Visoka pobjeda na početku

J Mla Med 170306 1Juniori Mladosti uvjerljivom su pobjedom krenuli u doigravanje. U prvoj utakmici polufinala protivnik "mamuta" bila je momčad Medveščaka. Suparnici su na otvaranju susreta jedan drugom zatresli mrežu, a Mladost je do polovice trećine opet bila u vodstvu. "Medvjedi" su sredinom druge trećine izjednačili na što su mladostaši odgovorili s tri uzastopna pogotka u drugom dijelu trećine. "Mamuti" su zadržali kontrolu nad igrom i u posljednjoj trećini. Mreža Medveščaka zatresla se još tri puta, a "medvjedi" su pred kraj dvoboja uspjeli samo ublažiti poraz za konačnih 8:3 u korist Mladosti.

Mladost - Medveščak 8:3 (2:1, 3:1, 3:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 6.3.2017.
Gledatelja: 50
Suci: Piragić, Metzinger, Grozaj i Saković

Strijelci:

1:0 MLA Kozina 2'
1:1 MED Vuglač 4'
2:1 MLA Trstenjak 9' PP1
2:2 MED Paulović (Vuglač) 27'
3:2 MLA Kozina (Dobrić) 31'
4:2 MLA Kozina (Dobrić, Grgurić) 37'
5:2 MLA Fičur (Trstenjak, Kramarić L.) 39'
6:2 MLA Šutevski (Fičur) 48'
7:2 MLA Dobrić (Trstenjak) 50'
8:2 MLA Trstenjak (Fičur, Kramarić L.) 54'
8:3 MED Paulović (Lopotar) 59'

Udarci na gol:
Mladost 38
Medveščak 23

Isključenja:
Mladost 10 min
Medveščak 10 min

Mladost: Rastovski, Goršić - Kramarić L., Grgurev-Rumbak, Šutevski, Fičur, Trstenjak - Cerovečki, Kramarić N., Grgurić, Dobrić, Kozina - Kuzmanović S., Đerek, Kuzmanović T., Hanžek, Krnić - Janjatović, Pleština. Trener: Franjković

Medveščak: Nikolić - Babić, Premerl, Bublić, Vuglač, Paulović - Matišin, Belina, Fernandez Genc, Rakar, Mijač - Hrnjak, Burazin N., Jünker Đurić I., Lopotar. Trener: Kolombo

Svaka prognoza pobjednika polufinalnog dvoboja između Mladosti i Medveščaka bila je nezahvalna. Obje momčadi dobile su po dvije međusobne utakmice. "Mamuti" su slavili u prvoj sa 6:4 i zadnjoj s 1:0. "Medvjedima" su pripale dvije srednje rezultatima 4:2 i 9:4. Na strani Medveščaka bio je najuspješniji vratar redovnog dijela prvenstva, Nikolić s 92,24% obrana te, što je daleko značajnije, 23 utakmice u EBYSL-u s učinkom od 90,3%. Mladostaši su u svojim redovima imali četvoricu standardnih igrača u EBYSL-u, braniča Luku Kramarića te napadače Fičura, Trstenjaka i Šutevskog dok su istovremeno po "Austro-Ugarskoj" redovito nastupali branič Babić te napadači Paulović, Vuglač i Bublić. Učinak četverca Mladosti od 36 bodova bio je dosta veći od onog Medveščakove četvorice od 20 bodova.

Mladostaši su isklizali s osmoricom mlađih juniora u postavi od kojih je jedan bio pričuvni vratar Goršić. Od igrača koji bili standardniji tijekom redovnog dijela prvenstva u sastavu nije bilo mlađeg juniora Pavlešića te napadača Mikića. Novi trener Mladosti, Franjković, imao je na raspolaganju pune tri postave i još dvojicu igrača koje je koristio u trećoj petorki. Medveščak je nastupio bez pričuvnog vratara te s nepune tri postave. Nedostajao je branič Jakov Jünker Đurić te napadači Hercigonja i mlađi junior Tino Burazin.

