Dominacija obrana

J Med Mla 181105Dva tjedna ranije nego što je to bio slučaj prošle sezone, započelo je novo prvenstvo Hrvatske u uzrastu juniora. Prvu utakmicu odigrali su prošlosezonski finalisti, Mladost i Medveščak. U utakmici u kojoj su obrane bile nadmoćnije od suprostavljenih napada, "medvjedi" su bili spretniji te su s dva zgoditka došli do prve pobjede. Prvih dvadeset minuta proteklo je u obostrano zatvorenoj igri s tek pokojom prilikom za pogodak. Mreže se nisu tresle pa se u nastavak susreta ušlo s punom neizvjesnošću. Medveščak je početkom druge trećine došao u vodstvo nakon čega je imao više od igre. Međutim, obje su momčadi ponovo pokazale vještinu igre u obrani koja je "ugušila" napadače obje momčadi. Ništa se bitno u izvedbi nije promijenilo ni u zadnjoj trećini izuzev umjerene inicijative mladostaša. Dvije minute prije kraja susreta, "medvjedi" drugim zgoditkom na utakmici potvrđuju svoju prvu pobjedu.

Medveščak - Mladost 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 5.11.2018.
Gledatelja: 88
Suci: Metzinger, Žibret i Polašek

Strijelci:

1:0 MED Lopotar (Jünker Đurić I.) 26'
2:0 MED Rakar (Bebek) 58'

Udarci na gol:
Medveščak 19
Mladost 16

Isključenja:
Medveščak 10 min
Mladost 8 min

Medveščak: Mikulić, Ivasović - Belina, Matišin, Pejaković, Belinić, Rakar - Hrnjak, Podboj Maroja, Groznik, Pavetić, Vujasinović - Čavić, Čavlović, Dimitrijević, Bebek, Joureau - Košević, Čaić, Lopotar, Jünker Đurić I. Trener: Sertić

Mladost: Tomić, Goršić - Janjatović, Đerek, Lovak, Kramarić, Hanžek - Seitz, Cerovečki, Grgurić Lo., Dabac Divić, Pleština - Brukec, Polović, Ruklić, Jakovac, Ikanović Šilhan - Grgurić Lu., Marojević, Stojanović. Trener: Smerdelj

Medveščak je u novu juniorsku sezonu uklizao bez braniča Babića te napadača Vuglača, Bublića i Hercigonje koji su prešli u seniore odnosno prestali se aktivno baviti hokejom. Od igrača koji su prošle sezone nosili dres "medvjeda", a koji su i dalje u uzrastu juniora, u postavi nije bilo vratara Pilipovića, braniča Premerla te napadača Paulovića, Burazina, Fernandeza Genca i Popovića Tijana. Potonji je ove sezone navukao dres hokejaške akademije Okanagan za koju nastupa u austrijskoj juniorskoj ligi EBJL. U juniorski sastav prešli su igrači godišta 2002. Od njih osmorice koliko ih je nastupilo prošle sezone, u sastavu se našlo njih četvorica. Izostali su vratar Bujanić, branič Kapuđija te napadači Mihalić i Hunt. "Medvjedi" su u svojim redovima imali petoricu igrača izlaznog godišta 2000. i šestoricu mlađih juniora. Iz Zagreba je ove sezone stigao odlični vratar Mikulić.

Dvostruki uzastopni juniorski prvaci, hokejaši Mladosti, ostali su bez hokejaša godišta 1999. U sastavu više nema vratara Rastovskog, braniča Kramarića te napadača Trstenjaka, Šutevskog, Kozine i Tina Kuzmanovića. Mladostaši su isklizali i bez braniča Svena Kuzmanovića te napadača Savanovića i Dobrića. Potonji se nalazi u Kanadi gdje brani boje Pacific Coast Academy Prep u ligi CSSHL. Iz šampionske postave mlađih juniora stigli su igrači godišta 2002. od kojih je većina i prošle sezone sudjelovala u osvajanju naslova. Od njih 11, u postavi na ovoj utakmici nije bilo vratara Krasića, braniča Varge te napadača Klobučara. "Mamuti" su isklizali s obojicom igrača izlaznog godišta i trojicom mlađih juniora. Prinove u sastavu stigle su iz inline hokeja, branič Brukec koji je bio kadet u Zagrebu i napadač Stojanović koji je nastupao za kadete Siska.

Suparnici su u utakmicu ušli raspoloženi za igru. I jedni i drugi su se rasklizali po ledenoj plohi no obrane su se od samog početka nametnula suparničkim navalama. Većina udaraca završila je u blokovima tako da vratari jedva da su i imali posla tijekom prvih pet minuta susreta. Nastalu ravnotežu poremetio je prekršaj Seitza u šestoj minuti. Mladostaši su se učinkovito branili tako da "modrima" nijednom nije uspjelo uputiti udarac prema vratima. Netom po izjednačenju snaga na ledu, Lovro Grgurić se probio pred vrata no nije uspio svladati Mikulića.

Ravnopravna borba bez udaraca prema vratima nastavila se tijekom idućih nekoliko minuta. Na novu prigodu valjalo je pričekati do 11. minute kad se Rakar probio kroz obranu "žutih" i snažno pucao iz sredine no Tomić je bio na mjestu. "Medvjedi" su potom stvorili još jednu priliku, a onda su mladostaši u 14. minuti pogriješili pri letećoj izmjeni pa je Medveščak ponovo imao igrača više. Mladost se uspješno branila više od minute no onda je Bebek u 16. minuti odličnim udarcem sdesna natjerao Tomića na obranu. "Žuti" su malo kasnije uzvratili preko Hanžeka koji je presjekao protivničko dodavanje i pohitao sam prema golu. Pucao je bekhendom, a Mikulić je bio na visini zadatka.

