Mladost sigurno obranila naslov

J Med Mla 180518Juniori Mladosti nisu dopustili nikakvo iznenađenje u drugoj finalnoj utakmici doigravanja. "Mamuti" su s uvjerljivih 6:0 svladali Medveščak čime su obranili naslov prvaka iz prošle sezone. Takav uspjeh juniori Mladosti nisu ostvarili više od 11 godina. Za klub je ovo izuzetno uspješan sezone jer su se naslovom prvaka već okitili mlađi kadeti i mlađi juniori. Prvih dvadeset minuta proteklo je u obostrano otvorenoj igri u kojoj su "mamuti" imali nešto više od igre, ali se mreže nisu tresle. Nastavak susreta donio je oprezniju igru, s manje prigoda no Mladost je sa po jednim pogotkom u prvom i drugom dijelu trećine stekla lijepu prednost pred posljednju trećinu. "Žuti" su na samom početku trećine povećali prednost nakon čega su se razigrali i do kraja susreta još triput zatresli protivničku mrežu.

Medveščak - Mladost 0:6 (0:0, 0:2, 0:4)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 18.5.2018.
Gledatelja: 76
Suci: Metzinger, Prezelj, Grozaj i Saković

Strijelci:

0:1 MLA Idžan 26'
0:2 MLA Grgurić (Dobrić) 37'
0:3 MLA Grgurić (Kozina) 42'
0:4 MLA Kramarić L. (Cerovečki) 54'
0:5 MLA Kozina (Dobrić) 58'
0:6 MLA Idžan (Kramarić N., Hanžek) 59'

Udarci na gol:
Medveščak 21
Mladost 32

Isključenja:
Medveščak 6 min
Mladost 16 min

Medveščak: Bujanić, Ivasović - Belina, Babić, Burazin, Vuglač, Rakar - Podboj Maroja, Matišin, Bublić, Paulović, Belinić - Čavlović, Hrnjak, Dimitrijević, Bebek, Vujasinović - Čavić, Košević, Pavetić, Jünker Đurić I. Trener: Sertić

Mladost: Krasić, Rastovski - Cerovečki, Kramarić L., Ruklić, Šutevski, Trstenjak - Seitz, Kuzmanović, Grgurić, Dobrić, Kozina - Đerek, Mandić, Idžan, Kramarić N., Hanžek - Pavlic, Janjatović, Pleština, Lovak, Jakovac. Trener: Franjković

Mladost i Medveščak već su se dvaput sučeljavali u finalima doigravanja mlađih uzrasta u kojima je godište 1999. bilo izlazno. U sezoni 2010/11 mlađi kadeti Mladosti svladali su vršnjake iz Medveščaka s 3:0 u pobjedama u dvoboju koji se igrao na sva tri zagrebačka klizališta. Tadašnji trener mlađih kadeta Mladosti Franjković, imao je u sastavu devetoricu igrača koje je vodio i u ovom finalu. Na drugoj strani, sedmorica "medvjeda" iz tadašnjih mlađih kadeta nosilo je dres Medveščaka i sedam godina kasnije. Dvije godine kasnije, iste momčadi su se sastale i u finalu kadeta. Mladost je i ovog puta bila uspješnija slaveći nakon četiri utakmice. Manipulacije s godištima u izvedbi vodećih ljudi hrvatskog hokeja uskratile su godištu 1999. da predvodi uzrast mlađih juniora pa su na novu priliku ove dvije momčadi morale pričekati 2018. i juniorski uzrast.

Iz sastava Medveščaka u drugoj utakmici izostao je napadač Popović Tijan. Na njegovom mjestu zaigrao je Belinić čije je mjesto u trećem napadu zauzeo mlađi junior Dimitrijević koji je izdržao kaznu zbog koje nije smio nastupiti u doigravanju mlađih juniora. Trener Franjković također je unio neke izmjene u odnosu na postavu koja je slavila u prvoj utakmici. Između vratnica se od početka našao mlađi junior Krasić, a mjesto pričuve pripalo je Rastovskom koji se vratio u momčad nakon dulje stanke. U prvom napadu umjesto Pleštine zaigrao je Ruklić koji je svoje mjesti u četvrtom napadu ustupio Pleštini. Sve druge navale i branički parovi se nisu mijenjali. Suparnici su bili spremni za još jedan veliki okršaj.

Nakon početnog ispitivanja snaga Nikola Kramarić je u trećoj minuti udarcem iskosa s desne strane "otvorio" utakmicu. Minutu kasnije nadovezao se Ruklić oštrim udarcem iz sredine, a malo kasnije Bujanića je dalekometnim udarcem iskušao i Luka Kramarić. Medveščak je odgovorio pokušajem Paulovića iz blizine u petoj minuti. Bio je to znak da obje strane počnu s naletima jedni na druge. Lovak je malo kasnije pucao iskosa s desne strane, a Krasić je u šestoj minuti zaustavio vrlo dobar udarac Čavlovića iz sredine. Nikola Kramarić je minutu kasnije ponovo pokušao udarcem iskosa, a nakon neuspjelog napada Medveščaka, Idžan vuče protunapad kojeg završava udarcem s plave linije.

