Drama u "majstorici"

J Med Zag 180513Odlučujuća utakmica polufinala doigravanja za juniorsko prvenstvo Hrvatske sadržavala je svu dramatičnost prve dvije utakmice. O drugom finalistu odlučivali su detalji koje je bilo nemoguće predvidjeti niti se za njih pripremiti. Kad se ledena prašina naposljetku slegla, "medvjedi" su ostali pobjednici, a zagrebašima je preostalo samo čestitati suparniku i poželjeti mu sreću protiv Mladosti. Prvih dvadeset minuta nije nagovještavalo uzbuđenja koja su slijedila. Medveščak je imao više od igre i s dva zgoditka stekao prednost koja mu je davala dodatnu sigurnost pred nastavak susreta. Međutim, poslovično borbeni "veprovi" se nisu predavali te su do sredine druge trećine izjednačili. U posljednju trećinu suparnici su ušli poput revolveraša na Divljem zapadu. Igralo se otvoreno, bez zadrške. Medveščak se vratio u vodstvo sredinom trećine, ali je Zagreb ubrzo poravnao. Do kraja trećine nije bilo promjene pa se morao igrati produžetak. "Medvjedi" su imali više od igre u dodatnom vremenu, ali nisu uspjeli izboriti pobjedu. Vrhunac drame nastupio je u raspucavanju u kojem su uspješniji bili hokejaši Medveščaka koji će igrati u finalu.

Medveščak - Zagreb 4:3 (2:0, 0:2, 1:1, 0:0, 1:0) PR

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 13.5.2018.
Gledatelja: 89
Suci: Metzinger, Novak, Grozaj i Premerl

Strijelci:

1:0 MED Bebek (Rakar) 6' PP1
2:0 MED Rakar (Burazin) 13'
2:1 ZGB Selitaj 26'
2:2 ZGB Selitaj (Vragolović) 29'
3:2 MED Paulović (Belina, Burazin) 50' PP1
3:3 ZGB Crnec (Selitaj, Babić R.) 53'
4:3 MED Bebek 65' GWS

Udarci na gol:
Medveščak 43
Zagreb 36

Isključenja:
Medveščak 4 min
Zagreb 6 min

Medveščak
: Bujanić, Ivasović - Belina, Babić K., Burazin, Vuglač, Rakar - Matišin, Podboj Maroja, Bublić, Paulović, Popović Tijan - Čavlović, Hrnjak, Belinić, Bebek, Vujasinović - Čavić, Košević, Lopotar, Jünker Đurić I. Trener: Sertić

Zagreb: Slivnjak, Mikulić - Lukač, Babić R., Selitaj, Crnec, Vragolović - Radonić, Joja, Čiček, Supančić, Stubičar - Modrušan M., Digula, Matuško, Vukovojac-Dugan. Trener: Blagus

Došao je i taj dan, dan odluke tko će izazvati branitelja naslova juniorskog prvaka u finalu doigravanja za 2018. Medveščak je mobilizirao sve raspoložive snage za odlučni boj. Trener Sertić odlučio se za ovu utakmicu mjesto između vratnica povjeriti Bujaniću dok je Ivasović ostao na klupi. Branički parovi ostali su isti kao i napadačke trojke, s ukupno sedam braniča i četiri navale. Inače, Medveščakovih devet pogodaka postiglo je čak sedam igrača. Burazin i Karlo Babić po dva, a Podboj Maroja, Rakar, Vuglač, Paulović i Belina po jedan. Od 122 odigrane minute u prethodne dvije utakmice "medvjedi" su bili u vodstvu samo četiri minute.

