SLOHOKEJ

Popravili dojam u završnici

zagreb2018 19Zagreb se nakon dvije uzastopne utakmice s gradskim suparnicima sučelio s prvim slovenskim protivnikom u natjecanju. Na velesajamski led isklizala je momčad Slavije junior, predstavnika kluba kojeg su do ove sezone zastupali samo mlađi uzrasti. Mladi Ljubljančani pokazali su se kao težak protivnik "veprovima". Gosti su za manje od deset minuta došli do dva gola prednosti. "Veprovi" su sredinom trećine uhvatili priključak s protivnikom no Slavija je u drugom dijelu trećine još dva puta zatresla protivničku mrežu. Slavija nije bila toliko nadmoćna igrom koliko je bila učnikovitija u napadu. Bilo kakvu pomisao domaćih o mogućem preokretu u korijenu je sasjekao peti pogodak momčadi iz Zaloga postignut na samom početku druge trećine. Gosti su zadržali blagu inicijativu do odlaska na drugi odmor no pogodaka više nije bilo sve do kraja trećine. Kad su Ljubljančani početkom treće dionice dvoboja otišli na pet razlike, činilo se da je svemu kraj. Međutim, poslovično borbeni "veprovi" su popravili omjer sredinom zadnje trećine, a zatim, još jednom u kratkom roku. Domaći su osam minuta prije kraja susreta krenuli u "potjeru" za rezultatom što je urodilo plodom. Dva zgoditka postignuta u završnici susreta ribližili su Zagreb podvigu. Slavija je naposljetku zbila svoje redove i sačuvala vrijednu pobjedu.

Zagreb - Slavija Junior 5:6 (1:4, 0:1, 4:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 3.10.2018.
Gledatelja: 56
Suci: Metzinger, Grozaj i Saković

Strijelci:

0:1 SLA Čampa (Bernard, Humar) 4'
0:2 SLA Sitar (Čuden) 8'
1:2 ZGB Srketić (Polašek) 11'
1:3 SLA Lapornik (Kompolšek) 12'
1:4 SLA Bernard (Tišlar, Kompolšek) 15' PP1
1:5 SLA Čampa (Zibelnik, Humar) 21'
1:6 SLA Sitar (Čuden) 43'
2:6 ZGB Blagus (Kaleb, Srketić) 51' SH1
3:6 ZGB Jović (Jarčov L.) 52'
4:6 ZGB Novotny (Polašek, Stančić T.) 57'
5:6 ZGB Kegalj (Kaleb, Blagus) 59'

Udarci na gol:
Zagreb 34
Slavija 26

Isključenja:
Zagreb 12 + 10 (Jačmenjak) + 20 (Jačmenjak) min
Slavija 10 min

Zagreb: Filipec, Hergešić-Adamović - Srketić, Kegalj, Jačmenjak, Blagus, Kaleb - Škrapec, Videk, Jarčov L., Jarčov F., Lazić - Stančić T., Polašek, Čizmadija, Jović, Novotny - Tadić. Trener: Miljak

Slavija: Sotlar, Pavlič - Ščap, Zibelnik, Čampa, Humar, Gorše - Kompolšek, Bernard, Sitar, Čuden, Pušenjak - Poklukar, Miklavčič, Lavriša, Lapornik, Tišlar - Skerlep, Trškan, Ferle. Trener: Rekelj

Sigurna pobjeda protiv Medveščaka davala je podlogu za optimizam u taboru Zagreba pred dvoboj s Ljubljančanima. Zagrebaši su u prethodnom prvenstvu odigrali tri utakmice protiv tadašnje Slavije. U prvoj utakmici su pregazili protivnika, u Zalogu je slavio domaćin, a u drugom dvoboju na Velesajmu, "veprovi" su izgubili utakmicu u kojoj su imali veliku prednost. Unatoč dobroj izvedbi protiv "medvjeda", trener Miljak odlučio se Hergešića-Adamovića ostaviti na klupi pa se između vratnica našao Filipec. Obrana domaćih pojačana je povratkom Polašeka u sastav, ali u sastavu nije bilo mlađih braniča Patrika Stančića i Babića. Prve dvije navale Zagreba razmijenile su Kaleba i Lazića, a izostanak Novaka u trećem napadu, pomaknuo je Čizmadiju na njegovo mjesto tako da je Tadić ostao sam u četvrtoj postavi. Najučinkovitiji igrač u dvije utakmice bio je Filip Jarčov s četiri boda, ispred Blagusa i Jačmenjaka sa po tri.

