Nije važno kako nego koliko

J Mla Med 161114Utakmicom između Mladosti i Medveščaka započeo je drugi krug kratkotrajnog prvenstva Hrvatske za juniore. "Medvjedi" su nakon boda kojeg su otkinuli Zagrebu pokazali zube i mladostašima. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj borbi u kojoj nijedna strana nije pronalazila put do mreže sve do pred kraj trećine. Medveščak je tada za manje od tri minute dva puta zatresao protivničku mrežu i doveo se u povoljan položaj za nastavak susreta. Mladost je u prvom dijelu druge trećine nastojala smanjiti zaostatak no prije nego što je dvoboj došao do polovice, "medvjedi" su postigli još jedan pogodak. Kad su "mamuti" napokon pogodili protivničku mrežu, Medveščak je već u idućoj minuti uzvratio istom mjerom. Mladostaši su se do kraja trećine uspjeli približiti na dva gola manjka nadajući se preokretu u zadnjoj trećini. Međutim, obrana "medvjeda" odlično je obavila svoju zadaću i sačuvala prednost sve do završetka tako da je Medveščak s konačnih 4:2 zabilježio prvu prvenstvenu pobjedu.

Mladost - Medveščak 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 14.11.2016.
Gledatelja: 40
Suci: Grozaj, Žibret i Metzinger

Strijelci:

0:1 MED Paulović (Vuglač) 18' PP1
0:2 MED Mijač (Fernandez Genc) 20'
0:3 MED Paulović (Bublić) 28'
1:3 MLA Šutevski (Fičur, Mikić) 32'
1:4 MED Lopotar (Matišin) 33'
2:4 MLA Mikić (Fičur) 37'

Udarci na gol:
Mladost 35
Medveščak 26

Isključenja:
Mladost 10 min
Medveščak 10 min

Mladost: Rastovski, Goršić - Trstenjak, Cerovečki, Šutevski, Mikić, Fičur - Janjatović, Kuzmanović S., Kuzmanović T., Dobrić, Krnić - Pavlešić, Grgurić, Kozina, Pleština - Hanžek, Jakovac, Kramarić N. Trener: Bregant

Medveščak: Nikolić, Jünker Đurić L. - Babić, Premerl, Burazin T., Vuglač, Mijač - Matišin, Belina, Bublić, Paulović, Fernandez Genc - Hrnjak, Burazin N., Lopotar, Jünker Đurić I., Hercigonja. Trener: Kolombo

Obje su momčadi prije svog drugog međusobnog prvenstvenog dvoboja imale razloga za optimizam. Mladostaši su svoj temeljili na pobjedi u prethodnom susretu, dok su se "medvjedi" oslanjali na spoznaju da su favoriziranom Zagrebu otkinuli bod. U odnosu na sastave iz prvog kola, u sastavu Mladosti pojavili su se junior Krnić i mlađi junior Pleština, obojica napadači. "Mamuti" su zadržali udarnu prvu navalu na okupu premda su se mogli čuti prijedlozi kako ne bi trebalo "sva jaja stavljati u istu košaru" odnosno da bi Mladost trebala imati barem dvije navale koje mogu redovito postizati pogotke. Povratak Krnića u sastav stvorio je novi drugi napad s Kuzmanovićem i mlađim juniorom Dobrićem. Grgurić i Kozina su prihvatili Pleštinu u treći napad, a četvrti su u potpunosti činili mlađi juniori. Izostanak nedovoljno oporavljenog Luke Kramarića i Grgureva Rumbaka kao i mlađeg juniora Đereka ostavili su obranu Mladosti na samo petorici braniča od kojih su čak trojica bili mlađi juniori. Ukupno je trener Bregant u sastavu imao devetoricu mlađih juniora.

Kod Medveščaka glavno je pojačanje u odnosu na prošlu utakmicu bio uvrštenje reprezentativnog vratara Nikolića u sastav. Leon Jünker Đurić je ostao na klupi za pričuve. U obrani je povratak Nikole Burazina u sastav utjecao na sastav drugog i trećeg braničkog para dok je prvi zadržao kombinaciju iz susreta protiv Zagreba. Od braniča je izostao Jakov Jünker Đurić. Napadačke trojke su bile izmiješane u odnosu na obje prethodne utakmice. Mijač i Tino Burazin iz drugog su napada premješteni u prvi gdje ih je dočekao Vuglač. Bublić i Paulović preselili su u novi drugi napad u kojem im se pridružio Fernandez Genc. Hercigonja i Ian Jünker Đurić u trećoj su navali dobili Lopotara. U napadu nije bilo izostanaka, a jedini mlađi junior u cijeloj momčadi bio je Tino Burazin, premda bi se zasigurno našlo mjesta i za pokojeg napadača, primjerice Rakara ili Popovića Tijana.

