PH kadeti

Ista meta, ista odstojanje

k med mla 130328Hokejaši Medveščaka uzvratili su Mladosti za poraz u prvoj utakmici finala doigravanja za prvenstvo Hrvatske u kategoriji kadeta. "Medvjedi" su znali kako zaustaviti najveće prijetnje iz suparničkog sastava i pritom iskoristiti sve svoje prednosti. Izdržavši nalete "mamuta", Medveščak je došao u vodstvo pred kraj prve trećine. Mladostaši su izjednačili u drugoj, no "medvjedi" ponovo prelaze u vodstvo kojeg do kraja susreta više nisu ispuštali.

 

Medveščak - Mladost 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Zagreb, Dom sportova
Gledatelja: 50
Suci: Žibret i Novak

Strijelci:

1:0 MED Paulović (Vuglač) 15'
1:1 MLA Kramarić (Šutevski) 22'
2:1 MED Vuglač (Paulović) 26'
3:1 MED Babić 38'

Udarci na gol:
Medveščak 19
Mladost 21

Isključenja:
Medveščak 2 min
Mladost 4 min

Medveščak: Troha - Matišin, Babić, Barbir, Belina, Prgić - Harasim, Ključarić, Vuglač, Čanić, Paulović - Hrnjak, Gulija, Rakar, Lopotar, Bublić. Trener: Žibret

Mladost: Rastovski, Goršić L. - Kuzmanović, Kramarić, Trstenjak, Mikić, Cerovečki - Holcer, Almer, Kreš, Šutevski, Kozina - Kovačević, Husnjak, Lučev, Matotek, Grgurić - Goršić M., Tkalčević H., Hutinec, Tkalčević D. Trener: Janjatović

Druga utakmica finala obično stavlja veliki pritisak na momčad koja je izgubila prvi susret. Pomisao na poraz koji dovodi klub na rub gubitka dvoboja nerijetko zna "odsječi noge" pa igrači odigraju slabije nego što inače znaju. Medveščak nije imao previše prostora za kombinacije. Uvidjevši da se samo veličinom i snagom ne može suprostaviti Mladosti, trener Žibret odlučio je pokušati s Barbirom u prvom, obrambenom napadu. Udarna trojka Vuglač - Čanić - Paulović ostala je skupljena u drugom napadu s mogućnosti zamjene Barbir - Vuglač.

Mladost se našla u položaju da brani prednost i koristi svaku priliku za protunapad kojim bi po mogućnosti došla u vodstvo i povećala psihološki pritisak na protivnika. Povratak Almera u sastav značio je novi premještaj za Cerovečkog koji se sada našao u prvom napadu. Matotek je preuzeo vodstvo trećeg napada čija je zadaća bila pružiti širinu u igri ne bi li se izbjeglo "disanje na škrge" kakvog je bilo na pretek u prvoj utakmici.

Prvu priliku na utakmici stvorio je Vuglač udarcem s desne strane kojeg Rastovski sigurno zaustavlja. Mladost uzvraća udarcem Kramarića slijeva, Troha je na mjestu. Treći napad "crnih" daje svoj doprinos preko Matoteka koji puca iz blizine, ali vratar Medveščaka se pravodobno ispriječio pločici. U petoj minuti Babić tuče s plave linije, Paulović pred golom skreće pločicu koja zamalo prolazi kraj stative.

Malo kasnije u prilici se nalazi Vuglač. Puca s desne strane, Rastovski brani. U početnom dijelu susreta obje momčadi igraju s tri napada pa je i Rakar dobio prostor za udarac, ali vratar Mladosti je bio na mjestu. Premda je Medveščak u ovom razdoblju imao više prilika za gol, mladostaši su uglavnom držali pločicu kod sebe, ali bez neke konkretne zamisli u napadu.

Takav odnos snaga na ledu posebice je došao do izražaja u durgom dijelu prve trećine. "Mamuti" su "kampirali" u protivničkoj polovici, ali sa sporim klizanjem i alibi dodavanjima ni na koji način nisu mogli ugroziti vrata Medveščaka. "Plavima" je samo ostalo pričekati neizbježnu pogrešku mladostaša i jurnuti u protunapad. U devetoj minuti Kramarić puca iskosa s lijeve strane, Troha je bio na mjestu. Slijedi nekoliko minuta opsade protivničkog gola bez ijednog udarca, da bi tek u 12. minuti Mikić pucao iz sredine, ali bez uspjeha. Pokušaj Kreša s lijeve strane označio je kraj ofanzive Mladosti.

