Mladostaši za dlaku najuspješniji

mandmNastup selekcija Teama Zagreb u prvenstvu Slovenije za mlađe kadete, kadete i mlađe juniore značio je da će Hrvatski savez hokeja na ledu nakon dvije godine, za sezonu 2016/17 organizirati redovni dio prvenstva u navedena tri uzrasta. Povratak Siska u prvenstvo mlađih juniora promijenio je oblik natjecanja iz šesterokružnog kakav je bio na snazi u sezoni 2013/14 u četverokružni. Zbog istog razloga i kadeti su iz sustava od dvije skupine sa po tri momčadi prešli na četverokružni sustav u jednoj skupini od četiri kluba. Samo su mlađi kadeti zadržali sustav s dvije skupine s prvim momčadima zagrebačkih klubova u jednoj, a drugim momčadima i Siskom u drugoj skupini. Budući da za juniore nije bilo mjesta u Sloveniji, oni su i dalje igrali svoje minijaturno prvenstvo od četiri kruga za tri zagrebačka kluba.

Sezona 2016/17 nije hrvatskim juniorima donijela nikakva poboljšanja. Bez obzira što je vraćanjem selekcija u slovensko prvenstvo smanjeno opterećenje zagrebačkih ledenih ploha odgovorni ljudi hrvatskog hokeja stvoreni su "višak" dodijelili najmlađem natjecateljskom uzrastu, mlađim kadetima. Jasno je da nema nikakvog sportskog razloga zašto bi junior odigrao osam, a mlađi kadet 16 prvenstvenih utakmica prije doigravanja. Na pitanje zbog čega je donesena takva odluka treba se samo prisjetiti odakle pretežito dolazi novac iz kojeg se financiraju klubovi. Budući da mlađih kadeta i njihovih roditelja ima daleko više nego juniora, "sustav" je u hrvatskom hokeju okrenut naopačke. Umjesto da s godinama igraju i treniraju više, hrvatski igrači, što su stariji, igraju manje, ne bi li ih se što prije poslalo u veterane.

Nakon ukupno 12 utakmica redovnog dijela prvenstva Zagreb je osvojio prvo mjesto s 18 bodova ispred Mladosti koja je ostala na 11 i Medveščaka sa 7 bodova. U polufinalu doigravanja sučelili su se Mladost i Medveščak ponavljajući okršaj kojeg su ista godišta (1998. i mlađe) imala i prije dvije godine u uzrastu mlađih juniora. Kao i 2015. i ovaj se dvoboj protegao na sve tri utakmice. Mladost je u prvoj utakmici slavila s 8:3, a "medvjedi" su uzvratili s 5:1. U odlučujućem susretu "mamuti" su svladali protivnika s 5:2 i izborili finale protiv Zagreba.

Repriza prošlogodišnjeg finala juniorskog doigravanja počela je na isti način. Mladost je dobila prvu utakmicu s 4:2. Međutim, umjesto preokreta kojeg su "veprovi" izveli 2016., mladostaši su pobjedom od 5:1 u drugoj utakmici došli na prag osvajanja naslova prvaka. Aktualni prvaci nisu dopustili "metlu" nego su u trećoj utakmici slavili s 4:2. Četvrta utakmica donijela je dosta uzbuđenja. Nakon vodstva Mladosti od 2:0 u prvoj trećini, Zagreb je u drugih dvadeset minuta izjednačio. Neizvjesnost je potrajala sve do posljednjih sedam minuta kad su "mamuti" ponovo poveli. U zadnjim sekundama dvoboja Mladost je još jednom zatresla mrežu i s 4:2 proslavila prvi naslov juniorskog prvaka u posljednjih deset godina. Uspjeh Mladosti tim je veći ako se uzme u obzir da su gotovo pola momčadi činili mlađi juniori. Valja spomenuti kako je Zagrebovo godište 1998. po prvi puta izgubilo finale u svojstvu izlaznog godišta.


Povratak Siska u uzrast mlađih juniora nakon dugogodišnjeg izbivanja utjecao je na izmjenu sustava u odnosu na sezonu 2013/14 kad su mlađi juniori posljednji put igrali redovni dio domaćeg prvenstva. Umjesto šesterokružnog sustava s tri kluba, igralo se četverokružno s četiri. Na prvi pogled u oba slučaja momčadi su imale po 12 utakmica. Međutim, "vitezovi" ne samo da nisu bili na razini zagrebačkih suparnika, nego nisu bili skloni ni dolascima u Zagreb. Sisak je odigrao svega šest utakmica pa se Zagrepčanima prvenstvo svelo na juniorskih osam utakmica s pokojim pucačkim treningom protiv Siščana. Mladost je osvojila prvo mjesto sa savršenim učinkom bez ijednog izgubljenog boda. Medveščak je zauzeo drugo mjesto s 23 boda, dok su "veprovi" s 13 bodova ostali na trećem mjestu. Na začelju je bio Sisak bez bodova.

