SLOHOKEJ

Raspad sustava

S Med Mla 180130Medveščak je u zaostaloj utakmici 21. kola IHL-a pregazio Mladost. nanijevši joj možda i najteži poraz u zadnjih desetak godina  "Medvjedi" su za šest minuta igre već imali dva gola prednosti, a u drugom dijelu trećine su s još tri zgoditka riješili sve dvojbe oko ishoda utakmice. Malodušni mladostaši nisu pružili nikakav otpor ni u nastavku susreta. Medveščak je nemilosrdno rešetao protivničku mrežu sve do završetka trećine pa su "mamuti" na drugi odmor otišli s ponižavajućim zaostatkom od 12:0. Mladost je u posljednjoj trećini pokušala spasiti ono malo preostalog ugleda pa je idućih dvadeset minuta proteklo u obostrano otvorenoj igri u kojoj su suparnici naizmjence pogađali protivničke mreže. Medveščak je postigao četiri, a Mladost pet zgoditaka za konačnih 16:5.

Medveščak - Mladost 16:5 (5:0, 7:0, 4:5)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 30.1.2018.
Gledatelja: 50
Suci: Krčelić, Žibret i Grozaj

Strijelci:

1:0 MED Jazbec (Tadić, Brenčun) 2' PP1
2:0 MED Lazić (Čepon, Janković) 6'
3:0 MED Miličić (Janković, Lazić) 14'
4:0 MED Janković (Jazbec) 17'
5:0 MED Mirić (Kegalj) 18'
6:0 MED Jazbec (Čepon) 23'
7:0 MED Vedlin (Kegalj, Čepon) 24'
8:0 MED Mirić (Fičur) 25'
9:0 MED Jazbec (Tadić, Brenčun) 35'
10:0 MED Mirić (Mikulić) 37'
11:0 MED Fičur (Mikulić) 37'
12:0 MED Fičur (Mirić) 40'
13:0 MED Babić (Mikulić) 42'
13:1 MLA Dobrić (Kozina) 43' PP1
13:2 MLA Novak (Matošić) 47'
14:2 MED Čepon (Vedlin) 48' PP1
15:2 MED Brenčun (Mikulić) 49'
15:3 MLA Novak (Čunko) 50'
16:3 MED Vedlin (Mirić, Smolec) 52'
16:4 MLA Novak (Dobrić) 56'
16:5 MLA Šutevski (Novak) 57'

Udarci na gol:
Medveščak 46
Mladost 27

Isključenja:
Medveščak 2 + 10 (Janković) min
Mladost 4 min

Medveščak: Nikolić, Ružić I. - Smolec, Kegalj, Mirić, Fičur, Vedlin - Čepon, Tadić, Mikulić, Brenčun, Jazbec - Babić, Lazić, Janković, Miličić. Trener: Kolombo

Mladost: Štimac-Rojtinić, Rastovski - Ljubić, Matošić, Čunko, Novak, Smerdelj - Seitz, Trstenjak N., Kozina, Šutevski, Cerovečki R. - Dobrić, Pleština, Grgurić, Ivšac. Trener: Franjković

Gradski suparnici su u različitom raspoloženju dočekali međusobni susret kojeg su odrađivali tijekom tjedna. Medveščak je nakon dvije ovogodišnje pobjede pretrpio prvi poraz na utakmici u Kranju protiv vodeće momčadi prvenstva. Još gora od poraza je bila činjenica da klub za derbi kola u subotu nije mogao skupiti više od dvije petorke. Unatoč tome, "medvjedi" su i dalje držali četvrto mjesto u poretku koje im je davalo pravo da se u dvoboju s Mladosti smatraju favoritom.

Poslije 21 odigrane utakmice, najučinkovitiji igrač Medveščaka bio je Vedlin s 27 bodova, a slijedili su ga Fičur i Mikulić sa po 16. Među braničima su se najviše istaknuli Kegalj s 14 te Tadić s 12 bodova. Prvi vratar Nikolić je u 14 nastupa upisao 7 pobjeda uz 87,86% obrana. "Medvjedi" su se za okršaj s mladostašima okupili u nešto većem broju nego što je to bio slučaj u Kranju, ali i dalje ih nije bilo dovoljno ni za tri petorke. Od standardnijih igrača u sastavu nije bilo braniča Šimunovića, Kopričanca, Sertića ni Senzela. Nedostajali su i napadači Žižanović i Luka Ružić. Uzme li se u obzir da trener Kolombo nije mogao računati ni na niz povremenih prvotimaca, postavlja se pitanje žele li hrvatski hokejaši igrati hokej ili ne?

