Nakon deset godina prvi

J Mla Zag 170424 2Juniori Mladosti novi su prvaci Hrvatske. U četvrtoj finalnoj utakmici mladostaši su izborili treću pobjedu protiv Zagreba koja im je donijela naslov prvaka, prvi poslije deset godina. "Mamuti" su rano došli u vodstvo, a do polovice prve trećine stekli su dva gola prednost. Usprkos ravnopravnoj igri, "veprovi" nisu uspjeli zatresti mrežu sve do odlaska na prvi odmor. Nastavak susreta obilježila su brojna isključenja kao posljedica bespoštedne borbe. Premda je Mladost imala nešto više od igre, ona je svoje prilike propustila, a zagrebaši nisu. Na drugi odmor pošlo se s izjednačenim omjerom. Mladostaši u zadnjih dvadeset minuta zagospodarili ledenom plohom, ali im sve do zadnjih deset minuta nije uspijevalo pronaći put do mreže. Kad su ponovo poveli, "mamuti" su nastojali zatvoriti igru. Završnica susreta obilovala je isključenjima i uzbuđenjima. Zagrebaši su izvukli vratara, došli na prag izjednačenja i potom primili gol u praznu mrežu. Slavlje mladostaša moglo je početi.

Mladost - Zagreb 4:2 (2:0, 0:2, 2:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 24.4.2017.
Gledatelja: 78
Suci: Smerdelj, Metzinger, Krčelić i Žibret

Strijelci:

1:0 MLA Fičur 3'
2:0 MLA Fičur (Kramarić L., Trstenjak) 9' PP1
2:1 ZGB Crnec (Tadić) 25'
2:2 ZGB Crnec (Krikšić, Tadić) 39' PP1
3:2 MLA Kramarić L. 53'
4:2 MLA Šutevski 60' EN

Udarci na gol:
Mladost 45
Zagreb 26

Isključenja:
Mladost 14 min
Zagreb 18 min

Mladost: Rastovski, Goršić - Grgurev Rumbak, Kramarić L., Šutevski, Fičur, Trstenjak - Cerovečki, Kramarić N., Grgurić, Dobrić, Kozina - Janjatović, Đerek, Pleština, Hanžek, Lovak - Seitz. Trener: Franjković

Zagreb: Hergešić-Adamović, Mikulić - Stančić, Kos, Krikšić, Čizmadija, Tadić - Joja, Lukač, Ličina, Crnec, Vragolović - Katarin, Begić. Trener: Zavacky

Mladost je u burnoj trećoj utakmici propustila osvojiti naslov prvaka. Za drugi pokušaj trener Franjković, uz već poznate Krnića i Svena Kuzmanovića nije mogao računati ni na Tina Kuzmanovića. Na njegovo mjesto premješten je mlađi junior Lovak, a po prvi puta ove sezone u juniorskom sastavu našao se branič mlađih juniora, Seitz. Prve dvije petorke ostale su na okupu. Trener Zagreba Zavacky imao je daleko više poteškoća. Osim na Babića, Selitaja i Štajcara nije mogao računati ni na Stubičara koji je automatski suspendiran zbog kazne igre, ali ni na Gojkovića. Praktički, "veprovi" su imali samo dvije postave s još dvojicom ulaznih juniora koji do sada nisu imali veliku minutažu. Zagrebašima je i ova, poput prethodne utakmice, bila "biti ili ne biti".

Suparnici su u utakmicu ušli oprezno. Važnost susreta nalagala je i jednima i drugima da se ponajprije pobrinu o sigurnosti svojih vrata. Prvi udarac bilježimo u trećoj minuti kad je Kos tukao iz sredine, a Rastovski pokazao da je od početka u utakmici. U idućem napadu, Mladost prelazi u vodstvo. Fičur je krenuo u prodor po lijevom krilu i preciznim udarcem svladao čuvara mreže "bijelih". Rano vodstvo dalo je dodatni poticaj mladostašima čiji se naleti nižu jedan za drugim.

