PH kadeti

Drama u ledenoj

kf3 0001U utakmici koja nije bila za gledatelje slabijih živaca, Mladost i Medveščak tek su u raspucavanju odlučili tko će doći do druge pobjede u finalu doigravanja. Pogodaka nije bilo ni u prvoj, ni drugoj, niti trećoj trećini. Pet minuta produžetka samo je produžilo napetost. Poslije tri izvođača sa svake strane imali smo pobjednika. Jedini strijelac na utakmici nosio je dres Mladosti pa su tako "mamuti" došli u vodstvo pred četvrtu utakmicu koja je na rasporedu 2. travnja na Velesajmu s početkom u 19:15.

 

Mladost - Medveščak 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 1:0) PR

Zagreb, Dom sportova
Gledatelja: 60
Suci: Belić i Grozaj

Strijelac:

1:0 Mikić 50' GWS

Udarci na gol:
Mladost 32
Medveščak 14

Isključenja:
Mladost 10 min
Medveščak 12 min

Mladost: Rastovski, Goršić L. - Trstenjak, Almer, Kozina, Mikić, Cerovečki - Holcer, Kramarić, Kreš, Šutevski, Grgurić - Kovačević, Husnjak, Kuzmanović, Matotek, Lučev - Goršić M., Tkalčević H., Hutinec, Tkalčević D. Trener: Janjatović

Medveščak: Troha - Matišin, Babić, Bublić, Belina, Prgić - Harasim, Ključarić, Vuglač, Čanić, Paulović - Rakar, Hrnjak, Barbir, Lopotar, Gulija. Trener: Žibret

 

Medveščak je poslije pobjede u drugoj utakmici imao sve razloge da bude zadovoljan svojom igrom i izgledima u nastavku dvoboja. "Medvjedi" su zaustavili gotovo svaku prijetnju i iskoristili svoje prednosti. Međutim, u pripremi postava vratili su se na navale kakve su isklizale u prvoj utakmici. Bublić se vratio u prvi napad, Barbir je ponovo otišao u treći.

U redovima Mladosti došlo je do kontrarevolucije. Braniči su vraćeni u raspored u kakvom su bili kad su ova ista godišta osvojila naslov prvaka u mlađim kadetima prije dvije godine. Premještaj Trstenjaka u napad pokazao se kao promašaj, a ostalo je vidjeti da li i od razdvajanja Mikića i Šutevskog ima neke koristi. Ovo finale ga još nije pokazalo. Ostalo je i za vidjeti na koji način će oba trenera rasporediti energiju svojih vodećih igrača.

"Mamuti" su počeli ovu utakmicu angažiranije nego prethodne dvije. Već u prvoj minuti Mikić puca iz sredine, no Troha je bio spreman i za takav uvod. Medveščak uzvraća samostalnom akcijom Vuglača koji prolazi kroz postavu "crnih", puca s desne strane, ali i Rastovski je u susret ušao raspoložen. U nastavku napada Matišin puca s plave linije, vratar Mladosti je na mjestu.

Mikić je u prvim minutama sam predstavljao opću opasnost u protivničkoj trećini. Poslije udarca iz sredine prvi je doklizao na odbijeni pak i pokušao ubaciti pločicu u mrežu iz neposredne blizine, no "medvjedi" su nekako uspjeli otkloniti prijetnju svom golu. U 4. minuti Vuglač čini prekršaj. Mladostaši su osvojili buli u napadačkoj trećini i odmah počeli s opsadom.

Kramarić tuče s plave linije, a pak prolazi zamalo pokraj gola. Kolega iz braničkog para za posebne namjene, Trstenjak je bio idući koji je iskušao Trohinu spremnost na dalekometne projektile. Do kraja kazne pogodak je pokušao postići i Šutevski, no vratar Medveščaka je bio na visini zadatka.

Iskoristivši pogrešku u dodavanju, odmoreni i raspoloženi Vuglač munjevito reagira i topovskim udarcem s desne strane pogađa stativu. Minutu kasnije Vuglač ponovo čini prekršaj, a tijekom kazne sa zadrškom prema golu je s plave linije tukao Almer, Troha brani. Iduće dvije minute mladostaši nikako nisu uspjeli stvoriti priliku za udarac. Pločica se vrtila po trećini Medveščaka, ali bez bilo kakvog učinka.

Minutu po povratku u igru Vuglač čini i treći prekršaj za redom. U rukometu ili vaterpolu ovo bi značio i kraj utakmice za odličnog napadača Medveščaka, no sudac Belić je uspio nekako objasniti Vuglaču da se u hokeju ne smije naskakivati na protivnika. Pristašama Medveščaka nikako se nije svidio sudački kriterij.

Ako su prethodne dvije minute prošle bez uzbuđenja, u iduće dvije minute gledateljima nije bilo potpuno jasno tko ima igrača više. Prvo je Belina udarcem iz sredine provjerio jesu li uzastopna isključenja "medvjeda" uspavala Rastovskog. Ispostavilo se da nisu. Malo kasnije Ključarić pokušava dovesti "medvjede" u vodstvo, ali bez uspjeha.