Za razliku od prošle utakmice u kojoj je jedva skupio momčad, trener Zagreba Blagus, u "majstorici" je ponovo mogao računati na napadače Supančića, Stubičara i Matuška. Ličine nije bilo ni na ovoj utakmici. "Veprovi" su se organizirali u tri nepotpune petorke. Po prvi puta su u ovom polufinalu u paru su zaigrali Renato Babić i Lukač, dok su u drugom bili Joja i Radonić. Modrušan i Digula su bili u trećem paru. Prvi napad je ostao isti kao i u prethodnoj utakmici dok je povratak Stubičara i Supančića ojačao drugi napad u kojem je ostao Čiček. Matuško i Vukovojac-Dugan su predstavljali nepotpunu treću navalu. Zagrebaši su također imali veliki rasap među strijelcima. Čak osmorica su se upisali u strijelce. Selitaj je jedini postigao dva pogotka, a Supančić, Ličina, Radonić, Vragolović, Crnec, Joja i Renato Babić po 1. Zagreb je u vodstvu proveo čak 42 minute u dvije polufinalne utakmice.

Vragolović je već u prvoj minuti izveo slalom kroz postavu "modrih" i udarcem iz sredine natjerao Bujanića na odličnu obranu. Medveščak je uzvratio u trećoj minuti preko Popovića tijana koji je udarcem iz okreta iz neposredne blizine pokušao svladati Slivnjaka. Zagreb je u idućem napadu dvaput zaprijetio protivničkim vratima. Oba puta je Digula tukao s plave linije no vratar Medveščaka je bio na mjestu. Minutu kasnije, "veprovi" griješe u letećoj izmjeni pa zbog viška igrača na ledu ostaju s igračem manje. "Medvjedi" su dobili priliku za rano vodstvo pa nije bilo čudno što su smjesta započeli s opsadom Zagrebovih vrata.

Vuglač je prvi iskušao Slivnjaka udarcem s lijevog krila. Minutu kasnije vratar "bijelih" zaustavlja i pokušaj Burazina s desne strane. Belina je nešto kasnije raspalio s plave linije no Zagrebova mreža je ostala netaknutom. Kad se već činilo da su se zagrebaši izvukli iz nevolje, Medveščak je prešao u vodstvo. Rakar je početkom šeste minute zapucao iz sredine, a Bebek vješto skrenuo pločicu u mrežu."Medvjedi" su zadržali napadački zamah pa su se prilike nastavile nizati u Zagrebovoj trećini. Bublić se u sedmoj minuti probio pred vrata, a u nastavku napada Popović Tijan udarcem sdesna pogađa Slivnjaka u kacigu.

Zagreb je u osmoj minuti nakratko prekinuo protivničku ofanzivu. Stubičar je pokušao izjednačiti udarcem slijeva, a malo kasnije Renato Babić puca s crvene linije. Bujanić se nije dao iznenaditi, a u devetoj minuti brani i bekhend Stubičara iz sredine. Medveščak se ubrzo vratio u napad. Rakar je u idućem napadu zaprijetio s lijevog krila, a u desetoj minuti Bebek pokušava iskosa s lijeve strane no njegov bekhend nije uspio iznenaditi Slivnjaka. "Medvjedi" su svoj pritisak nastavili dalekometnom paljbom. Prvo je Čavlović u 11. minuti dvaput gađao s plave linije, a malo kasnije svoj je udarac iskušao i Hrnjak.

Paulović je u 12. minuti pokušao iznenaditi Slivnjaka bekhendom slijeva. Minutu kasnije, pritisak "modrih" doveo je do novog pogotka. Burazin se približio vratima s desne strane, ali je onda nesebično uposlio Rakara na drugoj strani koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u nebranjeni dio mreže. Zagreb je pokušao uzvratiti udarcem Čičeka iz sredine minutu kasnije no "medvjedi" su odmah nastavili s naletima. Belinić je u 16. minuti pokušao iznenaditi Slivnjaka udarcem iskosa s desne strane, a u nastavku napada Belina udarcem s plave linije pogađa stativu. Svoj je dalekometni udarac iskušao u 17. minuti i Karlo Babić pogodivši vratara "bijelih" u kacigu.

U nastavku napada Slivnjak odličnom obranom zaustavlja pokušaj Beline s desnog krila, a minutu kasnije brani i udarac Rakara s druge strane. Podboj Maroja je u nastavku napada opalio s plave linije, a vratar Zagreba osim tog udarca brani i odbijanac Bublića. Pak ponovo dolazi do Podboja Maroje i opet gledamo istu sliku. Udarac s plave, odbijanac do Bublića i nova obrana Slivnjaka. Minutu pred kraj trećine Vuglač tuče iz sredine. Pak odlazi pored gola, odbija se od ograde do Rakara kojem ne uspijeva iz neposredne blizine pogoditi mrežu.

