SLOHOKEJ

Zasjeda u Zalogu

IHL Sla Mla 181103Mladost je pretrpjela još jedan uvjerljiv poraz na gostovanjima u Sloveniji. Slavija je u Zalogu svladala Zagrepčane sa 6:0 ne dopustivši im ni najmanju nadu u uspjeh. Domaći su poveli na samom otvaranju utakmice u kojoj su uživali punu podršku "šestog igrača" u crno-bijelom dresu. Mladostaši su održavali minimalni zaostatak unatoč brojnim isključenjima, ali su u u završnici trećine primili još jedan pogodak. Kombinacija pritiska domaćih i pristarnog suđenja držala je "mamute" u obrani i tijekom najvećeg dijela druge trećine u kojoj je Slavija pogotkom na sredini trećine povećala svoju prednost. Ljubljančani su pogotkom na početku zadnje trećine otklonili svaku dvojbu oko ishoda nakon čega se utakmica otela kontroli. Nervozni Zagrepčani su jedan za drugim otpadali iz utakmice, a nakon grubog prekršaja domaćih u završnici dvoboja došlo je do velikog obračuna nakon kojeg je zapisničar imao pune ruke posla. Slavija je do kraja susreta još dva puta zatresla mrežu, a mladostašima predstoji ozbiljno preispitivanje kako popraviti sve što ne funkcionira u igri.

Slavija jr - Mladost 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)

Ljubljana, Dvorana u Zalogu, 3.11.2018.
Gledatelja: 100
Suci: Zrnić, Bohinc i Franc

Strijelci:

1:0 SLA Čuden (Zibelnik, Ščap) 3' PP1
2:0 SLA Lapornik (Sitar) 16'
3:0 SLA Čuden (Sitar, Kompolšek) 32' PP1
4:0 SLA Čuden (Sitar) 42'
5:0 SLA Kompolšek (Bernard) 58'
6:0 SLA Ilovar (Zibelnik, Ščap) 60'

Udarci na gol:
Slavija 60
Mladost 20

Isključenja:
Slavija 22 + 20 (Čampa) + 20 (Lapornik) min
Mladost 41 + 10 (Trstenjak T.) + 10 (Plahutar) + 10 (Delić) + 10 (Kramarić L.) + 10 (Mirić) + 20 (Delić) + 20 (Kramarić L.) + 20 (Mirić) min

Slavija jr: Pavlič, Sotlar - Ščap, Zibelnik, Ilovar, Čampa, Gorše - Kompolšek, Bernard, Sitar, Čuden, Lapornik - Poklukar, Miklavčič, Pušenjak, Trškan, Ferle - Hoffman, Humar, Prodan, Leben, Povše. Trener: Rekelj

Mladost: Štimac-Rojtinić, Tomić - Ljubić, Matošić, Mirić, Novak, Čunko - Kramarić L., Trstenjak N., Hanžek, Cerovečki R., Trstenjak T. - Borić, Delić, Šutevski, Grahovar, Plahutar - Janjatović, Premerl, Kozina, Kramarić N., Ivšac. Trener: Smerdelj

Dva poraza u Beogradu bacila su Slaviju s drugog na peto mjesto na ljestvici. Ljubljančani su s 12 bodova bili izjednačeni sa Zagrebom na četvrtom dok im je trećeuvršteni Triglav bježao za tri boda. Od pobjede nad mladostašima na Velesajmu početkom listopada, momčad iz Zaloga, uz već spomenute poraze od Crvene zvezde, izgubila je u Zagrebu od Medveščaka i slavila kod kuće protiv Celja. Najopasniji napadač Slavije bili su Gorše i Humar sa po 8 bodova, ispred Sitara sa 6. U obrani je najučinkovitiji bio Bernard sa 6 bodova. Vratar Pavlič skupio je preko 90% obrana. U sastavu domaćih od standardnijih igrača nije bilo napadača Bohinca ni Skerlepa kao ni braniča Pogačara.