Sad je došlo vrijeme za isključenje igrača Mladosti. Na klupu za kažnjene sjeda Mikić. Ponovo su gledatelji bili zbunjeni. Postava "mamuta" osvojila je pak pa je Šutevski odjurio s njim prema protivničkom golu i iz neposredne blizine pucao preko gola. Malo kasnije Trstenjak presijeca dodavanje protivnika, puca iz sredine, Troha spašava svoje suigrače.

Šest sekundi prije povratka Mikića u igru, iz igre na dvije minute izlazi i Kramarić. Ni sada nije bilo promjene u igri. Mladostaši su držali pločicu kod sebe i trošili vrijeme. U posljednjoj minuti Trstenjak "izbacuje" Mikića u protunapad. Centar "mamuta" izlazi sam pred Trohu, ali vratar Medveščaka je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik.

Medveščak je sasvim sigurno mogao biti zadovoljniji rezultatom poslije prvih petnaest minuta. "Medvjedi" su se u prvih deset minuta tri puta uspjeli obraniti s igračem manje, a pred kraj trećine morali su gledati kako Mladost propušta jednu priliku za drugom. Na drugoj strani, pet isključenja u petnaest minuta u potpunosti je "izraubala" pet, šest igrača na koje se ponajviše oslanjao trener Janjatović, a na semaforu je i dalje stajalo 0:0.

Mladostaši su krenuli napadački i u nastavku susreta. U 17. minuti Šutevski prolazi po desnoj strani, ubacuje pak u sredinu odakle Kozina puca, ali Troha brani. U nastavku akcije, Kramarić puca s plave linije, bez uspjeha. Osim s plave linije, Kramarić se s vremena na vrijeme upuštao i u samostalne prodore. Jednu takvu akciju izveo je u 19. minuti i završio je udarcem s desne strane, no čuvar mreže "medvjeda" je bio na mjestu.

U istoj minuti uzvraća Vuglač udarcem iz sredine koji šalje pak tik pokraj gola, a potom se igra ponovo seli na polovicu Medveščaka. Mikić u 21. minuti puca iz sredine, Troha brani. Minutu kasnije Kramarić prolazi kroz postavu Medveščaka izlazi pred gol, ali ne uspijeva svladati Medveščakovog vratara. Poslije ove prilike u akciju stupa Šutevski. Tukao je iz sredine, a u nastavku akcije još jednom gađa, ovog puta s desne strane, ali Troha sjajnom obranom hvata pločicu.

Sredinom utakmice "medvjedi" su izveli još jedan opasni izlazak u protivničku trećinu. U rijetkoj pojavi trećeg napada u igri Lopotar bježi po desnoj strani, pronalazi Guliju koji je ispratio protunapad. Krupni napadač "bijelih" puca iz prve, ali sada je bio red na Rastovskog da spašava svoju momčad. U istoj minuti Babić tuče s plave linije, no promjene rezultata nije bilo.

Trstenjak se izborio za udarac s desne strane, ali nije uspio svladati protivničkog vratara. U istoj minuti u prilici se našao Lučev, ali ni on nije doveo Mladost u vodstvo. Tri minute prije kraja druge trećine na gol puca Belina, Rastovski je bio spreman. Par sekundi kasnije isključen je Paulović. Mladostašima je ponestalo energije za jači pritisak pa bilježimo samo pokušaj Mikića iz sredine. Trećinu zaključuje Bublić udarcem iz sredine, no i poslije trideset minuta pogotka nije bilo.

Početak posljednje trećine pripao je "medvjedima". Već u prvoj minuti Bublić puca iz sredine, ali je Rastovski na mjestu. Dvije minute kasnije udarac s plave linije iskušao je Matišin, rezultat ostaje isti. U nastavku akcije Barbir gađa s desne strane, vratar Mladosti brani. Da stvari za "mamute" budu teže, u 34. minuti isključen je Cerovečki.

Medveščak je tu vidio svoju priliku za odlučujući pogodak. Ključarić je opalio s plave linije, ali Rastovski je bio spreman. Malo kasnije puca i Vuglač, čuvar mreže "mamuta" je na mjestu. Tek po povratku Cerovečkog u igru, mladostaši se pomalo bude. U 36. minuti Kramarić puca iz sredine, Troha brani. U nastavku napada Kramarić s lijeve strane pronalazi Mikića u sredini, slijedi udarac, pogotka nema.

Minutu kasnije Mikić u sredini dobija pak od Trstenjaka s desne strane i ponovo puca, ali vratar Medveščaka i iz ovog dvoboja izlazi kao pobjednik. Kramarićev udarac s lijeve strane prohujao je pokraj gola, a pet minuta prije kraja treće trećine Mikić izlazi sam pred vrata, ali Troha ostaje nesavladiv. Tik poslije Kuzmanovićevog udarca iz sredine, na klupu za kažnjene sjeda Čanić.

