Prvaci i dalje u borbi

J Zag Mla 170422 1Zagreb se nakon dva poraza našao pritješnjen uz bandu. Braniteljima naslova nije preostalo ništa drugo nego dati sve od sebe za pobjedu. "Veprovi" su u trećoj utakmici zapodjenuli bespoštednu bitku u kojoj su se bolje snašli od protivnika koji nije mogao pobjeći od pomisli da bi ovo mogla biti i zadnja utakmica finala. Zagrebaši su rano došli u vodstvo te su tijekom prve trećine uglavnom imali više od igre. "Mamuti" su ipak neposredno pred odmor uspjeli izjednačiti. U nastavku susreta prvaci i dalje imaju više od igre no mreže su mirovale sve do sredine drugog dijela susreta. Tada su "veprovi" za tri i pol minute tri puta zatresli mrežu čime su učinili veliki korak prema pobjedi. Mladost je nekako doteturala do kraja trećine bez novih pakova u mreži. Početkom posljednje trećine mladostaši smanjuju zaostatak. Da su par minuta kasnije iskoristili kazneni udarac, "mamuti" bi se možda i vratili u utakmicu no Zagreb se ubrzo pribrao i "zatvorio" utakmicu. "Veprovi" su s konačnih 4:2 izborili četvrtu utakmicu u kojoj ponovo imaju imperativ pobjede.

Zagreb - Mladost 4:2 (1:1, 3:0, 0:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 22.4.2017.
Gledatelja: 102
Suci: Metzinger, Smerdelj, Krčelić i Prezelj

Strijelci:

1:0 ZGB Ličina (Stubičar) 5'
1:1 MLA Trstenjak (Fičur) 20'
2:1 ZGB Krikšić (Tadić) 29'
3:1 ZGB Stančić (Čizmadija, Tadić) 30'
4:1 ZGB Stančić (Čizmadija, Tadić) 32'

Udarci na gol:
Zagreb 39
Mladost 27

Isključenja:
Zagreb 6 + 10 (Tadić) + 10 (Gojković) + 25 (Stubičar) min
Mladost 8 min

Zagreb: Hergešić-Adamović, Mikulić - Stančić, Crnec, Krikšić, Čizmadija, Tadić - Joja, Kos, Ličina, Gojković L., Stubičar - Lukač, Katarin, Vragolović, Begić. Trener: Zavacky

Mladost: Rastovski, Goršić - Kramarić L., Grgurev Rumbak, Šutevski, Fičur, Trstenjak - Cerovečki, Kramarić N., Grgurić, Dobrić, Kozina - Janjatović, Đerek, Pleština, Hanžek, Kuzmanović T. - Lovak. Trener: Franjković

Kad se momčad u doigravanju nađe na rubu ispadanja tada joj preostaje samo usredotočiti se na iduću utakmicu i potpuno ukloniti iz vidokruga tzv. "širu sliku". Zagrebašima je daleko lakše bilo razmišljati o tome da moraju pobijediti u trećoj utakmici nego opterećivati se s imperativom dobijanja tri utakmice za redom. Prije početka prvenstva Zagreb je slovio kao favorit natjecanja budući da je imao najbrojnije i najkvalitetnije izlazno godište. "Veprovi" su mogli postaviti pune tri petorke i dvojicu vratara u juniorskom uzrastu. Izostanci Babića, Selitaja i Štajcara značajno su "skratili" Zagrebovu klupu pa se trener Zavacky u praksi služio s 11 igrača. Za ovu utakmicu ostao je i bez pričuvnog vratara Slivnjaka na čije mjesto je uklizao mlađi junior Mikulić.

Mladostaši su pak u dvoboj ušli svjesni da ih možda samo šezdeset minuta igre dijeli od naslova prvaka. Iako ni u jednom trenutku nisu bili favorit te su se za ulazak u finale itekako morali potruditi protiv Medveščaka, "mamuti" su došli na prag pobjede. Budući da se sastav koji pobjeđuje ne mijenja, trener Franjković nije imao potrebe uvoditi promjene koje bi narušile "kemiju" koju je ovaj sastav stvorio u prethodnih pet utakmica doigravanja. Sastav u kojem se našlo čak osam "zlatnih" mlađih juniora, nadmašio je očekivanja no sada je pred njima bio onaj posljednji, možda i najteži korak prema naslovu prvaka. Uzevši u obzir izostanke Krnića i Svena Kuzmanovića, jedina pričuva na koju je stručni stožer Mladost mogao još računati bili su preostali mlađi juniori. U taboru "mamuta" ipak su se nadali kako će dovršiti posao u tri utakmice.

