Hrvatska - juniori

Penal za pobjedu

220210mkPoslije seniora, i mlađi kadeti su započeli s doigravanjem. Medveščak je u dramatičnoj završnici prve utakmice polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske za mlađe kadete svladao Mladost boljim izvođenjem kaznenih udaraca.

KHL Medveščak - KHL Mladost 3:2 (1:1, 0:1, 1:0, 1:0) SO

Zagreb, klizalište na Šalati
Gledatelja: 50
Sudac: Piragić

Strijelci:

1:0 Zorman PP1
1:1 Mikić
1:2 Banović
2:2 Fičur

3:2 Paulović S. PS

Isključenja:
Mladost 8 min
Medveščak 2 min

Sastavi:

Medveščak: Škec, Jünker Đurić - Durn, Premerl, Herceg, Fičur, Zorman - Pavlinić, Platužić, Vuglač, Čanić, Mijač - Babić, Ključarić, Prgić, Paulović S., Lopotar - Paulović N., Martinjak, Jerman, Jurko, Burazin. Trener: Jurković

Mladost: Nikolić, Rastovski - Holcer, Šušak, Tomaić, Mustapić, Banović - Trstenjak, Kramarić, Šutevski, Mikić, Kozina - Almer, Cerovečki, Papeš, Krnić, Grgurić. Trener: FranjkovićSukladno najavama, trener Jurković je u sastav uvrstio tri ponajbolja igrača iz škole hokeja koja je na netom održanom turniru osvojila peto mjesto. Uslijed toga došlo je do rošada u postavama, a u zapisniku se našlo, za hrvatske prilike nezamislivih, 22 igrača. Obzirom da je učitelj Medveščaka tradicionalno nesklon držanju velikog broja igrača na klupi u važnim utakmicama bilo je zanimljivo gledati kako će se "medvjedi" nositi s ulogom velikog favorita.

Kod mladostaša nije bilo većih promjena. Novi kapetan Tomaić zadržao je mjesto u napadu, a Šušak je ostao u braničkom paru sa Holcerom. Zbog obaveza u seniorskoj momčadi koja je igrala finale protiv Medveščaka, trener Franjković dojurio je na Šalatu ravno iz Doma sportova i dočekan podrškom navijača "žutih". Pred mladostašima nije bilo nikakvog imperativa osim onog koji nalaže maksimalno zalaganje i sportski pristup utakmici.

Susret je po očekivanju počeo navalom Medveščaka. "Medeki" su poučeni iskustvom iz posljednjeg susreta kojeg su izgubili na penale željeli brzo doći u vodstvo i zadržati nadzor na rezultatom. Predvođeni najboljim strijelcem regularnog dijela prvenstva, Fičurom, domaći su pritisnuli "žute" u njihovu trećinu i prilike su se redale jedna za drugom.

Prvi udarac uputio je kapetan Fičur s desne strane, ali njegov pak je prohujao pored vratiju. U nastavku akcije, "plava četrdesetica" daje sjajan pak za Hercega, ali krilo plavih udarcem iz sredine nije uspio svladati Nikolića. Drugi napad "medeka" je za doigravanje pojačan mladim Čanićem koji još uvijek igra za školu hokeja. Nova postava je izvela akciju u kojoj je Vuglač izbio sam pred Nikolića, no "žuta jedinica" nije dopustila rano vodstvo Medveščaka.

Obzirom na ranu fazu utakmice, pojava trećih postava, inače neuobičajena u utakmicama doigravanja mlađih kategorija, nije iznenadila prisutne. Povratkom prvih petorki na led, nastavlja se opsada gola Mladosti.

Fičur je u svom poznatom slalomu izmiješao cijelu obranu "žutih", ali njegov udarac Nikolić brani. Odlični vratar gostiju zaradio je poštovanje svojih protivnika, pa idući udarac Fičura odlazi pored gola. Kad ne ide ispred gola, napadači Medveščaka vraćaju pločicu na plavu pa se tako u udarcu na gol okušao i Durn, jedini branič koji je postigao dva pogotka u prvenstvu.

Dvoboj Fičur - Nikolić se nastavio udarcem "plavog" kapetana s desne strane, no leteći pak nije pronašao put prema vratima. Aktivni kapetan domaćih je nastojao razigrati i suigrače pa tako bilježimo još jedan pokušaj Hercega iz sredine, no bez uspjeha.

230210mk2

Stalni pritisak Medveščaka naposlijetku je ipak doveo do prvog pogotka. Vodstvu "medeka" prethodilo je isključenje Kramarića koji je po mišljenju suca Piragića držanjem omeo Čanića. S domaće klupe odmah šalju prvu postavu ne bi li iskoristili brojčanu prednost. Buli je osvojio Fičur, otklizao na desnu stranu i pronašao Zormana pred golom. Krilo Medveščaka je udarcem iz prve svladao Nikolića. Sasvim zaslužena prednost domaćih koji su potpuno dominirali na ledu.

