Neočekivani početak

J Zag Mla 170419Hokejaši Mladosti iznenadili su branitelja naslova, Zagreb, u prvoj finalnoj utakmici doigravanja prvenstva Hrvatske za juniore. Mladostaši su svladali "veprove" s 4:2 i time najavili uzbudljivu borbu za prvo mjesto. Zagrebaši su u prvih dvadeset minuta imali nešto više od igre no samo su jednom zatresli protivničku mrežu. U nastavku susreta gledamo još dinamičniju i borbeniju utakmicu u kojoj su i "mamuti" pokazali napadačke sklonosti. Sredinom druge trećine Mladost izjednačuje omjer, a kad su obje momčadi već razmišljale o drugom predahu, "mamuti" su u zadnjoj minuti postigli dva pogotka i zadnju trećinu dočekali sa značajnom prednosti. Zagrebaši su u zadnjoj trećini pritisnuli suparnika no nikako nisu pronalazili put do mreže. Kad su mladostaši sredinom trećine povećali prednost, pobjeda im je bila na dohvat ruke. "Veprovi" su u završnici samo ublažili poraz.

Zagreb - Mladost 2:4 (1:0, 0:3, 1:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 19.4.2017.
Gledatelja: 78
Suci: Prezelj, Krčelić, Metzinger i Polašek

Strijelci:

1:0 ZGB Krikšić (Čizmadija) 12'
1:1 MLA Fičur (Šutevski) 32' PP1
1:2 MLA Trstenjak (Šutevski) 40'
1:3 MLA Fičur (Šutevski) 40'
1:4 MLA Šutevski 50'
2:4 ZGB Čizmadija 56'

Udarci na gol:
Zagreb 36
Mladost 31

Isključenja:
Zagreb 18 min
Mladost 16 min

Zagreb: Hergešić-Adamović, Slivnjak - Stančić, Kos, Krikšić, Čizmadija, Tadić - Joja, Lukač, Ličina, Crnec, Stubičar - Begić, Katarin, Gojković L., Vragolović. Trener: Zavacky

Mladost: Rastovski, Goršić - Kramarić L., Grgurev-Rumbak, Šutevski, Fičur, Trstenjak - Cerovečki, Kramarić N., Grgurić, Dobrić, Kozina - Đerek, Janjatović, Pleština, Hanžek, Kuzmanović T. - Lovak. Trener: Franjković

Gotovo dva mjeseca protekla su otkako su juniori Zagreba odigrali posljednju prvenstvenu utakmicu. Neki od njih su nastupili u završnici seniorskog prvenstva, neki su otputovali u Koreju s juniorskom reprezentacijom, ali ostaje činjenica da je juniorsko prvenstvo i dalje u zapečku hrvatskih hokejaških zbivanja. Zagrebaši su uvjerljivo osvojili prvo mjesto u redovnom dijelu prvenstva s čak sedam bodova prednosti u odnosu na Mladost. U četiri međusobna dvoboja obje su momčadi zabilježile po dvije pobjede pri čemu su "veprovi" osvojili dva boda više.

Vodeći strijelci Zagreba bili su Krikšić sa 17 i Čizmadija s 15 bodova, a vratar Hergešić-Adamović je s 89,4% obrana držao drugo mjesto u poretku. Zagreb je u finalni dvoboj isklizao u oslabljenom sastavu. Nedostajali su branič Babić te napadači Selitaj i Štajcar. Po prvi puta ove sezone isklizao je napadač Luka Gojković. Na drugoj strani mladostaše su predvodili Fičur sa 17 i Šutevski s 16 bodova. U sastavu nije bilo braniča Svena Kuzmanovića te napadača Krnića. Svi Zagrebovi igrači bili su juniori dok su u redovima mladostaša čak osmorica pripadali šampionskoj momčadi mlađih juniora.

Utakmica nije pravo ni počela, a sudački dvojac je već stigao pokazati da nije bio u formi. Naguravanje dvojice suparnika u borbi za pak uz ogradu nijedan od dvojice sudaca nije označio prekršajem. Tek kad je s nekoliko metara zaleta Luku Kramarića uz ogradu prilijepio Tadić, označen je prekršaj. Zbog "nabijanja na ogradu" isključen je Luka Kramarić. Pravila hokejaške igre definiraju ovaj prekršaj kao nalet tijelom ili laktom odosno rušenje protivnika na takav način da isti bude nasilno nabačen na ogradu. Da je branič Mladosti isključen zbog držanja ili nečeg sličnog to bismo još i razumjeli pod uvjetom da je prekršaj označen prije naleta Zagrebovog napadača. Međutim jedini igrač koji je učinio bilo što što je dovelo do nasilnog bacanja protivnika u ogradu bio je upravo Tadić kojem nije dosuđeno ništa. Ponekad se postavlja pitanje čemu uopće povećavati broj sudaca na ledu kad je jedan sasvim dovoljan  za pogrešnu prosudbu događaja koji mu se odvija pred očima.