Slavija je u dosadašnjem tijeku prvenstva odigrala dvije utakmice. Na otvaranju sezone Ljubljančani su poraženi u Kranju s 2:0, a kod kuće su svladali Crvenu zvezdu s 4:0. Većinu momčadi čine mladi igrači stasali u Slavijinoj hokejaškoj školi koja se svojevremeno izdvojila kao zaseban klub. Budući da je prošlogodišnja HK Slavija bankrotirala, na njeno mjesto je ušla nova seniorska momčad čiji su igrači prošle sezone u velikoj mjeri nosili dres ugaslog kluba. Od igrača koji su nastupili u prve dvije utakmice, na Velesajmu nije bilo braniča Hoffmana i Lebena te napadača Pogačara, Bohinca i Vidica. Poredak učinkovitosti Ljubljančana trenutno predvode Bernard, Humar i Gorše sa po dva boda.

Slavija je povela već u četvrtoj minuti. Akciju Humara i Bernarda, preciznim je udarcem završio Čampa. Zagrebaši se nisu osvrtali na rano primljeni zgoditak nego su nastavili sa svojom igrom. Međutim, četiri minute kasnije, Sitar je na asistenciju Čudena svladao Filipeca. Ovakav uvod u dvoboj malo koji trener voli no domaćima nije preostalo ništa drugo nego da zaigraju čvršće u obrani i nametnu se suparniku. Nekoliko minuta kasnije, "veprovi" su smanjili zaostatak. Polašek je u svojoj prvoj ovosezonskoj utakmici uposlio Srketića koji pogađa mrežu Slavije.

Radost Zagrepčana nije dugo trajala. Samo minutu kasnije Lapornik na dodavanje Kompolšeka vraća razliku na dva gola. Lošim vijestima po domaće tu nije bio kraj. Prekršaj Škrapeca u 13. minuti dao je brojčanu prednost gostima. Zagrebaši su se minutu i pol uspješno odupirali s igračem manje no početkom 15. minute poslije kombinacija Kompolšeka i Tišlara, Bernard postiže novi pogodak za Ljubljančane. Minutu i pol kasnije na klupu za kažnjene sjeda Trškan pa su "plavi" dobili priliku popraviti omjer. Slavija je ipak sačuvala svoju mrežu do izjednačenja snaga na ledu, a mreže su mirovale i u preostale dvije i pol minute do kraja trećine.

Zagreb je u nastavak susreta ušao s Hergešićem-Adamovićem između vratnica. Međutim, novi čuvar mreže morao je nakon samo 13 sekundi vaditi pak iz gola. Pločica je išla od Humara preko Zibelnika do Čampe koji preciznim udarcem postiže pogodak. "Veprovima" je počelo ponestajati izbora kako se suprostaviti raspoloženim Ljubljančanima. Za početak, nastojali su dodatno zatvoriti prilaze svojim vratima. Pritisak "bijelih" doveo je i do prekršaja Filipa Jarčova u 25. minuti. Domaći su zbili svoje redove ne dopuštajući suparniku da ozbiljnije zaprijeti njihovim vratima.

"Veprovi" su uspostavili ravnotežu snaga no ni gosti više nisu napadali kao u prvih dvadeset minuta pa se broj prilika prorijedio što je išlo na ruku Ljubljančanima. Slavija je u 30. minuti dobila novu priliku za povećanje vodstva jer je na klupu za kažnjene sjeo Luka Jarčov. Zagrepčani su se ponovo našli pod pritiskom, ali su još jednom bili izuzetno učinkoviti pa je Hergešić-Adamović sačuvao svoju mrežu do povratka isključenog napadača. Minutu kasnije, "veprovi su ostali s igračem više nakon prekršaja Lavriše. Zagreb je pokušao iskoristiti brojčanu prednost kako bi smanjio zaostatak, ali su gosti pokazali da su jednako učinkoviti u obrani s igračem manje.