Mladost je na drugoj strani pobjedom protiv Bleda u posljednjem kolu prekinula niz od tri poraza. "Mamuti" su se bodovno izjednačili s Vojvodinom te su se nadali kako bi uspješnom završnicom redovnog dijela natjecanja mogli prebrisati sve ono loše što im se događalo od početka sezone. Mladostaši su također željeli uzvratiti "medvjedima" za dva poraza tijekom dosadašnjeg dijela prvenstva. Medveščak je prvu utakmicu dobio s 3:1, a drugu s 4:3 poslije raspucavanja.

U redovima Mladost najučinkovitiji igrač je Smerdelj s 25 bodova. Slijede ga Novak sa 16 te branič Nikša Trstenjak s 14 bodova. Čunko ima 13 bodova, a branič Ljubić je skupio 6. Štimac-Rojtinić je zabilježio 3 pobjede iz 14 nastupa pri čemu je zaustavio 89,33% udaraca. Trener Franjković je za dvoboj protiv Bleda imao gotovo puni zapisnik no za utakmicu protiv Medveščaka nije uspio skupiti ni tri petorke što klubu doista ne služi na čast. Od redovitijih igrača nedostajali su braniči Delić, Borić, Kramarić i Nikola Cerovečki te napadači Večerina i Martinić. Čak osam od ukupno 16 "mamuta" bili su juniori.

Odmah poslije prvog udarca na gol kojeg su uputili "medvjedi", Mladost je uslijed isključenja Smerdelja ostala s igračem manje. "Plavima" je trebalo manje od minute da brojčanu prednost pretvore u rezultatsku. Brenčun je sdesna ubacio pak pred gol gdje su se među "mamutima" našli Tadić i Jazbec. Mladi napadač Medveščaka bio je najspretniji te je iz neposredne blizine ubacio pak u mrežu. Rani pogodak obje je momčadi potaknuo na otvorenu igru. Prilike su se smjenjivale pred oba gola no Medveščakove su bile izglednije. Štimac Rojtinić istaknuo se zaustavljajući Fičurov bekhend iz blizinesredine u četvrtoj minuti, a dvije minuta kasnije i pokušaj Lazića s istog mjesta.

Još je trajala šesta minuta kad je Janković iz desnog kuta uposlio Čepona koji prosljeđuje pak Laziću, a napadač "plavih" udarcem iz prve pogađa mrežu. Medveščak je preuzeo inicijativu pa je u idućih nekoliko minuta stvorio nekoliko prilika od kojih je najizgledniju imao Smolec koji je u osmoj minuti protunapad završio udarcem iz sredine. Novak je u desetoj minuti odgovorio udarcem iskosa s desne strane, a malo kasnije Mladost je pretrpjela još jedan neugodan udarac kad je zbog ozljede igru napustio njen prvi strijelac, Smerdelj. "Medvjedi" su i dalje imali više od igre pa je vratar Mladosti imao dosta posla. U 14. minuti Medveščak odlazi na tri gola razlike.

Janković je iz lijevog kuta pronašao usamljenog Miličića koji obilazi vratara i iz neposredne blizine ubacuje pak u mrežu. Brod Mladosti počeo se opasno naginjati i obo je bio trenutak kad je trener Franjković morao pozvati pola minute predaha kako bi smirio svoje uzdrmane igrače i priveo trećinu kraju bez dodatne štete. Međutim, klupa "žutih" odlučila se pričekati prvi predah što se vrlo brzo pokazalo pogrešnim. Vedlin je u 15. minuti dobrim udarcem sdesna najavio nastavak ofanzive "plavih", a dvije minute kasnije "medvjedi" se opet vesele. Jazbec je uposlio Jankovića koji snažnim udarcem iz sredine pogađa nešto čvrsto i metalno. Po mišljenju suca, nije se radilo o prečki nego o unutarnjem okviru vrata.