Dvoboj je počeo obostrano otvorenom igrom u kojoj su se akcije smjenjivale pred oba gola. "Medvjedi" su opasno zaprijetili u petoj minuti udarcem Tina Burazina iz sredine, a mladostaši su u idućem napadu odgovorili preko Fičura koji je izveo slalom kroz obranu "bijelih" no njegov udarac izbliza nije prošao pokraj Nikolića.  Prije nego što se bilo koja momčad stigla nametnuti prekršaj Krnića ostavio je Medveščak s igračem više.  "Mamuti" su se učinkovito branili ne dopustivši nijedan udarac prema svojim vratima sve dok se snage na ledu nisu izjednačile.

Uslijedilo je razdoblje izrazite premoći "crnih" tijekom kojeg je Mladost kombinatornom igrom stvorila više izglednih prigoda no čuvar mreže Medveščaka je bio nesavladiv. "Medvjedi" su tek pokojim protunapadom držali protivnika na oprezu no u 12. minuti Belina je udarcem iz sredine iskušao spremnost Rastovskog. Poduzetni Fičur je minutu kasnije tukao s desne strane, a potom je na klupu za kažnjene morao sjesti Fernandez Genc. Mladostaši su bili jednako neučinkoviti s igračem više kao i njihovi suparnici. Dodavanja su bila prespora, a svatko se htio poigrati s pakom prije nego što bi ga, nevoljko, predao suigraču.

"Medvjedi" su samo pola minute odigrali s punom postavom budući da je u 15. minuti isključen Vuglač. Mladost ništa nije napravila s brojčanom prednosti, a pola minute prije povratka napadača "bijelih" u igru prekršaj pravi Trstenjak. Nije prošlo dugo, a Cerovečki pravi prekršaj nad Tinom Burazinom koji je odlučio odmah uzvratiti udarac pa ga je sudac isključio zajedno s braničem "crnih". Prije nego što je s igračem više zaigrao Medveščak Šutevski je pucao iz blizine, a potom su se mladostaši povukli u obranu. Sredinom 18. minute Vuglač tuče iz sredine, a Rastovski odbija pak ravno prema Pauloviću koji udarcem iz prve probija čuvara mreže "crnih".

Isključeni igrači su se vratili u igri no "medvjedi" su zadržali napadački zamah. Rastovski je obranio par udaraca "bijelih" no u zadnjim sekundama trećine Mijač oduzima pak protivniku i približava se vratima Mladosti. Tik prije nego što će se čuti sirena uspio je udarcem iskosa s desne strane iznenaditi vratara "crnih". Bez obzira na izjednačenost u igri, "medvjedi" su na veliki odmor otišli sa značajnom prednosti. Moglo se očekivati kako će "mamuti" u nastavku žestoko krenuti ne bi li što prije došli do izjednačenja.

Međutim, drugu su trećinu vlastitom ofanzivom otvorili "medvjedi". Već u prvoj minuti Vuglač je iz sredine uposlio Tina Burazina koji puca iz neposredne blizine no Rastovski je bio na mjestu. Malo kasnije, mladostaši griješe pri letećoj izmjeni pa Medveščak ima igrača više. "Bijeli" su zadržali posjed paka, ali nisu pronalazili prostor za udarac pa se Mladost izvukla sa samo jednom obranom Rastovskog. "Mamuti" su došli do izražaja tek nakon izjednačenja snaga na ledu.

Povezali su nekoliko udaraca, a izglednu su prigodu imali u 26. minuti kad je Kozina pucao iz neposredne blizine. Malo kasnije Grgurić izvodi slalom te izlazi pred vrata "bijelih" no Nikolić je i dalje bio na visini zadatka. Baš kad su pomislili da im se ofanziva zahuktala, mladostaši su ponovo morali vaditi pločicu iz mreže. Bublić je prošao po lijevoj strani i laganim udarcem pogurnuo pak iza vratara Mladosti da bi Paulović iz neposredne blizine ubacio pločicu u prazna vrata.

