14 bodova na svom računu. U dvije međusobne utakmice tijekom sezone Zagrepčani su u Kranju osvojili sva tri boda pobjedom od 2:1, na što su "orlovi" uzvratili uvjerljivom pobjedom na Velesajmu s čak 6:0. Obje momčadi su u ovu utakmicu ušle sa željom za pobjedom koja bi ih pomaknula prema gornjem domu ljestvice.

Zagrebačka selekcija mlađih juniora nije se proslavila tijekom prosinca. Početkom mjeseca Zagrepčani su kod kuće izgubili od Slavije s 4:2 te Bleda s 3:1. Nakon dvotjedne stanke Team Zagreb je pregazio slabašno Celje na Velesajmu samo da bi dan kasnije zabilježio još jedan poraz, ovog puta u Jesenicama. Nakon 16 odigranih utakmica najučinkovitiji napadač momčadi bio je Dimitrijević s 26 bodova, a slijedili su ga Hanžek s 24 i Idžan s 19. Braniče su predvodili Đerek s 10 bodova i Mandić s 5. Od dvojice standardnih vratara, nešto uspješniji je bio Krasić s 87,69% obrana. Od standardnih igrača u postavi nije bilo braniča Janjatovića te napadača Idžana i Pejakovića.

Hokejaši iz Kranja nisu bili tako aktivni tijekom posljednjeg mjeseca 2017. Odigrali su samo dvije utakmice. Slavili su u Celju sa 7:2 te kod kuće protiv Maribora s 8:0. Najopasniji igrači u redovima Triglava bili su Burgar i Mravlje Lombar. Gostima su nedostajali braniči Košir i Šlibar te napadači Gradišek i Lah.

Suparnici su oprezno ušli u prvu ovogodišnju utakmicu. Domaći su bili nešto poduzetniji tijekom uvodnih minuta no prilika za pogotke ionako nije bilo previše. Malo se toga promijenilo i u minutama koje su uslijedile. Uglavnom se igralo po sredini klizališta i uz ogradu. Vratari gotovo da i nisu imali posla što je više bilo posljedica loše i nepovezane igre u napadu nego čeličnih obrana. Prvu veću priliku imali su "bijeli" kad je Burgar u devetoj minuti izveo slalom kroz postavu domaćih i završio akciju udarcem iz sredine kojeg je Krasić odlično obranio.

Jeler Remškar je prvu ozbiljniju obranu imao tek u 11. minuti kad je Joureau tukao iskosa s lijeve strane. Triglav je u drugom dijelu trećine preuzeo igru u svoje ruke. "Plavi" su potpuno nestali s leda te su se ograničili na pasivni otpor gostima. Budući da Triglav ipak ne pripada u vodeće slovenske momčadi neke veće opasnosti za vrata Teama Zagreb nije bilo. Krasić je sigurno zaustavljao protivničke udarce, a gledatelji na galeriji samo su se mogli pitati gdje je nestala igra koja zagrebačku momčad krasila na početku sezone.

Završnica trećine također je protekla u znaku "bijelih". Domaćima ništa nije polazilo za rukom. Nisu uspijevali povezati ni dva dodavanja niti stvoriti prostor za udarac. Kad su "plavi" napokon uspjeli zaposliti protivničkog vratara, prekršaj Pavetića, minutu prije kraja trećine, vratio je Zagrepčane u njihovu trećinu. Triglavu nije pošlo za rukom uputiti nijedan udarac prema vratima domaćih prije nego što je sirena označila kraj ove trećine koju valja što prije zaboraviti.

Gosti su u prvoj minuti nastavka imali igrača više zbog kazne iz prvih dvadeset minuta. Lombar Mravlje je udarcem iz sredine pokušao iskoristiti brojčanu prednost no Krasić je bio na mjestu. Idućih nekoliko minuta gledamo reprizu zbivanja s početka utakmice. Zatvorena igra s obje strane s prilikama na kapaljku. Malo po malo, Zagrepčani preuzimaju inicijativu pa Jeler Remškar ima sve više posla. Vratar "bijelih" se iskazao s više obrana, posebice u 26. minuti kad je zaustavio opasan udarac Bebeka iz sredine.

