SLOHOKEJ

Oproštaj u skladu sa sezonom

S Mla Tri 180224Mladost je visokim porazom od Triglava završila s natjecanjem u IHL-uza ovu sezonu. Vodeća momčad prvenstva nije dopustila Zagrepčanima ni najmanje izgleda u utakmici u kojoj su "mamuti" tražili iznenađenje kojim bi u zadnji trenutak izborili doigravanje. Gosti su od početka nametnuli svoju igru kojoj su mladostaši pokušavali parirati. "Orlovi" su s dva zgoditka u prvih dvadeset minuta usmjerili utakmicu u svoju korist. Triglav je u nastavku susreta povećao prednost, a kad su "mamuti" prvi put zatresli mrežu, Gorenjci su s još dva zgoditka jasno pokazali da se bez bodova ne vraćaju u Kranj. Posljednja trećine je donijela puno nepotrebne nervoze, fizičkih okršaja, ali i tri pogotka kojima su gosti sigurnu pobjedu pretvorili u rezultatski potop Zagrepčana. Mladost je u završnici dvoboja uspjela samo smanjiti na konačnih 8:2.

Mladost - Triglav 2:8 (0:2, 1:3, 1:3)

Zagreb, Dom sportova, 24.2.2018.
Gledatelja: 55
Suci: Prezelj, Grozaj i Metzinger

Strijelci:

0:1 TRI Terlikar (Jenko) 10'
0:2 TRI Terlikar (Jenko) 20'
0:3 TRI Mubi (Potočnik M.) 26'
1:3 MLA Plahutar 27'
1:4 TRI Ahačič (Zupan) 31' PP1
1:5 TRI Jenko (Ban U.) 38'
1:6 TRI Ahačič (Terlikar, Zupan) 48'
1:7 TRI Zupan (Terlikar) 48'
1:8 TRI Pavc (Ahačič) 54'
2:8 MLA Ljubić (Plahutar) 59'

Udarci na gol:
Mladost 17
Triglav 38

Isključenja:
Mladost 16 min
Triglav 22 min

Mladost: Štimac-Rojtinić, Goršić - Ljubić, Matošić, Kopajtić, Novak, Plahutar - Dobrić, Cerovečki R., Šutevski, Grahovar, Trstenjak T. - Grgurić, Kozina, Ivšac - Pleština, Jakovac. Trener: Franjković

Triglav: Šenk, Us - Škrjanec, Ahačič, Zupan, Terlikar, Jenko - Pavc, Logar, Hočevar, Tavčar, Grošelj - Ban U., Lampič, Mubi, Štenkler, Potočnik M. - Vilfan N. Trener: Drinovec

Triglav je u Zagreb doputovao s osiguranim prvim mjestom u ligi. "Orlovi" su stoga mogli "birati" žele li za protivnika u prvom krugu doigravanja Mladost ili Vojvodinu, momčadi koje su dijelile osmo mjesto s istim brojem bodova. Hokejaši iz Kranja ipak su na led Doma sportova isklizali s namjerom da sportski odmjere snage s "mamutima", a ne da se bave kalkulacijama. Mladost je izgubila obje prethodno odigrane utakmice protiv "orlova.  Triglav je u Kranju slavio s 5:3, a u Domu sportova sa 6:3. Vodeći strijelci Triglava u redovnom dijelu prvenstva bili su Zupan, Terlikar i branič Ahačič. Prvi vratar Us s više od 94% obrana bio je najuspješniji čuvar mreže u ligi. Trener Drinovec u Domu sportova nije imao na raspolaganju napadače Krištofa Potočnika, Mihu Vilfana, Matveža Bana i Rozmana.

Mladost bi pobjedom nad Triglavom zadržala teoretske izglede za ulaskom u doigravanje. Novosađani su imali isti broj bodova, ali i neodigrane utakmice protiv Slavije u Zalogu i kod kuće protiv Celja. Budući da nije bilo izgledno da će se ove utakmice odigrati, postajalo je jasno da bi upisom pobjede službenim rezultatom protiv Celjana, Vojvodina osigurala doigravanje neovisno o ishodu ove utakmice. Najučinkovitiji mladostaš u prvenstvu i dalje je bio ozlijeđeni Smerdelj s 25 bodova, ispred Novaka s 23 i Čunka sa 16. Među braničima su najviše bodova upisali Nikša Trstenjak, 14 i Ljubić 8. Vratar Štimac-Rojtinić skupio je 5 pobjeda uz 88,24% zaustavljenih udaraca. Trener Franjković ponovo je skupio momčad koja je bila zbroj mladosti i iskustva u kojoj nije bilo napadača Smerdelja, Martinića i Večerine. dok su Robert Cerovečki i Dobrić ponovo bili u obrani. Obrambenim redovima nedostajali su Nikša Trstenjak, Borić, Kramarić i Nikola Cerovečki, a u sastavu nije bilo ni pričuvnog vratara Rastovskog.