Suočeni s rezultatskim zaostatkom, mladostaši se malo po malo ohrabruju i počinju organiziranije izlaziti iz svoje trećine. Isključenje Hercega je "žutima" omogućilo nešto lakšu igru, no šansi za izjednačenje nije bilo. S druge strane, vodstvo je donekle zadovoljilo želje domaćih pa se smanjio pritisak prema vratima Mladosti.

Pomalo neočekivano, mladostaši su izjednačili. Kozina je osvojio pločicu u sredini klizališta i odlično uposlio Mikića koji je pojurio sam prema Škecu. Do tad besposleni vratar Medveščaka brani prvi pokušaj napadača "žutih", no ne uspijeva kontrolirati odbijanac pa u nastaloj gužvi Mikić uspijeva ubaciti pak u mrežu za izjednačenje i veliko veselje među igračima i navijačima Mladosti.

Do kraja trećine bilo je još vremena za jedan slalom Fičura, ali Nikoliću je jedan primljeni gol bio više nego dovoljan.

Uslijedila je, možda najbolje odigrana trećina Mladosti ove sezone. Izjednačujući pogodak podigao je samopouzdanje "žutih" i u nastavku utakmice gledamo potpuno otvoreno nadmetanje dvaju polufinalista. Sama trećina nije počela najbolje za goste. Zbog nabijanja na ogradu isključen je strijelac pobjedonosnog gola protiv Medveščaka u prvenstvu, Banović.

"Medeki" su nastojali organizirati učinkovit napad, ali u dvije minute izveli su samo jedan udarac. Pucao je Fičur s desne strane, Nikolić je bio na mjestu. Po povratku Banovića, mladostaši uzvraćaju. Izuzetno aktivni Kozina je izveo lijepu akciju po krilu, pronašao Šutevskog pred golom, no Škec i njegovi braniči su nekako uspjeli spriječiti prvog strijelca "žutih" da ne dovede Mladost u vodstvo.

Suočeni s organiziranom obranom Mladosti, medveščakovci koriste svoje brze klizače ne bi li samostalnim akcijama došli do prilike za pogodak. Vuglačev prodor zaustavio je Nikolić, no isti takav pokušaj Fičura zaustavljen je prekršajem, pa Piragić dosuđuje kazneni udarac. Izvođač je bio Fičur, no njegov udarac ide ravno u Nikolića i gostujući vratar još jednom izlazi kao pobjednik.

Tko promaši veliku priliku obično primi gol. Banović se Škecu najavio udarcem iz sredine kojeg je vratar "plavih" zaustavio, no u nastavku akcije "žuta devetka" ponovo dobiva pločicu u svom uredu pred protivničkim golom i spretnim bekhendom šalje pak preko Škeca za prvo vodstvo Mladosti protiv Medveščaka u ovoj sezoni. Primljeni pogodak izazvao je konsternaciju među navijačima "plavih" koji su već uračunali eliminaciju Mladosti i finale protiv Zagreba. Malo tko je u redovima "medeka" očekivao probleme protiv oslabljenih i pomlađenih mladostaša.

Do kraja trećine medveščakovci pokušavaju na brzinu izjednačiti. Na sceni se pojavljuje talentirani školarac Čanić koji s dva udarca iz blizine dokazuje opravdanost svog uvrštavanja u sastav. Pokušavali su i Prgić te još jednim svojim slalomom Fičur, no bez rezultata. Mladost je uzvratila pokušajem Šuška koji se ograničio na obrambene zadatke, a i treća postava koju je Franjković koristio cijelo vrijeme je uspjela doći pred gol nakon lijepog prolaza Grgurića.

U posljednjih petnaest minuta, Medveščak kreće na sve ili ništa. Čanić je prebačen u prvu navalu ne bi li se ubrzala igra cijelog napada i obrana Mladosti dovela pred višestruku prijetnju. Posljedično, Medveščakova igra u napadu svela se na akcije prvog napada što je otvorilo prostor mladostašima kad god bi Fičur i društvo bili na klupi.

Dvije odigrane trećine i činjenica da su prošla 22 sata utjecale su na izvedbu mladih hokejaša pa se broj akcija nešto smanjio. Bilježimo još jedan pokušaj Fičura na kojeg uzvraća Mikić. U prvoj navali se dobro snašao Čanić koji ponovo dolazi u šansu, ali Nikolić je ponovo uspješniji.

Nešto kasnije na klupu za kažnjene seli Šušak, no Medveščak ne uspijeva izboriti priliku za udarac. "Medeke" je od poraza spasio Fičur. Kapetan je izveo jedan od svojih kostelićevskih prolaza, izbio sam pred Nikolića i znalački pogodio mrežu. S Medveščakove klupe se osjetilo olakšanje, a vrataru Nikoliću je primljeni pogodak teško pao premda u ovakvoj situaciji nije mogao ništa učiniti.