Zagrebaši su se bez poteškoća postavili u napadačkoj trećini i započeli s kombinacijama. Početkom druge minute Stančić je pucao s plave linije, pak je zapeo u bloku i otišao visoko u zrak. Prije nego što je pao na led Čizmadija ga je glavom ubacio u mrežu. Suci su prvo priznali pogodak, a nakon toga i vlastitu pogrešku. "Veprovi" su nastavili s pritiskom. Lukač je nešto kasnije gađao s lijeve strane no Rastovski je bio na mjestu. Vratar "žutih" bio je siguran i prilikom dalekometnih pokušaja Lukača u drugoj i Tadića u trećoj minuti. Mladostaši su se uspjeli obraniti, a tridesetak sekundi kasnije, isključen je Kos.

Sada je došao red na Mladost da pokuša iskoristiti brojčanu prednost. Međutim, tijekom iduće dvije minute samo je Luka Kramarić udarcem s plave linije zaposlio Hergešića-Adamovića. Obrana "plavih" funkcionirala je besprijekorno pa su mreže nakon žestokog uvoda ipak ostale netaknute. Zagreb je preuzeo inicijativu pa u šestoj minuti bilježimo udarac Crneca iz sredine. U nastavku akcije pred golom se našao Ličina no njegov bekhend nije pronašao put do mreže. Najbolju prigodu ipak je imao Crnec čiji je bekhend iz sredine pogodio stativu. Fičur je na trenutak rasteretio vlastitu obranu prodorom u sedmoj minuti no njegov udarac sdesna zaustavlja vratar "veprova".

U osmoj minuti prekršaj pravi Luka Kramarić pa su "plavi" dobili novu priliku za prelazak u vodstvo. Prije nego što su zagrebaši stigli bilo što napraviti, Dobrić je uzeo pak protivničkom vrataru iza gola i završio akciju bekhendom iz sredine. "Veprovi" su se ubrzo vratili u napad pa je Rastovski odličnom obranom prvo zaustavio udarac Joje iz sredine, a u 11. minuti i dalekometni pokušaj Kosa. Nakon povratka u igru Luka Kramarić tuče s plave linije, a u 12. minuti Zagreb dolazi u vodstvo. Krikšić je poveo protunapad po desnom krilu te uposlio Čizmadiju na suprotnoj strani. Napadač "plavih" ulazi u napadačku trećinu i vraća pak svom kapetanu koji udarcem iz zgloba pogađa mrežu.

"Mamuti" su pokušali odgovoriti preko Kozine u 12. minuti no njegov bekhend nije pronašao put do mreže. U istoj minuti u prilici se našao i Ličina. Nakon zatiška od par minuta nova uzbuđenja najavilo je isključenje Tadića. Mladostašima nikako nije polazilo za rukom organizirati napadačku akciju pa se igra s igračem više svela na prodor Luke Kramarića u 16. minuti čiji udarac sdesna Hergešić-Adamović brani. U završnici trećine Hanžek pokušava bekhendom iskosa s desne strane no vratar Zagreba zaustavio je i taj, ali i bekhend Šutevskog iz sredine.
Posljednja minuta bila je puna zbivanja. Grgurić je prvo zapucao slijeva, a malo kasnije Fičur odlazi iza gola odakle pronalazi Trstenjaka u sredini čiji je udarac Hergešić-Adamović ukrotio sjajnom obranom. Tik prije sirene Krikšić tuče s centra no Rastovski se nije dao iznenaditi. Zagrebaši su stekli minimalnu prednost no bilo je jasno da će se borba u nastavku tek rasplamsati.

Trstenjak se već u 21. minuti probio pred vrata no nije uspio izjednačiti. Malo kasnije, Luka Kramarić se i po treći put našao na klupi za kažnjene. Crnec je odmah nakon osvojenog bulija tukao iz sredine, a Rastovski je bio spreman. "Mamuti" su se disciplinirano branili te su uskoro uspjeli prebaciti igru u protivničku trećinu. u 22. minuti Tadić je "zakucao" Dobrića u ogradu no ovog puta su suci označili prekršaj. Međutim, napadač "žutih" krenuo je u obračun s protivnikom. Sudačka četvorka je ubrzo rastavila sukobljene strane, a onda je po starom lošem običaju (pre)dugo vijećala o kaznama. Na kraju je Dobrić koji je započeo okršaj ostao sa samo dvije minute kazne, dok je Tadić uz dvije minute za početni prekršaj dobio čak četiri minute.