Tek što je utakmica počela, isključen je Novak. Gosti su smjesta navalili ne bi li što prije prešli u vodstvo no Zagrepčani su zbili redove i uspješno odolili protivničkom pritisku. Samo se Škrjanec uspio u drugoj minuti probiti pred vrata no Štimac-Rojtinić je bio na mjestu. Triglav je zadržao napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu pa su "crni" imali dosta posla odbijajući nalete protivnika. Štimac-Rojtinić nije imao prilike za predah, a najviše se istaknuo u šestoj minuti kad je obranio snažan udarac Ahačiča iz sredine.

Naleti "bijelih" nizali su se jedan za drugim pa se činilo kako je vodstvo gostiju samo pitanje vremena. Mladostaši bi tek tu i tamo zaprijetili iz kakvog protunapada. Najbliže vodstvu Zagrepčani su bili u osmoj minuti kad je Cerovečki pobjegao svojim čuvarima no svoj je prodor završio udarcem u prečku. Minutu kasnije pred vratima se našao Terlikar, a pritisak Triglava naposljetku je urodio plodom u desetoj minuti. Mladi Jenko se našao iza gola odakle je uposlio Terlikara, a veteran gostiju sigurnim udarcem postiže pogodak.

Mladost je u drugi dio trećine ušla nešto poduzetnije pa je tako Plahutar imao dobru priliku za izjednačenje no Šenk je obranio njegov udarac slijeva. Idućih nekoliko minuta suparnici vode ravnopravnu borbu s prilikama na obje strane. Kad su gosti ponovo počeli preuzimati inicijativu, prekršaj Vilfana u 17. minuti doveo je "mamute" u napadačku trećinu. Novak je malo kasnije mogao izjednačiti udarcem sdesna no Šenk je bio na mjestu. Mladostaši su imali još prigoda no Triglav se ipak uspio obraniti s igračem manje.

Domaći su pokušali zadržati napadački zamah no "bijeli" su brzo došli u posjed paka i u 19. minuti povećali prednost. Jenko se ponovo smjestio iza gola odakle pronalazi Terlikara koji je udarcem iskosa s lijeve strane iznenadio čuvara mreže domaćih. Mladost je u zadnjim trenucima prve trećine mogla smanjiti zaostatak, ali je Plahutar iz neposredne blizine pogodio stativu. Na prvi odmor pošlo se sa sigurnom prednosti gostiju, a Zagrepčanima je preostalo samo sportski odigrati utakmicu do kraja.

Raspoloženi Plahutar pokušao je smanjiti zaostatak udarcem sdesna u 21. minuti. Gosti su odgovorili akcijom Jenka koji u istoj minuti gađa iskosa s desne strane. Dvije minute kasnije Štimac-Rojtinić brani neugodan udarac Štenklera iskosa s lijeve strane. Terlikar je u 24. minuti tukao iz sredine, a dvije minute poslije pak se opet našao u mreži "crnih". Potočnik je pucao slijeva, Štimac-Rojtinić obranio, a Mubi udarcem sdesna posprema odbijeni pak u gol. Neumorni Plahutar pokušao je odgovoriti već u idućoj minuti no Šenk brani njegov bekhend iz blizine.

Plahutar nije odustao od napada, nego je ponovo došao do paka. Veteran domaćih je krenuo s lijevog krila, uklizao pred gol i preciznim udarcem svladao Šenka. Gostima se nikako nije svidjela mogućnost povratka Mladosti u utakmicu. "Bijeli" su ponovo pritisnuli pa je Štimac-Rojtinić u idućih nekoliko minuta skupio par obrana. Pritisak Triglava doveo je u 31. minuti do isključenja Ljubića. Zagrepčani su izdržali pedesetak sekundi s igračem manje, a onda je Zupan vratio pak Ahačiču koji se probija kroz sredinu i snažnim udarcem zakucava pak pod prečku.

Ban je minutu kasnije udarcem slijeva mogao povećati vodstvo Triglava. Sjajni Plahutar je u 33. minuti izašao sam pred gol no Šenk je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Malo kasnije na klupu za kažnjene sjeda Hočevar. Mladostaši su slabo odigrali s igračem više i prvu su prigodu stvorili tek poslije izjednačenja snaga na ledu. Cerovečki je tukao no Šenk je bio na mjestu. U 36. minuti povratnik u igru Hočevar izlazi sam pred gol no Štimac-Rojtinić je bio na visini zadatka. Gosti su u završnici trećine preuzeli igru u svoje ruke pa su se akcije nizale jedna za drugom.

Štimac-Rojtinić je marljivo skupljao obrane, a Cerovečki se u 38. minuti probio pred vrata no nije mu pošlo za rukom postići pogodak. U idućem napadu Triglav povećava razliku na četiri gola. Ban je uposlio Jenka koji se našao sam pred vratima i prizemnim udarcem spretno "probio" čuvara mreže domaćih. Prekršaj Štenklera u 39.minuti dao je priliku mladostašima da poprave omjer no njihovo borbeno raspoloženje je prilično opalo. Šenk je do kraja trećine samo jednom morao intervenirati. Mladost je čekalo posljednjih dvadeset minuta u IHL-u.