Siščani su odustali od doigravanja i time bacili dodatnu sjenu na svoj povratnički nastup u prvenstvu mlađih juniora. Njihov je potez bio tim gori što su svoje mlađe juniore priključili kadetima i s tako neregularnim sastavom nastupili u kadetskom doigravanju. Medveščak i Zagreb su tako činili jedini polufinalni par. "Veprovi" su u prvoj utakmici iznenadili Medveščaka pobjedom od 3:2. "Medvjedi" su pobjedom od 3:0 u drugoj utakmici izbjegli rano ispadanje da bi u "majstorici" pobjedom u produžetku s 3:2 izborili finale. Bio je to prvi finale za Medveščakova godišta 2001/02 koji su u mlađim kadetima i kadetima osvajali treća mjesta.

Mladost je u finale ušla kao favorit no "medvjedi" nisu htjeli biti samo prolaznici u finalu. Prva utakmica završila je pobjedom mladostaša od 3:1. Drugi susret donio je pravi vatromet pogodaka. Nakon tri trećine omjer je bio 6:6 pa je utakmica otišla u produžetak u kojem su uspješniji bili "mamuti". Medveščak ni nakon dva poraza nije klonuo duhom nego se i u trećoj utakmici borio do posljednje sekunde. Mladost je naslov prvaka osvojila tek u produžetku pobjedom od 5:4. Bio je to prvi naslov kojeg su zajedno osvojila godišta 2001 i 2002. U mlađim kadetima i kadetima "mamuti" su gubili od Zagreba kojem su se ova godišta razišla pa su mu momčad pretežito činili kadeti.


Hrvatski je savez hokeja na ledu nakon tri godine ukinuo skupinu B prvenstva kadeta. Pokazalo se da u zagrebačkim klubovima nema dovoljno kadeta koji bi popunili pune dvije momčadi pa su za tako zvane "druge momčadi" uglavnom igrali mlađi kadeti koji su imali sasvim dovoljno utakmica i bez toga. Ukidanje skupine B najteže je palo Siščanima čiji su se kadeti morali nositi sa svojim zagrebačkim vršnjacima u zajedničkom prvenstvu u trajanju od 12 kola. Na kraju redovnog dijela prvenstva Medveščak i Mladost bili su potpuno izjednačeni sa po 29 bodova no "medvjedi" su bili uspješniji u međusobnim dvobojima. Zagreb je s 14 bodova ostao treći, a Sisak je, unatoč nastupu više mlađih juniora, ostao bez bodova.

Medveščak je u doigravanju bez poteškoća prošao "vitezove" s 18:0 i 31:0. U drugom polufinalnom dvoboju Zagreb je u prvoj utakmici zaskočio mladostaše s 10:5. "Mamuti" su se spasili od ispadanja pobjedom u drugom susretu sa 6:4. U "majstorici" nije bilo neizvjesnosti budući da je Mladost slavila s visokih 10:2. U finalu su se tako našli Medveščak i Mladost jednako kao i prije dvije godine kad su godišta 2003. i 2004. igrala u uzrastu mlađih kadeta. "Medvjedi" su prvi susret dobili sa 6:3, a u drugoj utakmici bili su još uvjerljiviji slaveći sa 6:1. Mladost je u trećem susretu dala sve od sebe i vodila 3:2 sve do zadnje minute kad Medveščak izjednačuje. Produžetak nije donio odluku pa se pobjednika saznalo tek u raspucavanju. "Medvjedi" su, kao i 2015., bili uspješniji pa su do naslova došli nakon dramatičnog pripetavanja.


Za mlađe kadete savez je predvidio maratonsko prvenstvo, dvostruko dulje nego za šest godina starije i fizički daleko jače i izdržljivije juniore. Međutim, bez obzira na želje, na zagrebačkim klizalištima jednostavno nije bilo dovoljno slobodnih termina pa se početkom travnja naprečac odlučilo obustaviti posljednji krug natjecanja skupine A i stati na "samo" 14 utakmica redovnog dijela prvenstva. Usporedno su se druge pa i treće momčadi zagrebačkih klubova natjecale sa Siskom u skupini B po dvokružnom sustavu. Medveščak je s 35 bodova osvojio prvo mjesto u skupini A ispred Mladosti s 26 bodova i Zagreba sa svega dva osvojena boda. U skupini B na čelu je ostala Mladost II s 19 bodova. Slijedili su je Sisak s 15 bodova i Zagreb II s 14 bodova. Na začelju su bile druga i treća momčad Medveščaka s 11 odnosno bez bodova.