U četvrtoj minuti Fičur izvodi "varaždinca", ali Hergešić-Adamović se nije dao iznenaditi. Minutu kasnije Nikola Kramarić gađa s plave linije no čuvar mreže Zagreba je bio na mjestu. U sedmoj minuti ponovo je u akciji Fičur koji puca s desne strane. Hergešić-Adamović odbija pak, ali samo do Trstenjaka koji iz neposredne blizine ne uspijeva ugurati pak u mrežu. Zagrebaši su u idućoj minuti pogriješili pri letećoj izmjeni pa su zbog viška igrača ostali s igračem manje.

Dobrić je udarcem iskosa s lijeve strane prvi zaprijetio Zagrebovim vratima no "veprovi" su ubrzo prenijeli igru na protivničku polovicu. Krikšić je tukao s desne strane, a malo kasnije Rastovski je morao braniti i pokušaj Crneca iskosa s lijeve strane. Kad se već činilo da su se "bijeli" obranili, Mladost je iskoristila brojčanu prednost. Trstenjak se našao iza gola i vratio pak na plavu liniju do Luke Kramarića koji prebacuje pak nalijevo odakle Fičur sigurnim udarcem pogađa mrežu.

Zagrebašima se nikako nije svidio položaj u kojem su se zatekli nakon samo deset minuta no još uvijek su imali vremena za povratak u utakmicu. Čizmadija je u 10. minuti pucao s lijeve strane no nije pogodio mrežu. U idućem napadu Trstenjak bježi svojim čuvarima, izlazi sam pred gol no bekhendom šalje pak pokraj gola. Minutu kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Fičur. "Veprovima" nikako nije polazilo za rukom stvoriti prigodu za udarac, a kad su izgubili pak Luka Kramarić je udarcem sa svoje plave linije natjerao Hergešića-Adamovića na intervenciju.

Kad je Luka Kramarić ponovo pokušao izvesti istu stvar pak je pogodio mrežu iznad ograde u Zagrebovoj trećini pa su "veprovi" u 12. minuti ostali s dvojicom igrača više. Zagrebaši su imali čak četrdeset sekundi za postići pogodak prije povratka Fičura na led. Kos je u dva navrata pucao s plave linije, ali nije uspio "probiti" Rastovskog. Kad se brojčana prednost "bijelih" smanjila Stančić se našao pred vratima no vratar Mladosti odličnom je reakcijom sačuvao svoju mrežu. Posljednju je priliku imao Krikšić no njegov udarac iskosa s desne strane nije pronašao put do mreže.

Izjednačenje snaga na ledu dovelo je do zatišja koje je potrajalo do 17. minute kad je u akciji ponovo bio kapetan Zagreba. Rastovski je zaustavio i njegov, a i udarac Tadića, oba s desne strane. Odgovorio je Fičur dalekometnim projektilom s plave linije. Minutu kasnije Pleština je "izbacio" Dobrića samog pred gol no Hergešić-Adamović izašao je kao pobjednik iz tog dvoboja. U zadnjoj minuti vidjeli smo prvo prigodu Šutevskog, a trećinu je zaključio Crnec udarcem sdesna kojeg je ukrotio Rastovski.

Mladost je trećinu završila s dva pogotka prednosti i od naslova prvaka dijelile su je još dvije trećine. Zagreb nije imao što čekati. "Veprovi" su sve karte morali baciti u napad dok su još imali energije na raspolaganju. Trener Zavacky odlučio se prebaciti Crneca iz obrane u napad, a na njegovom mjestu koristiti Lukača. Na drugoj strani trener Franjković je Dobriću i Kozini u drugoj navali pridružio Pleštinu. "Veprovi" su nastavili igrati s desetak igrača dok su si mladostaši mogli priuštiti igranje s tri postave premda s nejednakom minutažom.