Mladost se nakon loše sezone još uvijek traži. Zagrepčanima je poraz od Slavije na Velesajmu bio treći uzastopni od slovenskih suparnika. "Mamuti" su potom podigli samopouzdanje visokom pobjedom nad Vojvodinom no poraz u produžetku od Zagreba vratio je mladostaše u stvarnost. Mladost se u Ljubljanu uputila kao sedma momčad u ligi sa sedam bodova iz sedam utakmica, dva manje od Medveščaka. Od "mamuta" je u postizanju pogodaka gora samo Vojvodina pa nije čudilo što najučinkovitiji mladostaši Novak i Nikša Trstenjak imaju samo 8 bodova, a Mirić 6. Obrana je bolji dio momčadi u čemu značajni doprinos daje i vratar Štimac-Rojtinić s 90,0% obrana. Od standardnijih igrača u Zalogu nije bilo braniča Franjkovića i Nikole Cerovečkog dok su iz napadačkih redova izostali Martinić, Petar Trstenjak i Kopajtić. U usporedbi sa sastavom koji je izgubio od Zagreba, Delić je u trećem braničkom paru zamijenio Franjkovića dok se Premerlu u četvrtom pridružio junior Janjatović. Čunko se vratio u prvi napad pa je Grahovar prešao u treći umjesto Martinića. Junior Hanžek je zaigrao u drugoj navali umjesto Petra Trstenjaka, a umjesto Kopajtića, četvrtom se napadu pridružio junior Nikola Kramarić. Na mjestu pričuvnog vratara Goršića je u redovnoj rotaciji zamijenio Tomić.

Mladost je prva zaprijetila protivničkim vratima što je bilo dovoljno da Slavijin sedmi igrač već u drugoj minuti isključi Cerovečkog zbog navodnog držanja. Zagrepčani su četrdesetak sekundi onemogućavali domaće da upute bilo kakav udarac prema golu no onda je u trećoj minuti Ščap s plave linije dao pak nalijevo do Zibelnika koji ga ubacuje u sredinu odakle Čuden udarcem iz zgloba pogađa mrežu. Vodeći pogodakdao je dodatni poticaj "crnima" koji u par navrata pokušavaju povećati prednost. Mladost je uzvratila u šestoj minuti bekhendom Toma Trstenjaka iz blizine. Štimac Rojtinić se istaknuo minutu kasnije kad je zaustavio projektil Ščapa s plave linije. Nedugo zatim, na klupu za kažnjene sjeda Šutevski.

Zagrepčani su organiziranom obranom ograničili domaće na samo jedan udarac prema vratima prije nego što je istekla kazna za mladog napadača "žutih". Mladostaši su ovog puta sačuvali svoju mrežu, ali su energiju trošili isključivo na obranu. Iduće dvije minute su protekle bez većih uzbuđenja, a onda je početkom 12. minute isključen i Mirić. Tri kazne u 11 minuta jasno je ukazivalo na pravu "domaćicu" kakvu ne trpi nijedan gost Velesajma. Kompolšek je prvi zaprijetio udarcem s plave linije kojeg je Sitar pred vratima pokušao skrenuti u vrata. Štimac-Rojtinić se nije dao iznenaditi. Slavija je pritisnula Zagrepčane, ali joj ni ovog puta nije pošlo za rukom iskoristiti brojčanu prednost. Sekundu prije izjednačenja snaga na ledu, prekršaj je dosuđen Goršetu.

