Preko produžetka do treće

J Med Zag 180511Zagreb je slavio u drugoj utakmici polufinala doigravanja za prvenstvo Hrvatske u uzrastu juniora. Ako se prva utakmica činila uzbudljivom, uzvratni susret ju je nadmašio u svakom pogledu. "Medvjedi" su prvi poveli, ali su zagrebaši smjesta izjednačili, a potom stvorili dva gola prednosti učinkovitom igrom s igračem više. Medveščak je do kraja trećine ipak smanjio zaostatak. Sredinom druge trećine dolazi do izjednačenja, ali su "veprovi" ubrzo ponovo bili u vodstvu. Početkom zadnje trećine "medvjedi" po drugi put izjednačuju. Mreže su potom mirovale sve do završnice treće trećine kad Medveščak prelazi u vodstvo. Zagrebaši izjednačuju u istoj minuti pa je šezdeset minuta prošlo bez pobjednika. Produžetak je potrajao malo više od minute kad su "veprovi" postigli pogodak kojim su izborili treću, odlučujuću utakmicu.

Medveščak - Zagreb 5:6 (2:3, 1:1, 2:1, 0:1) PP

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 11.5.2018.
Gledatelja: 65
Suci: Prezelj, Beganović, Saković i Mažar

Strijelci:

1:0 MED Vuglač (Burazin, Podboj) 7'
1:1 ZGB Selitaj (Digula) 7'
1:2 ZGB Radonić (Babić R.) 11' PP1
1:3 ZGB Vragolović (Joja, Selitaj) 16' PP1
2:3 MED Paulović (Bublić) 18'
3:3 MED Belina (Burazin, Paulović) 28' PP1
3:4 ZGB Crnec (Selitaj) 30'
4:4 MED Burazin 45'
5:4 MED Babić K. (Burazin, Belina) 55' PP1
5:5 ZGB Joja (Vragolović, Babić R.) 55' PP1
5:6 ZGB Babić R. 62'

Udarci na gol:
Medveščak 37
Zagreb 25

Isključenja:
Medveščak 10 min
Zagreb 14 min

Medveščak: Ivasović, Bujanić - Belina, Babić K., Burazin, Vuglač, Rakar - Podboj, Matišin, Bublić, Paulović, Popović Tijan - Hrnjak, Čavlović, Belinić, Bebek, Vujasinović - Čavić, Lopotar, Jünker Đurić I. Trener: Sertić

Zagreb: Slivnjak, Mikulić -
Digula, Babić R., Selitaj, Crnec, Vragolović - Modrušan M., Lukač, Čiček, Joja, Vukovojac-Dugan - Radonić. Trener: Blagus

Momčad koja pobjeđuje, ne mijenja se. Nije stoga čudilo što su "medvjedi" u drugu utakmicu polufinala doigravanja ušli s gotovo istim sastavom koji je u sretnoj završnici svladao Zagreba. Jedina iznimka bio je izostanak Koševića iz četvrte postave koja je dala svoj doprinos izjednačujućim pogotkom u prvoj trećini prethodne utakmice. Nitko od izostalih igrača nije sjeo na njegovo mjesto. Na drugoj strani, trener Blagus nije mogao računati na napadače Stubičara, Ličinu, Supančića i Matuška umjesto kojih je dobio dvojicu mlađih juniora, braniča Radonića i napadača Vukovojca-Dugana. U takvom položaju, treneru Zagreba nitko ne bi mogao zamjeriti na mogućem rezultatskom neuspjehu, jer i ovo što su "veprovi" dosad napravili, graniči sa sportskim podvigom.

Nije još istekla ni prva minuta susreta, a Crnec se već našao na klupi za kažnjene. "Medvjedi" su smjesta pritisnuli suparnika ne bi li iskoristili ponuđenu priliku. Vuglač je u drugoj minuti zaprijetio udarcem iz blizine kojeg je Slivnjak odlično obranio. Minutu kasnije Belina gađa s lijevog krila no vratar "bijelih" je bio na mjestu. Nakon izjednačenja snaga na ledu, Vragolović je udarcem iz sredine zamalo iznenadio Ivasovića.