Nakon izjednačenja snaga na ledu prvu je prigodu stvorio Lovro Grgurić koji je tukao slijeva no vratar "modrih" se nije dao iznenaditi. Dvije minute prije kraja trećine, na klupu za kažnjene sjeda Podboj Maroja. Mladostaši ništa nisu uspjeli napraviti s igračem više, ali je zato Dimitrijević udarcem s centra pokušao iznenaditi Tomića. Uskoro je završila i prva trećina u kojoj
izuzev borbenosti, nismo imali previše toga za vidjeti.

Drugu trećinu otvorio je Pavetić snažnim udarcem iz sredine u 22. minuti. Mladostaši su odgovorili s par udaraca prema vratima "modrih", a onda je Rakar ozbiljno zaprijetio udarcem iz sredine u 25. minuti. "Medvjedi" su zadržali inicijativu pa su u 26. minuti i poveli. Jünker Đurić se našao iza gola odakle je uposlio Lopotara pred vratima koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u mrežu. Mladost je pokušala odmah uzvratiti no Mikulić je i dalje bio nesavladiv. U 27. minuti Bebek tuče iz sredine no Tomić je bio na mjestu. M
inutu kasnije, prekršaj Joureaua daje "žutima" priliku za izjednačenje.

"Mamuti" su žestoko pritisnuli protivnika. Brzim dodavanjima su otvarali prostor za udarac no pakovi koje su slali prema vratima nisu bili precizni. Brojni promašaji "žutih" olakšali su zadaću Medveščakovoj obrani koja je izdržala pune dvije minute. Netom po izjednačenju snaga na ledu, Jünker Đurić pokušava bekhendom iznenaditi vratara Mladosti. Lovak je u 34. minuti pokušao izjednačiti "varaždincem", a potom inicijativu preuzimaju "modri". Rakar je minutu kasnije zaprijetio udarcem slijeva, a u 36. minuti s istog mjesta tuče i Joureau no Tomić je bio siguran.

Malo kasnije, "mamuti" ponovo griješe pri letećoj izmjeni pa je igrača više sada imao Medveščak. "Modri" su samo jednom zaprijetili vratima Mladosti prije nego što je tri minute prije kraja trećine isključen Seitz. Medveščak je sada imao dvojicu igrača više u trajanju od tridesetak sekundi. "Žuta" trojka se odlično držala dopustivši samo jedan udarac prema svojim vratima. Jedan za drugim, mladostaši su se vratili u igru. Medveščak je zadržao napadački zamah sve do 13 sekundi prije kraja trećine kad prekršaj pravi Belinić. "Mamuti" ništa nisu uradili prije nego što je sirena označila završetak drugog dijela utakmice.

Tek što je započela posljednja trećina, Rakar je presjekao dodavanje "žutih" te se sjurio sam prema vratima. Napadač "modrih" pokušao je lukavo "pustiti" pak pokraj vratara no Tomić se nije dao zavarati. Mladost nije bila previše opasna s igračem više, ali je zadržala napadački zamah. Mikulić je skupio par obrana, a ofanzivu "žutih" prekinuo je Joureau u 47. minuti kad je tukao iz sredine. Uslijedilo je zatišje od nekoliko minuta, a onda bilježimo udarac Lovra Grgurića s plave linije. Prekršaj Groznika u 52. minuti dao je novu priliku mladostašima za izjednačenje.

"Mamuti" su krenuli na sve ili ništa jer im je ostalo malo vremena za povratak u utakmicu. Mikulić se našao pod kanonadom, ali je zadržao sve što su mladostaši uputili prema njegovim vratima. Četvrti neuspjeh s igračem više obeshrabrio je "žute" kojima je u završnici trećine ponestalo ideja. Nastupilo je zatišje u kojem se malo čega događalo, a onda je Medveščak dvije minute prije kraja susreta osigurao pobjedu. Bebek je dugim dodavanjem "izbacio" Rakara samog pred gol, a napadač "modrih" nije propustio ovu veliku prigodu.

Prekršaj Joureaua 18 sekundi kasnije dao je tračak nade "žutima". Trener Smerdelj pozvao je pola minute predaha nakon kojih je nastavio igru sa šestoricom igrača. Mladostašima ni ovog puta ništa nije polazilo za rukom. Rakar je malo kasnije udarcem s centra pogodio stativu. Posljednju prigodu na utakmici imao je Lovak kad je u 60. minuti tukao slijeva, ali Mikulić je sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Medveščak je mladostašima dao dvojicu juniorskih reprezentativaca (Paulović i Burazin) "fore" i svejedno slavio bez ijednog primljenog pogotka. Ovom pobjedom "medvjedi" su se nametnuli kao prvi favorit za osvajanje naslova no jasno je da će za konačni trijumf trebati pokazati kvalitetu u doigravanju. Mladost se dobro nosila s Medveščakom, stvarala prilike no nije pronašla put do protivničke mreže. Za jasniji sud od mogućnostima "mamuta" u okršajima s Medveščakom, trebat će pričekati još koju utakmicu, po mogućnosti kad obje momčadi budu u punim sastavima.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information