Zagreb je otvorio utakmicu udarcem Stubičara s plave linije u drugoj minuti. Malo kasnije Čizmadija je pokušao iznenaditi Rastovskog udarcem s centra. Mladostaši su uzvratili minutu kasnije prodorom Fičura po desnoj strani koji ubacuje pak u sredinu odakle je tukao Trstenjak. Hergešić-Adamović odličnom je obranom sačuvao svoja vrata. "Veprovi" su nastavili s naletima. U četvrtoj minuti Ličina gađa iz sredine, a minutu kasnije svoj je udarac s plave linije iskušao Kos. Pritisak "plavih" naposlijetku je doveo i do vodećeg pogotka. Stubičar je uposlio Ličinu koji je udarcem iz zgloba s desne strane iznenadio čuvara mreže "žutih".

Fičur je u idućem napadu pokušao izjednačiti bekhendom slijeva, ali mu to nije pošlo za rukom. Malo kasnije Rastovski brani udarac Čizmadije s lijevog krila, a u šestoj minuti prekršaj je napravio Cerovečki. "Mamuti" su zbili svoje redove tako da nijednom paku nisu dopustili prolazak do svojih vrata. Čim su se snage na ledu izjednačile, Fičur je gađao s plave linije no Hergešić-Adamović je bio na mjestu. Zagrebaši su sredinom trećine započeli novu ofanzivu.

Gojković je udarcem iz sredine dao znak za početak kanonade. U 12. minuti Rastovski brani pokušaj Stubičara s plave linije, a minutu kasnije na isti je način pogodak pokušao postići Joja. Vratar "žutih" naročito se istaknuo zaustavivši dalekometni udarac Stančića. Fičur je na trenutak prekinuo ofanzivu "veprova" udarcem slijeva koji pogađa protivničkog vratara u kacigu. U 14. minuti Tadić stavlja Rastovskog na muke udarcem s lijevog krila, a malo kasnije vratar Mladosti zaustavio je i udarac Vragolovića iz sredine. Neumorni Fičur u 15. minuti "bendijem" iz sredine pogađa stativu.

U završnici trećine Vragolović je "varaždincem" pokušao iznenaditi Rastovskog, a minutu kasnije pred Zagrebovim vratima našao se Šutevski. Čizmadija je u 18. minuti tukao s plave linije, a u zadnjim sekundama prve trećine Mladost je uspjela izjednačiti. Fičur je prošao po lijevom krilu te dao pak poprijeko do Trstenjaka koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Mladost je bila u toliko podređenom položaju da bi bila zadovoljna i s minimalnim zaostatkom na kraju trećine. Međutim, primljeni pogodak vratio je zagrebaše na početak. Pred sobom su imali još četrdeset minuta da izbjegnu poraz u finalnom dvoboju.

Crnec je u 22. minuti udarcem iz sredine zaprijetio vratima Mladosti. Malo kasnije Kozina prolazi po lijevoj strani i ubacuje pak u sredinu odakle Dobrić puca, Hergešić-Adamović odbija pak do Grgurića. Napadač "žutih" puca iz neposredne blizine, a Zagrebov vratar sjajnom obranom spriječava Mladost da prijeđe u vodstvo. U 23. minuti Kuzmanović puca iz sredine, a malo kasnije Luka Kramarić tuče s plave linije. Hergešić-Adamović odbija pak do Trstenjaka kojem ne polazi za rukom pogoditi mrežu iz neposredne blizine. Na ofanzivu Mladosti Tadić odgovara u 24. minuti udarcem s plave linije.