Zagreb je potom preuzeo inicijativu pa u šestoj minuti vratar "modrih" brani udarac Selitaja s desnog krila, a potom i pokušaj Radonića s istog mjesta. U jeku naleta "bijelih", Medveščak dolazi u vodstvo. Burazin je dugim dodavanjem u sedmoj minuti pronašao Vuglača koji izlazi sam pred gol, obilazi vratara i bekhendom šalje pak u mrežu. Na odgovor "veprova" nije trebalo dugo čekati. Već u idućem napadu Digula tuče s plave linije, Ivasović kratko odbija, a Selitaj posprema odbijanac u mrežu.

Minutu kasnije Selitaj udarcem sdesna pokušava preokrenuti omjer. Isti igrač u desetoj minuti gađa s plave linije no vratar Medveščaka je bio na visini zadatka. Minutu kasnije Burazin se našao pred vratima odakle je uposlio Paulovića no napadaču "modrih" nije pošlo za rukom svladati Slivnjaka. U nastavku akcije, prekršaj pravi Vuglač. Renato Babić je udarcem s plave linije pokušao na brzinu iskoristiti brojčanu prednost. Ivasović je zaustavio ovaj udarac no u nastavku akcije Renato Babić ponovo puca prema vratima, vratar "modrih" odbija pak, ali samo do Radonića koji ga iz neposredne blizine ubacuje u mrežu.

Medveščak je na primljeni pogodak reagirao napadački. Belina je u 13. minuti opalio s plave linije no Slivnjak je bio spreman. Minutu kasnije u prigodi se našao i Vuglač, ali njegov udarac sdesna nije pronašao put do mreže. Prekršaj Burazina šest minuta prije završetka trećine, vratio je "veprove" u napadačku trećinu. "Medvjedi" su osvojili buli u vlastitoj trećini pa je prvu prigodu imao Karlo Babić koji je udarcem s plave linije pokušao iznenaditi Slivnjaka. Medveščak je nastavio s aktivnom obranom pa Zagreb nikako nije mogao doći u priliku za udarac.

Kad se već činilo da su se "modri" obranili, Zagreb je sekundu prije istjeka kazne postigao pogodak. Selitaj je tukao iz sredine, Ivasović odbio pak, a Vragolović iz neposredne blizine ubacio pločicu u mrežu. Medveščak je i ovog puta preuzeo inicijativu nakon primljenog pogotka. Belinić je u 17. minuti iskušao svoj udarac sdesna, a minutu kasnije Paulović gađa bekhendom iz sredine, ali bez uspjeha. Pritisak Medveščaka urodio je plodom u 18. minuti. Bublić se našao iza gola odakle je uposlio Paulovića koji ispred gola pogađa mrežu.

"Medvjedi" su pokušali izjednačiti prije kraja trećine, ali im se dogodio protunapad Čičeka koji je tukao s plave linije u vratara "modrih". Uzbuđenja nije nedostajalo ni u zadnjoj minuti trećine. Prvo je prekršaj napravio Vuglač, a dvadesetak sekundi kasnije na klupu za kažnjene sjeda i Modrušan. Šest sekundi potom, prva trećina je završila. Desetkovani zagrebaši svakako su bili zadovoljnija momčad poslije prvih dvadeset minuta. Postigli su tri pogotka i imali prednost no pred njima je bilo još dugih četrdeset minuta tijekom kojih su "medvjedi" namjeravali osigurati ulazak u finale.

