SLOHOKEJ

Od ponora do bodova

IHL Zgb Mla 181024Igrala se 25. minuta utakmice Zagreba protiv Mladosti kad se činilo da "veprovi" neće imati svoju večer na Velesajmu. Mladost je upravo bila postigla svoj drugi pogodak, a zagrebaše je čekalo još četrdesetak sekundi s dvojicom igrača manje i potom još tri minute s igračem manje, neovisno o broju primljenih pogodaka. Po isteku kazni, Zagreb je imao igrati više od pola utakmice bez dvojice standardnih igrača. Međutim, "veprovi" su odbili sve dalje nalete mladostaša i, u skladu sa svojom poslovičnom borbenošću, pronašli put do pobjede. Mladost je u prvih dvadeset minuta zatvorenom igrom otupila oštricu protivničkog napada i pogotkom iz protunapada u završnici trećine došla u vodstvo. "Mamuti" su kraj burne druge trećine dočekali s dva gola prednosti no utakmica se igra šezdeset minuta. Zagreb je za šest minuta posljednje trećine dvaput zatresao protivničku mrežu i stigao zaostatak. Unatoč prigodama na obje strane, omjer se do kraja trećine nije mijenjao. "Veprovi" su u produžetku bili spretniji i trećim zgoditkom osvojili i drugi bod.

Zagreb - Mladost 3:2 (0:1, 0:1, 2:0, 1:0) PP

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 24.10.2018.
Gledatelja: 70
Suci: Prezelj, Saković i Mažar

Strijelci:

0:1 MLA Hanžek (Kozina) 16'
0:2 MLA Novak M. 25' PP2
1:2 ZGB Čizmadija (Novak L.) 43'
2:2 ZGB Blagus (Jačmenjak, Kaleb) 46' PP1
3:2 ZGB Blagus (Jačmenjak) 63'

Udarci na gol:
Zagreb 24
Mladost 27

Isključenja:
Zagreb 14 + 20 (Jarčov L.) + 20 (Srketić) min
Mladost 10 + 10 (Trstenjak P.) min

Zagreb: Hergešić-Adamović, Filipec - Srketić, Kegalj, Jačmenjak, Blagus, Kaleb - Stančić T., Videk, Novak L., Jarčov F., Novotny - Babić, Polašek, Jarčov L., Jović, Čizmadija - Tadić. Trener: Miljak

Mladost: Štimac-Rojtinić, Goršić - Ljubić, Matošić, Mirić, Novak M., Grahovar - Kramarić L., Trstenjak N., Trstenjak T., Cerovečki R., Trstenjak P. - Franjković, Borić, Šutevski, Martinić, Plahutar - Premerl, Kozina, Hanžek, Kopajtić, Ivšac. Trener: Smerdelj

Zagreb je s dosta optimizma dočekao dvoboj protiv Mladosti. "Veprovi" su u prethodnom kolu pregazili Triglav s 8:2 čime su pokazali i sebi i drugima da se mogu nositi sa svakim u ligi. Zagrebaši su prije utakmice imali 10 bodova što ih je smjestilo tek na peto mjesto u poretku jer su Celje i Crvena zvezda upisali po tri boda iz unaprijed odigranih utakmica, a Zagrebu nedostaje i utakmica prvog kola u Beogradu. "Veprovi" su ove sezone odigrali jednu utakmicu s mladostašima u kojoj su izgubili u produžetku s 5:4. Trener Miljak napokon je skupio tri postave za utakmicu. U odnosu na susret s "orlovima", Zagreb je bio jači za napadače Luku Jarčova i Čizmadiju te braniča Babića. Nedostajao je branič Škrapec, a nije bilo ni napadača Lazića kao ni braniča Patrika Stančića. Najučinkovitiji zagrebaši su Blagus s 14 i Jačmenjak s 12 te Filip Jarčov sa 7 bodova. Trenutno prvi vratar Hergešić-Adamović, skupio je 91,7% obrana. Prve dvije petorke Zagreba ostale su iste kao i protiv Triglava, a u trećoj postavi Babić je uklizao na mjesto Škrapeca, a navalu su upotpunili Luka Jarčov i Čizmadija pa su se u trećoj navali izmjenjivala četvorica igrača.