Krikšić je u 26. minuti zaposlio Rastovskog udarcem sdesna, a u nastavku napada Gojković gađa s istog mjesta. Rastovski brani i ovaj udarac, a potom i pokušaj Tadića iz neposredne blizine. Fičur je minutu kasnije protunapadom donio predah svojoj obrani no "plavi" su se ubrzo vratili u napad. Stubičar u 27. minuti izvodi slalom kroz obranu "žutih" no vratar Mladost i iz ovog dvoboja izlazi kao pobjednik. Opća ofanziva "veprova" nije jenjavala. Kos je malo kasnije tukao s plave linije, a nakon neuspjelog izlaska mladostaša sa svoje polovice, Čizmadija završava svoj protunapad udarcem iz sredine.

Nakon Krikšićevog udarca sdesna u 28. minuti, Luka Kramarić je snažnim udarcem s plave linije zaprijetio Zagrebovima vratima. U idućoj akciji "veprovi" su napokon pretočili svoju premoć u pogotke. Tadić je poveo protunapad po desnom krilu. Uposlio je Krikšića u sredini koji udarcem iz zgloba zakucava pak u rašlje. Minutu i pol kasnije, pak se ponovo našao u mreži Mladosti. Ponovo su "veprovi" bili u protunapadu, ovog puta trojica na jednog. Tadić je ponovo prošao po desnom krilu nakon čega daje pak poprijeko do Čizmadije. Napadač "plavih" ubacuje pločicu pred gol odakle Stančić pogađa nebranjeni dio mreže.

Mladost je na dvostruki udar pokušala odgovoriti bekhendom Dobrića koji se u 32. minuti našao pred protivničkim vratima. Hergešić-Adamović bio je na mjestu. U idućem napadu "veprovi" po četvrti put pogađaju mrežu. Crnec je opalio s plave linije, vratar "žutih" odbija pak, a Krikšić ga udarcem sdesna ubacuje u nebrenjeni dio mreže. Ovaj pogodak prelio je čašu strpljenja trenera Franjković koji je pozvao pola minute predaha i na nedvosmislen način izrazio nezadovoljstvo izvedbom svojih igrača u drugoj trećini.

Zagreb je nastavio s pritiskom. Vragolović je u 33. minuti tukao iz sredine no Rastovski se prvi pribrao od mladostaša. Trstenjak je minutu kasnije pokušao udarcem iskosa s desne strane no "veprovi" su potom opet prigrabili inicijativu. Stančić je u idućem napadu ispalio projektil s plave linije, ali nije pogodio cilj. U 36. minuti Stubičar gađa sdesna, Rastovski odbija pak ispred sebe na odbijancu je prvi Vragolović no vratar "žutih" odličnom obranom zaustavlja pak. Ličina je malo kasnije pucao s desne strane. Pritisak "plavih" doveo je i do prekršaja Luke Kramarića u 37. minuti.

Tadić je odmah poslije bulija tukao iz sredine, a minutu kasnije Rastovski je obranio i udarac Crneca s desnog krila. Isključenje Tadića u 39. minuti uštedjelo je mladostašima 15 sekundi igre s igračem manje. Odmah po povratku u igru Luka Kramarić je pokušao iznenaditi vratara "plavih" udarcem s plave linije no omjer se nije mijenjao. Zagreb je i u drugih dvadeset minuta u potpunosti nadigrao "mamute". Sve što su promašivali u prvoj trećini, ali i u prethodne dvije utakmice, zagrebaši su naplatili za samo četiri minute. Zagreb je imao pobjedu u rukama, a "mamuti" su već mogli razmišljati o četvrtoj utakmici.

Mladost se ipak nije namjeravala predati bez borbe u zadnjoj trećini koju su započeli s igračem više. Zagrebaši su ipak prvi zaprijetili kad je Krikšić osvojio pak i pucao iz blizine. "Mamutima" je trebalo nekoliko minuta da povežu svoje redove, a onda je Nikola Kramarić uposlio Šutevskog na desnom krilu koji ubacuje pak u sredinu odakle Trstenjak udarcem iz prve pogađa mrežu. Ovaj pogodak upalio je nadu "žutih" u povratak u utakmicu. Dobrić je u idućem napadu gađao s lijeve strane no Hergešić-Adamović je bio na mjestu.

Dvije minute kasnije Šutevski je protunapad završio udarcem iz sredine. Malo kasnije, u protunapad juri Trstenjak no Kos ga ruši u izglednoj prigodi za pogodak. Suci su dosudili kazneni udarac što je dovelo Mladost u odličnu priliku da vrati neizvjesnost u utakmicu. Trstenjak je krenuo odlučno prema vratima no njegov brzi udarac iz sredine završava u štitniku Hergešića-Adamovića. Propuštena prilika narušila je raspoloženje "mamuta" što su zagrebaši smjesta iskoristili kako bi pokrenuli vlastiti ofanzivu.