Rakar je udarcem iskosa s lijeve strane zamalo iznenadio vratara "žutih" u osmoj minuti. Mladost je uzvratila već u idućem napadu. Trstenjak je opalio iz sredine, Bujanić odbio pak, ali samo do Šutevskog čiji je udarac iz blizine zamalo svladao vratara "modrih". Malo kasnije Trstenjak izvodi slalom kroz postavu Medveščaka i na kraju puca iz blizine no Bujanić je ovog puta bio spreman. Prekršaj Šutevskog u devetoj minuti na trenutak je zaustavio ofanzivu Mladosti. "Medvjedi" su nastojali iskoristiti brojčanu prednost no jedinu priliku tijekom iduće dvije minute imali su mladostaši. Luka Kramarić je blokirao protivnički udarac te odjurio u protunapad kojeg završava udarcem s plave linije.

Nakon izjednačenja snaga na ledu suparnici su nastavili s napadačkom igrom. Prvo je Hanžek u dva navrata zaprijetio protivničkim vratima. Tukao je slijeva pa potom s desnog krila, ali Bujanić je u oba slučaja bio na mjestu. Medveščak je odgovorio preko Rakara u 14. minuti. Napadač "modrih" pucao je iz blizine, a potom pokušao pospremiti odbijanac u mrežu no Krasić je bio na visini zadatka. Malo kasnije, Matišin gađa s plave linije, a prekršaj Jakovca daje novu priliku "medvjedima" za prelazak u vodstvo. "Mamuti" su još jednom pokazali svoju vještinu u obrani s igračem manje ne dopustivši suparniku nijedan udarac prema vratima.

Na nova uzbuđenja čekali smo 17. minute kad se Nikola Kramarić našao iza gola odakle je uposlio Hanžeka koji iz blizine puca iz prve, a Bujanić brani. Dimitrijević je u idućem napadu zaprijetio udarcem sdesna, a onda je nastupilo zatišje koje je potrajalo sve do posljednje minute. Tada je prvo Dobrić prošao kroz obranu "modrih" i pucao iskosa s desne strane, a u nastavku napada Luka Kramarić tuče iz sredine no mreža Medveščaka ostala je netaknutom. Suparnici su uskoro pošli na zasluženi odmor. Premda je Mladost imala nešto više od igre, i jedni i drugi su ostavili dojam momčadi koja želi i može dobiti ovu utakmicu.

Uzajamno poštovanje prema obranama dovelo je do zatišja na početku druge trećine. Više od tri minute nismo vidjeli nijedan udarac prema vratima. Tek se u 24. minuti Cerovečki odlučio uputiti udarac s plave linije. "Medvjedi" su odgovorili preko Burazina koji minutu kasnije prvo gađa s desnog krila, a u nastavku napada tuče iz sredine no Krasić je u oba slučaja bio na visini zadatka. Bublić je u 26. minuti udarcem iskosa s lijeve strane pogodio vratara "žutih" u kacigu. U idućem napadu, Mladost prelazi u vodstvo. Hanžek se našao iza gola odakle je uposlio Idžana koji iz neposredne blizine pogađa mrežu. Kako nitko od četvorice sudaca nije uočio Hanžekovu asistenciju, nije nam jasno.

Minutu kasnije, Luka Kramarić izvodi prodor kroz postavu Medveščaka i gađa desnog krila no Bujanić je bio na mjestu. Uslijedilo je trominutno zatišje kojeg prekida Bebek udarcem iskosa s lijeve strane koji pogađa Krasića u kacigu. Medveščak je preuzeo inicijativu ne bi li što prije izjednačio i izbjegao poraz u finalu. Rakar je u 31. minuti opalio sdesna, a malo kasnije prekršaj Luke Kramarića daje "medvjedima" veliku priliku za poravnanje. "Mamuti" su se isprva odlično branilo no u 33. minuti Rakar prijeti opasnim udarcem iz sredine, a malo kasnije Babić je udarcem s plave linije zamalo iznenadio čuvara mreže Mladosti.

Nakon izjednačenja snaga na ledu Grgurić je u 34. minuti pokušao udarcem sdesna povećati prednost "žutih". Malo kasnije, Luka Kramarić ponovo sjeda na klupu za kažnjene. Mladostaši su zbili svoje redove i neprobojnom obranom spriječili protivnika da ispuca makar i jedan udarac prema vratima. Minutu po izjednačenju snaga na ledu, pak se po drugi put našao u Medveščakovoj mreži. Dobrić je izveo slalom kroz postavu "modrih" i bekhendom iz sredine pogodio stativu. Pak se odbio do Grgurića koji ga iz neposredne blizine posprema u gol.