Mladost je pritisnula domaće i u par navrata zaprijetila Pavliču no nije uspjela iskoristiti brojčanu prednost i izjednačiti. Nije prošla ni minuta otkako su se snage na ledu izjednačile, a "crni" su povećali svoju prednost. Ščap je raspalio s desne strane, a Štimac-Rojtinić sjajnom reakcijom odbio pak iza gola. Sitar je snažnim naletom zakucao Delića u ogradu i vratio pak pred vrata odakle Lapornik preciznim udarcem pogađa mrežu. Primljeni pogodak poništio je već dosuđenu kaznu za Delića. Uzdrmani gosti su završnicu trećine proveli na svojoj polovici braneći se od žestokih naleta Ljubljančana. Udarci "crnih" sijevali su sa svih strana i samo je raspoloženi Štimac-Rojtinić nizom obrana održavao izglede svoje momčadi za povratak u utakmicu.

Slavija je u prvih dvadeset minuta nadigrala mladostaše koji su najveći dio vremena bili potpuno bezopasni u napadu. Klizački i tehnički nadmoćnijim domaćima u značajnoj je mjeri pomogao i sudački kriterij koji je bio neujednačen na štetu Mladosti što je bila kamilica u odnosu na ono što se tek spremalo. Domaći su u nastavak susreta krenuli punom snagom ne bi li što prije slomili otpor Zagrepčana. "Mamuti" su bili sabijeni u svoju trećinu iz koje nikako nisu uspijevali izaći. Vratar gostiju se našao pod baražnom paljbom "crnih" koji su ispalili desetak udaraca u manje od pet minuta. U tim trenucima samo je Štimac-Rojtinić stajao između Mladosti i katastrofe. Silan pritisak domaćih doveo je i do isključenja Cerovečkog u 26. minuti.

Da stvari budu gore po mladostaše, Tomo Trstenjak je za napucavanje pločice poslije sudačkog zvižduka kažnjen disciplinskom kaznom. Nije sudac Zrnić imao ni zrnce razumijevanja za goste jer je sve rezervirao za svoje sugrađane. Vratar "žutih" je skupio još par obrana u tridesetak sekundi prije nego što su se pograbili Gorše i Delić za što je domaći igrač kažnjen s dvije, a gostujući, dakako, s četiri minute. Da nema dodatnih sankcija za napuštanje leda, Zagrepčani su komotno mogli ostaviti domaćina da sam uživa u vlastitoj "predstavi". Slavija je navalila s igračem više zasipajući Štimca-Rojtinića nizom udaraca. Vratar gostiju posebno se istaknuo u 28. minuti kad je sjajnom intervencijom obranio pokušaj Čampe iskosa s lijeve strane. Minutu kasnije, Šutevski bježi u protunapad kojeg završava nezgodnim udarcem slijeva kojeg Pavlič brani.

Igra s punim postavama potrajala je "čak" dvije minute prije nego što su Luki Kramariću dosuđena dva identična prekršaja u razmaku od dvadesetak sekundi. Premda bi se doslovce svaka hokejaška utakmica na kugli zemaljskoj pretvorila u procesiju isključenih igrača kad bi se svaki udarac palicom sudio kao prekršaj, djelitelj "pravde" u Zalogu priredio je mladostašima upravo jednu takvu procesiju. Zagrepčani su se učinkovito branili gotovo minutu i pol prije nego što je nakon kombinacije Kompolšeka i Sitara, Čuden udarcem iz blizine povećao prednost svoje momčadi. Kramariću je u tom trenutku preostalo još dvije minute na klupi za kažnjene no poslije tridesetak sekundi pridružio mu se i Čunko. Utakmica se ubrzano počela pretvarati u farsu.

Zrnićevo "suđenje" toliko je iznerviralo goste da je desetak sekundi kasnije Plahutar dobio disciplinsku kaznu. Mladostaši su na klupi za kažnjene mogli sada baciti belu u četvero jer su na njoj sjedili Tomo Trstenjak, Luka Kramarić, Čunko i Plahutar. Zagrepčani su ipak izdržali više od minute s dvojicom igrača manje, a potom i još preostalih tridesetak sekundi Čunkove kazne. Nakon svih sudačkih poklona, Slavija je na kraju postigla samo jedan pogodak. Pet minuta prije kraja trećine isključen je reda radi i jedan od domaćih, Ščap. Mladost je pokazala svoju poslovičnu neučinkovitost u napadu pa je jedina posljedica igre s igračem više bila poboljšana statistika vratara Pavliča koji je skupio par obrana.