Crnec je s plave linije već u 21. minuti tukao prema vratima no na drugi pokušaj morali smo čekati do 24. minute kad je Krikšić udarcem sdesna zaposlio Rastovskog. Malo kasnije napukla je pleksi ploča pa je došlo do zastoja od desetak minuta. Prvu priliku po nastavku igre imao je Kos koji je opalio s plave linije, a u protunapadu Dobrić s lijevog krila ubacuje pak pred gol odakle Kozini nije pošlo za rukom zatresti mrežu. Minutu kasnije Krikšić iz neposredne blizine pogađa prečku. Vrata "crnih" našla su se pod pravom opsadom. "Mamutima" nikako nije polazilo za rukom raščistiti gužvu pred svojim vratima tako da je na kraju Tadić uposlio Crneca koji udarcem iz zgloba s lijeve strane zatresao mrežu.

Tu nije bio kraj lošim vijestima za "crne". Dvadesetak sekundi kasnije prekršaj pravi Đerek pa su "veprovi" dobili priliku u kratkom roku izjednačiti. Mladostaši su se učinkovito branili budući da su ograničili protivnika samo na udarac Krikšića u 27. minuti. Uslijedilo je nekoliko minuta bez uzbuđenja koje je u 30. minuti prekinuo Crnec udarcem s plave linije. Malo kasnije pograbili su se Čizmadija i Dobrić pri čemu je napadač "bijelih" dobio dvije minute kazne više od svog suparnika pa su mladostaši imali igrača više.

Đerek je u 31. minuti udarcem s plave linije iskušao spremnost Hergešića-Adamovića. Minutu kasnije isti igrač ponovo gađa iz daljine no bez uspjeha. Dvadesetak sekundi prije izjednačenja snaga na ledu, prekršaj Kosa ostavio je "veprove" s dvojicom igrača manje. Samo pet sekundi kasnije, Crnec ispucava pak preko ograde. "Mamuti" su sada imali pune dvije minute za postići pogodak s petoricom protiv trojice. Zagrebaši su se našli u teškom položaju. Prvi je Zagrebovim vratima zaprijetio Trstenjak udarcem iz blizine.

Minutu kasnije pred golom se našao Hanžek no nije mu pošlo za rukom ubaciti pak u mrežu. Vrijeme je prolazilo, a "mamuti" su djelovali potpuno izgubljeno na ledu dodavajući pak jedan drugom bez bilo kakvog plana i smisla. U tim trenucima stručni stožer Mladosti zaboravio je na svoju ulogu. Umjesto da pozove pola minute predaha i organizira napad, klupa "crnih" pasivno je promatrala kako velika prilika odlazi u nepovrat. Na drugoj strani, "veprovi" su odlično organiziranom obranom u potpunosti onemogućili suparnika i sačuvali izglede za preokret.

U 34. minuti Krikšić gađa s desne strane no Rastovski je bio na mjestu. Minutu kasnije "bijeli" ponovo ostaju s igračem manje. Na klupu za kažnjene sjeda Tadić. Mladostaši su ovog puta bili dosta aktivniji s brojčanom prednosti. Trstenjak je opalio s plave linije, ali samo u vratara Zagreba. Minutu kasnije, "mamuti" izvode napad dvojice na jednog kojeg Fičur završava udarcem sdesna. Hergešić-Adamović ukrotio je i dva uzastopna udarca Luke Kramarića s plave linije. Mladost je zadržala napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Šutevski se u 37. minuti iskušao s plave linije, a malo kasnije prekršaj pravi Cerovečki.

Krikšić je u predzadnjoj minuti trećine uputio udarac s desne strane no ispriječio mu se Rastovski. Malo kasnije s istog mjesta tuče Stančić, a u nastavku napada Tadić vraća pak na plavu liniju do Krikšića koji je uputio pločicu pred gol odakle je Crnec skreće u mrežu. Čizmadija je prije završetka trećine stigao uputiti udarac s plave linije nakon čega su se suparnici uputili u svlačionice. "Veprovi" su junački izdržali teške trenutke u drugoj polovici trećine za što su se nagradili izjednačujućim pogotkom. Zamah je pred početak zadnje trećine bio na njihovoj strani i ostalo je vidjeti hoće li se "mamuti" oporaviti od propusta u drugih dvadeset minuta.