Razbijeni mladostaši sada su pružali samo pasivan otpor razigranom Medveščaku. Nakon jedne propuštene prilike, "medvjedi" su izveli protunapad dvojice na jednog u kojem je Kegalj s lijevog krila ubacio pak u sredinu odakle Mirić sigurnim udarcem postiže pogodak. Suočeni s izvjesnim porazom, "mamuti" su u završnici trećine pokušali postići počasni pogodak, ali im je Nikolić zaključao vrata. Jasno je kako su u Medveščaku bili sasvim zadovoljni učinkom u prvih dvadeset minuta i svjesni da im pobjeda teško može izmaknuti. Na drugoj strani, "mamuti" su bili potpuno izgubljeni i nemoćni da se suprostave goropadnom protivniku.

Mladost je susret nastavila s Rastovskim između vratnica. "Medvjedima" je trebalo par minuta da osjete jesu li se mladostaši sposobni braniti nakon čega su nastavili u istom tonu kao i u prvoj trećini. Čepon je u 23. minuti opalio s plave linije i pogodio ogradu iza gola. Odbijeni pak dolazi do Jazbeca koji udarcem iskosa s lijeve strane postiže pogodak. Medveščak je nastavio s pritiskom pa je Rastovski nakon par obrana već u idućoj minuti ponovo morao vaditi pak iz mreže. Čepon je dugom dijagonalom pronašao Vedlina koji iz neposredne blizine pogađa mrežu. Opsada vrata Mladosti se nastavila. Rastovski je unatoč dva primljena pogotka neumorno skupljao obrane no u 25. minuti pak je ponovo završio u golu "žutih".

Fičur je ubacio pak u sredinu odakle je Mirić bekhendom svladao čuvara mreže Mladosti. "Mamuti" su tek poslije trećeg primljenog pogotka u trećini prvi put zaposlili Nikolića. Medveščak je odmah uzvratio vlastitom akcijom nakon koje je Janković bez potrebe zaradio disciplinsku kaznu. Mladostaši su pokušali nekako popraviti dojam pa je tako Kozina u 28. minuti zaprijetio udarcem iskosa s desne strane. Uskoro je tempo igre pao, a rijetke prigode ravnomjerno su se smjenjivale pred oba gola. Zatišje se protegnulo i na drugi dio trećine u kojem je Mladost imala prividnu inicijativu. Nikša Trstenjak je u 33. minuti pucao iz sredine, a dvije minute kasnije Medveščak povećava svoje vodstvo.

Nakon akcije Brenčuna i Tadića, Jazbec je udarcem iskosa s lijeve strane iznenadio čuvara mreže "žutih" i upisao hat trick. Mladostašima je ponovo vidno palo raspoloženje što su "medvjedi" znali iskoristiti. Prilike pred vratima Mladosti nižu se jedna za drugom. U 37. minuti Mikulić dodavanjem od ograde pronalazi Mirića koji bekhendom slijeva upotpunjuje hat trick za golemih deset razlike u korist Medveščaka. "Mamutima" je svega dosta i najradije bi se pokupili doma. Pedesetak sekundi kasnije, Mikulić se našao iza gola odakle je uposlio Fičura pred vratima koji udarcem iz prve odvodi "medvjede" u drugu "deseticu".

Rastovski je u zadnjoj minuti trećine odlično obranio udarac Lazića iz neposredne blizine no odmah poslije bulija pak se našao u mreži Mladosti. Mirić je osvojio buli i vratio pak do Fičura na desnom krilu koji udarcem iz prve zakucava pak u mrežu. Novak je prije odmora stigao zaprijetiti Nikoliću na što su "plavi" odgovorili kanonadom prema Rastovskom koji je zaustavio sva tri udarca na svoja vrata. Mladostaši su pretrpjeli pravu sportsku katastrofu u četrdeset minuta i teško je opisati takav raspad sustava kakvog su pretrpjeli "žuti". Ostalo je za vidjeti hoće li se "mamuti" trgnuti i prikazati barem nešto hokeja u zadnjoj trećini.

