Snažan otpor "veprova"

J Zag Mla 181129Unatoč činjenici da mu veći dio momčadi čine mlađi juniori, Zagreb igra sve bolje u juniorskom prvenstvu Hrvatske. "Veprovi" su u svojoj trećoj utakmici odmjerili snage s Mladosti koja im je nanijela težak poraz u prvom krugu prvenstva. Brojčano i kvalitativno slabiji zagrebaši uspješno su se odupirali protivničkim naletima tijekom cijele prve trećine pa se na veliki odmor pošlo netaknutih mreža. Ništa se bitno nije promijenilo ni u nastavku susreta. "Mamuti" su bezuspješno napadali sve do same završnice druge trećine kad su u kratkom razmaku dvaput zatresli Zagrebovu mrežu. "Veprovi" su u trećoj dionici dvoboja zaigrali nešto otvorenije, ali nisu uspjeli smanjiti zaostatak. Mladost je u drugom dijelu trećine povećala prednost no zagrebaši su u idućoj minuti vratili razliku na dva gola. Zagreb je u završnici trećine imao igrača više pa je izvukao i vratara no time je samo omogućio mladostašima da još jednim pogotkom postave konačnih 4:1.

Zagreb - Mladost 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 29.11.2018.
Gledatelja: 45
Suci: Prezelj, Premerl i Mažar

Strijelci:

0:1 MLA Kramarić (Lovak) 38' PP1
0:2 MLA Hanžek 39'
0:3 MLA Ikanović Šilhan (Jakovac) 54'
1:3 ZGB Alić 55' PP1
1:4 MLA Hanžek 59' SH1 EN

Udarci na gol:
Zagreb 15
Mladost 40

Isključenja:
Zagreb 8 + 10 (Budek) min
Mladost 12 + 10 (Ikanović Šilhan) min

Zagreb: Budek - Modrušan N., Lukač, Čiček, Bezuk, Vukovojac-Dugan - Alić, Digula, Bokšić, Matuško, Ljubičić - Kovač, Slovinac J. Trener: Blagus

Mladost: Tomić, Krasić - Janjatović, Đerek, Lovak, Kramarić, Hanžek - Seitz, Cerovečki, Grgurić Lo., Dabac Divić, Pleština - Brukec, Polović, Ruklić, Jakovac, Ikanović Šilhan - Grgurić Lu., Marojević. Trener: Smerdelj

Malo je tko davao juniorima Zagreba bilo kakve izglede u dvoboju s Mladosti. "Mamuti" su prvi međusobni ogled dobili s čak deset pogodaka razlike, a "veprovi" su u odnosu na tu utakmicu isklizali u slabijem sastavu. Zagreb je nakon prvog kruga ostao bez bodova. Treneru Blagusu nedostajali su braniči Radonić i Mihael Modrušan kao i napadači Supančić i Kraščić. Brojni izostanci skratili su klupu Zagreba na samo 12 igrača od kojih su devetorica bili mlađi juniori. Čiček se vratio u sastav, a Supančića je u prvoj navali zamijenio Vukovojac-Dugan. Na mjestu Radonića u drugom braničkom paru isklizao je Digula. "Veprovi" su isprva zaigrali sa samo dvije postave.

Na drugoj strani, branitelji naslova, hokejaši Mladosti bili su gotovo u punom sastavu. Od trojice vratara predah je dobio Goršić, a između vratnica se nalazio Tomić. Sva tri branička para nastupila su u istim sastavima kao i u prethodnom susretu protiv Medveščaka kojeg su "mamuti" izgubili s 1:0. Trener Smerdelj vratio je Kramarića u prvi napad s Hanžekom i Lovkom, dok je Lovro Grgurić s Pleštinom i povratnikom u sastav Dapcem Divićem činio drugu napadačku trojku. Povratak Jakovca i Ikanovića Šilhana u sastav omogućio je obnovu trećeg napada zajedno s Ruklićem. Mlađi juniori Marojević i Luka Grgurić našli su se u nepotpunoj četvrtoj navali u kojoj je nedostajao Stojanović. Mladost je nakon dva tijesna poraza od Meveščaka tražila pobjedu kojom bi povratila samopouzdanje i pronašla lijek za kroničnu neučinkovitost u napadu.