Na prvi pogodak u doigravanju nije trebalo dugo čekati. Već u drugoj minuti Kozina je uzeo pak Nikoliću iza gola, obišao protivnička vrata i "varaždincem" uspio ugurati pak u bliži kut. Pločica se u golu nalazila samo kratko vrijeme no sudac Piragić je bio u neposrednoj blizini te je smjesta označio pogodak Mladosti. Vodeći pogodak dao je dodatni poticaj "crnima" pa već u idućoj minuti Luka Kramarić sdesna daje pak u sredinu odakle Fičur gađa "bendijem" no Nikolić je bio na mjestu. Malo kasnije Trstenjak udarcem iz sredine pogađa vratara "bijelih" u kacigu.

Medveščak je na početnu ofanzivu protivnika odgovorio u četvrtoj minuti. Vuglač je povukao protunapad te udarcem iz zgloba s lijeve strane iznenadio čuvara mreže "crnih". Minutu kasnije na klupu za kažnjene sjeda Luka Kramarić pa su "medvjedi" dobili priliku za brzi preokret. Medveščak se tijekom igre s igračem više ograničio na dalekometne pokušaje. Prvo Babić, a potom i Premerl iskušali su Rastovskog udarcima s plave linije no oba puta vratar "crnih" bio je siguran. Šest sekundi prije izjednačenja snaga na ledu prekršaj je napravio Fernandez Genc. Mladostaši su dugo kombinirali po napadačkoj trećini, ali bez udarca prema golu. Početkom devete minute Trstenjak je prošao po desnom krilu, skrenuo u sredinu i udarcem iz zgloba pogodio mrežu.

Žestoka igra obje momčadi nastavila se i nakon uvodnih minuta. Fernandez Genc je u idućem napadu zapucao s desne strane, a u nastavku akcije pred vratima se našao Mijač no njegov bekhend nije pronašao put do mreže. Mladostaši su uzvratili u 11. minuti kad je Fičur s lijeve strane uposlio Šutevskog pred golom no Nikolić je odličnom obranom sačuvao svoju mrežu. Aktivni Vuglač u dva je navrata pokušao izjednačiti. Rastovski je u 11. minuti obranio njegov udarac s plave linije, a dvije minute kasnije zaustavio je i pokušaj slijeva. Tin Kuzmanović je svojim udarcem iz sredine u 14. minuti najavio novu ofanzivu "crnih". Trstenjak je poslije bulija u napadačkoj trećini tukao iz sredine, a u nastavku napada Luka Kramarić dvaput zaredom gađa s plave linije, ali ne uspijeva probiti dobro postavljenog Nikolića.

Medveščak se uskoro oslobodio pritiska, ali mu je trebalo par minuta da i sam krene prema protivničkoj mreži. Isključenje Luke Kramarića u 17. minuti dalo je priliku "bijelima" da pokušaju poravnati u završnici trećine. "Mamuti" su dobro postavili obranu te su gotovo u potpunosti onemogućili akcije Medveščaka. Tek je Vuglač u 19. minuti uspio uputiti udarac iskosa s lijeve strane. Pred sam kraj trećine Rakar je pobjegao u protunapad i završio ga udarcem s plave linije. Posljednju akciju izveo je Fičur kad se s lijevog krila probio pred gol no Nikolić je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik.

Na veliki odmor se pošlo s minimalnom prednosti "mamuta" no Medveščak je ostao u igri pa je ishod dvoboja i dalje bio potpuno neizvjestan. Prvu akciju nakon odmora izveo je Fičur koji osvaja pak i probija se pred vrata. Nikolić je ponovo bio na mjestu. "Mamuti" su u 22. minuti pogriješili u letećoj izmjeni pa su ostali s igračem manje. Medveščak nije dugo uživao u brojčanoj prednosti. Prošlo je tek tridesetak sekundi kad je na klupu za kažnjene morao poći Vuglač. Obje su momčadi stvorile prilike u igri četvorice protiv četvorice. Luka Kramarić je u 23. minuti tukao s plave linije, a Medveščak je minutu kasnije odgovorio "varaždincem" Paulovića.

