SLOHOKEJ

Nedostižni Triglav

IHL Tri Mla 180929Mala dvorana Zlato polje u Kranju ostaje neosvojiva tvrđava za hokejaše Mladosti. "Mamuti" su posljednji put svladali Triglav u gostima još u prosincu 2011. kad su se obje momčadi natjecale u posljednjoj sezoni tadašnje Slohokej lige. Odnos snaga dva kluba u međuvremenu se značajno izmijenio premda su čak šestorica igrača iz tadašnjeg sastava zagrebačkog kluba nastupili u dresu Mladosti i na ovoj utakmici. Domaći su u prvih dvadeset minuta nametnuli jak tempo koji je od Zagrepčana iziskivao veliku utrošak energije kako bi održali ravnotežu snaga. Mreže su mirovale sve do druge trećine kad "orlovi" dolaze u vodstvo. Triglav je i u nastavku susreta imao više od igre ne dopuštajući suparniku da organizirano uzvrati. Početkom treće dionice susreta, domaći podižu prednost što je potaknulo Zagrepčane da otvore igru. Posljednjih dvadeset minuta proteklo je u obostrano napadačkoj igri s pregršt prilika za pogotke no vratari su bili na visini zadatka pa je Triglavu ostala pobjeda od 2:0.

Triglav - Mladost 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Kranj, Dvorana Zlato polje, 29.9.2018.
Gledatelja: 50
Suci: Kralj, Bohinc i Žuber

Strijelci:

1:0 TRI Grošelj (Ahačič) 27'
2:0 TRI Zupan (Ahačič, Logar) 44'

Udarci na gol:
Triglav 41
Mladost 26

Isključenja:
Triglav 8 + 10 (Potočnik K.) min
Mladost 10 min

Triglav: Šenk, Pelko - Logar, Ahačič, Zupan, Tavčar, Terlikar - Škrjanec, Lampič, Potočnik M., Potočnik K., Grošelj - Pavc, Pipan, Vilfan N., Štenkler M., Morel - Štenkler N., Mubi, Klemenčič. Trener: Drinovec

Mladost: Štimac-Rojtinić, Tomić - Ljubić, Matošić, Mirić, Novak, Čunko - Kramarić L., Trstenjak N., Trstenjak T., Cerovečki R., Šutevski - Janjatović, Borić, Hanžek, Grahovar, Plahutar - Đerek, Lovak, Kozina, Kramarić N., Ivšac. Trener: Smerdelj

Mladost se uputila u Kranj s tri boda osvojena u dvobojima s gradskim suparnicima. Zagrepčane je očekivala prva utakmica izvan Velesajma pa je, uzevši u obzir iskustvo iz prethodne sezone, postojala određena bojazan u vezi odaziva igrača. Međutim, klub je između dvije sezone poduzeo određene korake pa si poslije dugo vremena stručni stožer može priuštiti luksuz biranja igrača za pojedinu utakmicu. Tako je bilo moguće da , unatoč izostanku napadača Martinića, Kopajtića, Petra Trstenjaka i Božića, braniča Franjkovića, Filipa Smerdelja, Premerla i Nikole Cerovečkog te pričuvnog vratara Goršića, Mladost u Kranj iskliže s punim zapisnikom od 20 igrača i dvojicom vratara.

U odnosu na utakmicu protiv Zagreba, Tomić se ponovo zamijenio s Goršićem na mjestu pričuvnog vratara. Matošić se vratio u prvi branički par pokraj Ljubića, drugi par je ostao netaknut, a u trećem paru je, povratnik u sastav, Borić, vodio brigu o juniorima Janjatoviću i Đereku. Umjesto Božića u prvom napadu je zaigrao još jedan povratnik u momčad, Čunko. Tomo Trstenjak je zaigrao umjesto Martinića u drugoj navali, a treći povratnik u postavu, Grahovar, pridružio se Plahutaru i Hanžeku u trećem napadu. Veteran Ivšac "pazio" je na mlade snage Kozinu, Nikolu Kramarića i Lovaka u četvrtoj navali. Poslije dva odigrana susreta, najučinkovitiji mladostaši bili su Nikša Trstenjak i Mirić sa po tri boda.

Triglav je odigrao samo jednu utakmicu u kojoj je svladao Slaviju s 2:0. "Orlovi" su dvoboj protiv Vojvodine odgodili za siječanj, vjerojatno zato što Novosađani nisu imali leda. Budući da ne vjerujemo da slovenski savez, kao voditelj natjecanja, ima dvojna mjerila u odnosu na Srbe i Hrvate, postavlja se pitanje kako to da srpske momčadi u različitim uzrastima mogu odgađati utakmice ili ih igrati u drugim terminima, a hrvatske su hokejaške institucije svojim mladim igračima "objasnile" kako je to nemoguće te da se zato otkazuju nastupi Teama Zagreb u prvenstvima juniora, mlađih juniora i kadeta. U domaćem sastavu nije bilo napadača Markiča, a po prvi puta u sastavu su se pojavili braniči Škrjanec i Pipan te napadač Mubi. Prošle sezone Triglav i Mladost su odigrali tri međusobne utakmice u kojima su "orlovi" svaki put slavili i to sve većom razlikom. Inače, od standardnih igrača Triglava iz prošle sezone, vratar Us je sada u Olimpiji. Klub su napustili i mladi napadači Jenko i Prostor od kojih je prvi u američkoj nižerazrednoj juniorskoj momčadi Dallas Snipers, a Prostor u mladim Jesenicama u EBYSL-u. Svoj prvi nastup još očekuju Matevž i Urban Ban, Hočevar i Miha Vilfan.