"Mamuti" su zadržali napadački zamah pa je završnica trećine protekla u znaku gostiju. Nikša Trstenjak je u 39. minuti udarcem s plave linije pogodio stativu, a u zadnjoj minuti Pavlič brani snažan udarac Mirića iz sredine. Zagrepčani su u još par navrata zaprijetili protivničkim vratima no trećinu je zaključio Čuden odličnim udarcem iz blizine. Gosti su na drugi odmor pošli s tri gola manjka i Plahutarom pod disciplinskom kaznom. Izgledi za preokret bili su minimalni, ali su se "žuti" još uvijek nadali da bi mogli ublažiti poraz. Ljubljančani su na drugoj strani mogli biti mirni, jer su svi "crno-bijeli" aduti bili u njihovim rukama.

Mladost je imala prvu priliku u zadnjoj trećini no domaći su već u 42. minuti postigli pogodak kojim su otklonili svaku dvojbu oko ishoda. Sitar je nakon duge borbe u lijevom kutu uspio ubaciti pak u sredinu odakle usamljeni Čuden preciznim udarcem upotpunjuje hat trick. "Mamutima" je sada preostalo samo boriti se za što manji poraz. Čuden je u 44. minuti mogao još jednom zatresti mrežu kad je presjekao jedno dodavanje "žutih" i udarcem iz sredine pogodio stativu. Isključenje Pušenjaka u 45. minuti nije moglo utjecati na ishod utakmice pa demoralizirani Zagrepčani nisu ni pokušali ozbiljnije ugroziti protivnička vrata. Nakon izjednačenja snaga na ledu, Miklavčič u 49. minuti dobro puca s lijeve strane no Štimac-Rojtinić se nije dao iznenaditi.

Dvije minute kasnije sudac odlučuje ne vidjeti prekršaj na Miriću, ali je zato poput zapete puške čekao na Mirićev odgovor i smjesta ga kaznio s dvije minute na klupi za kažnjene. Slavija je u par navrata mogla povećati svoju prednost no za vratara "žutih" utakmica još nije bila završila. Točno pola minute nakon izjednačenja snaga na ledu Zibelnik pravi prekršaj na Miriću nakon čega je došlo do okršaja dvojice igrača. Budući da je Mirić proglašen krivcem za obračun, on je dobio četiri minute za koškanje, a domaći branič dvije uz izvorne dvije za prekršaj. U tim trenucima praktički svaka odluka suca je bila povod za sočne komentare s klupe gostiju, a "ceh" je s dvije minute i disciplinskom kaznom igre platio Delić.

Ljubljančani su opet imali igrača više, ali je neumorni Štimac-Rojtinić i dalje prkosno branio udarac za udarcem. Pet minuta prije kraja dvoboja Mladost je ostala bez još jednog braniča. Nervozan zbog nedosuđenog prekršaja nad njim Luka Kramarić upućuje prigovor kojeg sudac kažnjava disciplinskom kaznom, a kad je mladi branič gostiju zavitlao palicu u zrak, za njega je također utakmica završila. U 58. minuti Lapornik žestokim naletom pogađa Hanžeka u glavu i mladi napadač "žutih" pada na led. Za tako zvanog suca to nije bio ni prekršaj pa su pravdu krenuli dijeliti mladostaši. U već nastalu gužvu s klupe za kažnjene je uletio Mirić kojem se najžešće suprostavio Čampa. Kad se prašina slegla, Čampa je dobio pet minuta i disciplinsku kaznu igre zbog tuče. Iste kazne dobio je i Mirić, čemu je pridodao i šest minuta zbog napuštanja klupe za kažnjene i započinjanja tuče. Lapornik je također dobio pet minuta i disciplinsku kaznu igre zbog naleta na glavu.