Suparnici su u nastavak susreta ušli sa po četvoricom igrača. Višak prostora na ledu "skratio" je noge i jednima i drugima pa se ništa nije događalo sve dok se obojica isključenih igrača nisu vratila u igru. Na prvo uzbuđenje trebalo je pričekati do 24. minute kad je isključen Lukač. Paulović se u idućoj minuti probio pred vrata i pucao no Slivnjak je bio na mjestu. "Veprovi" su potom zbili svoje redove pa Medveščaku više nije pošlo za rukom ništa učiniti do kraja kazne za protivničkog braniča. Tek što se Lukač vratio u igru, na njegovo mjesto morao je sjesti Čiček. "Medvjedi" su ovog puta bili puno opasniji.

Prvo je u 27. minuti zaprijetio Belina udarcem s plave linije. Minutu kasnije Slivnjak brani i pokušaj Burazina s desnog krila. Pritisak "modrih" urodio je plodom tridesetak sekundi prije istjeka kazne. Burazin je s desnog krila vratio pak na plavu liniju do Beline koji snažnim udarcem pogađa mrežu. Bublić je minutu kasnije udarcem sdesna zamalo iznenadio čuvara mreže "bijelih". Bebek je u 30. minuti opalio s plave linije no Slivnjak je bio na mjestu. U idućem napadu, Zagreb se vratio u vodstvo. Selitaj je dugim dodavanjem "izbacio" Crneca u protunapad, a visoki napadač "bijelih" je udarcem slijeva iznenadio vratara Medveščaka.

Medveščak je pokušao poravnati već minutu kasnije kad je Karlo Babić završio protunapad udarcem s plave linije. Odmah potom, trener "modrih" mijenja vratara Ivasovića i u igru ubacuje Bujanića. Zagrebaši su smjesta krenuli na novog čuvara mreže Medveščaka pa ga je Renato Babić u 32. minuti udarcem s plave linije pogodio u kacigu. U nastavku akcije svoj je dalekometni udarac iskušao i Crnec. Prekršaj Vujasinovića u 33. minuti dao je priliku "veprovima" da odmaknu na dva razlike. Medveščak je aktivnom obranom držao "bijele" podalje od svojih vrata, a u 35. minuti Karlo Babić je udarcem sa svoje plave linije pokušao iznenaditi Slivnjaka. Sve što je Zagreb uspio uraditi s igračem više svelo se na udarac Renata Babića s plave linije neposredno pred izjednačenje snaga na ledu.

Vragolović je u 37. minuti zaprijetio udarcem sdesna, a "modri" odgovaraju minutu kasnije pokušajem Paulovića iz neposredne blizine. Nakon ove akcije došlo je do potrage za pakom koji se zavukao u Slivnjakovu opremu i trebalo je vremena da se pločica pronađe. Završnica trećine protekla je u znaku Zagreba. Radonić je u 38. minuti s lijevog krila uposlio Selitaja u sredini koji ne uspijeva svladati Bujanića. Minutu kasnije ponovo je u prilici bio Selitaj no prekršaj Vragolovića prebacuje igru u trećinu "bijelih". Medveščak je imao gotovo minutu i pol za izjednačiti no obrana Zagreba u potpunosti je zatvorila sve prilaze svojim vratima. Zagreb je sačuvao minimalnu prednost iz prve trećine no pravi pritisak Medveščaka tek je trebao uslijediti.

Medveščaku nije pošlo za rukom iskoristiti preostalih četrdesetak sekundi s igračem više no "medvjedi" su zadržali napadački zamah. Belina je udarcem s plave linije "otvorio" posljednju trećinu. Minutu kasnije na isti način je Slivnjakovu spremnost iskušao i Matišin. U 44. minuti pred vratima Zagreba se našao Rakar, ali mu nije pošlo za rukom ugurati pak u mrežu. Vuglač je minutu kasnije udarcem iskosa s lijeve strane pokušao iznenaditi vratara "bijelih". Pritisak "medvjeda" urodio je plodom tek kad su zagrebaši pokušali iznijeti pak iz trećine. Burazin je presjekao dodavanje protivnika i udarcem sdesna izjednačio.