Početkom posljednje trećine Mikulić je uposlio Babića koji je udarce s plave linije iznenadio čuvara mreže Mladosti. U tim se trenucima činilo kako "žuti" srljaju u još teži poraz od onog kojeg im je nanijela mlada Olimpija 2008. kada su "zmajčeki" slavili sa 17:1. Međutim prekršaj Smoleca premjestio je igru u trećinu "plavih". "Mamuti" su za samo osam sekundi iskoristili brojčanu prednost i postigli pogodak. Novak je nakon bulija s desne strane uposlio Dobrića koji bekhendom iz neposredne blizine šalje pak u mrežu. Suci su asistenciju upisali Kozini koji uopće nije bio na ledu.

Medveščak se u tom trenutku odlučio zamijeniti vratara, valjda zbog toga što je propao "shutout", a ishod je bio odavno odlučen. U igru je ušao Ružić. "Medvjedi" su nastavili napadati no Rastovski je skupio par obrana. U 47. minuti Matošić tuče s plave linije i pogađa prečku. Pak se odbio do Novaka koji iz neposredne blizine smanjuje zaostatak "žutih". Medveščak se nije obazirao na oživljenog protivnika nego je i dalje pritiskao pa je minutu kasnije na klupu za kažnjene sjeo Matošić.

"Plavi" su također bili učinkoviti s igračem više. Prošlo je samo tridesetak sekundi prije nego što je Vedlin uposlio Čepona koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Minutu kasnije Medveščak postiže još jedan pogodak. Brenčun je primio pak od Mikulića nakon čega izvodi slalom kroz postavu "žutih". Napadač "medvjeda" potom je iz sredine skrenuo nalijevo odakle je sigurnim udarcem svladao čuvara mreže Mladosti.

Mladost je odgovorila u 50. minuti. Čunko je s desnog krila dao pak poprijeko do Novaka pred golom koji udarcem iz prve šalje pak u gol. Nije prošlo ni pola minute, a pločica je već bila u mreži na suprotnom kraju leda. Mirić je uposlio Vedlina koji izvodi slalom kroz protivničku postavu, obilazi vratara i šalje pak u gol. Rastovski je potom odličnim obranama zaustavio udarce Čepona sdesna i Lazića iz blizine. Nakon kraćeg zatišja Mladost je u posljednjih pet minuta susreta dvaput zatresla protivničku mrežu.

Prvo su u 56. minuti Novak i Dobrić odigrali dupli pas u protunapadu nakon kojeg iskusni napadač upotpunjuje hat trick. Minutu i pol kasnije Novak se našao iza gola odakle je uposlio Šutevskog pred vratima koji postiže peti pogodak Mladosti. Najstariji hokejaš "mamuta" je pokazao da je i u groznoj utakmici za svoju momčad u stanju sudjelovati u svih pet postignutih pogodaka. U posljednje tri i pol minute vidjeli smo niza prigoda na obje strane. Cerovečki je u 58. minuti izašao sam pred gol, ali je Ružić iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Rastovski je minutu kasnije osujetio pokušaj Keglja iz neposredne blizine, a Ljubić je u zadnjoj minuti bekhendom iz blizine pogodio prečku.

Medveščak je visokom pobjedom podigao raspoloženje u momčadi i osvojio vrijedna tri boda koja su ga učvrstila na četvrtom mjestu s pet bodova prednosti u odnosu na Zagreb koji je slavio u zaostaloj utakmici u Mariboru. Zaostatak za Crvenom zvezdom na trećem mjestu je još uvijek velikih osam bodova pa "medvjedima" još nije vrijeme maštati o usponu na ljestvici. Mladost je pak još jednom ove sezone pucala sama sebi u nogu. Samo tri dana poslije pobjede nad Bledom koja je trebala podići momčad pred završnicu prvenstva, "mamuti" su pali u ponor iz kojeg će se teško izvući. Premda stanje na ljestvici ukazuje da još sve nije izgubljeno za mladostaše, momčad koja se ovako raspadne teško se više može prikupiti.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information