SLOHOKEJ

Odluka u produžetku

IHL MedMla 180915Prvo kolo nove sezone Internacionalne hokejaške lige donijelo je okršaj gradskih suparnika Medveščaka i Mladosti. Prvaci su poveli već u drugoj minuti no "mamuti" su potom preuzeli igru u svoje ruke. Pritisak "žutih" potrajao je gotovo cijelu trećinu no "medvjedi" su zadržali minimalnu prednost do kraja trećine. Nastavak susreta donio je ravnopravniju borbu u kojoj su obje momčadi imale svoje prigode. "Mamuti" su u drugom dijelu trećine nadoknadili propušteno iz prvih dvadeset minuta i s dva zgoditka preokrenuli omjer. Medveščak je u zadnjoj trećini krenuo po izjednačenje i do sredine trećine to mu je pošlo za rukom. Produžetak je potrajao samo dvije minute, a pobjeda je pripala "modrima".

Medveščak - Mladost 3:2 (1:0, 0:2, 1:0, 1:0) PP

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 15.9.2018.
Gledatelja: 70
Suci: Prezelj, Saković i Grozaj

Strijelci:

1:0 MED Pleško (Mikulić) 2'
1:1 MLA Trstenjak N. (Trstenjak P., Ljubić) 34' PP1
1:2 MLA Plahutar (Kopajtić) 39'
2:2 MED Buković (Ružić) 49'
3:2 MED Mikulić (Vedlin) 62'

Udarci na gol:
Medveščak 25
Mladost 35

Isključenja:
Medveščak 16 + 20 (Buković) min
Mladost 12 min

Medveščak: Nikolić, Pilipović - Sertić, Vedlin, Buković, Ružić L., Krivošić M. - Pleško, Poljak, Mikulić, Fičur, Jazbec - Belina, Babić, Burazin, Paulović, Rakar - Matišin, Belinić. Trener: Kolombo

Mladost: Štimac-Rojtinić, Tomić - Ljubić, Matošić, Mirić, Novak, Trstenjak P. - Kramarić L., Trstenjak N., Martinić, Plahutar, Cerovečki R. - Franjković, Đerek, Šutevski, Kopajtić, Trstenjak T. - Smerdelj F., Janjatović, Ivšac, Kramarić N., Hanžek. Trener: Smerdelj

Iz sastava Medveščaka dalo se zaključiti kako za neke od branitelja naslova ljeto još nije završilo. Od standardnijih igrača iz prošle sezone u postavi nije bilo vratara Ružića, braniča Tadića, Smoleca i Senzela te napadača Brenčuna, Žižanovića i Miličića. Kad se njima pridodaju branič Kegalj te napadači Mirić i Lazić koji su napustili klub tada je jasno s kakvim se poteškoćama suočavao stručni stožer Medveščaka u pripremi ove utakmice. Poziv u pomoć upućen profesionalnom dijelu kluba doveo je u momčad napadača Fičura. Janković je ozlijeđen, a Slovenci Čepon i Simšič nisu bili na raspolaganju za nastup u drugoj momčadi. U sastavu nije bio ni Aviani koji je preskočio prvu kolo EBEL-a zbog kazne iz prošle sezone. Unatoč velikom broju izostanaka, "medvjedi" su ipak isklizali s više od tri petorke zahvaljujući, za Medveščak neuobičajenom, velikom broju juniora kojih je u sastavu bilo čak sedmorica.