Tek što se igra nastavila, Miklavčič bježi sam u protunapad, ali ga ruši Borić. Zrnić sudi kazneni udarac, a domaći da li namjerno ili zbog nepoznavanja novih pravila, daju istom igraču da izvede kazneni udarac. Štimac-Rojtinić je na oduševljenje malobrojnih i itekako ozlojeđenih navijača Mladosti, obranio udarac iz zgloba braniča "crnih". Tri minute prije kraja dvoboja domaći postižu peti pogodak. Bernard je vratio pak na plavu liniju do Kompolšeka koji je dalekometnim udarcem iznenadio zaklonjenog vratara "žutih". Štimac-Rojtinić u posljednjoj minuti brani udarac Čudena iz blizine no dvadesetak sekundi prije kraja još jednom vadi pak iz mreže. Ščap je s plave linije uposlio Zibelnika u sredini koji puca prema vratima, a Ilovar skreće pak u mrežu za konačnih 6:0 u ovoj ružnoj utakmici.

Slavija je s nova tri boda zadržala korak sa Zagrebom. Ljubljančani su trenutno peti s tri boda manje od Triglava i Celja odnosno šest više od Medveščaka na šestom mjestu. Tragedija ove utakmice je što bi momčad iz Zaloga uvjerljivo pobjedila i da su dvoboj vodila trojica registriranih sudaca iz tabora Mladosti, Smerdelj, Novak i Premerl. Hokejaši Slavije su brži, čvršći na palici i izdržljiviji. Momčad ima nekoliko uigranih akcija koje su igrači počeli uvježbavati još u mlađim uzrastima, a s četiri treninga tjedno trener Rekelj ima sasvim dovoljno prilika unaprijediti igru svojih igrača i posložiti petorke. Međutim, kao što smo vidjeli na Velesajmu u dvoboju Slavije s Medveščakom, Ljubljančani nisu nepobjedivi tako da objašnjenje poraza Mladosti nije u suđenju, ali nije isključivo ni u nedostatku treninga.

Zagrepčani treniraju, jednom, najviše dvaput tjedno, a i tada zajedno s juniorima od čega prave koristi nema nijedan uzrast. Odgovornost za takvo stanje svakako leži u savezima, hrvatskom i zagrebačkom koji se godinama mire s postojećim stanjem zagrebačkih ledenih površina kao da se radi o kakvoj elementarnoj nepogodi, a ne o problemu kojeg se moglo i moralo riješiti. Primjer Siska jasno pokazuje što se sve i u kojem roku može učiniti kad postoji suglasnost sportskih i političkih snaga u gradu. Budući da stručni stožer Mladosti ne može čekati na izgradnju novih ledenih ploha, probleme u igri "mamuta" treba početi rješavati mimo leda. Zagrepčani su u 8 utakmica postigli svega 19 pogodaka što je manje od dva i pol po utakmici. Izuzme li se susret protiv slabašne Vojvodine u kojem su "mamuti" čak sedam puta zatresli mrežu, stanje je još gore sa smo 12 zgoditaka u sedam utakmica.

Stručnom stožeru je vjerojatno jasno da nema igrače poput Blagusa ili Jačmenjaka koji su prevaga protiv svake obrane u ligi. "Mamuti" moraju kopati i orati za svaki pogodak, ali smo dojma da se jedina prednost koju Mladost trenutno ima, širina klupe, ne koristi u dovoljnoj mjeri. U akcijama s igračem više uvijek sudjeluju jedni te isti, a učinka nema. Budući da je momčad praktički na začelju, a da u doigravanje ionako idu svi, ništa ne košta da se iskušaju i neke nove mogućnosti. Uostalom, prošle sezone su Zagrepčani sa samo desetoricom igrača od kojih su šestorica bili juniori izvukli prihvatljiviji poraz od 4:2.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information