Mladost je otvoreno ušla u borbu za bodove. Zagrepčani su u prvim minutama zasuli protivnička vrata nizom udaraca no Šenk je ušao spreman u utakmicu zaustavljajući jedan pak za drugim. Domaćima je trebalo par minuta prilagodbe na neočekivanu ofanzivu "žutih", a onda je i Štimac-Rojtinić dobio priliku iskazati se. Triglav je prvo uspostavio ravnotežu u igri, a potom je započeo i s pritiskom na polovici gostiju. Zagrepčani su prihvatili jak tempo "orlova" u čemu im je pomogla činjenica da su mogli postaviti pune četiri navale. Budući da su hokejaši Triglava šest dana u tjednu na ledu, vremenom su se nametnuli suparniku koji tjedno u klizaljkama provede dvaput kraće vrijeme.

"Plavi" su u drugoj trećini imali više od igre pa je vratar Mladosti sve češće imao poslao. Štimac-Rojtinić je odlično reagirao kod udarca Mihaela Potočnika iz blizine u 16. minuti, a bio je na svom mjestu i dvije minute kasnije kad Tavčar ispalio projektil iz sredine. Kako se približavao završetak trećine tako je tempo padao pa su se i prilike prorijedile. U posljednjoj minuti pred odlazak na prvi odmor, Krištof Potočnik pravi nepotreban prekršaj u napadu nakon čega nesigurni sudac Kralj zaustavlja protunapad "žutih" trojice na jednoga. Pravila hokeja nalažu da se dosudi prekršaj sa zadrškom i pusti igra sve dok momčad koja je skrivila prekršaj ne dođe u posjed paka. Mladostaši su svejedno dobili pedesetak sekundi s igračem više tijekom kojih ni na koji način nisu ugrozili vrata Triglava.

Zagrepčani su u nastavak susreta ušli s igračem više preostalim iz prve trećine. Međutim, obrana Triglava pokazala se nadmoćnom "žutima" koji su uspjeli uputiti samo jedan udarac prema vratima. Minutu po izjednačenju snaga na ledu, Luka Kramarić ispucava pak preko ograde pa sada igrača više imaju "plavi". Domaći su se pokazali opasnijim s brojčanom prednosti. Bez poteškoća su držali igru u napadačkoj trećini i u par navrata natjerali Štimca-Rojtinića na intervenciju. "Mamuti" su uspostavili ravnotežu u igri čim su se snage izjednačile. Šenk je u kratkom razdoblju skupio par obrana, ali su i njegovi suigrači tražili put prema vratima gostiju. U 27. minuti su ga i pronašli.

Ahačič je uputio udarac s plave linije, a pak se od Matošića odbio u mrežu Mladosti. Sucima se ipak činilo da je pločicu skrenuo Grošelj pa su njemu i pripisali vodeći pogodak "orlova". Minutu kasnije u odličnoj prigodi našao se Matic Štenkler no njegov pokušaj "varaždinca" završio je u stativi. Triglav je osjetio slabost u igri "žutih" pa je pojačao pritisak. Akcije domaćih nizale su se jedna za drugom, a mladostašima je bilo sve teže odupirati se naletima Triglava. Ofanziva "orlova" dovela je i do prekršaja Plahutara u 30. minuti. Štimac-Rojtinić je ponovo bio na iskušenju, ali je svoju zadaću odlično obavio.

Osim glavnog, nesigurnost u odlukama pokazivali su i linijski suci. Nisu se snalazili ni kod zabranjenog ispucavanja niti kod zaleđa. Kod zabranjenog ispucavanja pravilo je da linijski sudac na polovici momčadi koja ispucava pak prvi podigne ruku, nakon čega njegov kolega na drugoj polovici presuđuje ima li ili nema zabranjenog ispucavanja. Kod sudaca na ovoj utakmici redoslijed je bio suprotan. Linijski suci su kasnili i kod dosuđivanja zaleđa što je naročito ljutilo trenera Mladosti koji je i sam hokejaški sudac. Nakon kraćeg  zatišja, prekršaj Logara u 34. minuti dao je Zagrepčanina priliku za izjednačenje.