Juniore, njih petoricu, u svom je sastavu imala i Mladost. Međutim, veći dio sastava "mamuta" činili su igrači čija je dob u suprotnosti s nazivom kluba. Čak osmorica su prešla tridesetu, neki od njih već su bili okačili klizaljke o klin, ali su se odazvali pozivu novog stručnog stožera kluba da pomognu prevladati veliku prazninu u seniorskim godištima kluba. Zlobnici bi možda takav sastav momčadi opisali izrazom "starci i djeca", no to je realnost kluba koji je prošle sezone krajnjim naporom izdržao sezonu do kraja nerijetko krpajući u zadnji trenutak sastav za gostovanja. Od standardnijih igrača iz prošle sezone u sastavu nije bilo vratara Rastovskog i Goršića, braniča Borića, Delića i Nikole Cerovečkog te napadača Čunka, Večerine, Pleštine, Grgurića i Kozine. Prvi strijelac momčadi iz prošle sezone, Miro Smerdelj je postao trener momčadi, a juniorski napadač Dobrić nastavio je hokejaški razvoj u Kanadi.

Mladost je prva zapucala prema protivničkim vratima, ali je zato Medveščak postigao prvi zgoditak. Igrala se druga minuta kad se Mikulić našao iza vrata odakle je dao povratni pak za Pleška koji je udarcem sdesna zatresao mrežu "žutih". Mladostaši su smjesta preuzeli igru u svoje ruke pa su u idućih nekoliko minuta u više navrata zaprijetili mreži "modrih". Vratar Nikolić pokazao je već u uvodnim minutama da je raspoložen za igru. Malo po malo, "medvjedi" su počeli uspostavljati ravnotežu no upravo u tim trenucima prekršaj Poljaka ostavio je Mladost s igračem više.

"Mamuti" su bez poteškoća uspostavili igru u napadačkoj trećini no njihovi udarci u pravili su završavali pokraj protivničkih vrata tako da je Medveščak izašao neoštećen iz kazne. Mladost je zadržala napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Nikolić je nizom obrana ponovo došao do izražaja održavajući minimalnu prednost svoje momčadi. Mladostaši su igrali s četiri postave što je omogućavalo udarnim petorkama da sačuvaju energiju za pritisak na "medvjede". Na drugoj strani, prvaci su igrali s nepune tri petorke.

Prekršaj Burazina u 13. minuti dao je "mamutima" novu priliku za izjednačenje. "Žuti" su ovog puta lakše dolazili do prostora za udarac pa je Nikolić imao pune ruke posla. Mladi vratar "modrih" i dalje je bio na visini zadatka braneći jedan protivnički udarac za drugim. Čim su zaigrali s punom postavom, "medvjedi" su krenuli agresivnije prema vratima Mladosti pa je i Štimac-Rojtinić mogao pokazati u kakvoj formi započinje sezonu. Prošlo je tek nešto više od minute od izjednačenja snaga na ledu kad je na klupu za kažnjene morao sjesti Mikulić.

Medveščak je prvi zaprijetio s igračem manje no time je samo potaknuo "mamute" da još žešće pritisnu prema vratima. Plahutar je u 18. minuti projektilom s plave linije pogodio prečku, a poslije te prilike "žuti" su zasuli Nikolića baražnom paljbom sa svih strana. Vratar "modrih" i dalje je bio nesavladiv izluđujući suparničke pucače koji su tražili sve kompliciranije načine da uguraju pak u mrežu. Završnica trećine protekla je u ravnopravnoj borbi, ali isključenje Plahutara pola minute prije odlaska na odmor dalo je "medvjedima" priliku za povećanje prednosti.

Mladostaši su bez poteškoća odradili prvi dio kazne no u nastavku ih je čekala još minuta i pol s igračem manje. Medveščak je ušao u drugu trećinu napadački no njihovi udarci su promašivali vrata. Četrdesetak sekundi po povratku Plahutara u igru, na klupu za kažnjene morao je sjesti Krivošić. Uslijedila je repriza zbivanja iz prethodne kazne samo u izvedbi "žutih". Pakovi su jurili pokraj i preko vrata "modrih" tako Nikolić nije imao potrebe intervenirati. Čim se zaigrao u punom sastavu, Medveščak je zaprijetio Štimcu-Rojtiniću no prije nego što su se stigli razmahati, "medvjedi" su zbog isključenja Poljaka ponovo ostali s igračem manje.