Triglav je brzo odgovorio na ofanzivu "plavih". Gosti su u kratkom razdoblju zasuli Krasića nizom udaraca no vratar domaćih je bio na visini zadatka. U jeku naleta "bijelih", Čiček je u 28. minuti izmaknuo pažnji protivničke obrane te udarcem iskosa s lijeve strane pogodio Jelera Remškara u kacigu. Minutu kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Lombar Mravlje. Zagrepčani su pokušali iskoristiti brojčanu prednost no gosti su aktivnom obranom stvarali dosta poteškoća "plavima" u organizaciji napada pa je čak Krasić morao intervenirati. Neposredno pred izjednačenje snaga na ledu Đerek je dugim dodavanjem uposlio Dimitrijevića koji tuče iz sredine no Jeler Remškar je bio na mjestu.

Čim su se snage na ledu izjednačile suparnici su se vratili opreznijoj igri. Triglav je bio nešto poduzetniji no bez izrazitijih prilika za pogodak. Nepotrebni prekršaj Groznika u 35. minuti dao je priliku gostima da u završnici trećine prijeđu u vodstvo. Zagrepčani su zbili redove i odličnom igrom u obrani u potpunosti onemogućili protivnika. "Bijeli" nisu uputili nijedan, jedini udarac prema vratima pa Krasić nije imao nikakvog posla sve do izjednačenja snaga na ledu. Završnica trećine protekla je u znaku Teama Zagreb. "Plavi" su pritisnuli Gorenjce na njihovu polovicu leda i stvorili nekoliko prilika za vodstvo no Jeler Remškar je zaustavio sve što je bilo upućeno prema njemu.

Nešto u igri Triglava zasigurno nije odgovaralo Zagrepčanima koji su u osam trećina "orlovima" postigli svega dva zgoditka, oba u Kranju. Na drugoj strani, obrana Teama Zagreb u istom broju minuta je kapitulirala čak sedam puta što nije obećavalo pred posljednju trećinu. Kako god bilo, stručni stožer domaćih nije unio nikakve promjene bilo u postavu bilo u način igre. Na drugoj strani, trener gostiju Edo Hafner koji je u osamdesetima bio jedan od najboljih slovenskih napadača, znao je kako podići razinu igre sovjih igrača u trećoj dionici dvoboja.

Gosti su od prve minute preuzeli igru u svoje ruke. Premda njihove prilike nisu bile brojne, "bijeli" su držali pak u svojim rukama ne dopuštajući Zagrepčanima bilo kakvu prigodu za pogodak. Krasić je, malo po malo, skupljao obrane no njegovi suigrači nisu bili u stanju ništa napraviti na protivničkoj strani leda. Bolja izvedba "orlova" urodila je plodom u 48. minuti. Lombar Mravlje je uposlio Burgara koji udarcem iskosa s lijeve strane pogađa mrežu. Prije nego što su domaći stigli bilo što uraditi, Krasić je po drugi put morao vaditi pak iz mreže. Lombar Mravlje je minutu kasnije prošao kroz postavu "plavih" i udarcem slijeva svladao čuvara mreže domaćih.

Team Zagreb se našao u nezavidnom položaju 12 minuta prije kraja trećine. Momčad koja u 80% vremena nije dala nijedan gol, trebala je u preostalom vremenu postići barem dva da spasi utakmicu. Zagrepčanima je trebalo neko vrijeme da se priberu od dvostrukog udara Triglava, a onda je u 52. minuti Dimitrijević izašao sam pred gol no Jeler Remškar je fantastičnom obranom spasio svoju mrežu nakon bekhenda napadača "plavih". Zagrepčani su sada preuzeli igru u svoje ruke i napokon igrali kako su trebali od početka susreta.