Jedan za drugim, suparnici su zaigrali u punom sastavu. Dobrić je u 25. minuti pucao s desne strane, a Nikolić je bio na mjestu. Malo kasnije, ponovo je isključen Vuglač. Uslijedila je još jedna loša izvedba mladostaša s igračem više. Spora i neprecizna dodavanja, nakon kojih bi igrači "carinili" pak, pomogli su "medvjedima" izdržati dvije minute bez ijednog udarca prema njihovim vratima. Tek što se Vuglač vratio na led pomogao je izjednačiti. Probio se po desnoj strani te uposlio Paulovića u sredini koji udarcem iz prve po ledu pogađa mrežu.

Gubitak prednosti trgnuo je mladostaše koji ubrzo kreću u novu ofanzivu. Pleština je u 28. minuti bekhendom iskosa s desne strane pokušao iznenaditi Nikolića. Malo kasnije, isti igrač tuče s plave linije no ponovo bez uspjeha. u 30. minuti Luka Kramarić također gađa s plave linije. U nastavku napada Nikolić brani prvo udarac Fičura slijeva, a potom i Trstenjaka iz sredine. Pritisak Mladosti naposljetku je doveo do trećeg pogotka "crnih". Tijekom isključenja sa zadrškom Mijača, Dobrić je pucao s desne strane, a Kozina vješto skrenuo pak u mrežu.

"Medvjedi" naravno, nisu odustali od borbe. Njihov najaktivniji igrač, Vuglač, je već u idućem napadu gađao iskosa s desne strane no Rastovski je bio na mjestu. Malo kasnije, uzvraća Trstenjak pokušajem slijeva. Vuglač je u 32. minuti ponovo pucao iz sredine nakon čega nastupa zatišje u trajanju od nekoliko minuta. Na novu prigodu čekali smo do 35. minute kad je Luka Kramarić izveo slalom kroz obranu "bijelih" i završio prodor udarcem sdesna. U nastavku napada Nikola Kramarić gađa s plave linije, a Nikolić je i dalje siguran. Vratar Medveščaka zaustavio je i udarac Dobrića poslije protunapada dvojice na jednoga.

U 37. minuti Mladost povećava prednost. Dobrić je iz desnog kuta vratio pak do Grgurića koji udarcem pogađa stativu. Pak se odbija do Kozine koji udarcem iz sredine pogađa mrežu. Dvije minute kasnije, pločica se ponovo zakoprcala u mreži "bijelih". Luka Kramarić je uposlio Trstenjaka u sredini koji prebacuje pak nadesno odakle Fičur udarcem iz zgloba postiže pogodak. "Medvjedi" su bili prilično uzdrmani primiviši dva pogotka u kratkom razmaku. Dobrć je u predzadnjoj minuti mogao do kraja slomiti otpor Medveščaka kad je u samostalnom prodoru izašao pred gol no njegov bekhend nije bio precizan.

U zadnjoj minuti trećine Fernandez Genc pokušava smanjiti zaostatak udarcem s plave linije, a neposredno pred odlazak na mali odmor Kozina tuče s lijevog krila, ali bez uspjeha. Stanje je nakon druge trećine bilo daleko povoljnije za "mamute" nego što je to bio slučaj poslije prvih dvadeset minuta. "Crni" su se nalazili u dobitnom položaju i preostalo im je samo mirno privesti utakmicu kraju.

Na žalost, među odgovornima za upravljanje ledenim plohama i dalje nema razumijevanja za hokejaški sport. Tjerati juniore, praktički odrasle muškarce, da igraju treću trećinu bez odgovarajućeg odmora, zlodjelo je protiv sporta i zdravlja. Nevjerojatno je da stručni ljudi, profesori tjelesne i zdravstvene kulture već godinama podnose teror birokrata koji radi mizernih deset minuta "uštede" izlažu mlade sportaše nepotrebnom riziku ozljeda.