Vratar Medveščaka ovog se puta našao na "streljani". Udarci su sijevali sa svih strana no vratar "modrih" i dalje je imao puni učinak. Bilo mu je svejedno mora li braniti palicom, rukavicom ili "betonom", ništa nije prolazilo pokraj njega. "Mamutima" je počelo ponestajati energije i zamisli pa je Medveščak i prije povratka svog braniča preuzeo inicijativu. Vratar "žutih" skupio je nekoliko obrana za redom no u 30. minuti obranio je samostalni prodor Jazbeca nakon kojeg je uhvatio odbijeni pak kojeg je Burazin iz neposredne blizine pokušao smjestiti u mrežu.

Malo kasnije Štimac-Rojtinić se ponovo iskazao obranivši udarac iz prve Jazbeca nakon dodavanja Fičura od iza gola. Igra se u potpunosti rapslamsala pa su se prilike nizale na obje strane. Raspoloženi vratari svojim su vještinama i dalje održavali stanje iz druge minute utakmice. U 32. minuti prekršaj pravi Pleško. "Mamuti" su ovog puta imali poteškoća s uspostavom igre u napadačkoj trećini. Bilo je prošlo minutu i pol kazne za braniča "modrih" kad je Petar Trstenjak s lijeve strane prebacio pak kroz protivničku obranu do Nikše Trstenjaka na desnoj strani koji preciznim udarcem pogađa mrežu.

Izjednačenje je dalo dodatni poticaj mladostašima koji nastavljaju s naletima. Nikolić se nije dao smesti primljenim pogotkom pa je nastavio s obranama. Pritisak "žutih" prekinuo je prekršaj Nikole Kramarića pet minuta prije završetka trećine. Mladost se odlično branila iduće dvije minute ne dopuštajući suparniku nijedan pokušaj prema svojim vratima. Čim su se snage na ledu izjednačile, "mamuti" su ponovo krenuli prema naprijed. U 39. minuti Kopajtić je iz desnog kuta dao povratni pak za Plahutara koji gromovitim "bendijem" zakucava pločicu u mrežu.

U preostalom vremenu do kraja trećine obje su momčadi imale svoje prilike za pogodak no promjene na semaforu više nije bilo. Mladostaši su zadovoljno otklizali na odmor jer se njihova premoć pretvorila u vodstvo. Sada je ostalo vidjeti u kojoj će mjeri Medveščak biti sposoban podići ritam igre i krenuti po izjednačenje. Suparnici su u posljednju trećinu ušli nešto opreznije tako da u prvim minutama prigoda gotovo da i nije bilo. Kad je Hanžek u 44. minuti ispucao pak preko ograde, "modri" su dobili priliku poravnati omjer.

Medveščak se nije najbolje snašao s igračem više i teško je dolazio do prostora za udarac. U 46. minuti Cerovečki je pojurio sam prema protivničkim vratima no kad je trebao pucati izgubio je kontrolu nad pločicom pa je velika prilika za Mladost otišla u nepovrat. Uskoro su se snage izjednačile pa su suparnici nastavili s ravnopravnim nadmetanjem. "Medvjedi" su bili spretniji pa su u 49. minuti poravnali. Krivošić je s desne strane ubacio pak pred vrata odakle ga je Buković skrenuo u mrežu. Da stvari budu gore po mladostaše, minutu kasnije na klupu za kažnjene sjeda Šutevski.

"Mamuti" su se učinkovito branili četrdesetak sekundi ne dopuštajući nijedan udarac prema svojim vratima. Međutim, prekršaj Mirića ostavio je "žute" s dvojicom igrača manje. "Modri" su sada imali veliku priliku preokrenuti omjer i približiti se prvim bodovima u novom prvenstvu. Mladostaška trojka se očajnički branila nastojeći utrošiti što više vremena. Kad je Šutevskom preostalo samo tri sekunde do povratka u igru, isključen je i Ljubić. "Žute" je sada čekalo još četrdesetak sekundi s dvojicom igrača manje. Medveščakova klupa je u tom trenutku pozvala pola minute predaha ne bi li pripremila akciju za pogodak.

