Mladost u finalu

J Mla Med 170312Nakon sedmogodišnjeg izbivanja juniori Mladosti po drugi put za redom igrat će u finalu doigravanja. U žestokoj borbi u kojoj je neizvjesnost potrajala do posljednje trećine, "mamuti" su nadjačali Medveščaka i izborili obračun s braniteljima naslova, hokejašima Zagreba. Mladostaši su poveli već u prvoj minuti susreta no "medvjedi" su za nekoliko minuta izjednačili. Do kraja trećine potrajala je ravnopravna borba u kojoj nijedna strana nije uspjela prijeći u vodstvo. Premda su "mamuti" u nastavku imali više od igre, mreže su mirovale većim dijelom druge trećine. Strijelci su proradili tek u završnici. Mladost je povela, "medvjedi" opet izjednačili, ali na mali odmor se ipak pošlo s minimalnom prednosti "crnih". Kad su "mamuti" u zadnjoj trećini otišli na dva razlike, Medveščak je morao sve karte baciti na napad. Mladost se učinkovito obranila, a u zadnjim sekundama dvoboja pogotkom u praznu mrežu pobjedom od 5:2 ostvarila ulazak u finale.

Mladost - Medveščak 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 12.3.2017.
Gledatelja: 62
Suci: Beganović, Smerdelj, Saković i Polašek

Strijelci:

1:0 MLA Kramarić L. (Šutevski) 1'
1:1 MED Vuglač (Premerl) 5'
2:1 MLA Trstenjak (Kramarić L., Fičur) 34'
2:2 MED Vuglač (Paulović) 35'
3:2 MLA Kozina (Grgurić) 39'
4:2 MLA Fičur (Đerek, Krnić) 47'
5:2 MLA Fičur (Šutevski) 60' EN

Udarci na gol:
Mladost 34
Medveščak 23

Isključenja:
Mladost 4 min
Medveščak 2 min

Mladost: Rastovski, Tomić - Grgurev-Rumbak, Kramarić L., Šutevski, Fičur, Trstenjak - Cerovečki, Kramarić N., Grgurić, Dobrić, Kozina - Kuzmanović S., Đerek, Kuzmanović T., Pleština, Krnić - Janjatović, Hanžek. Trener: Franjković

Medveščak: Nikolić - Babić, Premerl, Bublić, Vuglač, Paulović - Matišin, Belina, Fernandez Genc, Mijač, Rakar - Hrnjak, Burazin N., Lopotar, Jünker Đurić I., Hercigonja. Trener: Kolombo

Nakon poraza u drugom susretu polufinala doigravanja došao je red na Mladost da se suoči s činjenicom da na klupi nema prostora za nekakve rošade te da se za pobjedu u trećem susretu treba osloniti na iste snage. U momčad se jedino vratio Sven Kuzmanović čime se klupa proširila na 17 igrača no i dalje su sedmorica plus pričuvni vratar bili mlađi juniori. Mladostaši su bili svjesni da pukim posjedom paka niti napucavanjem prema Nikoliću neće doći do pobjede. Postojeće resurse valjalo je upotrijebiti inteligentnije i natjerati protivnika da pleše prema melodiji koju će zasvirati "mamuti".

Slično je vrijedilo i u taboru Medveščaka. Jedina je razlika bilo što su "medvjedi" bili sasvim zadovoljni svojim učinkom u drugoj utakmici. Ako bi nešto ipak zaželjeli unaprijediti bio bi to učinak druge postave koja nikako nije dolazila do izražaja bez obzira kojoj se protivničkoj petorki sučelila. Poneki pogodak od strane tog dijela momčadi, značajno bi podigao izglede Medveščaka da, poslije prošlogodišnje stanke, opet zaigra u finalu doigravanja.

Mladost je od početka utakmice krenula napadački. Luka Kramarić je započeo paljbu udarcem s plave linije. U nastavku akcije Trstenjak pokušava bekhendom iz blizine. Prva minute je još trajala kad je Šutevski vratio pak na plavu liniju do Luke Kramarića koji preciznim udarcem šalje pak od stative u mrežu. Napade "crnih" nastavio je Grgurić udarcem iz sredine, a onda su do riječi došli i "medvjedi". Uporni vuglač pucao je iz sredine u trećoj minuti susreta. Mladostaši su odgovorili preko Fičura minutu kasnije. U nastavku napada Trstenjak se opet našao pred golom no Nikolić je oba puta bio na mjestu.