Za razliku od kadeta gdje su se druge momčadi pokazale promašajem, nadmetanje drugih momčadi zagrebačkih klubova i Siska u uzrastu mlađih kadeta opravdava svoje postojanje. Istina, i tu ima poteškoća koje proizlaze iz nedovoljne ozbiljnosti u pristupu. Koju svrhu ima prijaviti tri momčadi ako će se igrači izmjenjivati između druge i treće momčadi pri čemu će i jedna i druga nastupati sa po dvije petorke? Kakav je sportski smisao uvrstiti kadeta u momčad mlađih kadeta u utakmici protiv sastava u kojem su pola igrača pripadnici velike škole? Valja imati na umu i da će izgradnja zatvorenog klizališta u Sisku omogućiti Siščanima iste uvjete za razvoj kakve imaju Zagrepčani što će za nekoliko godina dovesti do sisačkih mlađih kadeta jednake snage kao i njihovih zagrebačkih vršnjaka. U tom slučaju druge momčadi bi mogle prijeći na turnirski način nadmetanja bez mogućnosti za ulazak u doigravanje jer i tu je bilo nepravilnosti poput nastupa istog vratara u polufinalu i za prvu i za drugu momčad.

Medveščak je u polufinalu lako svladao drugu momčad Mladosti s 10:0 i 11:0. Mladost se u drugom polufinalnom paru puno više pomučila s preporođenim Zagrebom. Prvu utakmicu su mladostaši dobili s 3:1, dok su u drugoj utakmici "veprići" dvije trećine pokušavali sustići minimalnu prednost Mladosti no na kraju su "mamutići" ipak slavili s 1:0. "Medeki" su prvu finalnu utakmicu riješili u svoju korist pobjedom od 2:0. U drugom susretu Medveščak je bio još uvjerljiviji te je slavio s 5:1. Mladost je u trećoj utakmici pokušala izbjeći poraz no "medeki" su nakon početnog vodstva od 3:0 izdržali nalet protivnika i s 3:2 došli do treće pobjede kojom su potvrdili premoć Medveščaka u najmlađa dva natjecateljska uzrasta.


Nakon dvije godine Zagrebove dominacije, "veprovi" su se našli na trećem mjestu po uspješnosti u mlađim uzrastima. Izuzev juniora koji su osvojili srebro, sve ostale klupske selekcije ostale su bez nastupa u finalu. U posljednjih deset godina to je treći put da se Zagrebova škola hokeja našla na začelju u gradu no ni 2011. ni 2014. rezultati nisu bili toliko loši. U 2011. "zlatna godišta" 1995. i 1996. osvojila su naslov prvaka u mlađim juniorima, a 2014. zagrebaši su izgubili tri finala dok su mlađi juniori godišta 1997., 1998. i 1999. senzacionalno izgubili od Medveščaka u polufinalu. Na ovogodišnji podbačaj ponajviše je utjecao raspad godišta 2001. i 2002. koji su od osvajača naslova prvaka pali na treće mjesto i prvi neuspjeh godišta 1998. da osvoji naslov prvaka kao izlazno godište. Mlađi kadeti 2005. i 2006. u svom su prvom zajedničkom nastupu ostali treći.

Za Mladost i Medveščak 2017. je bila izuzetno uspješna godina. Oba su kluba osvojila po dva naslova prvaka no mladostaši su igrali u sva četiri finala dok je juniorima Medveščaka ono izmaknulo pa su "mamuti" ipak bili uspješniji od Medveščaka u poretku mlađih uzrasta zagrebačkih klubova. Najveći napredak mladostaši su ostvarili s uzrastima 1998., 1999. i 2000. koji su prije dvije godine bili treći u mlađim juniorima, a sada su bili prvi. Pomak nabolje ostvarili su i hokejaši godišta 2001. i 2002. koji su nakon dva uzastopna srebra u uzrastima mlađih kadeta i kadeta došli do zlatnog odličja. Godišta 2003. i 2004. ostala su gdje su i bila u mlađim kadetima, a mlađi kadeti godišta 2005. i 2006. u svom su prvom zajedničkom nastupu ostali srebrni.

Medveščak je zagospodario najmlađim uzrastima. Dok su godišta 2003. i 2004. potvrdila naslov iz mlađih kadeta osvojen prije dvije godine i u kadetskom uzrastu 2017., njihovi mlađi kolege iz 2005. i 2006. u natjecateljski su hokej krenuli šampionski. Godišta 2001. i 2002. su popravila svoj učinak iz mlađih uzrasta te su nakon dvije uzastopne bronce došli do drugog mjesta. Jedino su "medvjedi" rođeni 1998. i mlađi ostali na trećem mjestu u juniorskom uzrastu što predstavlja pad u odnosu na učinak od prije dvije godine.

Unatoč jednoj lošoj sezoni Zagreb je i dalje najuspješniji klub u uzrastima juniora i mlađih juniora za razdoblje od 2007. do danas. Za razdoblje od 2005. do danas zagrebaši dijele prvo mjesto s Mladosti u uzrastu mlađih kadeta dok su "mamuti" i dalje najuspješniji hrvatski klub u kadetskom uzrastu. Nadamo se da će se za nekoliko godina i Sisak ravnopravno nadmetati sa Zagrepčanima u mlađim kadetima i veselimo se prvoj sisačkoj "natkrivenoj" medalji kad god ona dođe. U međuvremenu držimo fige zagrebačkim mladim hokejašima u izazovima koji ih očekuju na slovenskim, austrijskim i srpskim klizalištima u sezoni koja predstoji.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information