Isključenje Luke Kramarića na samom početku treće dionice dvoboja došlo je u pravi trenutak za "medvjede" kojima je trebao rano postignuti gol ako su htjeli dostići vodstvo Mladosti. "Bijeli" su s igračem više stigli izvesti samo jedan udarac prema vratima. Babić je tukao s plave linije, a Pauloviću nije pošlo za rukom pospremiti odbijanac u mrežu. Čim su se snage izjednačile, "crni" su zaprijetili protivničkom golu. Nikola Kramarić je dugim dodavanjem uposlio Fičura koji udarcem iskosa s desne strane nije uspio iznenaditi Nikolića.

Bio je to znak za novu seriju naleta Mladosti. Dobrić je u 45. minuti zapucao s desne strane, a malo kasnije u prilici se našao Fičur no bio je previše iskosa s lijeve strane. Luka Kramarić je u 46. minuti tukao s plave linije. Vratar "bijelih" je sve ove pokušaje ukrotio no u 48. minuti je ipak morao popustiti. Fičur je uposlio Šutevskog koji izvodi slalom kroz trećinu Medveščaka te udarcem iz neposredne blizine pogađa nebranjeni dio mreže. Mladostaši se nisu zaustavili. Luka Kramarić je u 50. minuti tukao iz sredine, a u nastavku napada "crni" postižu i sedmi pogodak. Trstenjak se našao iza gola odakle je uposlio Dobrića koji udarcem iz prve iskosa s desne strane pogađa bliži kut.

Medveščakova igra sada se potpuno raspala. "Mamuti" su radili što su htjeli po ledu i bilo je jasno da će "medvjedi" svu energiju usmjeriti u iduću utakmicu. U međuvremenu, Grgurev-Rumbak je u 50. minuti gađao s plave linije. Malo kasnije na isti potez odvažio se i Sven Kuzmanović, a u 54. minuti Nikolić je ponovo morao vaditi pločicu iz mreže. Luka Kramarić je uposlio Fičura koji klizao unaokolo po trećini, a potom pronašao Trstenjaka koji udarcem iskosa s desne strane pogađa mrežu. "Medvjedi" su tek pet minuta prije kraja došli do riječi. Vuglač je bekhendom sdesna pokušao ublažiti poraz.

Isključenje Grgurića u 56. minuti dalo je novu prigodu "bijelima" da poprave omjer. Udarac Premerla s plave linije zaposlio je Rastovskog no "crni" su odgovorili preko Nikole Kramarića koji je tukao s plave linije. Nakon izjednačenja snaga na ledu, Medveščak je minutu prije kraja ipak uspio smanjiti. Lopotar je uposlio Paulovića koji iskosa s desne strane bekhendom pogađa bliži kut. Do kraja je ostalo premalo vremena za bilo kakvu promjenu pa je tako Mladost dobila prvu utakmicu polufinala doigravanja s uvjerljivih 8:3.

Mladost je do pobjede došla teže nego što to ukazuje ishod. "Medvjedi" su održavali ravnotežu tijekom prve polovice susreta, a "mamuti" su se odlijepili zahvaljujući učinkovitosti drugog napada u kojem je raspoloženi Kozina ostvario hat trick. Tek kad je protivnički otpor valjalo dokrajčiti, proradila je i udarna navala "crnih". Medveščak je s druge strane ostao bez sekundarne učinkovitosti što je značilo mu uz sigurnog vratara treba i odličan učinak u obrani. "Medvjedi" su se držali tijekom prvih 30 minuta no kad su "procurili", više nisu imali ni sredstva ni energije za povratak. Što će suparnički tabori poduzeti za uzvratni susret, saznat ćemo za dva dana.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information