Prije nego što je istekla kazna mladom napadaču "bijelih", na klupi za kažnjene pridružio mu se Škrjanec. Domaći su sada imali 14 sekundi s dvojicom igrača više. Triglav se obranio do povratka Štenklera u igru, ali je u 42. minuti Cerovečki udarcem iz blizine pogodio stativu. Nakon izjednačenja snaga na ledu tempo igre pada. Mladostaši su izgubili volju, a ni "orlovima" se više nije pretjerano napadalo. Prilike su dolazile na kapaljku, a u 48. minuti Triglav ipak postiže novi pogodak. Zupan je "izbacio" Terlikara u protunapad. Veteran "bijelih" s lijevog krila pronalazi Ahačiča u sredini koji pogađa mrežu.

Nije prošlo ni dvadeset sekundi, a pak se ponovo našao u mreži "crnih". Terlikar je prošao po lijevom krilu i pucao. Štimac-Rojtinić obija pak, ali samo do Zupana koji udarcem iz prve postiže pogodak. Bilo je to previše za vratara domaćih kojeg je trener Franjković poštedio daljnih muka zamijenivši ga Goršićem. Mladi vratar domaćih je prvu obranu zabilježio u 50. minuti kad je s lijevog krila tukao Hočevar. Malo kasnije Potočnik bekhendom slijeva pogađa stativu, a onda je hokej na trenutak ustupio mjesto borilačkim sportovima.

Nekoliko nesmotrenih naleta palicom s obje strane doveli su do fizičkog obračuna nakon kojeg su se na klupama za kažnjene našli Ban, Potočnik, Grahovar i Cerovečki. Mladost je ostala s igračem više pa je Novak u 51. minuti samostalnim prodorom mogao popraviti omjer. Uzvratio je Zupan koji izlazi sam pred gol no Goršić je sjajnom obranom sačuvao svoju mrežu. Kad su se snaga na ledu izjednačile, gosti su postigli još jedan zgoditak. Ahačič je u 54. minuti opalio s plave linije, a Pavc udarcem iz zgloba pospremio odbijanac u mrežu.

Završnica utakmice donijela je ravnopravno nadmetanje u kojem su se prilike smjenjivale na obje strane. Naizgledniju je u 58. minuti imao Logar kad se našao pred vratima no Goršić je bio na mjestu. Dvije minute prije kraja, Mladost je ipak postigla još jedan pogodak. Plahutar se našao iza gola odakle je vratio pak za Ljubića koji bekhendom iz blizine postiže posljednji pogodak "mamuta" u IHL-u u ovoj sezoni. Do kraja dvoboja su domaći imali još par prilika no omjer se više nije mijenjao. Triglav je pobjedom od 8:2 ubilježio i treću pobjedu nad zagrebačkim sastavom.

Deveto mjesto Mladosti u IHL-u ne može se opisati nikako drugačije nego kao veliki neuspjeh i kluba i igrača. Problemi mladostaša ne potiču iz ove sezone niti ih je mogla ukloniti smjena trenera pred kraj prethodne sezone. Momčad koja je 2008. osvojila naslov prvaka koja je skupila dosta međunarodnog iskustva u Slohokej i Panonskoj ligi te koja je znala namučiti Medveščaka u finalima doigravanja postajala je sve starija pri čemu je mlađim igračima bilo teško uklopiti se u sastav.

Uspjehe seniora nije pratio i odgovarajući rad s juniorima zbog čega mladostaša čak sedam godina nije bilo u juniorskim finalima, a na prvi naslov prvaka se od 2007. čekalo čak deset godina. Ove sezone poklopilo se više čimbenika poput zasićenja veterana, velike praznine u srednjim godištima i loše politike uvođenja mlađih igrača u prvi sastav pa je trener Franjković nerijetko krpao momčad za gostovanja. Silom prilika je gotovo cijela juniorska momčad dobila priliku igrati u međunarodnoj konkurenciji bez obzira koliko je koji pojedinac bio spreman za izazove seniorskog hokeja.

Rezultatski, ova sezona je upropaštena za Mladost premda još uvijek postoje izgledi za iznenađenje u polufinalu hrvatskog doigravanja. Međutim, izvuče li uprava kluba pouku iz propusta učinjenih ove i prethodnih sezona, tada će klub ipak imati neku korist od ovog neuspjeha. Za početak, seniorska se momčad mora održati i prijavti za nastup u IHL-u i u sezoni 2018/19 kako bi se zadržali postojeći igrači i spriječio odljev juniora. Nadalje, amaterski si klub nikako ne bi smio dopustiti da presahne priljev mladih igrača iz vlastitog pogona što obuhvaća sve uzraste od juniora pa do škole hokeja. Za klub koji nema ni 15 mlađih kadeta može se matematičkom preciznošću utvrditi da ga čekaju crni dani ako ne uloži potrebni napor u postavljanje zdrave osnovice za opstanak kluba.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information