Do kraja treće trećine "plavi" su imali još jednu priliku s igračem više kad je isključen Mustapić, no mladostaši su se uspjeli obraniti. Pobjedu su svojim momčadima pokušali donijeti Čanić i Banović, no njihove udarce su zaustavili vratari.

Završetak treće trećine je zbunio pojedine navijače koji su očekivali zamjenu strana sredinom posljednje trećine, no poučen primjerom ebelovskih kolega, Piragić nije inzistirao na primjeni pravilnika IIHF-a.

Po drugi put zaredom u susretima ovih momčadi, pobjednika su odlučili kazneni udarci:

Šušak: pokušaj driblinga, udarac po ledu, Škec brani
Paulović S.: precizan udarac u gornji lijevi kut
Šutevski: udarac po sredini, Škec brani
Fičur: udarac pokraj gola
Banović: udarac po sredini, Škec brani

Škecova obrana značila je za Medveščakovog vratara dvostruku zadovoljštinu. Ne samo što je izborio važnu pobjedu u doigravanju nego je i uzvratio nekadašnjem suigraču iz Mladosti, Banoviću za pogotke koje je od njega primio u posljednje dvije utakmice. Potpuno neočekivani junak postao je Sven Paulović koji je, premda nezapažen tijekom susreta, dobio i opravdao povjerenje trenera Jurkovića.


Uzvratna utakmica je već u srijedu u "popularnom" terminu od 21 sat navečer. O tretmanu prvenstava mlađih kategorija od strane povjerenika za natjecanje, klubova i saveza ćemo nekom drugom prilikom. Ovog puta ćemo samo izraziti nadu da je ovo posljednja sezona u kojoj desetogodišnja djeca dolaze doma u 23:30 i sutradan odlaze ujutro u školu.

Medveščak je sada u velikoj prednosti. Trebaju dobiti još samo jednu utakmicu i ući će u finale. Na strani Medveščaka je činjenica da raspolaže talentiranim napadačem Fičurom koji predstavlja udarnu snagu momčadi. Kapetan Medveščaka je igrač koji može sam odlučiti utakmicu i koji samim prisustvom na ledu otvara prostor kojeg još uvijek nedovoljno koriste njegovi suigrači.

Pred trenerom Jurkovićem je odluka koga staviti u navalu s Fičurom i Zormanom. Ni Prgić niti Herceg se nisu uspjeli nametnuti pa je učitelj "plavih" posizao za Vuglačem i Čanićem. No, svaka koncentracija igrača u prvoj postavi za sobom povlači otvaranje prostora drugoj postavi Mladosti koja je zajedno još od velike škole.

Postavlja se i pitanje kako riješiti "višak" igrača iz generacije koji sjede na klupi bez prilike za ulaskom igru čak i kada se na ledu nalaze protivnici iz velike škole. Dok je bio u Mladosti, Jurković je to rješavao nepozivanjem igrača na utakmicu, no u Medveščaku važe druga pravila ponašanja.

U Mladosti su suočeni s utakmicom koju moraju dobiti ili se pomiriti sa završetkom službene sezone. Premda su postignuti rezultati iznad očekivanja obzirom na nagli odlazak velikog broja igrača u Medveščak, "žuti" ne žele otići u tišini sa Šalate. U posljednja dva susreta mladostaši su prvenstveno sami sebi dokazali da se mogu nositi s Medveščakom.

Mladi stručnjak Franjković se nalazi pred sličnim izazovom pred kojim je njegov iskusniji kolega Jurković bio prije desetak godina. Kako podići razinu rada u školi hokeja Mladosti kako bi se mogli ravnopravno nositi s kvalitetom rada u Zagrebu i ebelovskim sjajem Medveščaka.

Individualnim kvalitetama Medveščakovih igrača Mladost se može suprostaviti jedino organiziranom i discipliniranom igrom u kojoj svaki igrač zna svoje mjesto i što mu je raditi. Upravo takav pristup se već godinama s velikim uspjehom njeguje u svim selekcijama Zagreba i nema razloga izmišljati toplu vodu.

U predstojećoj utakmici igrači Mladosti moraju posvetiti posebnu pažnju igri bez pločice. U obrani krila ne izlaze u dovoljnoj mjeri na braniče, a protivnički napadači su prečesto usamljeni pred Nikolićem. U iznošenju pločice iz vlastite trećine se previše komplicira. U fazi napada, igrači nedovoljno prate suigrača s pločicom i ne postavljaju se u situaciju za prijem pločice i udarac na gol. Uspiju li popraviti taj segment, mogli bi u srijedu svjedočiti još jednoj neizvjesnoj utakmici polufinala doigravanja.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information