Završetak trećine označio je i kraj neviđene ofanzive "medvjeda". Da su "modri" bili malo učinkovitiji, mogli su priču o polufinalu zaključiti već poslije dvadeset minuta. Ovako, unatoč manjku od dva gola, "veprovi" su se imali čemu nadati pod uvjetom da pronađu način kako se nositi s goropadnim Medveščakom. Druga trećina počela je oprezno tako da je prvi zanimljiviji događaj bio isključenje Beline u 22. minuti. "Medvjedi" su se učinkovito branili tako da je jedinu priliku za Zagreb imao Lukač u 23. minuti kad je uputio udarac s plave linije koji je postao Bujanićevim plijenom. Čim su se snage izjednačile, "modri" su nastavili gdje su stali u prvoj trećini.

Rakar je u 25. minuti udarcem iskosa s desne strane pokušao iznenaditi Slivnjaka. Odbijeni pak dolazi do Burazina koji puca iz neposredne blizine, ali ne pogađa mrežu. Pločicu preuzima Vuglač, ali ni njemu nije pošlo za rukom povećati prednost Medveščaka. Nakon što su "veprovi" ispucali pločicu iz svoje trećine, Bebek izvodi slalom kroz postavu Zagreba i završava prodor bekhendom iz blizine no Slivnjak je ponovo na mjestu. U jeku naleta "modrih", zagrebaši postižu prvi pogodak. Selitaj je prošao po lijevom krilu i udarcem iskosa svladao čuvara mreže Medveščaka. "Veprovi" su sada dobili dodatni poticaj pa su se počele nizati akcije pred Bujanićevim vratima.

Vragolović je u 27. minuti gađao s lijevog krila no vratar "modrih" bio je na mjestu. Malo kasnije isti igrač tuče iz sredine no s istim učinkom. Renato Babić je minutu kasnije zaprijetio udarcem s plave linije, a u 29. minuti Bujanić je po drugi put morao vaditi pločicu iz mreže. Vragolović je pogurnuo pak do Selitaja na lijevom krilu koji udarcem iz zgloba postiže pogodak. Zagrebašima su dodatno porasla krila pa su idućih nekoliko minuta "medvjedi" opasno živjeli. Joja je u 31. minuti gađao slijeva, a u nastavku napada svoj je dalekometni udarac iskušao Crnec. Ofanzivu "veprova" zaključio je Matuško udarcem s plave linije.

Paulović je u 33. minuti opasno zaprijetio udarcem slijeva no Slivnjak je bio na mjestu. Dvije minute kasnije u prilici se našao Belinić no njegov udarac iskosa s lijeve strane nije bio precizan. Belina je malo kasnije opalio sdesna, a u 36. minuti Bublić izlazi pred gol no puca preko vrata. U završnici trećine je tempo igre pao, a s njime i učestalost prilika. Obje su imali zagrebaši, ali ih nisu uspjeli iskoristiti. Bujanić je prvo zaustavio udarac Supančića iz sredine u 37. minuti, a minutu kasnije vratar "modrih" odlično brani pokušaj Selitaja iz sredine.

Nakon što je bio na rubu potopa tijekom najvećeg dijela prve trećine, Zagreb je u drugih dvadeset minuta izjednačio. "Veprovi" su vratili ravnotežu u jedan od najizjednačenijih dvoboja koje smo imali prilike gledati u juniorskom uzrastu posljednjih godina. Nakon osam trećina i jednog produžetka Medveščak i Zagreb su potpuno izjednačeni ušli u treću dionicu odlučujuće utakmice polufinala doigravanja. "Medvjedi" su bili poduzetnija momčad u uvodnim minutama zadnje trećine. Burazin je u 41. minuti zaprijetio udarcem sdesna. Vragolović je u idućem napadu odgovorio pokušajem s lijeve strane.