U dobrom su raspoloženju bili i u taboru Mladosti nakon visoke pobjede nad Vojvodinom od 7:0. "Mamuti" su u prethodnom kolu mirovali jer je njihov predviđeni protivnik, Crvena zvezda, sudjelovala u drugom krugu Kontinentalnog kupa na kojem je izgubila od mađarskog MAC-a i talijanskog Rittena, ali je zato svladala Jesenice. Mladostaši su se nalazili na sedmom mjestu sa šest bodova, tri manje od Medveščaka. Veliki broj raspoloživih hokejaša postavlja pred trenera Smerdelja za hrvatske prilike nesvakidašnju zadaću odabira momčadi za svaku predstojeću utakmicu. Iz sastava koji je svladao Novosađane, za dvoboj sa Zagrebom nisu bili na raspolaganju branič Delić i napadač Čunko. Na mjesto prvog je zaigrao standardni član prve petorke, Ljubić, a u prvoj navali ovog je puta priliku dobio Grahovar. Druga petorka je ostala u istom sastavu, a u trećoj je Grahovara zamijenio Šutevski. Na njegovom mjestu u četvrtoj navali zaigrao je Kopajtić. Najviše bodova u Mladosti je skupio branič Nikša Trstenjak, 8, a slijede ga Novak sa 7 te Mirić sa 6. Vratar Štimac-Rojtinić zaustavio je 90,3% udaraca prema svojim vratima. Svoju priliku nestrpljivo čekaju mlađi igrači koji su se ove sezone više puta iskušali u prvoj momčadi poput Janjatovića, Nikole Kramarića, Nikole Cerovečkog i Đereka.

Utakmica jedva da je i počela, a Zagreb se već našao s igračem manje. U 45. sekundi susreta na klupu za kažnjene sjeda Srketić. Mladostaši su pokušali iskoristiti ranog igrača više no Hergešić-Adamović je potpuno spremno ušao u susret. Par udaraca "žutih" nije ozbiljnije zaprijetilo Zagrebovoj mreži. "Mamuti" su zadržali napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Zagrebaši su se branili, a njihov vratar je marljivo skupljao obranu za obranom. Početnu ofanzivu Mladosti zaustavilo je tek isključenje Šutevskog početkom sedme minute. "Veprovi" su tek tada uputili prvi udarac prema vratima no njihove planove narušilo je ispadanje pleksija. Ogradu na klizalištu valjalo bi promijeniti odmah po završetku sezone pa se nadamo da će vodstva zagrebačkih ledenih sportova tražiti od vlasnika dvorane da osigura potrebna sredstva u planiranju za 2019.

Nakon kraćeg popravka, igra se nastavila no objema momčadima je trebalo neko vrijeme da se vrate na "radnu temperaturu". Zagreb nije ništa napravio u preostalom vremenu s igračem više, a zatišje je potrajalo i nekoliko minuta nakon povratka napadača "žutih" u igru. Na novo uzbuđenje morali smo čekati sve do 12. minute kad je Blagus pohitao u protunapad i iz lijevog kuta pronašao Jačmenjaka pred vratima. Štimac-Rojtinić je bio na mjestu pa se omjer nije promijenio. Poučeni sudbinom Triglava, "mamuti" su više pažnje posvećivali obrani i zatvaranju prostora za brze akcije zagrebaša. Pritom su trošili dosta energije pa im unatoč igri s četiri navale nije preostajalo puno za napad. Borba se pretežito vodila na sredini klizališta i uz ogradu, a nastalu ravnotežu narušio je tek pogodak Mladosti pet minuta prije završetka trećine.