"Mamuti" su od prvog bulija krenuli odlučno prema naprijed ne bi li što prije došli slomili otpor protivnika i osigurali pobjedu. Budek je već u prvoj minuti skupio tri obrane pri čemu mu je bilo najteže kod bekhenda Hanžeka iz neposredne blizine. Naleti "žutih" nizali su se jedan za drugim no vratar Zagreba je bio odlično raspoložen pa je do pete minute imao već sedam obrana na računu. Kad je početni zamah Mladosti zastao, zagrebaši su došli do svoje prve prigode. "Veprovi" su i dalje bili u podređenom položaju pa su se morali poslužiti i prekršajima kako bi onemogućili protivničke akcije. U devetoj minuti, na klupu za kažnjene sjeda Bezuk.

Mladostaši su navalili prema vratima "plavih" no unatoč brojčanoj prednosti nisu pronašli put do Zagrebove mreže. "Veprovi" su se tijekom dvije minute s igračem manje ne samo obranili nego su stigli i zaprijetiti vratima Mladosti. Tempo igre u drugom dijelu trećine je donekle pao, a s njime i broj prigoda za pogotke. "Žuti" su i dalje imali inicijativu no u njihovoj igri nije bilo povezanosti koja bi otvorila prostor za udarac. Prevelika sklonost samostalnim akcijama samo je išla na ruku Zagrebovoj obrani. Prekršaj Matuška u 13. minuti, dao je "mamutima" novu priliku za vodstvo.

Mladost je bez poteškoća uspostavila igru u napadačkoj trećini te je u iduće dvije minuta u par navrata natjerala Budeka na intervenciju no "veprovi" su i dalje održavali rezultatsku ravnotežu. Nakon izjednačenja snaga na ledu, proteklo je malo više od minute prije nego što isključenje Ikanovića-Šilhana dovelo "plave" u napadačku trećinu. Mladost se i s četvoricom igrača pokazala nadmoćnijim sastavom pa Zagreb nije ni došao u priliku za udarac prema vratima. Završnica trećine protekla je u više-manje ravnopravnoj igri, a od prilika izdvajamo onu iz 20. minute kad je Lovro Grgurić iz desnog kuta ubacio pak pred gol odakle Dapcu Diviću nije pošlo za rukom svladati Budeka.

Zagrebaši su nakon dvadeset minuta mogli biti sasvim zadovoljni otporom kojeg su pružili favoriziranom protivniku. Braneći se sa samo dvije postave, potpuno su otupili oštricu napada Mladosti i otišli na odmor netaknute mreže. Na drugoj strani, mladostaši su postali svjesni da njihov problem nije čvrsta obrana Medveščaka, nego vlastita neučinkovitost. "Žuti" su i u uvodnim minutama druge trećine krenuli punim gasom. Budek je u kratkom roku skupio nekoliko obrana no u 24. minuti Bezuk bježi u protunapad kojeg završava udarcem koji pogađa stativu.

Mladost je brzo došla k sebi te se vratila u napad. Hanžek je samo minutu kasnije udarcem slijeva također pogodio stativu. Zagrebaši su se i dalje organizirano branili, zatvarajući prostor za udarac, dok su "mamuti" uporno vrtjeli ukrug po kutovima i naguravali uz ogradu. U 29. minuti došlo je do neuobičajenog istovremenog isključenja dvojice igrača zbog različitih prekršaja. Na klupe za kažnjene pošli su Ruklić i Digula. Po očekivanju, u igri četvorice protiv četvorice, bolje su se snašli "žuti". Hanžek je u 30. minuti s desne strane ubacio pak pred gol odakle Kramarić puca no Budek je bio na mjestu.

Kad su se oba isključena igrača vratila u igru, neko smo vrijeme gledali obostrano otvorenu igru u kojoj su se prigode smjenjivale čas na jednoj, čas na drugoj strani. Mladost je zamalo povela u 35. minuti kad se Kramarić našao pred golom, ali Budek je i dalje bio na visini zadatka. Minutu kasnije, prekršaj pravi Matuško koji se pritom i ozlijedio. Mladost je dugo opsjedala Zagrebova vrata bez ijednog udarca prema golu. Kad je do kraja kazne ostalo samo dvadeset sekundi, Lovak je tukao sdesna, Budek odbio pak kojeg Kramarić iz neposredne blizine posprema u nebranjeni dio mreže.