Slivnjak je u 42. minuti sjajnom obranom zaustavio udarac Rakara s lijevog krila. Malo kasnije, Bublić puca s druge strane, ali bez učinka. Nakon jednog od rijetkih izlazaka "bijelih" na protivničku polovicu leda, Vuglač pokreće protunapad dvojice na jednog kojeg završava udarcem sdesna. U nastavku napada Burazin je projektilom s plave linije pogodio vratara u kacigu od koje se pak odbio Vuglaču pred vratima no Slivnjak se snašao na vrijeme i obranio i ovaj udarac. Ofanzivu "modrih" prekinuo je Vragolović udarcem iz sredine u 44. minuti. malo kasnije, prekršaj pravi Vuglač. Zagreb je dobio priliku za preokret no obrana Medveščaka bila je toliko učinkovita da "veprovi" nisu uputili nijedan udarac s igračem više.

Čim su se snage na ledu izjednačile, Burazin je pobjegao u protunapad kojeg završava udarcem iz sredine. Zagrebaši su ipak uspjeli organizirati ofanzivu. Crnec je u 48. minuti izveo slalom kroz postavu "modrih" no Bujanić je njegov udarac iz blizine obranio. Malo kasnije Selitaj se na isti način probio u napadačku trećinu, ali njegov udarac iskosa s lijeve strane nije bio opasan. Isti se igrač i minutu kasnije pokušao na isti način probiti do gola, što mu je i uspjelo, ali vratar Medveščaka je i ovog puta bio na mjestu. Prekršaj Joje u 50. minuti dao je priliku "medvjedima" da se vrate u vodstvo.

Belina je započeo s paljbom prema vratima Zagreba udarcem s plave linije. Slivnjak je bio na mjestu no dvadesetak sekundi kasnije ipak je morao vaditi pak iz mreže. Belina je ponovo raspalio s plave linije, a Paulović je skrenuo pak u mrežu. Prelazak Medveščaka u vodstvo podigao je nervozu u redovima zagrebaša na što su reagirali i "medvjedi" pa smo u kratkom roku vidjeli nekoliko grubih naleta koje se suci nisu usudili kazniti. Zagreb sada nije imao što čekati pa je krenuo po novo izjednačenje. Crnec se u 51. minuti probio pred vrata, ali mu nije pošlo za rukom pogoditi mrežu.

Vuglač je odgovorio prolaskom po lijevoj strani i udarcem iskosa no Slivnjak je bio na mjestu. Crnec je u idućem napadu ponovo bio u prigodi pred vratima, ali Bujanić spašava svoju mrežu. U 53. minuti "bijeli" su ipak izjednačili. Renato Babić je tukao s plave linije, vratar "modrih" je odbio pak, a Crnec je pospremio odbijanac u gol. Manje od osam minuta prije kraja posljednje trećine, suparnici su opet bili jednako udaljeni od finala. U ovaokvom položaju igra se obično pretvori u iščekivanje protivničke pogreške, svojevrsni "pretprodužetak". Međutim, u "majstorici" nema utješne nagrade u vidu jednog boda. Tko izgubi, bez obzira da li u šezdeset minuta ili u raspucavanju, gubi sve.

Vragolović je prvi pokušao približiti svoju momčad ulasku u finale no njegov udarac iz sredine u 54. minuti Bujanić je obranio. Medveščak uzvraća minutu kasnije. Prvo je Belina udarcem sdesna opasno zaprijetio protivničkim vratima, a malo kasnije Karlo Babić tuče s plave linije. Vragolović je u 56. minuti s lijeve strane ubacio pak pred gol odakle Crnec pogađa stativu. Malo kasnije, Selitaj izbacuje pak preko ograde pa su "medvjedi" dobili priliku kakva se ne pruža dvaput u dvoboju poput ovog. Bebek je minutu kasnije udarcem slijeva pokušao donijeti pobjedu "modrima".