Hanžek je blokirao udarac "plavih" s plave linije, a pak je došao do Kozine. Mladi napadač "žutih" odlično je uposlio Hanžeka koji je već pojurio u protunapad. Juniorski napadač Mladosti izašao je sam pred vrata i preciznim udarcem zakucao pak u suprotne rašlje. Bio je to Hanžekov prvi pogodak u seniorskoj utakmici. Primljeni pogodak je trgnuo "veprove" koji ubrzavaju tempo i preuzimaju inicijativu. Završnicu trećine obilježavaju naleti zagrebaša čije se prilike nižu jedna za drugom. Najbliže izjednačenju bio je Srketić čiji je bekhend sdesna u 19. minuti odličnom obranom ukrotio Štimac-Rojtinić. Malo kasnije Kramarić ispucava pak preko ograde pa su "plavi" ostali s igračem više. Zagreb je smjesta počeo s opsadom protivničkih vrata pa je Štimac-Rojtinić imao dosta posla. Najviše se istaknuo pri obrani udarca Novotnog u 20. minuti.

Kad je do kraja trećine ostala samo sekunda, Luka Jarčov je poslije naleta Cerovečkog krenuo na napadača drškom palice za što je kažnjen s pet minuta i disciplinskom kaznom igre. Ovakav razvoj događaja nije išao Zagrebu na ruku. Ne samo što "veprovi" nisu iskoristili brojčanu prednost za izjednačenje nego će po isteku kazne za braniča Mladosti više od četiri minute imati igrača manje. Istovremeno su do kraja utakmice ostali bez vrsnog napadača. "Mamuti" su krenuli na odmor s umjerenim zadovoljstvom. Imali su minimalnu prednost i mogućnost da u nastavku susreta rano dođu do dva, a možda i više golova razlike.

"Plavi" su iskoristili igru četvorice protiv četvorice tijekom prvih četrdesetak sekundi nastavka kako bi došči u posjed paka i potom ga držali što je moguće dulje. Plan je isprva dobro djelovao pa je Mladost prvu prigodu s igračem više stvorila tek u 23. minuti. Nikša Trstenjak je tukao s plave linije, a Tomo Trstenjak ga skrenuo u stativu. Minutu kasnije, Zagreb pogađa još jedan udarac. Nakon borbe uz ogradu iza gola Zagreba došlo je do sučeljavanja Jovića i Cerovečkog koji je ležao na ledu. Na trenutak je zaiskrilo pa se činilo da će sudac isključiti obojicu igrača no na kraju svega kažnjen je jedino Srketić, također s pet minuta i disciplinskom kaznom igre zbog nesportskog ponašanja.

"Veprove" je čekalo prvo minutu i pol s dvojicom igrača manje, a potom još tri i pol minute s igračem manje, neovisno o tome koliko primili pogodaka u tom razdoblju. Pritom su do kraja utakmice ostali bez jednog od najboljih braniča. Mladost je dobila priliku steći visoku prednost protiv uzdrmanog suparnika čiji su redovi bili prorijeđeni. Momčad prepuna prekaljenih veterana tako nešto nije smjela ispustiti. "Mamuti" su se postavili po napadačkoj trećini i pak je počei kružiti unaokolo. Hergešić-Adamović je obranio prvi udarac prema svojim vratima no u 25. minuti "žuti" postižu drugi zgoditak. Nikša Trstenjak je iz lijevog kuta uposlio Mirića pred vratima čiji udarac vratar "plavih" brani. Odbijanac dolazi do Marija Novaka koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u mrežu.

Možda se sve zbivalo prebrzo za suca koji nije dodijelio nijednu asistenciju pri ovom pogotku premda nijedan zagrebaš nije imao pak pod kontrolom. "Veprove" je čekalo još četrdesetak sekundi s dvojicom igrača manje. Zagrebaši su zbili redove i nisu dopustili nijedan udarac prema svojim vratima sve dok ih se na ledu nisu našla četvorica. Mladostaši su djelovali kao da im se nikamo ne žuri no time su samo išli na ruku protivniku koji je znalački trošio vrijeme ne ostavljajući previše prostora za protivničke udarce. Mirić je u 46. minuti imao odličnu priliku kad je pucao iz sredine no Hergešić-Adamović je obranio i taj udarac kao i odbijanac iz neposredne blizine. Budući da su udarne postave "žutih" predugo ostajale na ledu, tempo mladostaša je pao pa je Zagreb odradio kaznu bez dodatne štete.