Suparnici su nastavili igru sa po četvoricom igrača no prigoda nije bilo sve do povratka Kramarića u igru. Mladost je sada imala više od tri minute igrača više. Zagreb se odlično postavio u obrani zatvarajući sve prilaze svojim vratima. "Mamutima" nikako nije polazilo za rukom izvesti bilo kakvu kombinaciju koja bi dovela do udarca prema vratima. Vrijeme je prolazilo, postave su se mijenjale no Hergešić-Adamović nije imao posla sve do 25. minute kad je Luka Kramarić svoj prodor završio udarcem s plave linije. Na prava uzbuđenja trebalo je sačekati izjednačenje snaga na ledu.

Stubičar je u 27. minuti opalio iz sredine, a u nastavku napada Stančić tuče s plave linije. Rastovski je oba puta bio siguran. Malo kasnije, Stančić presijeca izlazak "žutih" iz trećine i izlazi sam pred gol. Rastovski je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik, a potom je obranio i odbijanac Crneca iz neposredne blizine. Nakon što su "preživjeli" 27. minutu mladostaši su prenijeli igru u napadačku trećinu. Prvo je Kozina pokušao iznenaditi Hergešića-Adamovića udarcem iskosa s lijeve strane. Malo kasnije na isti način, samo s druge strane pucao je Grgurić. Vratar "plavih" potom brani udarac Luke Kramarića s lijeve strane, a potom i pokušaj Trstenjaka s istog mjesta.

U 29. minuti opet je došao red na Rastovskog da spašava svoju momčad. Prvo je zaustavio udarac Ličine sdesna, a potom i pokušaj Kosa iz sredine. Prekršaj Begića u 30. minuti prekinuo je ovaj nalet "veprova". Mladostaši su ovog puta bili poduzetniji u napadačkoj trećini. Šutevski je u 31. minuti tukao s desne strane, a početkom 32. minute Mladost je izjednačila. Luka Kramarić je s plave linije spustio pak do Fičura na lijevom krilu. Kapetan "žutih" odigrao je dupli pas sa Šutevskim u kutu i potom udarcem iz sredine zakucao pločicu u mrežu.

Zagreb je smjesta pokrenuo ofanzivu ne bi li se što brže vratio u vodstvo. Rastovski je u 33. minuti odličnom obranom zaustavio udarac Tadića iz sredine. Minutu kasnije imao je dosta muke s udarcem Stančića s plave linije, a u 35. minuti pak se, poslije udarca Joje s plave linije, zaustavio tik pred crtom gola prije nego što su ga "mamuti" ispucali. Minutu kasnije Lukać gađa s desne strane no mreža Mladosti se nije zatresla. Mladost je tek u 36. minuti došla do daha kad je Pleština udarcem sdesna zaposlio vratara "plavih".

Krikšić je malo kasnije bekhendom sdesna pokušao iznenaditi Rastovskog, a četiri minute prije kraja trećine na klupu za kažnjene sjeda Stubičar. Fičur je u 37. minuti uposlio Trstenjaka pred golom no Hergešić-Adamović je bio na mjestu. Malo kasnije Fičur tuče s desne strane no vratar "plavih" je i dalje na visini zadatka. Ni Luka Kramarić nije bio bolje sreće prilikom udarca s plave linije. Nakon izjednačenja snaga na ledu Janjatović iskušava svoj dalekometni udarac. Kad se već činilo da će se na drugi odmor poći u rezultatskoj ravnoteži, "mamuti" su preokrenuli omjer.

Tridesetak sekundi prije kraja trećine Šutevski je osvojio pak u napadačkoj trećini te je nakon polukruga oko obrane "plavih" uposlio Trstenjaka koji udarcem sdesna pogađa mrežu. Samo 13 sekundi kasnije, Šutevski je zaustavio ispucani pak i predao ga Fičuru iza plave linije koji je pričekao Trstenjaka da izađe iz zaleđa, nakon čega je topovskim udarcem zakucao pak u rašlje. Dvostruki udar ponukao je trenera Zavackog da samo 21 sekundu prije kraja trećine pozove pola minute predaha. Uskoro je trećina završila nakon čega smo doživjeli ugodno iznenađenje u vidu rolbe koja je započela s čišćenjem leda. Igrači su konačno dobili pravo na zasluženi odmor od 15 minuta i nadamo se kako više nikad juniori neće morati u treću trećinu sa samo pet minuta predaha.