Luka Kramarić je otvorio treću dionicu dvoboja udarcem s plave linije u 41. minuti. Dvije minute kasnije dalekometnim udarcem ravnotežu je pokušao narušiti i Nikola Kramarić. Hergešić-Adamović u oba je slučaja bio na visini zadatka. Malo kasnije Kozina pokušava "varaždincem" ugurati pak u gol. Početni nalet "crnih" prekinuo je Krikšić protunapadom u 44. minuti. U nastavku akcije Čizmadija pokušava prvo s desne, a potom i s lijeve strane no Rastovski je svaki put bio na mjestu. Čizmadija je na kraju tukao i s plave linije no mreža Mladosti ostala je mirovati.

Približavanjem sredine trećine inicijativa se vraća mladostašima. Fičur je u 49. minuti udarcem sdesna pogodio vratara u kacigu. Malo kasnije Hergešić-Adamović sjajno brani udarac Šutevskog iz sredine. Čuvar mreže "bijelih" istaknuo se i obranom udarca Luke Kramarića s plave linije. U 50. minuti prekršaj Krikšića ostavlja "veprove" s igračem manje. Zagrebaši su se ponovo odlično i učinkovito branili. Napori "crnih" sveli su se pokušaj Luke Kramarića iskosa s desne strane. Nakon izjednačenja snaga na ledu, prvu je priliku imao Ličina u 52. minuti no njegov udarac s plave linije nije pronašao put do mreže.

Minutu kasnije, Mladost se vratila u vodstvo. Luka Kramarić je krenuo iz svoje trećine i izveo slalom kroz protivničku postavu. Kad se približio golu pucao je s desne strane. Hergešić-Adamović odbija pak, ali samo do Kramarića koji iz drugog pokušaja ubacuje pločicu u mrežu. Minutu kasnije Fičur pokušava iskoristiti trenutnu uzdrmanost "veprova" i puca iz blizine no vratar Zagreba zaustavlja pak. U 55. minuti Kozina puca s lijeve strane, a u nastavku napada Nikola Kramarić tuče s plave linije. Hergešić-Adamović je u oba slučaja bio na mjestu.

Dobrić je udarcem sdesna zaključio ofanzivu Mladosti, a potom je u napad krenuo Zagreb. "Veprovi" su imali samo pet minuta za izjednačenje i ostanak u finalu. Vragolović je u 56. minuti pucao iz sredine, a onda je Čizmadija napravio prekršaj koji je doveo "bijele" u gotovo bezizlazan položaj. Trener Zavacky pozvao je pola minute predaha kako bi ohrabrio svoje igrače. "Mamuti" su tijekom dvije minute s igračem više uglavnom pazili da ne prime pogodak. Samo je Fičur udarcem iz sredine u 57. minuti zaposlio čuvara mreže "bijelih".

Nakon izjednačenja snaga na ledu Dobrić u 59. minuti puca iskosa s lijeve strane. Minutu prije kraja trećine prekršaj pravi Luka Kramarić. Trener Mladosti zove pola minute predaha nakon kojih se Zagreb vraća na led sa šestoricom igrača. "Veprovi" su krenuli u zadnji juriš te su ubrzo sabili protivnika pred njegova vrata. Krikšić je s plave linije tukao u gužvu i pogodio stativu. U nastavku akcije pločicu osvaja Šutevski i kreće prema nebranjenoj mreži Zagreba. Četvrti pogodak Mladosti značio je i prekid desetogodišnjeg posta "mamuta" u juniorskom uzrastu. Do kraja dvoboja vidjeli smo i priliku Tadića iz neposredne blizine te udarce Dobrića i Kosa. Istjek vremena označio je početak velikog slavlja "crnih".