Zagreb je brzo uspostavio ravnotežu u igri pa su se prilike smjenjivale na obje strane. U postavi "plavih" više nije bilo ni Filipa Jarčova pa su "veprovi" igrali s nepotpune tri petorke. U 30. minuti prekršaj pravi Franjković, a tijekom isključenja sa zadrškom Tibor Stančić je udarcem s plave linije pogodio stativu. Zagrebaši su pritisnuli protivnika s igračem više no aktivna igra mladostaša ograničila je "plave" na samo jednu pravu prigodu. Blagus je iz lijevog kuta uposlio Jačmenjaka u sredini koji tuče prema vratima no Štimac-Rojtinić se nije dao iznenaditi. Čim je zaigrala s punom postavom, Mladost je preuzela inicijativu. "Mamuti" su stvorili nekoliko prilika iz kojih su mogli povećati vodstvo. Hergešić-Adamović je krajnjim naporom zaustavio udarac Plahutara iz blizine u 34. minuti, a minutu kasnije odlično brani pokušaj Martinića iz blizine.

Mladost je aktivnija i u završnici trećine. Akcije "žutih" su se nizale jedna za drugom no napadači Mladosti ponovo su iskazali neučinkovitost koja ih muči od početka sezone. Raspoloženi Hergešić-Adamović im pritom nimalo nije pomogao. Unatoč nadmoći suparnika, Zagreb je pronalazio putove prema suparničkim vratima pa je tako Jačmenjak u 39. minuti imao odličnu priliku no vratar Mladosti odličnom je reakcijom zaustavio njegov udarac iz sredine. Mladost je na drugi odmor pošla s dva pogotka prednosti no ni Zagreb nije imao razloga za nezadovoljstvo. "Veprovi" su se spasili od poraza na početku druge trećine, a potom su, iako oslabljeni, održali ravnotežu u igri sa suparnikom koji se nije bio u stanju nametnuti. Ishod utakmice još uvijek je bio u pitanju.

Zadnja trećina počela je u laganijem tempu bez uzbuđenja sve do 43. minute kad Zagreb iz protunapada postiže pogodak. Čizmadija je krenuo po krilu te je uposlio Luku Novaka koji je udarcem iz sredine iznenadio čuvara mreže Mladosti. Prvi zgoditak dao je dodatni poticaj "plavima" koji preuzimaju igru u svoje ruke. Naleti "veprova" nižu se jedan za drugim pa Štimac-Rojtinić ima sve više posla. Pritisak Zagreba doveo je i do prekršaja Marija Novaka u 46. minuti. Razigranim zagrebašima trebalo je samo četrdesetak sekundi da iskoriste brojčanu prednost. Jačmenjak i Kaleb su potpuno izigrali obranu "žutih" tako da se Blagus našao sam pred golom pa mu je preostalo samo pogurnuti pak u nebranjeni dio mreže.

Mladosti se sada obio o glavu propust s početka druge trećine jer je Zagreb za manje od četiri minute stigao manjak iz prvih četrdeset minuta. "Mamuti" su se mogli vratiti u vodstvo već u 47. minuti no Martinić je udarcem slijeva pogodio prečku. Bio je to znak za novu ofanzivu "žutih". Minutu kasnije Šutevski od iza gola daje pak pred vrata odakle usamljeni Ivšac ne uspijeva svladati Hergešića-Adamovića. Mirić je u 49. minuti opasno zaprijetio bekhendom slijeva, a nakon pokušaja "veprova" da prenesu igru u trećinu Mladosti, Cerovečki u 50. minuti juri u protunapad kojeg završava udarcem slijeva no Hergešić-Adamović blistavim obranama održava rezultatsku ravnotežu. Pritisak Mladosti doveo je i do prekršaja Čizmadije u 51. minuti.