Mladostaši su pritisnuli, došlo je do gužve pred golom i netko je od "medvjeda" pokrio pak. Hokejaši Mladosti traže kazneni udarac jer je to kazna za pokrivanje paka od strane igrača u golmanskom prostoru, no suci su dosudili blažu kaznu pa se Čaniću na klupi za kažnjene pridružio Ključarić. Četiri i pol minute prije kraja treće trećine, Mladost je imala minutu i pol dvojicu igrača više. Trener Janjatović traži pola minute predaha radi savjetovanja sa svojim igračima.

Što god da su se dogovorili, "mamuti" su propustili provesti u djelo. Ne samo da nisu postigli pogodak nego su za cijelo vrijeme brojčane prednosti uputili samo jedan udarac na gol i to Kramarićev s plave linije. Nije bilo ni dodavanja, ni klizanja, ni otvaranja, ničega. "Medvjedi" su najvećom borbenošću pokrivali sve pristupe svom golu i preko Vuglača uspjeli čak i zaprijetiti Rastovskom.

Prilikom bijega Vuglača prekršaj je učinio Šutevski pa je sada Medveščak imao prilike zgrabiti pobjedu. Mladostaši su kao i prošlih nekoliko puta, bez poteškoća zadržali pločicu i onemogućili "medvjede" u igri s igračem više. Pred sam istek vremena prvo je Mikić pucao s lijeve strane, a u zadnjim sekundama Trstenjak tuče s plave linije, Šutevski skreće pak, ali pokraj gola. Igrat će se produžetak.

Poslije svih napora kroz koje su prošli, igračima obje momčadi najmanje je trebalo još nekoliko minuta igre sa smanjenim brojem hokejaša na ledu. U takvim okolnostima nešto su se bolje snašli "mamuti". Kozina je već u prvoj minuti pucao iskosa s desne strane, ali nije uspio iznenaditi Trohu. Minutu kasnije Holcer gađa s plave, vratar Medveščaka brani.

Minutu prije kraja s plave linije tukao je i Trstenjak, ali pogotka i dalje nema. Tek sada su i "medvjedi" pokazali zube, udarcem Paulovića iskosa s lijeve strane, no ni Rastovskom nije popustila pažnja. Početkom posljednje minute u bijeg je krenuo Vuglač, ali ga je Kramarić povlačenjem usporio i zaradio posljednju kaznu na utakmici. Raspucavanje će branič Mladosti promatrati s klupe za kažnjene.

Tko će imati mirniju ruku? Koji vratar je sačuvao koncentraciju? Prvi kreće Mikić. Mirno prolazi po sredini i trzajem zgloba šalje pak poluvisoko u lijevi kut, 1:0 za Mladost. S druge strane kreće Čanić, kliže po lijevoj strani, puca i pogađa Rastovskog. Drugi izvođač za "crne" je Šutevski. I on kliže po sredini, tuče, a Troha majstorski hvata pločicu rukavicom. Za Medveščak izlazi Vuglač. Ulaz u sredinu, udarac, Rastovski je opet na mjestu. Treći izvođač za Mladost je Trstenjak. Prilazi sasvim blizu, ali ne uspijeva podići pločicu i pogađa Trohu u štitnik. Hoće li Paulović spasiti "medvjede" kao toliko puta prije? Kreće u dribling, no Rastovski pruža nogu i štitnikom zaustavlja pak, Mladost pobjeđuje u trećoj utakmici finala doigravanja.

 

Mladost je došla do važne pobjede koju je izborila tek u raspucavanju. Neučinkovitost u napadu, posebice s igračem više lako je mogla dovesti do poraza. Ni sva nadmoć u posjedu pločice ili broju udaraca prema golu, ne bi pomogla "mamutima" da obrana na čelu s izvanrednim Rastovskim nije obavila svoj zadatak, često i riskirajući isključenja. Ponovilo se i loše upravljanje energijom igrača. Najkorišteniji igrači iscrpili su se već u prvoj trećini igrajući redovitu izmjenu, pa igrača manje, pa igrača više. Nerijetko su na ledu bila i tri braniča u isto vrijeme, a poneki igrači su opet ostajali na ledu i po tri, četiri minute.

Medveščak je izgubio susret koji je isto tako mogao i dobiti, neovisno o igri koju je pružio tijekom pedeset minuta. Predvođeni sjajnim vratarom, "medvjedi" su izdržali sve čime ih je protivnik mogao pogoditi, ali nisu uspjeli iskoristiti one dobre, premda rijetke prilike koje su im pružene. U četvrtoj utakmici Medveščak mora odlučiti hoće li nastaviti s taktikom koncentracije ponajboljih igrača u istoj postavi ili će pokušati razvući obranu Mladosti na način da odvoji Vuglača od Čanića i Paulovića. Kako god bilo, očekuje nas još jedna zanimljiva utakmica.

 

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information