Novu veliku prigodu imao je Hanžek u 54. minuti kad je izašao sam pred gol no Jeler Remškar mu je u posljednji trenutak izbio pločicu s palice. Triglav se u tim trenucima ograničio na obranu i povremeni protunapad. Klupa domaćih je u 56. minuti pozvala pola minuta predaha kako bi organizirala ofanzivu u završnici trećine. Predah je dao priliku i gostima da povežu svoje redove pa se napadački zamah Teama Zagreb donekle usporio. Nervoza je sve više dolazila do izražaja pa su se u 58. minuti pograbili Lombar Mravlje, Trampuš, Hanžek i Lovak. Sva četvorica su otklizala prema klupama za kažnjene.

Desetak sekundi kasnije Krasić ustupa mjesto šestom igraču za posljednji pokušaj spašavanja utakmice. Zagrepčani su u par navrata zaprijetili gostima no Jeler Remškar se nije dao iznenaditi. Odmah potom, pak osvaja Majce Baškarad i "izbacuje" Burgara samog prema praznim vratima Teama Zagreb za konačnih 3:0 u korist Triglava.


Team Zagreb je izgubio utakmicu od izravnog suparnika u borbi za peto mjesto i još jednom razočarao svojom izvedbom. Ako bismo trebali potražiti odgovorne za ovaj, a i prethodne neuspjehe ove momčadi, onda ne moramo gledati dalje od stručnog stožera. Upravo je nevjerojatno da dvojica trenera od kojih jedan ima iskustva za dva radna vijeka nisu u stanju ni na koji način intervenirati u utakmicu prije nego što ona nepovratno ode u propast. Postavlja se pitanje da li ova selekcija igra ovo prvenstvo da bi se natjecala ili da stručni stožer ima što raditi tijekom sezone?

Kako je moguće gledati neučinkovitu igru u napadu bez makar i jednog pokušaja da se nešto promijeni, da se ovaj ili onaj napadač premjesti iz jedne navale u drugu makar da se vidi hoće li nova kombinacija biti učinkovitija o stare. Ako postojeći stručni stožer ne zna ili ne želi raditi svoj posao, onda bi bio red da ustupi mjesto nekom tko hoće i može raditi, jer ovako kako se vodi ova selekcija, rezultati bi bili isti, ako ne i bolji i da se igrači sami poslože po postavama i igraju u ritmu koji je prilagođen utakmici.

Ako bismo htjeli kopati malo dublje, onda suodgovornost dijele i sva tri zagrebačka kluba. Unatoč činjenici da se u svim klubovima znalo da domaćeg prvenstva mlađih juniora praktički neće ni biti, a da je i juniorsko već godinama minimizirano, ni Medveščak, ni Mladosti, a niti Zagreb se nisu odrekli nijednog termina treninga vlastitih mlađih juniora u korist selekcije. Za koje su se to imaginarno natjecanje pripremali mlađi juniori Medveščaka, Zagreba i Mladosti na klupskim treninzima tijekom rujna, listopada i studenog?

Zar ne bi bilo svrsishodnije da su svi postojeći zagrebački mlađi juniori, njih 38, bili podijeljeni u dvije selekcije, "A" i "B" pa da su tako trenirali i na taj način podržavali nastup Teama Zagreb u prvenstvu Slovenije? Umjesto toga, igrači su, podijeljeni po klubovima, tri mjeseca klizuckali, "pripremajući" se, za bijedne četiri utakmice redovnog dijela domaćeg prvenstva. Tko god da je svjesno inzistirao na ovakvom klubaštvu, izravno je radio protiv interesa hrvatskog hokeja. Na taj način, odgovorni za klupsko sljepilo, također snose svoj dio krivice za ovaj i druge nesupjehe kako mlađih juniora, tako i juniora.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information