Minutu kasnije, Mladost postiže i drugi zgoditak. Hanžek je udarcem sdesna pogodio u blok nakon čega je ponovo došao u posjed paka. Vratar "plavih" na trenutak je prestao pratiti igru jer mu j epalica zapela z amrežu pa nije primjetio da je Hanžek ponovo pucao, ovog puta s lijeve strane u praktički nebranjenu mrežu. Zagrebov čuvar mreže smatrao je da sudac nije smio priznati ovaj pogodak što je izrazio i prosvjedom zbog kojeg je kažnjen disciplinskom kaznom. I ovako tanka klupa Zagreba, postala je još tanjom. Do kraja trećine su zagrebaši imali priliku smanjiti zaostatak no Tomić je bio na mjestu.

Zagrebašima je malo nedostajalo da i drugu trećinu završe netaknute mreže no Mladost je ipak svoju premoć okrunila s dva zgoditka u završnici trećine. Ishod dvoboja još nije bio potpuno izvjestan no bilo je teško očekivati da bi "veprovi" mogli iz obrane tako lako prijeći u napad bez posljedica po rezultat. "Mamuti" nisu ništa htjeli prepustiti slučaju nego su i zadnju trećinu počeli napadački. Međutim, Zagreb se učinkovito branio pa su "žuti" teško dolazili u položaj za udarac. Budek je skupio par obrana u prvih pet minuta no prvi put se morao posebno potruditi tek u 46. minuti kad je Kramarić od iza gola uposlio Lovka pred vratima čiji udarac je zamalo pogodio mrežu.

Uslijedilo je razdoblje ravnopravne igre u kojoj su i jedni i drugi imali svoje prigode za pogotke. Ravnotežu snaga narušilo je isključenje Seitza u 50. minuti. Međutim, zagrebaši ni ovog puta nisu bili u stanju ništa učiniti s brojčanom prednosti. Upravo suprotno, "mamuti" su imali pak u svom posjedu i stvorili su više prilika za pogodak. Na kraju se moglo reći kako su se "veprovi" obranili s igračem više. Prvu veliku prigodu nakon izjednačenja snaga na ledu imao je Jakovac koji je u 53. minuti izašao sam pred gol no Budek mu je u zadnji trenutak izbio pak.

Minutu kasnije, Mladost je ipak povećala prednost. Jakovac se našao iza gola odakle je uposlio Ikanovića Šilhana koji iz neposredne blizine udarcem iz prve pogađa mrežu. Zagrebaši su strijelca ovog pogotka pokušali izgurati od vrata na što je Ikanović-Šilhan uzvratio i zaradio dvije minute i disciplinsku kaznu zbog naleta na glavu protivnika. Isprva se činilo da će "žuti" ponovo dominirati s igračem manje no u drugoj minuti kazne Alić je tukao s desne strane, Tomić odbio pak, a branič "plavih" udarcem iz blizine postigao počasni pogodak za Zagreb.

Mladostaši su u završnicu susreta ušli napadački. Naleti "mamuta" nizali su se jedan za drugim no obrana Zagreba nije popuštala. Dvije minute prije kraja dvoboja, pogreška pri letećoj izmjeni ostavlja Mladost s igračem manje. Trener Blagus povukao je vratara tako da su zagrebaši igru nastavili sa šestoricom protiv četvorice. "Žutima" je trebalo samo dvadesetak sekundi da pronađu put do nebranjene mreže. Hanžek je s crvene linije poslao pak koji skakutajući po ledu naposljetku ušao u gol. Dvadeset sekundi prije kraja na klupu za kažnjene je sjeo i Cerovečki, ali zagrebaši više ništa nisu stigli uraditi.

Mladost je pobjedom prišla Medveščaku na tri boda manjka no "medvjedi" će vrlo vjerojatno ovaj razmak povećati kad sami budu igrali protiv zagrebaša. Unatoč pobjedi, u taboru "mamuta" ne mogu biti zadovoljni svojom izvedbom. Mladost je igrala u punom sastavu, ali nije uspjela prikazati igru koja bi stvarala pogotke. Mladostaši su se mučili u napadu i pred njima je još dosta posla ako se žele ravnopravno boriti s Medveščakom za naslov. Zagreb je pokazao napredak u igri no s malim brojem igrača teško se bilo nositi s jačim i iskusnijim suparnikom. "Veprovima" samo ostaje čekati da mladi igrači stasaju i da se stanje u klubu popravi način da se više ne događa raspad cijelih generacija već u mlađim juniorima.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information