Stubičar je u 47. minuti tukao s plave linije, a malo kasnije iz daljine je gađao i Stančić. Rastovski je u idućoj minuti obranio i udarac Krikšića. Mladost se ubrzo pribrala pa je uspostavila ravnotežu u igri. Hanžek je prošao po lijevom krilu te uposlio Kozinu u sredini koji puca iz prve no vratar "plavih" bio je na mjestu. Malo kasnije Dobrić se probija pred vrata, ali ne uspijeva ugurati pak preko crte. Protuofanzivu "žutih" zaključio je Fičur udarcem iz sredine u 50. minuti. Malo zatim, Mladost je zbog viška igrača na ledu ostala s igračem manje.

Zagrebaši su smjesta navalili prema protivničkim vratima. Stančić je opalio s plave linije, Rastovski odbija pak, ali samo do Čizmadije koji tuče s lijeve strane. Vratar "žutih" ponovo odbija pak no na njemu je prvi Crnec koji udarcem izbliza nije uspio svladati čuvara mreže Mladosti. Neposredno po izjednačenju snaga na ledu, Stančić izvodi slalom kroz obranu "žutih" i puca iskosa s desne strane no Rastovski je bio na mjestu. Zagreb je zadržao napadački zamah pa su njegovi naleti i dalje držali mladostaše zatvorene na svojoj polovici leda.

Kos je u 54. minuti tukao s plave linije, a malo zatim na dalekometni udarac odlučio se i Joja. Vrijeme je odmicalo, a s njim i nada "mamuta" da će se okititi naslovom prvaka nakon samo tri utakmice. U 56. minuti Stančić gađa s plave linije, a malo kasnije prekršaj Tadića daje posljednju priliku Mladosti za povratak u utakmicu. Napadač "plavih" dobio je i disciplinsku kaznu zbog prigovora pa je za njega utakmica već bila završila. Mladost se nije osobito istaknula s igračem više. Njeni napori sveli su se na udarac Luke Kramarića s plave linije nakon kojeg je Dobrić odbijeni pak opalio iskosa s desne strane, ali bez uspjeha.

Neposredno po izjednačenju snaga na ledu Gojković je pojurio po lijevom krilu. Luka Kramarić ga je po mišljenju sudaca srušio čistim naletom na tijelo no "veprovi" se nisu s tim složili. Gojković je braniča Mladost gađao pakom, a Stubičar je započeo s fizičkim obračunom. Kad su suci napokon razdvojili sukobljene strane, Kramarić je dobio dvije minute, Gojković disciplinsku kaznu, a Stubičar je uz dvije minute kazne dobio i kaznu igre koja za sobom automatski povlači jednu utakmicu neigranja. Na ledu je to značilo da će Mladost imati igrača više sve do završetka posljednje trećine. Sve što su "žuti" u preostale dvije minute stigli učiniti bio je udarac Fičura s plave linije kojeg je Hergešić-Adamović odbio. Dobrić je pokušao odbijanac pospremiti u mrežu, ali mu to nije pošlo za rukom. Zagreb je nakon toga pozvao pola minute predaha, a do kraja susreta vidjeli smo još jedan pokušaj Dobrića.

Zagrebaši su kad im je bilo najteže, odigrali na visokoj razini i zabilježili pobjedu koja ih je održala u borbi za obranu naslova prvaka. "Veprovi" su uložili sve što su imali i dobili su nagradu za svoju igru. Pred njima je i dalje teška zadaća jer ni u četvrtoj utakmici neće imati pravo na pogrešku. Ionako kratka klupa bit će još kraća pa će se zagrebaši morati držati izreke po kojoj se "na muci poznaju junaci". Mladost je propustila prvu priliku za osvajanje naslova. "Mamuti" su preslabo igrali da bi se ravnopravno nosili s protivnikom koji je igrao na sve ili ništa. Za dva dana Mladost će imati novu prigodu osvojiti naslov koji joj izmiče već devet godina.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information