Inače, sudački dvojac je tijekom druge trećine ponovo izazvao burne reakcije nakon što je nalet Tadića na Đereka iza gola Mladosti prošao bez kazne. Branič Mladosti ostao je ležati na ledu držeći se za koljeno. Bez obzira što su mogli i morali zaustaviti igru budući da su "žuti" bili u posjedu paka, suci se nisu oglasili sve dok Mladost nije završila svoju akciju. Istina, pravila kažu da se igra ne prekida u slučaju kad je momčad ozlijeđenog igrača u izglednom položaju za pogodak no od trenutka kad je Đerek ostao ležati do Fičurovog udarca prema golu prošlo je više nego dovoljno vremena za prekid. Pravna začkoljica bila je samo izgovor za činjenicu da nije suđen ni prekršaj niti je zaustavljena igra.

Luka Kramarić je otvorio posljednju trećinu udarcem slijeva u 41. minuti. Dvije minute kasnije, prekršaj Dobrića ostavlja "veprove" s igračem više. Krikšić je u 43. minuti tukao sdesna, Rastovski odbija pak nakon čega je morao braniti i udarac Čizmadije iz neposredne blizine. Pedesetak sekundi prije povratka napadača "žutih" u igru, na klupu za kažnjene morao je sjesti i Šutevski. Mladost se našla u nezavidnom položaju budući da su zagrebaši sada mogli doći i do izjednačenja. Stančić je u 45. minuti udarcem s plave linije pogodio prečku, a malo po povratku Dobrića u igru Stančić još jednom tuče s plave linije no Rastovski je bio na mjestu. Tek što se Šutevski vratio u igru, na njegovo mjesto na klupi za kažnjene sjeda Cerovečki.

Ovog puta prvu je priliku imala Mladost. Šutevski je "izbacio" Fičura samog pred gol, ali Hergešić-Adamović je iz ovog dvoboja iazašao kao pobjednik. Zagreb je u dvije minute uspio zaprijetiti samo udarcem Kosa s plave linije kojeg je Rastovski ukrotio odličnom obranom. "Veprovi" su još neko vrijeme zadržali napadački zamah pa je tako Crnec u 49. minuti bekhendom slijeva pokušao iznenaditi čuvara mreže "žutih". U 50. minuti "mamuti" su napravili odlučujući iskorak prema pobjedi. Šutevski je pobjegao svojim čuvarima i izašao sam pred vrata. Stančić ga je srušio u pokušaju da spasi svoja vrata no pak je već bio u golu.

Minutu kasnije Luka Kramarić završava svoj prodor udarcem slijeva, ali u nastavku akcije pravi prekršaj u napadu. Međutim prije nego što su suci stigli prekinuti igru, prekršaj je napravio i Kos pa su obje momčadi ostale sa po četvoricom igrača na ledu. Dobrić je u istoj minuti pobjegao svojim čuvarima i završio prodor bekhendom kojeg Hergešić-Adamović brani. Odgovorio je Stančić udarcem sdesna, a potom su obje momčadi zaigrale s punim postavama. Uslijedilo je zatišje koje je potrajalo sve do 55. minute pa se činilo kako su se "veprovi" pomirili s porazom u prvoj utakmici.

Pet minuta prije kraja trećine vratar "plavih" brani udarac Luke Kramarića iz sredine, a u 56. minuti Zagreb vraća tračak nade u povratak. Čizmadija se probio kroz sredinu i pucao. Na trenutak se činilo da Rastovski ima taj pak no on se ipak nekako izmigoljio preko crte gola. Zagrebaši su u završnici pokušali izboriti produžetak. Crnec je u 57. minuti zapucao s desne strane, a minutu kasnije Tadić iz izglednog položaja u sredini puca pokraj vrata. U zadnjoj minuti Trstenjak se našao iza gola i uposlio Šutevskog pred vratima no Hergešić-Adamović je bio na mjestu. Utakmicu je zaključio Stubičar s dva pokušaja iz neposredne blizine, ali Rastovski je bio na visini zadatka.

Mladost je došla do pobjede koju je priželjkivala, ali kojoj se, na temelju redovnog dijela sezone, nije imala pravo nadati. Odlučujućom se pokazala zadnja minuta druge trećine u kojoj su "mamuti" s dva zgoditka stekli prednost koju više nisu ispuštali. Rastovski je branio na reprezentativnoj razini, a njegovi suigrači su vrlo dobrom igrom u obrani suzbili oštricu protivničkog napada. Zagreb je u finalnu dvoboj ušao pun samopouzdanja no kad su se našli u neočekivanom zaostatku, "veprovi" nisu bili u stanju ubaciti u višu brzinu. Razdoblje u kojem su definitivno izgubili utakmicu zbilo se početkom posljednje trećine kad nisu iskoristili dvojicu igrača više. Vremena za razmišljanje nema. Samo dva dana kasnije, igra se uzvrat.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information