Drugi pogodak dao je dodatni poticaj mladostašima. Mandić je u idućem napadu opalio s plave linije, a minutu kasnije svoj je dalekometni udarac iskušao i Grgurić. Paulović je u 38. minuti pokušao smanjiti zaostatak udarcem iskosa s desne strane, a malo kasnije prekršaj Nikole Kramarića daje Medveščaku novu priliku za pogodak. Mladost je još jednom potpuno ukočila protivničku igru s igračem više. "Žuta" četvorka koju su činili igrači sa seniorskim iskustvom, nije dopustila nijedan udarac prema vratima Krasića. Kad su se snage opet izjednačile, više nije bilo vremena ni za što.

Mladost je u drugoj trećini dvaput zatresla mrežu protivnika i dovela se u pogodan položaj pred posljednju trećinu. Granitna obrana "mamuta" pokazala se doraslom i protivniku, kao i kriteriju suđenja po kojem momčad koja se pretežito brani ne pravi prekršaje dok ona koja napada, ih pravi pet. No to je više ilustracija hrvatskog suđenja koje nije doraslo bilo kakvoj igri čvršćoj od one koja se vidi u kadetima. Medveščak je imao samo dvadeset minuta da nadmaši učinak iz prve dvije trećine. "Medvjedi" više nisu imali što čekati, morali su navaliti iz sve snage.

Dobrić je otvorio posljednju trećinu udarcem iskosa s lijeve strane koji je pogodio Bujanića u kacigu. U istoj minuti, Grgurić se našao u sredini odakle odigrava dupli pas s Kozinom u lijevom kutu nakon čega udarcem iz blizine pogađa mrežu. Medveščak se sada našao u teškom položaju. Prije nego što je stigao bilo što napraviti u trećem dijelu susreta, Mladost je pobjegla na tri razlike. U 43. minuti Hanžek prijeti udarcem slijeva. Uslijedilo je dugo zatišje tijekom kojeg je Medveščak bezuspješno pokušavao napraviti nešto na brzinu dok su mladostaši učinkovito trošili vrijeme i čekali na novu priliku. U 47. minuti Medveščak dobija priliku za veliki povratak u utakmicu. Na klupu za kažnjene sjedaju Trstenjak i Luka Kramarić.

Obrana "žutih" našla se pod velikim iskušenjem, ali je  i ovog je puta držala protivnika podalje od svojih vrata. Tek je u 49. minuti Podboj Maroja zaprijetio udarcem s plave linije, a malo kasnije je na isti način pogodak pokušao postići i Matišin. Najveću priliku "modri" su imali tek kad su se snage izjednačile. Burazin se našao u neposrednoj blizini i pucao, a Krasić sjajnom obranom sačuvao svoju mrežu. Bebek je u 50. minuti gađao s desne strane, a pritisak Medveščaka prestaje prekršajem Vuglača u 51. minuti. Najaktivniji "mamut" u iduće dvije minute bio je Kozina. Prvo je u 52. minuti tukao s lijevog krila, a malo kasnije i iz sredine. Bujanić je oba puta uspješno intervenirao.

Tek što se bio vratio u igru, Vuglač je morao natrag na klupu za kažnjene. Na ledu je proveo samo 13 sekundi. Mladost je prvo zaprijetila preko Trstenjaka koji u 53. minuti gađa s desne strane, a minutu kasnije pak se zakoprcao u mreži "modrih". Cerovečki je poslao pak nadesno po plavoj liniji do Luke Kramarića koji udarcem iz zgloba postiže pogodak koji je otklonio svaku dvojbu oko ishoda. Mladostaši su sada mogli zaigrati opuštenije. Nikola Kramarić je u 55. minuti gađao s desne strane, a u nastavku napada Idžan tuče s plave linije. Medveščak se nije predavao pa je Paulović u 56. minuti odlično pucao iz sredine no Krasić fantastičnom obranom održava svoju mrežu netaknutom.

Malo kasnije, prekršaj Lovaka ostavlja "mamute" s igračem manje. Bebek je u 57. minuti udarcem iskosa s desne strane pokušao postići barem počasni pogodak za svoju momčad. "Medvjedi" su igrača više imali samo pola minute jer je u 58. minuti Vuglač napravio još jedan prekršaj. Mladost se bolje snašla u igri četvorice protiv četvorice. Trstenjak je malo kasnije izveo slalom kroz postavu "modrih" i pucao iz blizine. Bujanić odbija pak do Cerovečkog koji također puca no vratar Medveščaka je ponovo na mjestu. Upravo u trenutku kad se Lovak vraćao u igru, "žuti" su postigli pogodak. Dobrić je gađao slijeva, Bujanić odbio pak, ali samo do Kozine koji iz blizine posprema odbijanac u mrežu.