Do kraja trećine bilo je još dosta vremena no Vragolović je već u 46. minuti zamalo iznenadio Bujanića udarcem sdesna. Crnec se minutu kasnije nadovezao udarcem s desnog krila, a u nastavku napada sa suprotne strane tukao je Joja. Bujanić je bio na visini zadatka, a zaustavio je i pokušaj Vragolovića s desne strane. Ofanzivu Zagreba zaključio je Selitaj čiji je udarac slijeva također postao plijenom čuvara mreže "modrih". Medveščak je do izražaja došao u 50. minuti kad je Vuglač iz protunapada gađao s desnog krila. Slivnjak je bio siguran, kao i minutu kasnije kod pokušaja Bublića iskosa s desne strane te odbijanca kojeg isti igrač nije uspio pospremiti u mrežu. U nastavku napada Karlo Babić tuče s plave linije no vratar "bijelih" je bio siguran. Protuofanzivu "medvjeda" zaključio je Bublić još jednim pokušajem iz blizine.

Prekršaj Modrušana u 54. minuti dao je "modrima" priliku da pogotkom u završnici susreta izbore finale. Obrana Zagreba izdržala je svega četrdesetak sekundi prije nego što je bila probijena dalekometnim projektilima. Belina je prvi tukao no Slivnjak je bio na mjestu. Malo kasnije, na udarac se odvažio Karlo Babić i pogodio. Do kraja trećine ostalo je manje od šest minuta. Međutim, prekršaj Paulovića, odmah poslije bulija na sredini klizališta, dao je "veprovima" mogućnost povratka u utakmicu. Zagrebaši su bili još brži od svojih protivnika. Poslije samo 13 sekundi, Joja je udarcem s plave linije vratio rezultatsku ravnotežu. Suparnicima je preostalo još pet i pol minuta da izbore odluku prije mogućeg produžetka.

Vragolović je udarcem iz sredine u 55. minuti pokušao preokrenuti omjer. Belina je minutu kasnije uzvratio udarcem s plave linije, a u nastavku akcije Slivnjak je sjajnom obranom zaustavio opasan udarac Burazina s desnog krila. Tri minute prije kraja trećine, na klupu za kažnjene sjeda Renato Babić. Medveščak je dobio novu priliku izboriti finale u dvokoraku. Zagrebaši su aktivnom igrom u obrani ograničili "modre" na pokušaje iz daljine. Prvi se na udarce odvažio Belina no Slivnjak je oba puta bio na mjestu. U 59. minuti s plave linije tuče i Karlo Babić no ovog puta mu nije pošlo za rukom "probiti" suparničkog vratara. Nakon izjednačenja snaga na ledu svoj je udarac iz daljine iskušao i Matišin. Malo zatim, sirena je označila završetak posljednje trećine.

Nakon izuzetno uzbudljivih šezdeset minuta i dva preokreta, "medvjede" je od finala dijelio jedan pogodak u produžetku. Na drugoj strani, Zagreb je visio na rubu ispadanja premda je za desetkovane "veprove" sama činjenica da nisu bili pregaženi već predstavljala uspjeh. Na samu odluku nije trebalo dugo čekati. Prva dodatna minuta protekla je bez događaja, a onda je u 62. minuti Renato Babić prošao kroz protivničku postavu i udarcem iz blizine donio pobjedu svojoj momčadi. Amerikanci zovu odlučujući pogodak u produžetku "iznenadna smrt" i taj, pomalo morbidni izraz savršeno opisuje završetak ove utakmice. U jednom trenutku Medveščak je bio u borbi za finale, u drugom je utakmica koju je, s obzirom na odnos snaga morao dobiti, bila izgubljena. Zagrebaši su preživjeli igrajući sa samo dvije postave no pitanje je mogu li ponoviti ovakvu izvedbu još jednom.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information