Početkom pete minute "bijeli" su poravnali. Premerl je opalio iz sredine, a Vuglač iz odbijanca posprema pak u mrežu. "Mamuti" su pokušali odgovoriti u šestoj minuti udarcem Luke Kramarića s plave linije no Nikolić se nije dao iznenaditi. Minutu kasnije Fernandez Genc gađa iz sredine, a Rastovski je na mjestu. Pogreška pri letećoj izmjeni ostavila je "crne" s viškom igrača na ledu pa su od osme minute zaigrali s igračem manje. Obrana Mladosti funkcionirala je odlično te je u potpunosti onemogućila "bijele" da na bilo koji način ugroze protivnička vrata. U drugi dio trećine ušlo se s izjednačenim omjerom.

Kozina je u 11. minuti tukao s lijeve strane, Nikolić odbija pak ispred sebe nakon čega Hanžek puca iz sredine. Vratar "bijelih" bio je na mjestu. Jünker Đurić je minutu kasnije protunapad završio udarcem slijeva no Rastovski se nije dao iznenaditi. Fičur je udarcem sdesna zaposlio Nikolića, a u nastavku akcije vratar Medveščaka onemogućio je Šutevskog pred golom. Nalet Mladosti završio je Luka Kramarić udarcem iz sredine. U završnici trećine "medvjedi" preuzimaju igru u svoje ruke.

Lopotar je u 15. minuti pucao iz sredine, a minutu kasnije Rastovski brani i udarac Vuglača s istog mjesta. Neumorni Vuglač pokušao je svladati vratara "crnih" udarcem sdesna, a dvije minute kasnije sa suprotne strane. Kanonadu Medveščaka završio je Babić udarcem s plave linije. Mladost se oslobodila pritiska tek u 19. minuti kad je Luka Kramarić izveo slalom kroz postavu "bijelih" i završio prodor udarcem iz blizine. Posljednji udarac u trećini uputio je Rakar s lijeve strane.

Nakon dvadeset minuta igre nismo bili ništa bliže odluci o drugom finalistu. Poslije početne razmjene pogodaka suparnici su zatvorili prilaze svojim vratima. U nastavku susreta prvi je protivničkim vratima zaprijetio Vuglač, udarcem iz sredine. Mladost je odgovorila u 22. minuti s dva uzastopna udarca Luke Kramarića. Nikolić je prvog ukrotio, a poslije drugog je morao zaustaviti i odbijanac Grgurića iz neposredne blizine. Naleti "crnih" su se nastavili. Hanžek je u 24. minuti pokušao udarcem iskosa s desne strane iznenaditi vratara "bijelih", a u nastavku napada sa suprotne strane zaprijetio je Tin Kuzmanović.

Fičur je u 25. minuti tukao iz sredine, a minutu kasnije prekršaj pravi Rakar. Luka Kramarić je prvi tukao prema vratima, a Šutevski vješto skrenuo pločicu no Nikolić se nije dao iznenaditi. Malo kasnije Šutevski pokušava pogoditi mrežu iz neposredne blizine, ali bez uspjeha. Luka Kramarić još jednom pokušava udarcem iz daljine no mreža Medveščaka je ostala mirovati. U 27. minuti Paulović bježi u protunapad te udarcem iz sredine pogađa stativu. "Mamuti" su se pravili kao da se ništa nije dogodilo pa je prije povratka napadača "bijelih" u igru u prilici bio i Dobrić. Premerl je u 28. minuti udarcem s lijeve strane natjerao Rastovskog na odličnu obranu nakon čega je nastupilo zatišje.

Dobrić je u 31. minuti pokušao bekhendom sdesna iznenaditi Nikolića. Dvije minute kasnije Fičur se probio pred vrata no nije uspio ugurati pak u mrežu. Dugotrajnu rezultatsku ravnotežu narušio je tek pogodak Mladosti u 34. minuti. Fičur je poveo napad, predao pak Luki Kramariću na lijevoj strani koji pronalazi Trstenjaka u sredini. Napadač "crnih" varkom tijela je stvorio potreban prostor i bekhendom poslao pak pokraj čuvara mreže "bijelih". Medveščak je mogao izjednačiti već u idućem napadu kad je Rakar pobjegao svojim čuvarim i izašao sam pred gol no Rastovski je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik.

Dobrić je udarcem s plave linije pokušao iznenaditi Nikolića, a minutu kasnije svoj je udarac iz sredine iskušao i Fičur. Vodstvo "crnih" potrajalo je malo više od minute i pol. Paulović je u 35. minuti tukao iz sredine i pogodio blok. Pločica se odbila do Vuglača koji udarcem sdesna vraća priču na početak. Minutu kasnije Babić je udarcem sdesna pokušao preokrenuti omjer no Rastovski je bio na mjestu. Prekršaj Svena Kuzmanovića u 37. minuti dao je "medvjedima" novu prigodu za vodstvo.