Mladost je u 59. minuti postavila konačnih 6:0. Nikola Kramarić je iz lijevog kuta pronašao Idžana pred vratima koji iz neposredne blizine šalje pak u mrežu. Posljednji udarac u prvenstvu izveo je Trstenjak s lijevog krila u 60. minuti no Bujanić je bio na mjestu. Koji trenutak kasnije, zvuk sirene označio je završetak utakmice i hrvatskog prvenstva. Slavlje mladostaša moglo je početi.

Pod vodstvom trenera Alana Franjkovića, naslov prvaka obranili su: Nikola Cerovečki, Patrik Dobrić, Luka Đerek, Luka Goršić, Lovro Grgurić, Lovro Hanžek, Vito Idžan, Jan Ikanović Šilhan, Karlo Jakovac, Jan Janjatović, Fabijan Kozina, Luka Kramarić, Nikola Kramarić, Jurica Krasić, Sven Kuzmanović, Tin Kuzmanović, Tommi Lovak, Roko Mandić, Adrian Pavlic, Filip Pleština, Sven Simon Rastovski, Robin Lenard Ruklić, Marko Savanović, Jan Seitz, Leo Šutevski, Leo Tomić i Tomo Trstenjak.

Najučinkovitiji igrač prvenstva po broju bodova bio je napadač Mladosti, Tomo Trstenjak dok je najuspješniji vratar po postotku obrana bio čuvar mreže Medveščaka, Šime Pilipović. Za najkorisnijeg igrača redovnog dijela prvenstva treneri triju momčadi odabrali su napadača Medveščaka Svena Paulovića, a u doigravanju vratara Mladosti, Juricu Krasića.

Mladost je tijekom cijele sezone djelovala kao najjača momčad premda su i "mamuti" imali svojih "žutih" trenutaka u kojima nisu sličili na sebe. Velika prednost mladostaša bila je što su u svojim redovima imali velik broj igrača iz prošlosezonske šampionske momčadi koju su u dobroj mjeri činili i mlađi juniori koji su također dvaput zaredom osvajali naslove prvaka. Trener Franjković odlično je uklopio iskustvo svojih izlaznih igrača s poletom, svježinom i energijom mlađih juniora čime je dobio sastav koji može u istom ritmu vrtjeti tri postave bez pada kvalitete u igri. Ovim naslovom, godište 1999. ostvarilo je puni učinak, s tri zlata (mlađi kadeti, kadeti i juniori) od tri izlazne sezone. Naslov mlađih juniora nisu imali priliku osvojiti kao izlazno godište zbog promjene u uzrastima. Nova sezona donosi veći izazov, jer su u novom izlaznom godištu, 2000., preostala samo dvojica igrača.

Medveščak je nakon epske borbe u polufinalu protiv Zagreba, dao sve od sebe ne bi li osvojio i naslov prvaka. "Medvjedi" su u prvoj utakmici imali veliku priliku za pobjedu, ali su je ispustili. Druga utakmica je bila neizvjesna sve do pred kraj druge trećine, ali Medveščak se nije uspio oduprijeti pritisku protivnika koji je na svojoj strani imao kvalitetu, iskustvo pa i širinu. Bez obzira na ishod druge utakmice, "medvjedi" su u finalnom dvoboju ostavili dobar dojam i najavili borbu za naslov prvaka u predstojećoj sezoni.

Završetkom prvenstva, od juniorskog staža opraštaju se mladostaši Rastovski, Luka Kramarić, Trstenjak, Šutevski, Kozina i Tin Kuzmanović, "medvjedi" Karlo Babić, Bublić, Hercigonja i Vuglač te zagrebaši Renato Babić, Ličina, Crnec i Stubičar. Neki od njih su već standardni prvotimci seniorskih momčadi i za očekivati je da će se nastaviti baviti hokejom i biti značajni dio reprezentacije do 20 godina u novoj sezoni. Za neke je ovo možda i kraj aktivnog bavljenja hokejom. Broj aktivnih seniora u hrvatskom hokeju već godinama stagnira oko stotine što je uz odljev od dvadesetak hokejaša po sezoni jedva dovoljno za preživljavanje. Besperspektivnost bavljenja hokejom u Hrvatskoj očituje se prije svega u nedovoljnim kapacitetima hrvatskih ledenih površina zbog čega nema ni treninga niti natjecanja koja bi u sportu zadržala bilo koga osim najtvrdokornijih zaljubljenika u hokej.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information