Pod vodstvom trenera Bruna Breganta u prvom dijelu prvenstva te Alana Franjkovića u završnici prvenstva i doigravanju, naslov prvaka osvojili su: Nikola Cerovečki, Patrik Dobrić, Luka Đerek, Bruno Fičur, Luka Goršić, Matej Grgurev Rumbak, Lovro Grgurić, Lovro Hanžek, Jan Ikanović Šilhan, Karlo Jakovac, Jan Janjatović, Fabijan Kozina, Luka Kramarić, Nikola Kramarić, Marko Krnić, Sven Kuzmanović, Tin Kuzmanović, Tommi Lovak, Vedran Mikić, Marko Pavlešić, Filip Pleština, Sven Simon Rastovski, Robin Lenard Ruklić, Jan Seitz, Leo Šutevski, Leo Tomić i Tomo Trstenjak. Najučinkovitiji strijelac prvenstva bio je Bruno Fičur, a najuspješniji vratar Vito Nikolić. Za najkorisnije igrače redvnog dijela prvenstva odnosno doigravanja izabrani su Bruno Fičur i Sven Rastovski.

Mladost je u redovnom dijelu prvenstva bila tek druga, ali je u izravnim dvobojima sa Zagrebom izborila dvije pobjede. "Veprovi" su u doigravanje ušli kao favoriti, ali su doživjeli istu sudbinu kao i mladostaši u prošlogodišnjem finalu. Na papiru su prednosti Zagreba bile iskusniji vratar, petorka juniorskih reprezentativaca u izlaznom godištu i dugačka klupa gdje je trener Zavacky mogao računati na tri petorke u godištu. Pred sam početak finala "veprovi" su ostali bez nekolicine igrača što im je smanjilo manevarski prostor. Na drugoj strani, "mamuti" su od početka prvenstva igrali velikim brojem mlađih juniora u sastavu koji su se tijekom sezone privikli na razinu hokeja u juniorima i time dali treneru Franjkoviću potrebnu širinu. Udarna postava Mladosti je pokazala da se u potpunosti može nositi sa suparnicima iz redova Zagreba, a kad se pokazalo da je Rastovski u odličnoj formi, Mladost je imala sve što joj je bilo potrebno za uhvatiti se u koštac s jakim suparnikom.

Završetkom prvenstva od juniorskog staža oprostili su se zagrebaši Hergešić-Adamović, Kos, Stančić, Čizmadija, Krikšić, Tadić i Gojković. Većina njih je već ove sezone redovito nastupala u seniorskoj momčadi pa se nadamo će ostati u hokeju i u idućoj sezoni. Odlazak velikog broja kvalitetnih igrača itekako će se odraziti na snagu "veprova" iduće sezone, posebice ako se uzme u obzir maleni broj igrača godišta 2001. koji će se pridružiti juniorima. Mladost će iduće sezone ostati bez Fičura, Grgureva Rumbaka i Krnića. Za sada je samo Fičur izborio mjesto u seniorskom sastavu. Na njihova mjesta doći će desetak igrača šampionskog godišta 2001. mlađih juniora od kojih je dobar dio ove sezone stekao značajno iskustvo igranja u juniorskom uzrastu što će im zasigurno olakšati formalni ulazak u juniore iduće sezone.

Na kraju, i ove sezone izrazit ćemo nadu da su odgovorni ljudi hrvatskog hokeja napokon spoznali štetnost zapostavljanja juniorskog uzrasta na opstanak hrvatskog hokeja. Austrijska liga za hokejaše do 20 godina nije i ne može biti nadomjestak za nastup selekcije U18 bilo u austrijskom bilo u slovenskom prvenstvu. Ispadanje mlade i juniorske reprezentacije u diviziju IIB izravna je posljedica odluke da se forsiranjem pojedinih godišta u EBYSL-u zapostave igrači koji dolaze iz njih. Nakon tri godine ovakve pogubne politike nalazimo se pri samom dnu svjetskog hokeja s nevelikim izgledima za napredak. Da li je moguće da isti ljudi koji su odgovorni za sunovrat juniorskog hokeja uspješno predvode i oporavak? Možda i je, ali dosadašnje iskustvo govori protiv toga.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information