"Mamuti" su samo jednom zaprijetili protivničkim vratima prije nego što je prekršaj Nikše Trstenjaka četrdesetak sekundi kasnje izjednačio odnos snaga na ledu. Zagreb se pokazao opasnijom momčadi u igri četvorice protiv četvorice pa je Štimac-Rojtinić u par navrata morao intervenirati. "Veprovi" su potom imali četrdesetak sekundi s igračem više no nije im pošlo za rukom iskoristiti brojčanu prednost. Čim su se snage na ledu izjednačile, Mladost preuzima inicijativu. "Mamuti" su pritisnuli protivnika pa su se akcije pred vratima Zagreba nizale jedna za drugom. Ponovo je raspoloženi Hergešić-Adamović održavao rezultatsku ravnotežu pa je trener Miljak u 57. minuti pozvao pola minute predaha za svoje igrače.

Mladost je zadržala inicijativu i u završnici trećine. "Žuti" su stvorili nekoliko prilika, a najizgledniju je imao Mirić koji je u 59. minuti mogao donijeti pobjedu svojoj momčadi. Petar Trstenjak je od iza gola uposlio Mirića samog pred vratima no Hergešić-Adamović je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Do kraja trećine obje su momčadi imale po jednu priliku za pobjedu no omjer se više nije mijenjao. Zagreb je osvojio bod koji mu se početkom druge trećine činio teško dostižan, a Mladost je imala za čim žaliti.

Produžetak je u hokeju veća lutrija nego raspucavanje. Dvije umorne trojke pokušavaju nadmudriti jedna drugu na ogromnom prostoru. Prva pogreška je najčešće i posljednja. Mladost je prva imala priliku pobijediti kad je Mirić tukao iz sredine u 62. minuti no Hergešić-Adamović je bio na mjestu. Minutu kasnije, Jačmenjak osvaja pak u obrambenoj trećini i "izbacuje" Blagusa u protunapad. Kapetan "plavih" nije propustio priliku i sigurnim udarcem šalje pak pod prečku za pobjedu Zagreba.

"Veprovi" su još jednom pokazali da za njih "nema predaje" nije samo izraz nego i pristup hokeju. Kod kuće su zaostatak od 6:1 protiv Slavije u osam minuta pretvorili u 6:5. U Celju su nakon osam minuta gubili 4:0 da bi u zadnjoj trećini stigli na 4:3. Sami mladostaši se sjećaju kako su prije dvije godine prokockali vodstvo od 6:1 da bi spašavali pobjedu u produžetku. Zagrebaši su se s nova dva boda izjednačili s vodećim trojcem iz Slovenije i potvrdili kako imaju mogućnost boriti se za sam vrh. Siguran vratar, ubitačan igrač više i bespoštedna borbenost i ove sezone krase momčad Zagreba. Međutim, sezona je duga, a "veprovi" imaju kratku klupu bez mogućnosti za proširenje u doglednom vremenu. Upravo zbog toga, ne bi bilo loše poraditi i na samodisciplini jer nema smisla gubiti igrače i utakmice zbog nepotrebnih prekršaja ili prigovora.

Mladost je na drugoj strani izgubila utakmicu koju je mogla dobiti. "Mamuti" su imali dva pogotka prednosti, igrača više u trajanju od nekoliko minuta i pune četiri postave. Međutim, umjesto da dokrajče otpor protivnika, mladostaši su popustili s pritiskom i u kombinaciji s neučinkovitosti u napadu, izgubili utakmicu u produžetku. Mladost u svojim redovima ima više igrača s jednako, ako ne i bogatijim životopisom nego što je to slučaj s prvom petorkom Zagreba no vodeći igrači "mamuta" u ovom trenutku nemaju ni podjednak učinak kao njihovi suparnici iz redova zagrebaša. Mladostaši imaju širinu koju Zagreb nema, ali je još uvijek ne znaju iskoristiti. "Raubanje" pojedinaca u svakom igraču više i svakom produžetku, ima smisla jedino ako daje odgovarajući učinak. U protivnom, igrači se pretjerano troše, a bodovi ostaju suparniku.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information