Tek što su se snage ponovo izjednačile, na klupu za kažnjene ponovo je sjeo Filip Jarčov. Slavija se već osjećala kao pobjednik pa ni ovog puta nije pretjerano žestoko napadala. Zagrebaši su učinkovito držali protivnika podalje od svojih vrata pa su u završnicu trećine ušli sa zaostatkom od četiri gola. Kad se već činilo da u drugoj trećini neće biti uzbuđenja, Blagusu je deset sekundi prije odlaska na odmor dosuđen prekršaj. Jačmenjak se nije složio s ovom odlukom, ali prigovor mu je donio samo disciplinsku kaznu. Zagrebov veteran je nastavio s prigovorima pa ga je sudac isključio do kraja utakmice.

Slavija je i na početku zadnje trećine zaskočila domaću obranu i zatresla mrežu. Čuden je asistirao Sitaru koji je preciznim udarcem svladao Zagrebovog čuvara mreže. Neku drugu momčad bi manjak od pet pogodaka obeshrabrio, no "veprovi" su poznati po svojoj borbenosti i sklonosti da ne polažu palice na led sve dok utakmica traje. Domaći su preuzeli igru u svoje ruke i krenuli prema naprijed kao da je utakmica tek počela. Pritisak "plavih" doveo je u 47. minuti do prekršaja Kompolšeka. Zagrebaši su pritisnuli protivničku obranu no mladi vratar Sotlar je bio na visini zadatka.

Minutu po izjednačenju snaga na ledu, na klupu za kažnjene sjeda Jović. Četvorka u plavim dresovima ne samo što je obavila svoju primarnu zadaću, nego je u 51. minuti postigla pogodak. Akciju Srketića i Kaleba, preciznim je udarcem završio Blagus. Zagrepčane je čekala još minuta s igračem manje koju su izdržali u boljem raspoloženju nego prije početka kazne. Dvadesetak sekundi po povratku u igru, Jović je na asistenciju Luke Jarčova svladao čuvara mreže "bijelih". Zagrebaši su s dva uzastopna pogotka popravili omjer no još uvijek su zaostajali tri gola za suparnikom, a do kraja trećine je ostalo malo više od osam minuta.

Prekršaj Lavriše, pola minute kasnije, pokazalo je tračak nade za domaće. Mogući pogodak bi približio "veprove" na samo dva gola manjka uz dovoljno vremena protiv uzdrmanog protivnika. Međutim, Ljubljančani su prepoznali opasnost pa su čvrstom obranom uz sigurnog Sotlara odbili sve nalete "plavih". Kad su se snage ponovo izjednačile, do kraja trećine je ostalo manje od šest minuta. Zagrepčani ipak nisu odustajali pa su u 57. minuti postigli i četvrti zgoditak. Bila je to akcija Stančića i Polašeka koju je preciznim udarcem završio Novotny. Domaći su još uvijek bili daleko od podviga, ali ono što su bili postigli već je bilo vrijedno truda.

Upravo u trenucima kad se sa zapisničkog stola objavilo kako se ušlo u zadnje dvije minute treće trećine, pak se ponovo našao u Slavijinoj mreži. Akciju Blagusa i Kaleba u pogodak je pretvorio Kegalj. "Veprovi" su sada imali dvije minute za izjednačenje. Slavija se našla pred mogućnosti da izgubi jedan, a možda i dva od već upisana tri boda na Velesajmu. "Bijeli su zbili svoje redove, riješeni da izdrže završni juriš Zagreba. Opsada gostujućih vrata se nastavila. Vrijeme je prolazilo, a nada u podvig je još tinjala u domaćem taboru. Kad je Miklavčič 31 sekundu prije sirene ispucao pak preko ograde, zagrebaši su dobili dodatni poticaj.

Hergešić-Adamović je ustupio mjesto šestom igraču ne bi li se uz buli u napadačkoj trećini s dvojicom igrača više stvorila izgleda prigoda za izjednačenje. Slavija se ipak uspjela obraniti čime je osvojila sva tri boda u utakmici koja je samo deset minuta prije kraja izgledala kao dobivena za goste. Zagreb je zamalo spasio bod no pravi je problem bio što se gostima uopće dopustilo da steknu takvu prednost. "Veprovi" su ovim porazom pali na četvrto mjesto s dva boda zaostatka za vodećom slovenskom trojkom. Zagrebaši će priliku za popravak potražiti na gostovanju u Novom Sadu.

Foto: www.facebook.com/KhlZagreb

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information