Dvije minute prije kraja trećine Bublić bježi u protunapad, puca s plave linije i pogađa stativu. Mladostaši nisu ozbiljno shvatili ovu prijetnju, pa su im "medvjedi" ponovili lekciju. Vuglač prolazi po desnoj strani, odlazi iza gola te uočava usamljenog Paulovića pred golom kojeg nitko od napadača Mladosti nije "ispratio". Slijedi povratni pak kojeg Paulović bez poteškoća šalje u mrežu.

Na veliki odmor otišlo se s prednošću "medvjeda". Medveščak je znao što želi i tako je i igrao, dok su mladostaši odavali dojam kao će im pobjeda sama pasti u ruke. Nastavak susreta donosi uspavanku u prvih nekoliko minuta. Ne događa se ništa, kao da su igrači u mislima još uvijek bili u svlačionicama. Tek u 18. minuti Barbir zapošljava Rastovskog. Minutu kasnije uzvraća Šutevski, no pločica ostaje u posjedu čuvara mreže Medveščaka.

Naleti Mladosti su se nastavili. Kramarić prolazi kroz postavu "plavih" izlazi sam pred Trohu, ali ne uspijeva ugurati pločicu u mrežu. U nastaloj gužvi nekoliko je igrača s obje strane pokušavalo nešto uraditi s pakom, ali naposljetku su "medvjedi" otklonili opasnost pred svojim golom. Minutu kasnije Šutevski tuče s plave linije, Troha kratko odbija, a na pločicu prvi naklizava Kramarić i "probija" čuvara mreže Medveščaka za izjednačenje.

Na valu postignutog pogotka mladostaši su nastavili s pritiskom pa u 24. minuti Trstenjak puca s desne strane, no Troha je bio siguran. Minutu kasnije, Medveščak ponovo dolazi u vodstvo. Paulović prolazi po lijevoj strani i ubacuje pločicu u sredinu odakle Vuglač rijetko promašuje. Rastovski je bio nemoćan i pločica se po drugi put našla u mreži Mladosti.

"Mamuti" su se ponovo našli u položaju da moraju "juriti" rezultat. Protekle su dvije minute prije nego što je Mikić uputio udarac s desne strane, ali bez uspjeha. Prgić uzvraća u istoj minuti udarcem s plave linije. Šutevski je prodorom stvorio priliku za Mikića koji puca iz blizine, Troha brani. Vuglač je još jednom zaprijetio vratima Mladosti, a do kraja trećine po jednom su pucali Mikić i Šutevski no promjene rezultata nije bilo.

Medveščak je u posljednju trećinu ušao s prednosti, ali i s više energije. "Medvjedi" su djelovali brže, poletnije kao da su njihovi igrači u finalni dvoboj ušli daleko bolje fizički pripremljeni nego mladostaši. Nešto slično se "mamutima" dogodilo i u prošlogodišnjem finalu kada ih je Zagreb doslovno "pomeo" s leda. Kad se prisjetimo kako su ti isti mladostaši prije dvije godine osvojili prvenstvo mlađih kadeta agresivnim pritiskom u napadačkoj trećini postavlja se pitanje što je to različito u radu s mlađim kadetima i kadetima u klubu?

Poneseni željom za izjednačenjem, mladostaši prvi kreću u napad u trećoj trećini. Šutevski puca iz sredine u 32. minuti, Troha brani. Babić vuče protunapad kojeg završava udarcem s plave linije, a u idućoj minuti Kuzmanović čini prekršaj. "Medvjedi" nisu previše pritiskali pa se u prilici našao Mikić koji puca s lijeve strane, ali Troha se nije dao iznenaditi.