Postignuti pogodak dodatno je potaknuo je "medvjede". "Bijeli" su izveli nekoliko uzastopnih akcija u kojima su mogli praktički riješiti utakmicu. Mladostašima je trebalo neko vrijeme da povežu svoje redove i pokušaju spasiti što se još moglo u ovoj utakmici. Trstenjak je u 31. minuti izveo prodor kroz protivničku obranu i udarcem iz blizine pokušao svladati Nikolića, ali mu to nije pošlo za rukom. Minutu kasnije, "mamuti" su se upisali u zapisnik.

Bila je to akcija cijele prve navale koju je Mikić započeo prolaskom po lijevom krilu nakon čega je uposlio Fičura u sredini. Kapetan "crnih" prebacio je pak nadesno do Šutevskog koji udarcem iz prve zakucava pak u mrežu. Radost "mamuta" nije dugo trajala. Matišin je u idućem napadu pucao iz sredine, Rastovski kratko odbio pak, a Lopotar iz neposredne blizine postigao zgoditak. Mladostaši su odlučili zanemariti što im se upravo zbilo pa su krenuli u opći napad prema vratima Medveščaka.

Naleti "crnih" nizali su se jedan za drugim. Nikolićeva vrata našla su se pod pravom kanonadom no većina udaraca stizala je s prethodnom najavom pa je vratar "bijelih" imao sasvim dovoljno vremena namjestiti se za obranu. Tek kad su se mladostaši "sjetili" kako su postigli prvi pogodak, pločica se ponovo zakoprcala u mreži "medvjeda". Fičur je u 37. minuti prošao po desnoj strani i iz kuta vratio pak do Mikića koji udarcem iz zgloba šalje pak pod prečku.

Medveščak je minutu kasnije opet mogao vratiti razliku na tri gola. Vuglač je s desnog krila ubacio pak pred gol gdje je Rastovski obranio udarac Tina Burazina. "Medvjedi" su još jednom zaprijetili udarcem Vuglača iz sredine, a sama završnica je prošla u znaku mladostaša koji su pokušali zaostatak svesti na minimum prije početka posljednje trećine. Kad pod drugu trećinu podvukla crta, suparnici su ostali na istom razmaku kao i na kraju prvih dvadeset minuta.

Mladostaši su u posljednju trećinu ušli napadački ne bi li se što brže približili na samo gol manjka i vratili neizvjesnost u dvoboj. Nikolić je treću dionicu susreta otvorio s nekoliko obrana no pritisak "crnih" zaustavio se nakon prekršaja Pleštine u 45. minuti. "Medvjedi" se naš i nisu previše istaknuli s igračem više, ali su barem zaustavili zamah protivnika i potrošili dvije minute igre. Tek što su se snage izjednačile, na klupu za kažnjene sjeo je Vuglač.

"Mamuti" su započeli s opsadom Medveščakovih vrata. Udarci su sijevali sa svih strana no Nikolić je ponovo bio na visini zadatka zaustavljajući udarac za udarcem. U 49. minuti Mikićev udarac iz sredine svladao je i čuvara mreže "bijelih" no pak je pogodio stativu. Kad su se snage opet izjednačile, "medvjedi" su izveli par akcija no Mladost se ubrzo vratila u napad. Šutevski je tukao sdesna, Nikolić odbija pak, ali samo do Fičura koji iz neposredne blizine ne uspijeva ugurati pak u gol.

Mladost je zadržala inicijativu i u završnici trećine. Vratar "bijelih" zaustavio je još nekoliko udaraca, a onda je u 58. minuti Paulović pojurio u protunapad, a Janjatović ga srušio u prilici za udarac. Dosuđen je kazneni udarac kojeg je Paulović pokušao iskoristiti udarcem po sredini vrata no Rastovski je bio uspješniji u ovom dvoboju. "Mamuti" su u preostale tri minute pokušali izvesti podvig no obrana Medveščaka je ostača učinkovitom. Šutevski je u 58. minuti pucao iz blizine no Nikoliće je obranio i taj i još par udaraca.

Pola minute predaha koje je pozvao trener Bregant nisu imale učinka, a "crnima" nije pomogao ni prekršaj Mijača minutu i pol prije kraja. "Medvjedi" su sačuvali prednost i tako došli do prve pobjede u prvenstvu. Ako je suditi po prikazanom u dosadašnjem tijeku prvenstva, Zagreba će teško netko skinuti s prvog mjesta, a Mladost i Medveščak će se nadmetati u polufinalu doigravanja. Tko će na kraju izaći kao pobjednik ovisit će kako o nadahnuću pojedinaca, tako i o nadmudrivanju stručnih stožera koji moraju pronaći trik koji će odlučiti tko je bolji. Ovog puta pobijedio je onaj koji je zabijao češće, a ne efektnije.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information