Dodatni predah odgovarao je i mladostašima. "Mamuti" su učinkovito trošili vrijeme ne dopuštajući protivniku da izradi prigodu za neometani udarac prema vratima. Šutevski je iskoristio prvi prekid kako bi preklizao na drugu klupu, a uskoro se u igru vratio i Mirić. Medveščak se tek tada uspio organizirati pa je u kratkom razdoblju "izrešetao" Štimca-Rojtinića koji je s više obrana održao svoju momčad u utakmici. Čim su se snage izjednačile, Mladost je preuzela inicijativu. Naleti "žutih" nizali su se jedan za drugim no Nikolić je i dalje bio u svom elementu. Nekoliko uzastopnih obrana Medveščakovog vratara sačuvalo je neizvjesnost susreta.

Ulaskom u završnicu dvoboja suparnicima je počelo ponestajati energije, a sucu koncentracije. Nekoliko očiglednih prekršaja na obje strane ostalo je nekažnjeno što je nepotrebno podiglo nervozu u oba tabora. Broj prigoda se prorijedio pa se činilo kako samo neka pogreška ili slučajnost mogu donijeti nekome pobjedu prije produžetka. Kad je u 58. minuti isključen Sertić zbog ispucavanja paka preko ograde, mladostaši su prepoznali priliku za dobiti utakmicu. "Mamuti" su uložili posljednju energiju u pritisak na obranu Medveščaka. Udarci su se nizali jedan za drugim no "žutima" se ponovo ispriječio raspoloženi Nikolić.

U prvom prekidu tijekom kazne Mladost zove pola minute predaha no također bez učinka. Tek što se Sertić vratio u igru, na klupu za kažnjene morao je sjesti Vedlin. "Mamuti" su pokušali doći do pogotka prije istjeka vremena no zahvaljujući nesporazumu u vlastitim redovima, zamalo su primili pogodak u posljednjim trenucima treće trećine. Pak je ušao u mrežu, ali tek nakon sučevog zvižduka koji je označio završetak trećine. Svim redovitim posjetiteljima Velesajma poznato je da 00:00 na semaforu stoji dulje od sekunde prije nego što se oglasi sirena. "Medvjedi" su tražili da se prizna pogodak, Buković je pritom pretjerao u zahtjevima pa je dobio disciplinsku kaznu igre.

Mladost je u produžetak ušla s igračem više što je velika prednost u odnosu snaga. "Žuti" su tijekom minute i pol u par navrata zaprijetili protivničkim vratima, ali bez uspjeha. Čim su se snage izjednačile "medvjedi" su krenuli prema naprijed. Vedlin je pohitao u protunapad dvojice na jednoga po lijevom krilu. Uklizavši u napadačku trećinu prebacio je pak nadesno do Mikulića koji ne propušta ovakvu prigodu i donosi pobjedu za Medveščak.

"Medvjedi" su imali puno više razloga za zadovoljstvo poslije utakmice. Nastupili su u oslabljenom sastavu, branili se veći dio utakmice, a na kraju ipak sačuvali dovoljno energije i prisebnosti da uzmu i drugi bod. Kad se momčadi pridruži reprezentativna petorka, Medveščak će imati širinu da odigra u puno jačem tempu i sam drži inicijativu umjesto da se oslanja na sjajnu izvedbu svog vratara. Na drugoj strani, stručni stožer Mladosti mora sam sebi priznati kako treba poraditi na igri s igračem više i pripaziti na utrošak energije vodećih igrača. "Mamuti" su prerano skratili klupu i time iscijedili energiju iz vodećih igrača prije odlučujućih trenutaka. Pred obje momčadi je duga i zanimljiva sezona pa se nadamo kako ćemo ih u daljem natjecanju gledati u još boljem svijetlu.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information