Medveščak je ozbiljno pritisnuo protivnika. Mijač je udarcem sdesna zaprijetio "mamutima", a Vuglač malo kasnije s istog mjesta pogađa stativu. Luka Kramarić je bijegom kojeg završava udarcem iz sredine omogućio predah svojoj momčadi no "bijeli" su ponovo zaprijetili u predzadnjoj minuti preko Bublića. Tridesetak sekundi po izjednačenju snaga na ledu, Mladost se ponovo našla u vodstvu. Grgurić je uposlio Kozinu koji je bekhendom s desne strane iznenadio vratara Medveščaka i vratio minimalnu prednost svojoj momčadi. Prije odlaska na mali odmor udarac je uputio i Šutevski no Nikolić je ovog puta bio na mjestu.

"Mamuti" su u zadnju trećinu ušli s malom, ali značajnom prednosti. Medveščak se našao u položaju da mora zaigrati napadački ne bi li vratio ravnotežu i zadržao izglede za finale. Pritisak na "medvjede" rastao bi sa svakom proteklom minutom u rezultatskom zaostatku. Fičur je u 41. minuti udarcem iskosa s lijeve strane otvorio posljednju trećinu. Nadovezao se Luka Kramarić topovskim udarcem s plave kojeg je Nikolić sjajnom obranom zaustavio. Rakar je uzvratio minutu kasnije pogodivši Rastovskog u kacigu udarcem iz sredine. U 43. minuti Sven Kuzmanović puca s plave linije, a Dobrić skreće pak prema vratima. Nikolić je bio na mjestu.

Nakon uzbudljivog ulaska u trećinu nastupilo je zatišje od nekoliko minuta tijekom kojeg ni jedni niti drugi nisu bili u stanju izvesti bilo kakvu akciju. U 47. minuti, "mamuti" su povećali prednost na dva gola razlike. Krnić je vratio pak na plavu liniju odakle je Đerek uputio odmjeren udarac. Pločicu je na putu prema vratima vješto skrenuo Fičur i ona je odsjela u mreži. Povećavši prednost, mladostaši" su sada mogli "zatvoriti" utakmicu odnosno prepustiti inicijativu protivniku. Međutim, Medveščak se nije uspio nametnuti igrom.

Dobrić je u 50. minuti udarcem iz sredine zaprijetio vratima "bijelih", a malo kasnije Luka Kramarić ponovo tuče s plave linije. "Mamuti" su se nakon ovog izlaza ponovo povukli na svoju polovicu i nastavili trošiti vrijeme. Medveščak se vratio u akciju u 53. minuti. Babić tuče s desne strane, a u nastavku napada Rastovski brani i udarac Paulovića iz sredine. Pet minuta prije kraja trećine Fičur gađa iskosa s lijeve strane, a minutu kasnije Vuglač pokušava smanjiti zaostatak. U 58. minuti ponovo je u prilici Fičur. U prekidu igre, trener Kolombo zove pola minute predaha.

Nikolić je napustio svoja vrata pa su "bijeli" krenuli na sve ili ništa sa šestoricom igrača. Pune dvije minute "medvjedi" su tražili priliku za udarac no nisu bili uspješni. Kad je Šutevski u zadnjoj minuti osvojio pločicu, proslijedio je Fičuru koji udarcem s desnog krila pogađa nebranjenu mrežu i vodi Mladost u drugo uzastopno finale doigravanja.

Bez obzira što je Mladost prije dvoboja bila u ulozi favorita, Medveščak se u polufinalu odlično nosio s "mamutima" i bio je u igri za finale sve do posljednje trećine dvoboja. "Medvjedi" su se oslanjali na sjajnog vratara Nikolića i upornu obranu iz koje su proizlazili protunapadi s kojima je Mladost imala dosta poteškoća. Da su neki od udaraca koji su pogodili stativu u trećoj utakmici bili malo precizniji, lako se moglo dogoditi da se za naslov prvaka bori momčad Medveščaka. Od juniorskog uzrasta oprostili su se vratar Nikolić, braniči Premerl i Burazin te napadač Mijač koje očekuje neizvjesnost nastavka karijere u seniorskoj konkurenciji.

Mladost se teško nosila s imperativom pobjede. U prvoj utakmici uspjeh su donijeli igrači iz drugog plana, a u drugoj su mladostaši potpuno podbacili. Neizvjesnost je dugo trajala i u odlučujućem susretu. "Mamuti" su na kraju ipak iskoristili prednosti koje su imali u pojedincima koji su znali preuzeti odgovornost u odlučujućim trenucima i izboriti pobjedu. Uspjeh Mladosti tim je veći ako se prisjetimo da gotovo polovicu sastava čine mlađi juniori od kojih se očekivalo da "preskoče razred" i odigraju na razini potrebnoj za ulazak u finale.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information