Nije prošla ni minuta, a Mikić se našao u društvu Kuzmanovića na klupi za kažnjene. Razvoj događaja išao je na ruku "medvjedima", jer ne samo da su bili u vodstvu, nego je protivnik morao trošiti ono malo rezervi energije na igru s jednim pa i dvojicom igrača manje, a vrijeme je neumitno prolazilo. Medveščak znalački pojačava tempo i gol Mladosti počinje "visiti u zraku".

Vuglač u 35. minuti tuče s desne strane. Malo kasnije Belina prolazi po lijevoj strani, ulazi pred gol, puca, ali Rastovski spašava svoju momčad. U istoj minuti Čanić se našao u sredini, opalio i pogodio prečku. I kad se "mamutima" činilo da su izbjegli najgore, pločica je i po treći put odsjela u njihovoj mreži. Babić je poveo pak po desnoj strani i uputio udarac. Rastovski je pak već imao u hvataljci ali je on ispao na led i otklizao se preko crte gola.

Ovaj pogodak u potpunosti je uzdrmao hokejaše Mladosti koji do kraja susreta samo povremeno uspijevaju organizirati neku akciju prema protivničkim vratima. Šutevski je pokušao odmah u 38. minuti smanjiti zaostatak, no Troha je bio na visini zadatka. "Medvjedi" uspješno blokiraju sve prilaze svom golu, pa na idući pokušaj čekamo pune tri minute. Trstenjak je nastojao nešto učiniti udarcem s plave linije, ali bez uspjeha.

Paulović je tri minute prije kraja potrošio još malo vremena udarcem s lijeve strane, no Medveščak ionako nije jurio novi pogodak. Tračak nade "mamutima" pružilo je isključenje Čanića. Sve što je Mladost uspjela učiniti bio je udarac Kramarića s plave linije kojeg je Troha zaustavio. Ni povlačenje Rastovskog s vrata nije donijelo nikakvu promjenu. Holcer je tukao s plave, a nešto kasnije Trstenjak nastoji samostalnim prodorom postići pogodak, ali bez uspjeha. Ni isključenje Bublića u posljednjim sekundama nije ugrozilo pobjedu Medveščaka.


Medveščak je izjednačio omjer u pobjedama i pretvorio ovo finale u dvoboj na dvije dobivene utakmice. "Medvjedi" su u potpunosti iskoristili svoje prednosti. Siguran vratar, probojna navala čiji igrači mogu u istom tempu otklizati i na početku i na kraju utakmice, te dovoljno dobra obrana koja uglavnom uspijeva zatvoriti prostor za neometan udarac. Zapravo u cijelom ovom dvoboju, stručni stožer "plavih" ima samo jednu odluku o kojoj mora odlučiti prije odnosno tijekom utakmice. Da li i kada izdvojiti Vuglača samog u napad te pridružiti Barbira Čaniću i Pauloviću. Činjenica je da se dvojac 2000. godišta odlično snalazi zajedno i da im Vuglač uzima značajni dio prostora, ali je jednako tako i činjenica da se nijedan od njih dvojice ne može fizički nositi s igračima Mladosti. Obrana u kojoj Babić drži jedan, a Ključarić drugi branički par funkcionira dovoljno dobro sve dok mladostaši igraju ovako kako igraju, sporo i bez mašte.

Mladost je konačno platila danak nepotrebnom eksperimentiranju u kojem Trstenjak mora igrati u napadu zato što je tijekom prvenstva postigao pregršt pogodaka. Nije se uzelo u obzir da ovaj odlični branič čiji doprinos igri u napadu se najbolje pokazuje u iznošenju pločice iz svoje trećine te upošljavanju suigrača odnosno samostalnih prodora kakvog je izveo i u prvoj utakmici. Taj premještaj bitno je oslabio obranu i potpuno razbio napadačke trojke koje su se uigravale mjesecima. Nastali kaos nije došao do rezultatskog izražaja u prvoj, ali se do kraja ogolio u drugoj utakmici. Svaki sustav u igri Mladosti raspada se poslije prvog isključenja na bilo kojoj strani jer jedni te isti igrači igraju sve moguće situacije, pa se nerijetko događa da su igrači na ledu bez odmora po tri, četiri minute. U ovom trenutku finale ulazi u neizvjesne vode. Momčad s više izdržljivosti, sreće i umješnosti vođenja s klupe postat će prvakom.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information