Bilo je to sve što je Medveščak uspio učiniti prije izjednačenja snaga na ledu. Rakar je u 58. minuti pokušao "varaždincem" iznenaditi Slivnjaka. Neumorni Vragolović odgovara udarcem iskosa s desne strane. Posljednju priliku prije produžetka imao je Bebek čiji je udarac iz sredine pogodio prečku u posljednjoj minuti trećine. Sirena je uskoro označila završetak posljednje trećine. Nevjerojatno polufinale doigravanja juniora još nije bilo gotovo. Odluka se imala pronaći u produžetku.

Selitaj je potegao prvi, u 61. minuti s desne strane. Paulović odgovara minutu kasnije probivši se pred vrata, ali njegov bekhend nije imao željeni učinak. U 63. minuti "medvjedi" izvode protunapad dvojice na jednog no Slivnjak brani snažan udarac Vuglača s lijeve strane. Isti je igrač zaprijetio malo kasnije još jednim udarcem s lijevog krila. Uzbudljivu minutu zaključio je Belina udarcem iz sredine. Paulović se u predzadnjoj minuti još jednom probio pred vrata, ali ni ovog puta njegov bekhend nije bio precizan. Posljednji udarac uputio je u 65. minuti Rakar s plave linije no Slivnjak je bio na mjestu. Suci su u produžetku zauzeli stav da "igrači sami odluče o ishodu", ne sudeći ništa osim prekršaja za zatvor, a kako takvih nije bilo, nagledali smo se povlačenja, držanja i spoticanja bez posljedica.

Uzbuđenje je dosegnulo vrhunac prije početka raspucavanja. Vragolović je bio prvi izvođač. Pokušao je obići Bujanića i pucati bekhendom, vratar "modrih" brani. Rakar je gađao kroz noge no Slivnjak brani palicom. Renato Babić je prebacio vrata. Paulović pokušava obići Slivnjaka no puca u "beton". Selitaj je pucao iz zgloba i pogodio Bujanićevu "odbijaču". Burazin je mogao odlučiti pobjednika no njegov udarac iz zgloba pogađa stativu. Nakon obaveznog niza od po tri pokušaja, nismo vidjeli nijedan pogodak. Suparnici su krenuli u pripetavanje.

Burazin je preuzeo odgovornost. Krenuo je polako prema vratima i iz neposredne blizine bekhendom poslao pak u prečku od koje se pločica odbila iza crte gola. Crnec se jednako sporo približio vratima, a potom udarcem iz zgloba zakucao pločicu u rašlje. Novi pokušaj Burazina osujetio je Slivnjak izbijanjem pločice palicom. Sada je ishod dvoboja bio u Crnecovim rukama. Napadač "bijelih" krenuo je jednako kao i prošli put no ovog puta pogađa u beton. Za Medveščak je sada krenuo mlađi junior Bebek. Varkom tijela je izbacio vratara iz ravnoteže, obišao ga i pogodio. Supančić je mogao spasiti svoju momčad no pak mu se oteo kontroli i utakmici je bio kraj. Medveščak je izborio finale.

Za preostale "medvjede" godišta 1999., njih trojicu, bio je to treći ulazak u finale u svojstvu izlaznog godišta. Medveščak je s igračima rođenim 1999. i mlađim igrao finala mlađih kadeta i kadeta 2011. i 2013., a nakon pet godina igrat će i finale juniora. Svaki put protivnik Medveščaka bila je momčad Mladosti. Na drugoj strani, Zagreb je dao sve od sebe, rekli bismo i nadmašio svoje mogućnosti. "Veprovi" su u tri godišta imali svega desetoricu juniora što nije bilo dovoljno za prolaz. I zagrebaši su imali samo trojicu "izlaznih" juniora što dovoljno govori o trenutnom položaju i budućnosti hrvatskog hokeja. Na žalost, stanje u kojem se trenutno nalazi Zagreb nije samo prolazna kriza. Na mjesto trojice odlazećih, Renata Babića, Crneca i Stubičara, dolaze samo dvojica izlaznih mlađih juniora, Mikulić i Čiček što znači da će zagrebaši i iduće sezone morati izvoditi čuda kako bi se koliko toliko nosili s protivnicima.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information