Mladostaši se ni ovog puta nisu snašli s igračem više. Nedovoljna uvježbanost najiskusnijih igrača koji imaju znanje, ali ne i dovoljno treninga imala je za posljedicu da se klizački nadmoćniji domaći bez poteškoća brane s igračem manje. Triglav je u jednom trenutku i zaprijetio protunapadima čime je iznudio novi prekršaj Plahutara tridesetak sekundi prije kraja kazne za braniča "plavih". Igra četvorice protiv četvorice nije donijela uzbuđenja, ali kad su domaći zaigrali u punom sastavu vratar "žutih" je ponovo morao intervenirati. Domaći su zadržali napadački zamah i u završnici trećine. Stvorili su nekoliko prigoda od kojih je naizgledniju imao Krištof Potočnik u 40. minuti kad je pucao iz neposredne blizine, a Štimac-Rojtinić sjajno obranio. Na drugi odmor pošlo se s minimalnom prednošću Triglava.

Suparnici su u zadnju trećinu ušli otvoreno, bez zadrške. Akcije su se nizale pred oba gola, a udarci su sijevali sa svih strana. I Šenk i Štimac-Rojtinić imali su pune ruke posla, ali su davali sve od sebe ne bi li podržali svoje suigrače u borbi za bodove. Malo po malo, "plavi" su preuzimali inicijativu pa se igra preselila na polovicu gostiju. U 44. minuti pritisak Triglava urodio je plodom. Logar je dao pak za Ahačiča koji tuče s lijeve strane. Štimac-Rojtinić odbija pak na drugu stranu gdje se našao Zupan i udarcem iz prve pogodio mrežu "mamuta". Mladost se našla u nezavidnom položaju, ali se nije predavala.

Zagrepčani su u kratkom roku stvorili par prigoda iz kojih su mogli uhvatiti priključak no Šenk je bio na visini zadatka. Domaći potom preuzimaju inicijativu pa se akcije nižu u trećini Mladosti. Pritisak "plavih" naposljetku je doveo i do prekršaja Novaka u 48. minuti. Borbeni mladostaši dali su sve od sebe kako bi obranili svoja vrata znajući da bi treći pogodak bio odlučujući. "Žuti" su aktivnom obranom ne samo branili svoju mrežu, nego su u par navrata zaprijetili protivničkoj mreži. Mladost je u zadnjih deset minuta trećine ušla s dva gola zaostatka, ali i puna borbenog duha.

Igra se u tim trenucima potpuno rasplamsala. Obje su momčadi napadale tražeći pogodak kojim bi usmjerile utakmicu u svoju korist. Oba vratara su nizali obrane kojima su "izluđivali" protivničke pucače. Mladost se nadala kakvom "krumpiru" kojim bi uhvatila priključak za protivnikom no odbijanci joj nisu išli na ruku. Triglav je koristio bolju izdržljivost, čvršće ruke i bolju tehniku da održi stečenu prednost, a "mamutima" je preostala samo borbenost kojom je nadoknađivala svoje slabosti. Prekršaj Vilfana u 54. minuti dao je novu nadu gostima za povoljan ishod utakmice.

Mladostaši su napokon povezali svoje redove i nametnuli se u napadačkoj trećini. Vrata "plavih" našla su se pod baražnom paljbom Zagrepčana no Šenk je još jednom pokazao svoje mogućnosti. Vratar domaćih je poput hobotnice hvatao sve što je letjelo prema njemu ne ostavljajući nikakvog prostora za grešku. Gosti su i poslije izjednačenja snaga pokušali zadržati napadački zamah no Triglav je brzo prenio igru na protivničku polovicu. Međutim, prekršaj Krištofa Potočnika u napadu donio mu je ne samo dvije minute, nego i obaveznu disciplinsku kaznu zbog nabijanja protivnika na ogradu.

Pokušali su mladostaši još jednom pritisnuti domaće no ovog puta im je malo teže išlo. Imali su "žuti" par prilika za pogodak, ali vratar "orlova" je i ovog puta bio na visini zadatka. Triglav je u posljednje dvije minute imao veliku priliku povećati svoju prednost. Zupan je izašao sam pred gol no Štimac-Rojtinić je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. U zadnjim sekundama susreta isključen je Ljubić no vrijeme je isteklo prije nego što se bilo što stiglo odigrati.

Triglav je u svojoj drugoj utakmici zabilježio identičnu pobjedu kao i na sezonskoj premijeri. "Orlovi" su ostali bez par igrača iz prošle sezone, ali su i dalje vrlo jaki, posebice u obrani. Kranjski sastav će se zasigurno boriti za sam vrh lige. Mladost je na drugoj strani pružila dobar otpor no nije postigla pogodak i na tome će stručni stožer morati poraditi u danima koji dolaze. Klub se presložio u odnosu na prethodnu sezonu pa klupa više nije tako otužno pusta kao na brojnim gostovanjima prošle sezone. Momčad je doslovno spoj iskustva i mladosti, ali joj treba vremena da se uigra i pronađe najbolji način na koji će iskoristiti svoju izuzetno dugu klupu.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information